Şimdi Ara

Çizim ve Render için Sistem Tavsiyesi (Mimar için)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
3.784
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Mimarlık son sınıfta okuyan birader için güçlü bir bilgisayar gerekiyor. Cihaz çizim ve render için kullanılacak. Hem staj sürecinde büro/şantiye arasında hem de ev-okul arasında sık taşınacak bir cihaz gerekliliği sebebiyle laptop tercih edeceğiz mecburen. Daha sonra yerleşik düzene geçildiğinde Nvidia Quadro vs içeren güçlü desktop sistemlere geçiş yapılır zaten.

Merak ettiğim konu GPU'nun render üzerindeki performansa etkisinin ne kadar olduğu. Kullanılan programlar şu şekilde:

- AutoCAD
    - 3ds Max
    - Revit
    - Rhino
    - Maya
    - V-Ray
    - Photoshop
    - Sketch Up

Aklımda 3 cihaz var. Birisi MSI GS60 Ghost SuperR modeli. Bu cihaz içinde i7-4700HQ, 16 GB Ram, 256 GB SSD + 1 TB HDD ve Nvidia GTX 860M bulunuyor. Diğer iki cihaz ise Apple MacBook Pro Retina modelleri. Bunlar arasında 2 farklı ürün mevcut. Bir model sadece Intel Iris Pro Graphics (HD 5200) içeriyor. Diğerinde Nvidia GT 750M mevcut. Yine Core i7 işlemci ve 16 GB Ram ortak özellikleri.

GPU'nun Render performansına etkisine göre Windows PC veya Mac arasında seçim yapacağım. GPU mutlaka önemlidir tabii ki fakat bahsettiğim cihazlardaki mobil GPU'lar arasında performansa yansıyan farkın ne kadar olacağı önemli bir nokta. MacBook Pro düşünme sebebim 13" olan modellerinde 2560x1600, 15" olan modellerinde de 2880x1800 gibi yüksek çözünürlük sunmaları. Bahsettiğim MSI laptop 1920x1080 standart Full HD çözünürlüğe sahip. Bir de Apple'ın müşteri desteği konusu biraz öne çıkıyor.

Son olarak şu anda kullandığı cihazın donanımlarını yazayım: Core i5-2410M işlemci, 6 GB Ram, Nvidia GT 540M, 1366x768 çözünürlük. Bu cihaz yetersiz geliyor.

Mimar, tasarımcı veya render işiyle uğraşan arkadaşların öneri ve yorumlarını almak isterim. Bütçe konusunda bir sıkıntı yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 5 Ağustos 2014; 2:46:40 >

• Çizim ve render konularında bilgili olduğuna dair aklımda kalan birkaç kişiyi haberdar etmiş olayım bu arada
  • Gpu'nun , geçerli programlarda görüntü hızlandırma dışında render vb. bir etkisi bulunmuyor. Ekran kartı minimum GTX760M seviyesinde olursa, iş gören bir notebook almış olursunuz. Tabi işlemci İ7 47** olacak ve bellek miktarı minimum 8GB olacak.

Apple modellerini direk eleyin. Özelleştirilebilir notebook modellerine bakın. Dikkat edeceğiniz en büyük nokta, Cpu ve Gpu nun ayrı ayrı fanları olması olsun zira render alırken epey bir ses çıkarıyor o küçük notebook fanları.

Ekranın Full HD olması yeterli daha fazlasına gerek yok. Aklınıza takılan olursa yine sorun bakalım.

Msı / Victor / Monster dışında şuan pek seçenek yok gibi sizin için. Asus G750 vs. var ama onlarında maşallahı var hem kasa hem fiyat olarak.
  • Hızlı cevap için teşekkürler hocam. Görüntü hızlandırma desteği veren programlar konusunda bilginiz var mı, hangi programlar bu şekildedir?

Cihazın uzun ömürlü olması adına Haswell i7 işlemcili ve 16 GB Ram bulunan modelleri dikkate alıyorum. Düşündüğüm MSI GS60 modeli çift fan içeriyor. Aslında ilgimi çeken diğer bir artısı da 1.97 Kg ağırlıkta ve 1.9 mm kalınlıkta oluşu. Ultrabook gibi alet. Haswell i7 işlemci ve Kepler GTX 860M GPU bu kasada ısınma/ses konusunda problem yaratır mı emin değilim açıkçası.

Çizim ve Render için Sistem Tavsiyesi (Mimar için)

Bahsettiğim cihaz 4500 lira civarında. MacBook Pro Retina fiyatlarını ne siz sorun ne ben söyleyeyim, bilen bilir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 5 Ağustos 2014; 2:48:16 >

• Hocam selamlar. Geçen sene okulu bitirdim (Bahçeşehir Üniversitesi) bir senelik mimarım. İsterseniz durumu biraz anlatayım. Öncelikle kardeşine allah sabır versin, mimarlık son sınıf benim canımı almıştı çünkü. Özellikle Diploma Projesi

Neyse. Şimdi bence zaten bu işler laptopla olmuyor, o kesin. Ama yapacak bişey yok çünkü sürekli okula götürmesi gerekiyordur. Bunun kritik alması var, okulda sabahlaması var vs vs... Render işleminde laptop ne kadar iyi olursa olsun uçak kalkıyormuş gibi çalışıyor ve ısınıyor.

Programlara gelince. Ben genelde Sketch Up, 3D Studio Max ve Render motoru olarak da V-ray kullandım. Animasyonlar için de Lumion.

Listelediğiniz programlar işlemci üzerinden render alırlar. Yani işlemci kaç çekirdekli ise render ekranında o kadar kutucuk (threat) görürsünüz ve buna bağlı olarak o kadar kısa zamanda render almış olursunuz. Ekran Kartı (GPU) ve Ram ise çalışma ekranında devreye girer. Mesela çok yoğun sahnelerde, özellikle de 3D ağaç, araba, insan figürleri fazlaca kullanıldığında sahne şişer ve Ramler dolar. Burada tabiki ekran kartının V-ram kapasitesi (Gigabyte) önemlidir. Ne kadar fazlaysa o kadar geç dolcağı için sahne de o kadar geç şişer. Bit değeri ise mouse scrool ile hareket ettiğinizde akıcılık sağlar (kabaca). Olay yaklaşık olarak bundan ibarettir, basitce anlatmaya çalıştım.

Bu durumda Ortalamanın biraz üstü bir ekran kartı (tercihen 4GB), en az 8GB ram ve i7 işlemcili bir PC işinizi oldukça görecektir. i5 işlemcilerde 4 adet threat, i7 lerde 8 adet threat render çözümler. Dolayısıyla i7 almak çok fark yaratır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kardeşine selamlar, bu zorlu yolculuğunda başarılar (:

• Güzel cihaz lakin denemeden bir şey demekte zor. Çünkü incelemelerde adamlar sıcaklık testi yapmadan geçiştirmişler.
    Şöyle söyleyeyim, ince yada hafif diye çok düşünmeyeceksiniz, sırt çantası vs. ile işi çözeceksiniz ağır mağır başka pek yolu yok açıkçası.
    Performans olarak güzeldir size yeterlide ama hem fiyatı özellikleirne göre çok hemde bu inceliği insanı tedirgin ediyor. Açıkçası birde Msi'a 4500TL çok gibi sanki:)

Lenovo Y50' yide bir araştırın derim. Bir de Asus Rog G750 büyük filan ama bir sorun sağa sola 32GB bllek+ 2x256GB SSD ve GTX780 li versiyona 5000 lira vereyim diyin firmaları arayın veren olursa alırsınız
  • acaluka kullanıcısına yanıt
    Merhaba hocam. Açıklayıcı yorumun için teşekkürler. Öncelikle geçmiş olsun sonra hayırlı olsun diyeyim. Çok zahmetli ve masraflı bir bölüm cidden. Ben hukukçuyum, bu kadar sabahlamamışımdır..

Laptop konusunda haklısın. Zaten şahsen ben laptoplardan nefret ederim. Benim için bilgisayar eşittir oyun makinesidir Diğer ofis internet vs işleri için de ancak mecbursam notebook kullanırım. Kardeşim için ise olay tam tersi. Bütün hayatı laptop üzerinde. Yoksa desktop gibisi var mı :) Okuluydu stajıydı derken sürekli taşınabilir performanslı makine gerekiyor. Okul bitince yurt dışında yüksek lisans düşüncesi falan var. Ortalaması da biraz iyi, düşürmemeye çalışıyor. Bu dönem bitirme projesinde bilgisayar donanımı yetmediği için AA kaçtı diyor. Donanım yetersizliğinin düşük nota sebep olduğu ender bölümlerden olabilir mimarlık. Sürekli kasan donan bilgisayar deli etti adamı, fazla kasmadı bir noktadan sonra Mobilite için illaki güçlü bir laptop hazırda bulunmalı kısacası. Mevcut i5'li makine yetmiyor zaten. Gidip 16 GB Ram taksak yine pek bir faydasını göremeyeceğiz gibi.

i7 ve 16 GB Ram belirli donanımlar şu anda. GPU olarak MSI GS60 Ghost'da 2 GB bellekli GTX 860M mevcut. Lenovo Y50'de 4 GB bellekli GTX 860M var ama kendisi henüz TR piyasasında gözükmüyor. ASUS G750'de modeline göre 3 GB'lık GTX 780M veya GTX 870M var ama alet 4.5 kg, onu taşımak için bir de araba lazım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 5 Ağustos 2014; 3:02:23 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Fatz kullanıcısına yanıt

http://www.sanalmarketim.com/msi-gt60-superr-2od094tr-core-i74700mq-16gb-2x128gb-ssd--1tb-gtx780m-4gb-156-full-hd-bluray-win-8-gaming-pack-hediyeli/p_51145/

MSI GT60 SuperR 2OD-094TR Core

i7-4700MQ
    16GB
    2x128GB SSD
    1TB
    GTX780M 4GB
    15.6" Full HD
    Blu-Ray
    Win 8

HEDİYELERİNİZ :

MSI Pro Gamer Aksesuar Paketi - Hediyeler :
    1- Crysis 3 Edition Gaming Mousepad
    2- Steelseries Siberia Headset Gaming Kulaklık
    3- MSI Targus Demolition Backpack (Sırt Çantası)
    4- MSI Gaming Mouse

• Braderin ekran kartı ile render alacağı durumlar var mı vray adtv vray rt ne kullanıyor söleyebilirsen bi kaç leptop marka model yönlendiricem . bende profosyenel yapıyorum bu işi çünkü.

ve bjk__murat ın önerdiğide iyi bir makinadır aklında bulunsun.

quadrolara hiç girmesin ilk başlarda 40-50 milyon poligonluk sahnelerde çalışmıcaksa quadro israftır gidip 780ti alması makuldür.
    Chris gerekenleri yazmış.
    Tek yazacağım şey, "Bu iş için Mac'lerden uzak dur" olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bocekgrafik -- 5 Ağustos 2014; 9:02:43 >
  • Emre Sevincer kullanıcısına yanıt
    Kendisine sorup yazayım.

GT60 fena cihaz değilmiş, benim de dikkatimi çekti. Diğer modelleri de yazabilir misiniz hocam, aklımızda bulunsun. Quadro olayına zaten anca profesyonel çalışma hayatına geçince girer. Desktop kuracak olsak çoktan 780 Ti çakmıştım zaten de malesef notebook gerekli.

• iyice bir ören kardeşim pm atarsın bana piyasamız kötü iyi elemanlar yetişmeli :)
  • Akla takılan soru varsa sorun bakalım
  • Emre Sevincer kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam. Tüm cihazları inceliyorum tek tek. GS70 17.3" ekranıyla, TULPAR T5 GTX 870M ve 3K IPS ekranıyla, TULPAR T7 de 8 GB VRAM'li GTX 880M ile dikkatimi çekti hemen. Asus biraz tuzlu gibi. Karar vermek zor :)

GS70'den memnun musunuz? 1.9 mm kalınlık ve 2.6 kg ağırlığıyla taşıma açısından çok harika duruyor. Render alırken ısınma, ses ve performans konusunda bir sıkıntısı var mı?

Biraderin yorumda bulunan tüm üstadlara selamı var bu arada. Sektör forumda canlı en azından

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fatz -- 5 Ağustos 2014; 18:47:19 >
  • 8GB Vrame gerek yok GTX860 dahi güzel iş görür.
  • 8 GB VRAM bana da abartı geldi biraz. 4K ekranda Watch Dogs oynamaya kalkmayacağız sonuçta

Cihazlara göre şu şekilde farklı GPU'lar mevcut:

- 2 GB GTX 860M (MSI GS60 ve GS70)
    - 4 GB GTX 860M (Lenovo Y50)
    - 4 GB GTX 780M (Asus ROG G750)
    - 3 GB GTX 870M (Monster Tulpar T5)
    - 8 GB GTX 880M (Monster Tulpar T7)

2 GB'lık 860M ile 4 GB'lık 860M arasında ciddi bir fark görür müyüz dersiniz? 780 ve üzeri olanlarda pek fark olmayacaktır kanımca.
  • İlk 2 seçenek taşınabilir bir bilgisayar için en mantıklıları şu durumda. Bir de msı ın yeni çıkardığı notebook var GT72 mi ne,
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chris Brown

İlk 2 seçenek taşınabilir bir bilgisayar için en mantıklıları şu durumda. Bir de msı ın yeni çıkardığı notebook var GT72 mi ne,

hocam bu lenovo olan model Türkiyeye geldi mi?
    Hocam 4Gb V-ram yeterlidir. Yanında 16 GB ram süper olur.

Diğer soru için ise evet 2gb ve 4gb v-ram arasında fazlaca fark olacaktır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.