Şimdi Ara

Çok uğraşmama rağmen çözemediğim HD4850 sorunu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
3.344
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Ekran kartının ramleri ile sistem ramleri farklıdır. Anakarta taktığın rame voltaj verirsen ekran kartın hiç etkilenmez. Ekran kartının tıpkı anakart gibi kendi ramleri ve işlemcisi vardır. Benim tahminim ramlerin 1066 mhz çalışabilmek için voltaj istiyorlar alamayınca sistem kilitleniyor. Ramlerin kutusunda ve sitesinde desteklediği voltaj yazar.
  • aslında ramlerin üzerinde de 2,2v yazıyor hatta bu da fotografı:http://img409.imageshack.us/my.php?image=dscn4501cr2.jpg

ama ne yalan söyleyeyim (çok bi bilgim olmamasından olsa gerek) yine de hafiften tırsmıyor değilim ya bişey olursa diye:)

teşekkür ederim yardımızın için, ramleri farklı slotlara taktıktan sonra da düzelme olmazsa sanırım deneyeceğim bu dediğinizi.
  • önerilen testlerden harddisk için olan testi yaptım sonuçları şu şekilde:

eskiden şimdi tam hatırlamayamadığım bir sebepten dolayı (deneme amaçlı da olabilir) BIOS'dan S.M.A.R.T. özelliğini kapatmıştım. Bu özellik kapalıyken yaptığım testler aşağıdaki gibi sonuçlandı:

Çok uğraşmama rağmen çözemediğim HD4850 sorunu

daha sonra BIOS'dan S.M.A.R.T. özelliğini açtım ve şöyle bi grafik çıktı:

ne olur ne olmaz diye son kez tekrarladım testi, o da aşağıdaki gibi:

ben testlerin sonuçlarından pek bişey anlayamadığım için, testleri yorumlayabilecek arkadaşlaın yardımlarını bekliyorum.

ayrıca kingston'ın sitesinden ramlerin özelliklerine baktım orada "Timing Reference: 5-5-5-18 at 1,8V & 5-5-5-15 at 2,2V" yazıyor. benim anakartın BIOS'unda ise ramlerle ilgili bölüm şu şekilde:

********DRAM Preformance Control*********
    Performance Enchance [Turbo]
    Extreme Memory Profile (X.M.P.) [Disabled]
    (G)MCH Frequency Latch [Auto]
    System Memory Multiplier (SPD) [Auto]
    Memory Frequency (MHZ) 1066
    DRAM Timing Selectable (SPD) [Auto]

>>>>> Standart Timing Control
    x CAS Latency Time 5 Auto
    x tRCD 7 Auto
    x tRP 7 Auto
    x TRAS 24 Auto

DRAM Votage 1.800V Auto

yani benim ramler 1,8V'da 5-7-7-24 olarak görünüyor BIOS'da. halbuki kingston'un sitesinde dediğine göre 5-5-5-18 olması gerekli.

ayrıca yine kingston'un siteside okuduğuma göre bu ramler 2,2V altında 1066Mhz, 1,8V altında 800Mhz olarak çalışıyormuş.

sizce tüm bu sorun BIOS'daki ram timing'i ile ilgili olabilir mi?

• olabilirmi dicene yap arkadasım dene bişi olmaz 1,8 defult ramleri bir çogumuz 2,2 de calıstırıyor yıllardır

1066 lar genellikle 2,1 2,2 arası calısıyor zaten üseride sogutuculudur korkma yanmazz

+3 +4 ver gitsin bişi olmaz +4 yapınca biliyorsun 2,2 ye ulasıcak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakanlevent -- 25 Kasım 2008; 9:22:30 >
  • size yardımcı olmak isterim gerçekten eğer istanbulda ve şişliye yakın bir yede oturuyorsanız getirin sistemi test edeyim..
    05468714074
  • arkadaşlar sorunum sonunda halloldu, o kadar rahatladım ki anlatamam:) yardımlarını esirgemeyen herkese gerçekten çok teşekkür ederim.

sorun buradaki çoğu kişinin dediği gibi ramlerden kaynaklanıyormuş. ramler bios'da 1066Mhz olarak kendilerini tanıtıyorlar ama 2,2v alamadıkları için 800Mhz'de çalışıyorlarmış ayrıca daha önce dediğim gibi timing referance ayarları da olması gerekenden farklıydı. Votajı 2,2, diğer ayarları da 5-5-5-15 yapınca 3 haftadır bana kafayı yedirten sorun çözüldü (en azından şimdilik iyi gibi görünüyor). ati ve sapphire'in veremediği teknik desteği sizlerden aldım. herkese tekrar tekrar teşekkür ederim.
  • Şu ramlere en başından 2.1-2.2V verseydiniz zaten sorun kalmayacaktı Yüksek hızlı ram alındığında böyle şeylere dikkat edilmeli, sıradan parçalar gibi sisteme direk takıp kullanılmamalı.
  • arkadaşım benimde benzer bir problemim war. 4870 te sadece nba 2k9 ve pes 2009 da daha menülerde ya düşey çizgiler çıkyor yada görüntüsü kaymış bir şekilde mavi ekran weriyordu mecbur reset atıyordum. hdd bir kontrol et demişler bende bir baktım bu iki oyun aynı hdd nin iki farklı partisyonundaydı demin pes i işletim sisteminin olduğu başka hdd ye kurdum sorun devam ediyor. 800mhz ramlerle deniycem birde. olmazsa ekran kartı arızalı benim heralde.

sana da kolay gelsin topladığından beri rahat edememişsin
  • Benim de sorunum bu donma ve kilitlenme. PSU kaynaklı olduğunu söyleyenler ağırlıkta. Ancak araştıdığıma göre bu tip sorunlar sadece PSU kaynaklı değil.

Bu arada benim PCI-E güç bağlantısını farklı bir şekilde denedim. Şu an performanstan memnunum. Ancak emin değilim elbet.

Resimler bunlar:

Konu burada:
    http://forum.donanimhaber.com/m_28023180/tm.htm

Çok ama çok araştırdım, ancak kesin net sonuca ulaşamıyorum. Çevremde üst sınıf bir güç kaynağı kullanan biri olsa deneyecem de o da yok.

En azından şimdilik PSU ve PCI-E bağlantısını değiştirdim ve önceden sıkça karşılaştığım donma sorunu şu an için yok.

• arkadaşlar bu arada şimdi baktım. benim ramler 1066 mhz corsair dominator ben bios tan dram freq i 1066 yapmıştım, ama dram voltage auto da, dediğiniz gibi 2.1 2.2 kullanmak şartmı acaba ?
  • quote:

arkadaşlar bu arada şimdi baktım. benim ramler 1066 mhz corsair dominator ben bios tan dram freq i 1066 yapmıştım, ama dram voltage auto da, dediğiniz gibi 2.1 2.2 kullanmak şartmı acaba ?

ben kendi sorunum için kingston'un sitesine bakmıştım. orada 1,8v altında 800mhz'de çalıştığını söylüyordu. bence siz de corsairin sitesine bir bakın orada yazar ayrıntılar sanırım.

sorun 800mhz'de çalışması değil, bios'da 1066mhz olarak tanıtıldığı halde 800'de çalışması anladığım kadarıyla.
  • Ben de Kingston'dan Datasheet yoluyla baktım. 1,8V +- 1 diyor. Yani 1,7 veya 1,9 olabilir.

Ben de az önce 5-5-5-12 zamanlamalarıyla 1,8V stock yaptım.

Tabii ki sorunum farklı benim. Hala düzelmedi. Sürekli donma problemleri yaşamaya devam ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hardcore_Gamer -- 26 Kasım 2008; 21:21:39 >
  • Bende sapphire 512mb hd4850 var ve aynı sorunu yapıyodu bende anakartın biosunu update ettim sorun geçti sanada tavsiye ediyom biosunu update et ama dikkatli ol bios update işi riskli iştir eğer beceremez isen tamamen sistemin bozulabilir.Ayrıca bende de sendeki psu nun aynısı var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zahidguven -- 9 Aralık 2008; 21:32:08 >
  • Arkadaşlar dün gece 1 e kadar bu konuyu 2 kere baştan sona okudum arkadaşın sorunu ile benim sorunum aynı sorunu çözebildiğinde en az bende onun kadar rahatladım :D

Yaptıgı ayarları bize tektek söyledi 4-4-4-15 ramı 2.1v a çıkararak sorunu halletti.

Fakat acemilik yüzünden bir türlü şu 4-4-4-15 ayarını bulamadık.

Dün biosa girdim ama benim bios karmakarışık geldi bana ;

http://www.resim-yukle.gen.tr/images/u6fvcpv7ym8vxjucokv_thumb.jpg

Dram Configration kısnımı manual yaptığımda şu sayfa geliyor

http://www.resim-yukle.gen.tr/images/u3orb9hltr10jm904c5h_thumb.jpg

Sizlerden ricam eğer bilen arkadaşlar varsa lütfen buradaki yapmam gereken ayarı söyleyebilirmi :( bu sorundan ne doğru düzgün oyun oynayabiliyor nede gece rahat uyuyabiliyorum.

Kullandığım ram markası :

OCZ Platinum 2GB 1066MHz DDR2 Bellek

Arttırılmış Gerilim Koruması (EVP)
    EVP (Arttırılmış Voltaj Koruması), kullanıcıların, ömür boyu garanti haklarını bozmadan VDIMM’yi 2.15V'a çıkarmalarına izin veren bir OCZ özelliğidir. Bu, teknoloji severler için ilave hız aşırtmasını ( Overclock ) mümkün kılmaktadır.

2.15V ye çıkarılabildiğini okudum ama malesef nasıl çıkarıldığını bilmiyorum .

İlgileriniz için teşekkür ederim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aylavyu1903 -- 17 Aralık 2008; 9:11:53 >

• quote:

Orjinalden alıntı: jedi_master

quote:

Orjinalden alıntı: limonlusoda

bundan yaklaşık bir buçuk ay önce sapphire hd4850 toxic modelini aldım. normal masa üstü kullanımda ve bazı oyunlarda hiç bir şekilde sıkıntı yaşamadım. cod 4 ve moh u bitirdim. ama crysis, stalker clearsky Brothers in Arms - Hell's Highway bu üç oyunda oyun başladıktan üç beş dakika sonra monitörüm kararma yaptı bilgisayar kilitlendi. bilgisayar çalışıyor ama monitöre görüntü gitmiyor bekleme moduna alıyordu. reset atmadan da düzelmiyordu. atinin ve sapphiren bi çok sürücüsünü denememe rağmen sorunu çözemedim. bilgisayarında x1650pro ve 6600gt modeli iki ekran kartını bilgisayarımda denedim sıkıntı yaşamadım ve sırf bu yüzden 460 watt lık powerımı silverpower 600 wattlık bi psu ile değiştirdim. sorun hala devam etti. kartın sıcaklık değerlerinde sıkıntı yaşamadım sorunu bu üç oyunda yaşadım. sistemim aşağıda yazıyor. kartımı dün exa ya garantiye yolladım bakalım sonuç ne olacak. en son ihtimal olarak anakartımdan kaynaklı bi sorun olabileceğini düşünüyorum.

Bu anlattığına çok benzeyen bir sorunu Palit Sonic 4850 ile yaşadım. Denemediğim şey kalmadı. Sonra kartı garantiye gönderdim. Arızalı olduğu tespit edildi ve 10 gün içerisinde de yenisi ile değişti. Bence sende kartını en kısa süre içerisinde garantiye gönder.

arkadaşlar kartım exa garantiden geldi ama sadece ekran kartı diğer hiç bir kutu içeriğini göndermemişler. aradığımda kargocu arkadaşın unutkanlığı gibi bi sürü ıvır zıvır şey şaçmaladılar neyse onu hallederiz dedim kartı taktım bilgisayara ama nafile aynı sorun devam ediyor. yeğenimin bilgisayarında denedim başka bileşenlerle denedim sorun aynı yani ekran kartında problem var. bana kartın tamir gördüğünü ithalatçı firmaya gönderdiklerini söylediler gram inanmıyorum. beni bi aya yakın boşu boşuna beklettiler. kartı tekrar gönderin ithalatçı firmaya gönderelim dediler bana gönderdik diye yalan söylediler hiç bişey yapmamışlar. yeğenimin ingilizcesi iyi olduğu için biraz araştırma yaptı bu sorunu yaşayan bi sürü insan var seri numarasına göre sapphire tech in gönderdiği biosla sorun çözülüyormuş ama bu bioslarda kartın hızını düşerebiliyormuş ben kartımın değişmesini isteyeceğim çok soğudum çünkü. exa nın teknik servisine söyleyeceğim bi kaç ince laf olacak bakalım bundan sonra neler olacak.

• Arkadaşlar neden PC de bir sorun çıkınca ilk düşünülen parça ekran kartı oluyor?!,
    bende bilgisayarımı ilk aldığımda reset problemi vardı, sorunu forumlarda tartışınca, ilk olarak PSU mun dandik olduğunu, sonra ekran kartında bir problem olduğunu söylediler, ancak işlemcinin stok soğutucusunu değiştirince problem çözüldü, stok soğutucu 3,0 ghz hızaşırtılmış işlemciyi yeterince soğutamıyordu,

bu şekilde olunca insanların aklında x marka kötü gibi bir imaj kalıyor.
    bence sorunu tam anlamadan insanlar şu marka bu marka iyi değil gibi ithamlar yapmamalılar.
  • Konuyu az önce okurken dedim bu kesin ram spd çarpanını ile ilgili bir sorun. Çünkü ocz platinum marka kalas ramlerimde bende yaşadım bu sorunu. Fakat spd çarpanın ayarlayıp voltaj verince PC düzelmişti. Mavi ekran sorunlarının %90ı ram kaynaklı zaten. Birde bence başlığı değiştir kardeş ya da konulu sil.
  • quote:

Orjinalden alıntı: heyula07

Konuyu az önce okurken dedim bu kesin ram spd çarpanını ile ilgili bir sorun. Çünkü ocz platinum marka kalas ramlerimde bende yaşadım bu sorunu. Fakat spd çarpanın ayarlayıp voltaj verince PC düzelmişti. Mavi ekran sorunlarının %90ı ram kaynaklı zaten. Birde bence başlığı değiştir kardeş ya da konulu sil.

CANIM ARKADAŞIM SORUN MAVİ EKRAN DEĞİL Kİ PC NİN KİLİTLENMESİ. AYRICA SORUNU YAŞAYAN ARKADAŞLARIN HEPSİNİN BİLEŞENLERİ AYNI DA DEĞİL MARKALAR DEĞİŞİK DEĞİŞİK BİRİSİ KİNGSTON KULLANIRKEN DİĞERİ OCZ KULLANIYOR. SORUNU BİRAZ ARAŞTIRDIM VE BAZI SORUNLU SERİ ÜRETİMDEN KAYNAKLANAN EKRAN KARTLARINDAN KAYNAKLANDIĞINI ÖĞRENDİM. ŞUAN İTİBARİYLE BENİM MARKAM SAPPHİRE OLDUĞU İÇİN SAPPHİRE MAİL DE ATTIM BAKALIM NASIL BİLGİLENDİRECEKLER. AYRICA KİMSENİN MARKA KARALAMA YÖNÜNDE YORUM YAZACAĞINI SANMIYORUM. BU TÜR SORUNLAR HER MARKA KULLANICISININ BAŞINA GELEBİLİR. ÖNEMLİ OLAN FİRMALARIN BU KONULARDAKİ TAKINDIKLARI TAVIR VE HİZMET ANLAYIŞIDIR SAYGILARIMLA..

• Ben de geçenlerde oyun oynamak için hd4850 aldım ve 4 adet aynı kingston ramlerden aldım. Ben de oyun oynarken kilitlenme veya oyun çökmesi sorunlarını bir türlü çözememiştim ve ilk aklıma gelen psu olmuştu.
    Elimdeki gerçek 400W olan fsp marka güç kaynağı yerine 550W lc power güç kaynağı aldım fakat sorun devam etti.
    Ancak tak çıkarlar esnasında tesadüfen ramlerin aşırı bir şekilde ısındığını farkettim. Hemen bios ayarlarına girip ramlerin hızlarını 1000mhz'den 800 mhz'ye düşürdüm ve şaşkınlıkla bütün sorunun çözüldüğünü gördüm.
    Önce Kingston marka ramlere sinir yaptım ve konuyu biraz daha araştırdığımda sorunun ramlerde olmadığını, 1000mhz'de çalışabilmesi için voltajı artırmak gerektiğini öğrenmiştim.
    Güç kaynağına da boşuna para vermişim :(
  • benzer bir sistemi hatta daha çok güç çeken bir sistemi aynı psu ile kullandım fazla bile geliyordu bence ramler memory hatası veriyordur ayarları iyice kontrol et vga nın aşırı sıcaklığıda önce ısınır sonra zorlanır ekranda atmalar olur iyice ağırlaşır küt diye kitlenir ses tekrarlanmalarıda olur reset tuşu çalışmaz ama ram hatası ise belli eder mavi ekran çıkar
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.