Şimdi Ara

Corsair RM650 - Fan sıkıntısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
369
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Birkaç hafta önce yeni bir sistemle birlikte Corsair RM650 PSU aldım. PSU listelerine göre "üst seviye değil ama kaliteli" grubunda gözüktüğü için tercih ettim. Fanının belli bir yükün üzerinde çalıştığını biliyorum. Ama fanı alalı beri devreye hiçbir şekilde girmedi. Fan bozuk değil, ilk çalıştırmada 3-4 saniye kadar dönüyor, sonra duruyor.

Sisteme yüklendiğimde elle kontrolle (dışından) ılık olduğu hissediliyor, aşırı bir sıcaklık hissetmiyorum ancak PSU ısınıp kokuyor resmen. Kasada PSU aşağıda, bu yüzden fan da aşağıya bakıyor, dolayısıyla konveksiyonla da soğuyamıyor. Full yükte 220W çekiyor sistemim. PSU kutusunun üzerinde yazana göre 260W'dan itibaren fan açıyor, istesem de ulaşamıyorum bu yüke. (Oyun oynamadığım için ekran kartım sadece görüntü veren cinsten [RX460])

Sessiz olsun diye yapmışlar belli ama bu alet yaz mevsimini çıkarmaz gibi duruyor. Isınsa da fan açmıyor gibi duruyor şu anki problemim bu. Bu PSU'yu kullanıp fan / ısınma konusunda sorun yaşayan var mıdır?

Önceki sistemimde FSP Bluestorm 2 500W kullandım, 9 yıl boyunca çalıştı ve çalışıyor da hala. Sırf 8 pin CPU headerı yok ve kapasitörleri vb. eskimiştir artık diye bu PSU'yu aldım. Sırf soğuyamadığı için ömrü kısa olacak, bendeki cihazda mı sorun var anlamaya çalışıyorum.

Teşekkürler.

• Prime95 ile veya Linpack Extreme ile denediniz mi yükte ne kadar çektiğini? Bu programlar ile bahsettiğiniz değere gelip fanı çalıştırmaya başlayabilir. Corsair'in desteğine sormayı denediniz mi? Bu arada psu aşağıda demişsiniz, fanın yukarı bakması gerekmiyor mu? Bakmadan kasıt nedir?

Corsair RM650 - Fan sıkıntısıAdamant ITyoutube
    Walk around and fitting review of Corsair's RM650x power supply - I liked this PSU a lot, it's got a real premium feel to it that the CX series doesn't have. The CX are great PSUs - I use them all the time - but for that professional look and feel, an RM is definitely worth the money. Only draw back in this test was that the quad-core AMD CPU and GTX960 we had in the box weren't enough to really stress this thing!
    https://www.youtube.com/watch?t=480&v=PhZtHzpw8pg&feature=youtu.be
  • Hocam aynı psunun 750 olanı var sizin de dediğiniz gibi üst seviye güç kaynaklarına yakın bir power modeli, rmx modelinin bir altı oluyor galiba. Rmx de fan biraz daha kaliteli ve kapasitörler japon, bir adım daha önde bnm bildiğim. Gerçi buda yine kaliteli bileşenlerden üretilmiş ucuz güç kaynakları gibi değil. Ben bu modelde indirim var diye yazın almıştım 3070 ile kullanıyorum evet yüke girince fan çalışıyor , kulağımı dayadığım zaman sadece rüzgar sesi var sıkıntı yok bnde. Sizin sistemdeki kart düşük olduğu için iyi bir test gerçekleşmiyor malesef. Daha güçlü bir ekran kartı takabilirseniz arkadaşınızdan falan en iyi öyle anlaşılır. Psunun üzerindeki doğru olabilir 260 wattı geçince açıyorsa gerek duyuyordur o kadar ısınmıyordur muhtemelen. Isınmıyor elle kontrol ediyorum demişsiniz , ama psu kokuyor falan da demişsiniz bu koku yanma kokusu değil herhalde anladım kadaryla, teknolojik parçalardaki bilinen yeni kokusu gibi ise sorun olmaz onun gibi bir şeymi acaba ? Ben kendim sorun yaşamadım ısınma veya herhangi bir şey , tabi sizdekinde bir sıkıntı olabilir fakat tam yüke o sistem powerı sokamadığından da olabilir. Güç kaynağında bir sıkıntı olsa fanın çalışmasını beklemez bnm bildiğim arıza varsa, herhangi bir şeyden makinayı reset attrır devamlı .Bilgisayar hiç kapanıyormu? reset atıyormu? bunlar varsa sıkıntı olur . Bence arızalı değil gibi hocam...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erhan1982DZC -- 8 Şubat 2022; 11:11:59 >

• @Black_Wolf14 Linpack + Furmark ile 260W'a kadar çıkabildim, yine de açmadı fan. Benim sistemin full yükü PSU'nun tam limitinde kalıyor anlaşılan. PSU'yu ters (fanı yere bakacak şekilde) montajın avantajı kasadaki sıcak havayı çekeceğine dışarıdan çekmesi. Tabi bunun olması için fanın çalışması lazım. Önceki PSU'mu da bu şekilde (aşağı doğru) kullanıyordum. Ayrıca kasanın altında filtre var PSU fanı için ve çok işe yarıyordu önceki güç kaynağımda.

@Erhan1982DZC reset vb. herhangi bir stabilite problemi yok. Koku dediğim bobin vb.ların üzerindeki kaplama ısınınca çıkan koku; sıcak elektronik kokusu; tarifi yazarak zor ama canlanmıştır. Kasa yerde ve sistemi yüke soktuğumda bir süre sonra koku geliyor oturma pozisyonuna. Eğilip kasayı kokluyor değilim ama fark edilir bir koku yapıyor, fanın dönmediğini koku kaynağını ararken bu şekilde fark ettim aslında. Yanık kokusu değil ama biraz daha ısınsa yanığa doğru ilerleyecek gibi, bu kadar takılma sebebim bu.

Ararken bu PSU'da fan açmama yüzünden bozulma problemi yaşayanları buldum. Yazana göre 2019'da bu model yenilenmiş ve bu sorun çözülmüş, bendeki de "yenilenmiş" olan modelden. Yabancılar nasıl olsa 10 yıl garantisi var, bozulursa Corsair'e göndeririz şeklinde rahat yaklaşmışlar olaya. Biz üçüncü dünya ülkesi olarak 10 yıllık garantiden ne kadar faydalanabiliriz orası muamma, o yüzden en baştan bozulmaması için uğraşıyorum açıkçası. Corsair'e sormadım, kullanıcı deneyimi almak için foruma yazdım.

14cm ve 1000rpm'a bile çıkmayan, çalışsa bile zaten sessiz olacak fanı açtırmak için bu kadar uğraşmamak lazımdı aslında ama Corsair böyle bir iş yapmış. Ekstra bir şeyler bağlayarak yükü 300W seviyelerine getirip fanı tekrar kontrol edeceğim. Çalışırsa PSU'da bir sorun yok, koku da yeni olduğu için deyip geçeceğim. Corsair'dekiler bu kadar yazmamıştır herhalde PSU hakkında :)

Teşekkürler.

• @Hazar hocam aynen dediklerinize katılıyorum , bir fan çalışmasını anlamak için çekilen çile malesef. :) Bahsettiğim sorunlar yokmuş o iyi ama koku olayına tam bir şey diyemiycem. Yanık kokusu değilse yine iyi tabi .Söylediğinize göre değil yani iyi. 10 yıllık garanti süresi tabi bizim ülkede geçerli değildir, hiç bir ürünün bence 8 - 10 yıllık garantisi 2 yıllık gibi işlemiyor zaten bu ülkede : ) o ayrı. Bozulsa ürün 3. yıldan itibaren kargosunu falan kendin karşılayarak göndermen gerekir yurt dışına . Astarı yüzünden pahalıya gelir. Buradaki getiren firma ben 2 yıldan sonrasına karışmam kendiniz gönderirsiniz der. Gidip gelirken çıkabilecek sorunlar, sıkıntılar da ürünün sahibini ilgilendirir yani bizleri. Son satırda yazdığınız gibi daha yüksek watta bir teste sokun işin rengi belli olur kolay gelsin , inşallah sıkıntı yoktur , şu an yeni olduğundan buradaki servise gönderirsiniz en kötü , kolay gelsin.

• eski bir güç çeken ekran karti bulup sistemi öyle denemelisiniz. Hatirladiğim kadari ile 24 pini kisa devre yaptirinca fan full yükte çalişiyordu. 24 pine kisa devreyi denediniz mi ?.

Aslinda bu zero fan olayi çok iyi de keşke en azindan bizlere de sunulsa. sonunda i olan corsair psu lar dijital oldugu için fani yazilim ile açip kapatabiliyorsun, ama dijital olmayanlarda manuel herşey. Keşke hepsi dijital olsa yada evga daki gibi zero fan olayi için dügme koyup istediğimiz zaman açip kapatabilsek.

Dediğim gibi güç çeken bir kart ile deneyip yada 24 pini kisa devre ye sokup fanin devreye girdiğinden %100 emin olmak lazim.

• Daha önce defalarca dile getirdiğim bir çekincemin canlı tanığı (ya da mağduru) olmuşsunuz ne yazık ki...

PSU önerileri konularında Corsair RM/RMx serilerinin kalite olarak İYİ/ÇOK İYİ olduğunu fakat "mecburi" fan durdurma özelliği nedeniyle şahsen tercih etmeyeceğim ürünler olduğunu;

sözde "sessizlik" diye pazarlanan bu fan durdurma özelliğinin kesinlikle gereksiz hatta sakıncalı olduğunu defalarca yazmıştım.

Kasada bir sürü fan çalışırken PSU fanını durdurunca sessizlik sağlanmış olmaz. (Sessizlik için kaliteli kasa fanları alıp, iyi bir ayarlama yapmak gerekir) İlle de pazarlama amaçlı PSU'ya özellik eklemiş olmak için fan durdurma özelliği eklenecekse, pek çok markanın yaptığı gibi fanı durdurma/durdurmama seçeneğini kullanıcıya sunacak bir anahtar koymalıydı Corsair.

Sonuç olarak, önünüzde üç seçenek var.

1- Cesaretiniz varsa garantiye güvenerek bu şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. (Ancak bu konuyu açtığınıza ve yazdıklarınıza bakılırsa bu seçenek sizin için zayıf bir olasılıkCorsair RM650 - Fan sıkıntısı )

2- PSU'yu satabilirsiniz ("Corsair olsun çamurdan olsun" kafasında çok insan var, satmakta çok zorlanmazsınız muhtemelenCorsair RM650 - Fan sıkıntısı )

3- PSU'nun fanı 140mm ise (PSU'nun ızgara delikleri üçgen şeklinde ise 140mm'dir. Önceki modellerde fan 135mm idi.) Garantiyi delmeyi göze alarak PSU'yu açıp kendi fanını güzel bir fan ile değiştirebilir ve bu fanı anakarta ya da fan kontrolcüye bağlayarak sürekli çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Şahsen üçüncü seçeneği tercih ederim. Daha önce sıfır aldığım bir PSU'nun (FSP Raider modeli idi, şu anda kızağa çektim yedek kulübesinde bekletiyorum) fanı biraz sesli çalışıyor diye daha ilk haftasında yemişim garantisini diyerek fanını güzel bir fan ile değiştirmişliğim var. Corsair RM650 - Fan sıkıntısı 

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • ehhalil kullanıcısına yanıt

PSU üzerine "fan otomatiktir dönmezse korkmayın" etiketi yapıştırmak yerine gerçekten bu modu iptal edecek bir switch koysa çok daha iyi olacakmış. Etiket daha ucuz tabi..

Önceki PSU'mu sizin 3. seçenekteki gibi kullanıyordum, anakarta bağlamıştım. Bunun içindeki fan 2 pinli ama soketli. (Youtube videolarında içini açan bir Rustan gördüğüm kadarıyla). Siz yazmadan önce de aklımda PSU'yu sökerken söküldüğü anlaşılacak bir etiket vb. koymamışlarsa o soketi dışarı uzatmayla çıkarıp 12V vermek vardı. Soketten dolayı kesme/biçme yapılmayacak çünkü.

Yarın hem yazdığım gibi yükü artırıp deneyeceğim, duruma göre de içine dalacağım artık.

• Hazar kullanıcısına yanıt

"Bunun içindeki fan 2 pinli ama soketli" demişsiniz ama iki pinli fanların kendine özgü bir fiş/soket yapısı vardır. Şahsen soketsiz (direkt lehimleyerek) bağlanmış bir PSU fanı görmedim. Siz o videoya bir kez daha dikkatle bakın ya da PSU'yu açmaya niyetliyseniz açınca görürsünüz zaten.

Fanını değiştirdiğim PSU'da şöyle bir durumla karşılaşmıştım: Elemanlar silikonu bol bulmuşlar sanırım, her yere bolca sıkmışlar.. Fan soketinin üstüne de silikon bulaşmış durumdaydı Corsair RM650 - Fan sıkıntısı Fanın fişini soketten çıkaramadım, kablosunu keserek çıkardım fanı Corsair RM650 - Fan sıkıntısı  Belki siz de böyle sürprizle karşılaşabilirsiniz, mecburen kabloyu kesmek durumunda kalabilirsiniz. Fişi soketten sorunsuz çıkarsanız dahi dediğim gibi muhtemelen fiş/soket yapısı anakart fan soketlerine uyumlu olmayacaktır. Ya üç pinli bir fan fişine lehimleyerek (RPM sinyali olmadan) o fanı kullanırsınız ya da yeni güzel bir fan alırsınız.

• ehhalil kullanıcısına yanıt

Bluestorm 2 fanı soketsizdi, kesmiştim kablosunu. Ucuz PSU'larda da genelde soketsiz. Silikonun olayını biliyorsunuzdur, özellikle sıkıyorlar konnektörlere taşıma esnasında titreşimden çıkmasın; kapasitör, bobin vb. ağır komponentlere de yine titreşimden lehim çatlağı oluşturmasın diye. Bakacağım bakalım, vardır kesin.

Soket yapısı farklı biliyorum, o kısma kadar gelelim uydururum oraya ben bir şeyler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 11 Şubat 2022; 21:43:26 >
  • Final güncellemeyi de yazayım, belki başkasına lazım olur.

Tahmin edildiği üzere 260W üzeri yüklerde fan devreye giriyor. Benim sistemin yükü onu çalıştıracak kadar çok değil sadece.

Fan bir kez devreye girdikten sonra yük azalsa dahi 5-10 dakika boyunca çalışmayı sürdürüyor.

PSU'da sıcaklığa bağlı bir sistem yok ya da ben tetikleyemedim. Sıcak hava ile PSU'yu 80 dereceye kadar ısıttım, fanda bir hareket olmadı. Fanın sadece çekilen güce bağlı olarak devreye girmesi ortam sıcaklığını yok sayan, çok saçma bir yaklaşım olmuş. Sıcaklığa bağlı olsaydı bütün bunları konuşmuyor olacaktık.

İade sürem geçtiği için PSU'yu fanı yukarı bakacak şekilde çevirdim ve üstten başka bir fanı %40 hızla sürekli çalışacak şekilde ayarladım.

PSU içi açıldığında yırtılması gereken bir etiketle korunduğu için (fotoğrafta da gözüküyor) garantiyi bozmamak adına o işe girmedim, yoksa kendi fanına 12V vererek sürekli çalıştırmak çok daha şık bir çözüm olacaktı. TR garantisi dolduktan sonra yaparım bunu.

Şu mükemmel görüntüye sebep olan Corsair'e teşekkürler. RM serisi düşünen ve benim gibi CPU bound yükle workstation olarak kullanacaklar varsa önermiyorum, başka marka/model bakın. Güçlü GPU ile oyun/tasarım/CAD vb. işi yapılacaksa bir sorun yok.

Corsair RM650 - Fan sıkıntısı

• 40 veya 45 dereceye ortam sucaklığına kadar sıkıntı çıkarmaması lazım, daha fazla da olabilir. Bende RM650x var fakat hiç koku sıkıntısı yaşamadım. Undervoltlu gpu ve 5600x ile 200w civarı oluyor tüketim bazen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi IslakBanyoTerliği -- 21 Şubat 2022; 1:42:20 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.