Şimdi Ara

d-class amfi nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
20
Cevap
0
Favori
15.190
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhaba.arkadaşlar nedir bu d class amfi.bazı taşınabilir müzik çalarlda karşıma çıkıyo ve pahalı oluyo.öteki amfilerden farkı nedir.teşekkürler....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mx_mx -- 22 Mart 2009; 17:07:14 >

• Yapay Zekanın Yanıtı

D Sınıfı Amfi Nedir?

D sınıfı amfi, darbe genişliği modülasyonu (PWM) teknolojisini kullanan bir tür güç amplifikatörüdür. PWM, analog bir sinyalin darbelere dönüştürülmesi ve bu darbelerin anahtarlama cihazları (örneğin MOSFET'ler) tarafından güçlendirilmesi işlemidir.

D sınıfı amplifikatörler, yüksek verimlilikleri ve küçük boyutlarıyla bilinirler. Geleneksel analog amplifikatörlere kıyasla, enerjinin çok azını ısı olarak kaybederler, bu da onları taşınabilir cihazlar ve pil ömrüyle çalışan uygulamalar için ideal yapar.

Full Range Amfi Nedir?

Full range amfi, tüm ses frekans aralığını (genellikle 20 Hz - 20 kHz) üretebilen bir amplifikatördür. Bu tip amplifikatörler, vokal ve enstrümanların doğru bir şekilde yeniden üretilmesini gerektiren uygulamalar için kullanılır.

Dijital Amfi Nedir?

Dijital amfi, analog ses sinyallerini dijital sinyallere dönüştüren ve bu sinyalleri yükseltmek için PWM teknolojisini kullanan bir amplifikatördür. D sınıfı amplifikatörler, dijital amplifikatörlerin bir alt kümesidir.

D Sınıfı Amfi ile AB Sınıfı Amfi Arasındaki Farklar

AB sınıfı amplifikatörler, D sınıfı amplifikatörlere göre daha yüksek doğrusallığa ve daha düşük bozulmaya sahiptir. Ancak, aynı zamanda daha düşük verimlidirler ve daha fazla ısı üretirler.

D Sınıfı Amfi Özellikleri

• Yüksek verimlilik (%90'a kadar)
    • Küçük boyut ve hafiflik
    • Düşük ısı üretimi
    • Uygun maliyet

D Sınıfı Amfi Uygulamaları

• Taşınabilir cihazlar (cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar)
    • Aktif hoparlörler
    • Otomotiv ses sistemleri
    • Profesyonel ses amplifikasyonu
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • İlginç bir şekilde Türkçe kaynak bulamadım, çok araştırmadığım için herhalde. Hele Vikipedyanın Türkçe'sinde "şu anki teknolojiyle üretilemiyor" yazıyor ki şaştım kaldım.
    en.wikipedia.org
    Class-D amplifier - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Switching_amplifier

Basit olarak, klasik amplifikatörlerden farklı olarak PWM (darbe genliği modülasyonu) kullanarak ses üreten amplifikatör sınıfıdır. Dijital amplifikatör ve anahtarlamalı amplifikatör diye de geçer. Verimi AB sınıfından yüksektir, bol bol araç amplifikatörlerinde ve sahne seslendirme ekipmanlarında kullanılır. Çıkışlarında anahtarlama frekansını süzmek için filtre gerektirirler, ayrıca "şu anki teknolojiyle" ses kriterleri AB sınıfı amplifikatörlere oldukça yaklaşmıştır.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

İlginç bir şekilde Türkçe kaynak bulamadım, çok araştırmadığım için herhalde. Hele Vikipedyanın Türkçe'sinde "şu anki teknolojiyle üretilemiyor" yazıyor ki şaştım kaldım.
    en.wikipedia.org
    Class-D amplifier - Wikipedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Switching_amplifier

Basit olarak, klasik amplifikatörlerden farklı olarak PWM (darbe genliği modülasyonu) kullanarak ses üreten amplifikatör sınıfıdır. Dijital amplifikatör ve anahtarlamalı amplifikatör diye de geçer. Verimi AB sınıfından yüksektir, bol bol araç amplifikatörlerinde ve sahne seslendirme ekipmanlarında kullanılır. Çıkışlarında anahtarlama frekansını süzmek için filtre gerektirirler, ayrıca "şu anki teknolojiyle" ses kriterleri AB sınıfı amplifikatörlere oldukça yaklaşmıştır.
    aynen bende wiki de okudum ne imiş bu ya dedim.birde bazı taşınabilir cihazlarda karşıma çıkınca demekki üretiliyomuş dedim.sanırım nokia n91 de kullanılmış.ustad bu d-class taşınabilir kulaklık amfisi yapılabilir mi?yapabilecek varmı? şahsen ben ilgi duyuyorum fakat fazla elektronik bilgim yok.ben yaparım diyen arkadaş olursa bi tane sahip olmak isterim.özelliklede taşınabilir pilli filan olursa şahane olur.teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: mx_mx

aynen bende wiki de okudum ne imiş bu ya dedim.birde bazı taşınabilir cihazlarda karşıma çıkınca demekki üretiliyomuş dedim.sanırım nokia n91 de kullanılmış.ustad bu d-class taşınabilir kulaklık amfisi yapılabilir mi?yapabilecek varmı? şahsen ben ilgi duyuyorum fakat fazla elektronik bilgim yok.ben yaparım diyen arkadaş olursa bi tane sahip olmak isterim.özelliklede taşınabilir pilli filan olursa şahane olur.teşekkürler...

Alıntıları Göster
    Telefonda kullanıldığını görmen normal, çünkü kısıtlı güçle çok iş yapmak zorunda telefon. Telefondaki çözüm daha çok CODEC entegresinin içinde halihazırda bulunan bir çözümdür diye düşünüyorum.
    Sen taşınabilir kulaklık amplifikatörü istiyorsan D sınıfını düşünme derim, lineer alternatiflerini uygulamanı öneriyorum. D sınıfı için ben yardım edemem, yardım edecek kadar bilmiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

Telefonda kullanıldığını görmen normal, çünkü kısıtlı güçle çok iş yapmak zorunda telefon. Telefondaki çözüm daha çok CODEC entegresinin içinde halihazırda bulunan bir çözümdür diye düşünüyorum.
    Sen taşınabilir kulaklık amplifikatörü istiyorsan D sınıfını düşünme derim, lineer alternatiflerini uygulamanı öneriyorum. D sınıfı için ben yardım edemem, yardım edecek kadar bilmiyorum.

Alıntıları Göster
    ustad işte lineer alternatifleri ne ise ondan valla ben pek fazla hatta hiç desem yeridir bi bilgim yok.yurtdışında bu kulaklık amfisi işini çok yapıyolar ama bide burdaki arkadaşlardan yapabilen var mı diye .hem istediğimiz şekilde yaptırabiliriz burdaki arkadaşlara.

• quote:

ustad işte lineer alternatifleri ne ise ondan valla ben pek fazla hatta hiç desem yeridir bi bilgim yok.yurtdışında bu kulaklık amfisi işini çok yapıyolar ama bide burdaki arkadaşlardan yapabilen var mı diye .hem istediğimiz şekilde yaptırabiliriz burdaki arkadaşlara.

Alıntıları Göster
    yani ben mearklıyım bu amfi işine bu işten anlayan arkadaşlar varsa ben şu şekilde amfi yapabilirim diyen varsa bana pm den ulaşsın lütfen.teşekkürler...
  • quote:

yani ben mearklıyım bu amfi işine bu işten anlayan arkadaşlar varsa ben şu şekilde amfi yapabilirim diyen varsa bana pm den ulaşsın lütfen.teşekkürler...

Alıntıları Göster
    Türkiyede yüksek güçlü D class amfiler üretilmeye başlayalı dört sene oluyor , 150W ve 300W olarak iki çeşit Karaköy kule dibinde üretime soktuk ,
    seslendirme'de müzik ve anons olarak satılıyor ve kullanılıyor , buradan Untayk arkadaşımıda anıyorum , Bu proje bittikten sonra elektroniği bırakıp
    tekstilci olmuştu çünki tekstil işi D class anfi yapmaktan en az 3 kat fazla maaş getiriyor .

• quote:

Orijinalden alıntı: akkaymaz

Türkiyede yüksek güçlü D class amfiler üretilmeye başlayalı dört sene oluyor , 150W ve 300W olarak iki çeşit Karaköy kule dibinde üretime soktuk ,
    seslendirme'de müzik ve anons olarak satılıyor ve kullanılıyor , buradan Untayk arkadaşımıda anıyorum , Bu proje bittikten sonra elektroniği bırakıp
    tekstilci olmuştu çünki tekstil işi D class anfi yapmaktan en az 3 kat fazla maaş getiriyor .

Alıntıları Göster
    ustad bana öle 150 w filan değil kulaklık için lazım.aslında oyle yüksek güçlüde lazımda henüz değil.yok mu ben yapabilirim diyen arkdaş.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mx_mx -- 23 Mart 2009; 9:14:13 >

• quote:

ustad bana öle 150 w filan değil kulaklık için lazım.aslında oyle yüksek güçlüde lazımda henüz değil.yok mu ben yapabilirim diyen arkdaş.

Alıntıları Göster
    seneler önce ilk kez, üntay abi ile burak ın evine gittiğimde görmüştüm bu D sınıfı meşhur amplileri. burak kaç watt demişti tam hatırlayamıyorum ama sanırım o koca makine 3000W lık birşeydi...

• quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    ustad vazgeçtim o zaman bu d-class işinden.kaliteli gçlü ses verebilen pille de çalışabilen ufak bi ses kuvvetlendiricisi yapabilecek arkadaşlar var mı acaba?
  • quote:

ustad vazgeçtim o zaman bu d-class işinden.kaliteli gçlü ses verebilen pille de çalışabilen ufak bi ses kuvvetlendiricisi yapabilecek arkadaşlar var mı acaba?

Alıntıları Göster
    hort
    d clas değil nerde ise hiçbir elektronik ürün hakkında tr kaynak bulamazsınız. hepsi yüzeysel. hala transistörlü-lambalı amfiler hakkında bile transistörlü amfiler a class a çıkamaz der. oysa ki bu bilgi 40 sene öncesinindir:) sonrasında çıkan hybrid amdfiler bile a class olabilr.
    d classa agelince %80 üstü verimli amfilerdir. bunu da belirli frekans geçirme karakterleri ile hallederler. yani frekanstan kaybederler. bu özellikleri onların 5.1 sistemlerde kullanılmalarına olanak sağlamıştır. çünkü a ve ab sınıfı amfilerde bir frekansı filtrelerseniz bile bu diğer frekanslara o filtrelenmiş frekansın gücünü aktarmanızı sağlamaz. bu yüzden de çareyi çok büyük amfiler kullanarak halletmekzorunda kalırsınız.
    ya da alırsınız bird class amfi. onu sadece bass özellikli tasarlarsınız ve filtrelemek için uğraşmazsınız hem de maliyetten kısarsınız. ha tabi bu arada ses yumuşaklığını kaybeder. bu yüzden hala 2.1 sistemlerde clas ab amfiler kullanılır.
    5.1 lerde ise zaten gelen ses 96 kb/s üstüne çıkamaz. bu yüzden tercih edilirler.
    düğün vb. merasim hoparlörleri ise zaten kaliteden ve yumuşaklıktan çok gürültü amaçlı tasarlandığından bunlara da vur clas d yi
    telefonlarda değil sadece notebook speakerlerinde mp3lerde otomobillerdeki yeni alarmlarda ve bazı otomobillerin ses sistemlerinde d class amfiler kullanılır. misal bass amfileri d classtır.
    d class olmadığını da basın doygunluğundan anlarsınız. mekanik çıkmıyorsa d class olması zordur.
    bir diğer mesele ise neden telfonlarda kullanılıyr? basit bu amfiler en ufak güçlerde bile düşünüleyecek ses verir. ve %80 üzeri verim de oldukça iyidir. misal uyduruk çin malı müzik setlerinde hani şu sd kartlı falan pam8002 kullanlır. bu amfi başka nerde? notebookların speakerlerinde:) 3 watt besleme ile 2.8 watt civarı ses verirler. 3 watt da verirler ama ses aşırı bozulur.
    ha eğer ses kalitesi derseniz class b amfi olan ka2209 bu entegreye beş basar bir ses verir. ancak ka2209 en az 7.5 volt besleme ister. üstüne ka2209 gibi entegrelrin devasa boyutları da cabası.
    kısaca class d amfiler db üzerinde çalışır.

• Yuksek frekansli d siniflarda mevcut. 1mhz modulasyonu ile. 20 khz cozunurluk zor degildir
  • ben d class amfiler yuksek frekansla calismaz demedim ki:-) class d ile ya dusuk frekansa ya yukeek frekansa bagli kalirsiniz. misal ab class amfiler de alcaktan yukeege kadar bir kisim sinyali isleyebilir. diger kismini kaybeder. en tepe frekansa ulasmak icin onune cok ince hesapli filtre koymalisin. ki az da olsa tiz belli olsun.
    ama d class ile full range stereo lazim ise yapilacak islem, her frekans araligi icin tasarlanmis amfilrr kullanmaktir. yoksa trk kanal ile oldursen class d ile hifiye cikamazsin. zaten bu yuzden uc kat yuksek ses sahip olmSina ragmen pam8002 tda2822m in yarisi ses veremez.
    ha bir de class d ile tiz alirsaniz bass da kulagin algilayamadigi distorsiyonu feci hissedersiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: zombi7406

ben d class amfiler yuksek frekansla calismaz demedim ki:-) class d ile ya dusuk frekansa ya yukeek frekansa bagli kalirsiniz. misal ab class amfiler de alcaktan yukeege kadar bir kisim sinyali isleyebilir. diger kismini kaybeder. en tepe frekansa ulasmak icin onune cok ince hesapli filtre koymalisin. ki az da olsa tiz belli olsun.
    ama d class ile full range stereo lazim ise yapilacak islem, her frekans araligi icin tasarlanmis amfilrr kullanmaktir. yoksa trk kanal ile oldursen class d ile hifiye cikamazsin. zaten bu yuzden uc kat yuksek ses sahip olmSina ragmen pam8002 tda2822m in yarisi ses veremez.
    ha bir de class d ile tiz alirsaniz bass da kulagin algilayamadigi distorsiyonu feci hissedersiniz.
    klasik amplifikatörlerden farklı olarak pwm kullanarak ses üreten amplifikatörler
  • quote:

Orijinalden alıntı: Czkirov

klasik amplifikatörlerden farklı olarak pwm kullanarak ses üreten amplifikatörler

Alıntıları Göster
    açıkcası d class amfıler distorisyon oranı yuskek anfıler az ısınnırlar verimi yuksetır 75db gibi ses hassasıyetı var sanırım bugun sarkılarında ortalama 85 db de kayıt alındıgının dusunursen bass sesler ıcın mantıklı bı çözüm ama full range bi höperlörünüz varsa ab class daha mantıklı bi seçin zaten zaten sesi filtre falan ederken db kayıpları yasanıyo baya zahmetli bi iş kendi sistemi kurmak ben yıllardır ugrasıyorum o parayla özel üni biterdi :D

• quote:

Orijinalden alıntı: dhsacit

açıkcası d class amfıler distorisyon oranı yuskek anfıler az ısınnırlar verimi yuksetır 75db gibi ses hassasıyetı var sanırım bugun sarkılarında ortalama 85 db de kayıt alındıgının dusunursen bass sesler ıcın mantıklı bı çözüm ama full range bi höperlörünüz varsa ab class daha mantıklı bi seçin zaten zaten sesi filtre falan ederken db kayıpları yasanıyo baya zahmetli bi iş kendi sistemi kurmak ben yıllardır ugrasıyorum o parayla özel üni biterdi :D

full range hoparlor ve class ab ?
  • quote:

quote:

full range hoparlor ve class ab ?

Alıntıları Göster
    class ab sesın yarısından fazlasının ısler sınyal olmadıkca akım cekmeyen bi amfi türüdür bu oto anfileri genelde oylede full range her sesi cıkartan hoperlör mid bass sub veya mid range gibi ayrılmaz

• Şimdi bktım wiki ye. Bune yaa.
  • quote:

class ab sesın yarısından fazlasının ısler sınyal olmadıkca akım cekmeyen bi amfi türüdür bu oto anfileri genelde oylede full range her sesi cıkartan hoperlör mid bass sub veya mid range gibi ayrılmaz

ben bunlari biliyorum. bilmedigim class ab yi full range hoparlorle surmeye calismaktaki kafa?
    yoksa full rangeden kasit su otolar icin uretilmis 2-3 yollu uyduruk hoparlorler mi:-)
    zaten class ab amfiler oto teyplerinde kullanilir,
    full range denilen ise yuksek esik diye cevrilen bir terimdir, 10-30khz arasi tum sesleri ya da yakinini dengeli sekilde verebilen hoparlorlerdir, ya da hoparlor takimlari, en kotu full range hoparlor 1000 tlyi geckin fiyattadir. ki 5 watt civarlardadir. bu tip bir hoparlor class ab ile surulemez. en kotu b class ya da bulunabilirse uygun bir class a amfi ile surulir.

• quote:

quote:

ben bunlari biliyorum. bilmedigim class ab yi full range hoparlorle surmeye calismaktaki kafa?
    yoksa full rangeden kasit su otolar icin uretilmis 2-3 yollu uyduruk hoparlorler mi:-)
    zaten class ab amfiler oto teyplerinde kullanilir,
    full range denilen ise yuksek esik diye cevrilen bir terimdir, 10-30khz arasi tum sesleri ya da yakinini dengeli sekilde verebilen hoparlorlerdir, ya da hoparlor takimlari, en kotu full range hoparlor 1000 tlyi geckin fiyattadir. ki 5 watt civarlardadir. bu tip bir hoparlor class ab ile surulemez. en kotu b class ya da bulunabilirse uygun bir class a amfi ile surulir.

full range algılanan seslerim tamamı dimi x firma fiyat gözetmeksiniz bu yapıda üretim yapabiliyo ki bunu 100-150 euro gibi bi fiyata bulursun . bugun 70 db de ab amfivar 100 db de ve insan kuladı 85 db hassasiyete sahip bu demek ki 100 db ab class amfi ile full range sürersin sen diyosan ben ses gurusuyum git a classla full range sür yap kabin hesabını odanın akustigini degiştir çek yalıtımı falan filan ugras ama hepsinden önce adam akıllı bi ses kaydı bull manası olsun ha bide a class amfilerde 5 watt civarı zaten

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.