< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > |
Damacana Su Fiyatlarının Abartılmış Bir Balon Haline Gelmesi !! (2. sayfa)
-
-
15 TL ise damacana fiyatı ile aynı fiyata denk geliyor. 60 liraya da damacana var.
-
Arıtma yaptırdım kafam rahat.
-
Olum harbi bir damacana su nasıl 100 TL oluyor anasını satayım
Herkes tuttuğunu kuytuya çekme derdinde
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bir damacana su 100 tl değil 2.4 sterlin pahalı olan su değil alım gücümüz
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Sorgulama güzel de, su faturalarını sorgulamadan kaynak suyunun fiyatını sorgulamak mantıklı değildir. Türkiye'de doğalgaz ile musluktan akan suyun fiyatını karşılaştırdığımızda doğalgazın alternatif maliyetine göre hesap yaptığımızda Türkiye'de musluktan akan su doğalgazdan çok çok daha pahalı.
20 litre kaynak suyun üretim (işletme) maliyeti ile, 20 litre musluk suyunun üretim maliyetini sorgulayan var mı?
Türkiye'de bir damacana suyun ortalama fiyatı 60 lira, bu da musluk suyuna göre doğalgaz ve su arasındaki kıyaslama gibi bir fiyat oranı çıkıyor.
Yani Türkiye'de musluk suyu hem doğalgaz hem de damacanaya göre fiyat performans olarak sınıfta kalıyor.
Damacana suyu fiyatı neden bu kadar fazla; Sadece taşıma maliyeti hesabı bile yapılsa, yani damacana su 10 lirayken mazot kaç liraydı, damacana su 60 lirayken mazot kaç lira. Taşıma maliyetleri, işçilik maliyetleri, işyeri maliyetleri, işçi maliyetleri vs hesaplarsan zaten bir ortalamayı bulursun.
Musluk suyunun bile çok pahalı olduğu bir ortamda kaynak suyu çok ucuz.
Damacana suyun gerektiğinden çok pahalı olduğunu iddia edebilmek için kıyaslama ve kanıt sunmak gerekir. Üretim ve işletme maliyetlerini hangi alternatif ürüne göre kıyaslama yapıldığının da ispatı gerekir.
Aslında damacana su temel tüketim ürünü değildi, aslında lükse giriyor. Eskiden damacana diye bir şey yoktu.Türkiye'de damacana suyu alışkanlığı gelişmeseydi kimse damacana almayacaktı. Hem eskiye göre musluk suyunun kalitesi daha iyi. Arıtma teknolojileri çok gelişti, uygun teknoloji ile arıtılmış suyu musluk suyu ile kaynak suyunu ayırt etmek zor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 30 Mayıs 2024; 2:12:51 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Arıtma işi yapan birisiyle konuşuyordum. Damacanaların %90'ı arıtılmış su satıyor zaten dedi.
Pınar su alıyorum mesela çay demlerim. Çaydanlığın dibi hiç kireç tutmaz, sıfır. Yani bugüne kadar farklı damacana markaları da aldım. Çeşme su'yu kadar olmasa da yine de kireç tutardı. Aklıma şüphede düşmedi değil. Hep arıtıp satıyorlarmış.
Öyle yok Bursa'nın dağlarından, yok Sakarya'nın bilmem neresinden hikaye imiş. Bir tek Niksar su kaynağından alır dedi. O da piyasada bulunmuyor zaten.
-
60'a nerede damacana kaldı? En kötü 80'den başlıyor o da bilmem ne marka. Pınar su, saka su, erikli filan 90-100TL. Arıtıp satıyormuş onlarda zaten su arıtma işi yapan kişinin dediğine göre. Ama inanırım. Pınar su alıyorum, çay demliyorum sıfır kireç. Arıtma taktırdım bende iş yerine, yine sıfır kireç.
Bir de gerçekten dağdan getirseler değil 80-90TL 150TL'den başlar.
-
Fiyat konusunu açıyorsan ortalama değerleri bilmen gerekir.. Türkiye'de ekmek ortalama 10 lira. 8'e satan da var, 15'e satan da var.
Türkiye'de suyun ortalama fiyatları 60 70 civarıdır. 100'e satan da, 120'ye satan da var.
Senin ekmek yerine pasta kullanman, dere marka yerine pınar marka kullanman ortalama fiyatı vermez.
Su kimyasal bir olaydır. Suyun ilk çıktığı yerin önemi yok. Dağdan çıkan su da, barajdan eve gelen su da temelde aynı şeydir. Uygun teknoloji ile arıttığında ve suda varolan elementleri ona tekrar eklediğinde doğal su olur.
Arıtma suyunu kaynak suyu diye satıyorlar diye bir şey olamaz. Türkiye'de sorun kaynaktan çıkan suyun eve gelinceye kadar geçen aşamalarında yatıyor. Su dağdan kaynak suyu olarak çıkıyor, ama eve gelinceye kadar musluk suyu kalitesine dönüşüyor. Bu da ne kadar ekmek o kadar köfte misalindeki gibi oluyor. Sen kaynağından çıkan kalitede su istiyorsan ekstra maliyetlere katlanman gerekir. En basitinden plastik depoları olan, plastik damacanalar yerine krom depoları olan, cam damacana kullanan markayı seçmen gerekir. Bunun gibi pek çok değişken var. Bu değişkenleri bilmeden afaki konuşmak gerçeği yansıtmaz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asau -- 30 Mayıs 2024; 2:35:32 >
-
Cam damacanalar 15 litre olur ve fiyatı 130TL. Ülkede coco cola'nın su'yu damla meşhurdur. Halk tabirinde kuyu su'yu diye içilmez tadından dolayı. Satan işletmelerde bedava promosyon diye aldığı için koyarlar satışa. Arıtmacı arkadaş Niksar su'yunun doğal kaynaktan olduğunu söyledi mesela. Çocuklarınız varsa onu tercih edin dedi.
Piyasa allak bullak iken, ismi cismi bilinmemiş bilmem ne marka su'ya değil 60TL 40'da vermem kolay kolay. Velev ki verdim, içince değişik bir tatlarda olduğunu görüyorsun zaten.
Bu milletin çoğu sanıyor ki erikli su piyasanın 1 numaralı markası. Halbuki incelemeler, laboratuvar ortamlarındaki analizler vs baksalar 16-17 sıralarda olduğunu görebilirler.
-
Öyle zaten. O ucuza garip garip alınan markalar hep arıtma. Hatta bilinen markalar bile arıtma olabilir. Yahu zaten akıl var mantık var. Bilmem ne dağından, pınarından çıkarılıp temiz bir şekilde şişelenip dağıtılan şeyin bu kadar ucuza gelmesi imkansız. Onu çıkaracak tesisin maliyetleri ayrı, bunları şişeleyecek fabrikanınki ayrı taşıması ve işçiliği ayrı. Bilmem ne dağından pınarından çıkaracaksın sadece ve ülkenin dört bir yanına bunları dağıtacaksın hee? Hem de tek bir yerden. Bu ulaşımın maliyeti var mazotu, yıpranan tırı kamyonu ayrı maliyet. Bir de mesafeye göre de maliyet değişecek. Bursa'dan çıkarılmış suyun Ağrı'ya kadar gitmesiyle İstanbul'a gitmesi aynı olamaz. Örneği tamamen salladım taşıma maliyetinin fazlalığını ve değişkenliğini anlatmak için. E bunu da sabit bir fiyattan vermen lazım, damacana fiyatını coğrafyaya göre değiştiremezsin. Bir tarafta da çözüm olarak arıtma diye bir şey var çok pratik ve öyle tek bir coğrafyaya, bölgeye özgü değil. Her yerde arıtılır, taşıma maliyeti düşürülür. Temiz kaynak suyu çıkarma derdi ve bunun direkt ve yan maliyetleri gibi dertleri yoktur. Kaynak suyu mevzusu hikâye.
-
En güzeli musluk suyu. Arıtmıyorum bile. Damacanaymış, 5 lt şişe falan bunu taşıması, parası falan uğraşılmaz. Zaten şişe suları nasıl oluyorsa kireçsiz oluyor. Bu kaynakların suları hep kireçsiz ise belediyenin suyu neden kireçli? Antalyadan gelen şişe su o kadar kireçli bir bölgede nasıl kireçsiz oluyor?
-
Arkadaş fiyat/performans goygoyu yaparken doğalgaz filan diyerek saçmalamış. Doğalgazda devletin çok ciddi sübvansiyonu var. Devlet doğalgazın maliyetine ortak oluyor bu yüzden fiyatı çok düşük kalıyor da dağıtılırken bize yansıyan fiyatlarıyla fiyat/performanstan bahsediyor. Halbuki o maliyet de yine ödediğimiz vergilerden karşılanıyor. Saçma bir kıyas yapmış. Ortalama fiyat konusunda da saçmalamış. Dediğiniz gibi en ucuz damacana su fiyatları bu. Varsa kaldıysa kenarda köşede 60 TL'ye damacana o da yakında zamlanır zaten, eli kulağındadır.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hacım sende o kadar değil. Her şey mantıkla yürütülseydi :)
Evet, artık çoğu arıtma zaten bende söylüyorum. Ama falanca marka gerçek kaynaktan alıp satıyor olsa bile şehirin bir ucundan diğer ucuna aynı kaynak su'yunu kullanması mümkün değil. Mesela ege bölgesi Falanca yerden. Marmara bölgesi Sakarya su'yu, doğu bölgesi Erzurum'un bilmem neresinden diye toplanır.
Sen coco cola'yı istanbul'dan ağrı'ya gittiğini mi sanıyorsun? Aynı şey değil mi? Kurarlar bir yerlere üretimi orada üretirler.
-
quote:
Orijinalden alıntı: StonesHacım sende o kadar değil. Her şey mantıkla yürütülseydi :)
Evet, artık çoğu arıtma zaten bende söylüyorum. Ama falanca marka gerçek kaynaktan alıp satıyor olsa bile şehirin bir ucundan diğer ucuna aynı kaynak su'yunu kullanması mümkün değil. Mesela ege bölgesi Falanca yerden. Marmara bölgesi Sakarya su'yu, doğu bölgesi Erzurum'un bilmem neresinden diye toplanır.
Sen coco cola'yı istanbul'dan ağrı'ya gittiğini mi sanıyorsun? Aynı şey değil mi? Kurarlar bir yerlere üretimi orada üretirler.
Doğrudur olabilir. Coca Cola'nın tabii ki yurdun birçok yerinde fabrikası vardır. Çünkü maliyet konuşur. Kola denilen şey zaten kompla yapay kimyasal madde. Bunu doğal bilmem ne kolası diye pazarlayamazsın zaten. Ama ötekinde doğal ve bilmem ne yerinden çıkarıldı dediğinde bunun altını doldurman gerekir. Demek istediğim o.
-
Kola işin örneği. Sadece su'lar nasıl gelir, nereden gelir onu anlatmaya çalıştım.
-
Bu işin içinde olan birisi olarak açıklayayım.
Suyun fabrikadan doldurulmasından, şubeye sevkiyatına, şubeden evlere sevkiyatına kadar aklınıza gelebilecek her şey para.
Ara sokaklarda bulunan ufacık dükkan kiraları bile şu an 10 bin+ başlıyor. Dağıtımını yaptığımız suyun adını vermeyeceğim ama şu an dağıttığımız suyun şubeye gelişi 65 lira, satış fiyatı ise 90 lira. İşçi masrafı, benzin masrafı, vergi, kira, ek çıkabilen saçma sapan giderleri hesaplayınca ay sonu elde kalan 2 asgari ücret bile etmiyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömürcan -- 30 Mayıs 2024; 6:13:16 > -
Damacanaların kendisi bile yatırım aracı olabilir. İyi para
Eski olanı bile almıyorlar. Bunun modeli geçmiş dediler.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
En son 10 liraya aldım. Abant yada kardelen alıyorum. Geçen ay almıştım en son şuan 1 ay daha yetecek stoğum var.
-
2007'den beri su arıtma kullanıyorum.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X