Şimdi Ara

(DC-DC) 12Vtan 5V-5A ve 3.3V-5A nasıl elde edilir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
4.850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • 3.3V için regülatör önerisi olan var mı?
    %1 civarında sapması olması lazım...
  • Sen en iyisi 12VDC/220VAC çevirici al 500-600W lık 30$ civarı,Bide 300W psu tamamdır,yorma kendini.
  • quote:

Orijinalinden alıntı: musallim

Sen en iyisi 12VDC/220VAC çevirici al 500-600W lık 30$ civarı,Bide 300W psu tamamdır,yorma kendini.

Dostum,
    İyi hoş diyorsun da;

Bir inverter+psu yaklaşık 5 lt hacim kaplar.

Arabanın teyp slotuna takacağım ya da çıkartıp çanta halinde taşıyabileceğim bir bilgisayar olması gerekli.
    Anakartı da 17cm boyutunda özel yapılmış küçük anakartlardan (MiniITX) alıcam.
    Üzerine de bir LCD monitör.... 20cmlik kutu içine sığdıracağım.
    Yani devrenin boyutları küçük olmalı....

Ve bir de, direk 12V'u düşürmek varken, önce 220'ye çıkartıp sonra tekrar düşürmek
    iki kez güç kaybı demek.
    Aküden gelen gücün en az %25-30'unu inverter'da ve psu'da kaybedeceğim.
    Bu da daha kısa kullanım süresi demek....

Elektronik devre ile güç kaybını minimuma indirmeyi düşünüyorum.

• c1han arkadaşım,öneride bulunurken bazı olur sorunun tarzından tahminde bulunuruz ve öneride bulunurken gözönüne alırız.
    300W bir psu 3,3V-25-30A/5V-30A/12V-15A gibi değerleri istendiğinde verecek şekilde dizayn edilir.Bu değerler ancak darbeli kaynaklarla sağlanır,Klasikler illa inat edersen ve bahsettiğin kayıplardan fazlasına razı olursan ve bir buzdolabın varsa olur.İncitmeyi kesinlikle istemem,böyle anlaşılmaya sebepsem özür dilerim.Bu devreyi 78 lerle yapmayı düşünüyorsun,7805 in gerilimini 3,3 e düşürmeye çalışıyorsun(bir potla ayarlı yapabilirsin ama yukarı doğru aşağı değil yani 5 volttan aşağı inmez)bu durumda yeterli tecrüben olmadığını ve illa çözüm için izleyebileceğin yolu belirtmek istedim.
    Yukarıda verdiğim entegreleri bulabilirsen bir kaç deneme ile darbeli güç kaynaklarının keyfini yakalayabilir ve artık hep onları kullanırsın.
    Ayrıca 500W invertör 2 sigara paketi boyutunda (aküsüzler),klasik bir psu 0,5 lt araba aküleri min 45Ah ve şarj imkanı var,verim ,yeterlilik ve güvenirlikten sonra düşünebileceğin bir şey.Anakart ucuzmu ve tabii diğer donanımlar.İşi iyi bilenlerin psu ları söküp tadilat ve ilave ile kullandığını biliyorum ama bir hayli tecrübe ve test için cihazlar gerektiriyor.

• Yanlış anlattıysam özür dilerim.
    İlla ben yapacağım demiyorum.
    Henüz kendim bir konvertör yapmadığım için nasıl bir verim alacağımı bilmiyorum.

İnsan hep kendi yaptığının en iyi olacağını düşünür ya, ben de datasheetlerine bakıp
    yaptığım konvertörden iyi değerler alacağımı ümit ediyordum, tecrübesizlik işte...

Bir de invertör+psu ilk bakışta çanta bilgisayar için biraz ters gibi geldi bana...
    Mesela 10cm X 20 cm boyutunda bir plaka üzerine devre yapınca
    ikisinden küçük olur gibime geliyor...

Şu 3.3V sorununu çözemezsem zaten yapacak başka bir şey yok....

Ama yurt dışında adamlar yapmış, satıyorlar... (Bakınız önceki mesajlar)
    Ve yaptıkları devre 5cm X 8cm gibi boyutlara sahip...

Neden ben de yapmayayım(yapamayayım) ki diyorum birden.

Keşke ithalatçılarımız şu işe bir el atsa da yurtdışı siparişlerinde kargoya
    aldığımız şeyden daha fazla ödemek zorunda kalmasak.....

• mevcut psu kartlarının üzerinde oynanarak direk 12V tan çalışır hale getirilebilir herhalde.
  • bak bir de bu var.
    entegreyi ve elemanları hurda anakart veya ekrankartlarının üzerinde bulabilirsin.
    3.3V 8 amper verebiliyor.

• dostum bu şeylerle uğraşma anakartı yakarsın 3-5 kuruşluk yapacağin dandik devrelerle
    şayet ankarada isen ulus konya sokağa bak derim orda ne ararsan var
    birde onun yerine 12 v 220 ye veviren converterler var birde ona bak derim
  • Merhabalar...
    3.3 VDC yi LM317 +transistörler veya LM338 ( 2 adet =10A ) ile yapabilirsiniz. ancak arkadaşların da dediği gibi konvansiyonel entegrelerle yapacağınız bu regüle devreleri için kullanmanız gerken soğutucuların büyüklüğü , kararlılığı ( ki anlık akımlarda aşırı çökecekleri için switching olmaları aslında şarttır ! ) ve -12VDC/1A i +12 Volt ile elde etmenin teferruatı bu işi yapmanın mantığını ortadan kaldıracaktır. direkt olarak 12VDC ile çalışan ve PSU daki çıkışları sağlayan bir SMPS yapmak çok daha mantıklı olacaktır. Adamlar yapmış diyorsunuz... acaba kaç müh. biraraya gelerek ve ne kadar AR-GE masrafı ile yapmışlar... bence de bir UPS alıp işi bitirmeniz çok daha ucuz ve kolay bir yol olacaktır... O devrede kullanılan malzemelerin büyük bir kısmı daha ülkemiz sınırlarından geçmemiştir emin olun. şimdi ben size 22uH lik ve 10Amperlik bir toroid ferrit şok bobini kullanmanız gerek desem ve piyasada bırakın bobini , kömürünü bulmaya çalışsanız satıcılar size öyle bir bakacaktır ki sanki daha üretimi bile gerçekleşmemiş bir komponenti sorduğunuzu sanacaksınız... Yani altı üstü bir kömürü bile bulamayacaksınız... Bulsanız bile 22uH olarak sarmak için gereken bir RLC metreyi bile ( ki idare eder kalitedeki bir cihaz 8-10 bin dolar civarı ! ) bulamayacaksınız ölçebilmek için.
    Şevkinizi kırmak için söylemiyorum bunları kesinlikle ama 3.3V/7A bir regüle devresinin şeması bile bu kadar problem ise , anakartı yakmanız işten bile değil... Şayet ısrarlı iseniz , 3.3V luk ve +12/-12Vdc çevirici şemalarını bulabilirim sizin için ama bence riske girmeseniz daha iyi...
    Kolaylıklar diliyorum.

• Arabalarda televizyon veya mini buzdolabı çalıştırmak için kullanılan 12vdc yi 220vac ye çeviren çeviriciler var. Bunlardan bir tanesini ile arabada 220vac elde ettikten sonra standart bilgisayar güç kaynağı kullanabilirsin.
  • Bunun için paralel 2 adet LM 2576 kullanabilirsin son derece güvenli çalışan entegrelerdir endüstiriyel uygulamalardada kullanılır...
    http://www.digchip.com/members/parts/lm/724865160136157.php?s_id_member=111325179100711752029 Karaköy piyasasında var...
    Bu linkteki entegreyi 3.3 volt ve 5 volt için kullanabilirsin istediğin akım yüksek olduğundan her gerilim için paralel kullanmam gerekli olmaz diyorsan dc-dc konverter öneririm..
    LM 2576 entegreleri için küçük bir soğutucu gayet yeterli olmaktadır..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melih.yanardağlar -- 28 Ağustos 2005, 20:24:54 >

• http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/MAX5038A-MAX5041A.pdf 3.3V / 104A
    veya
    http://pdfserv.maxim-ic.com/en/ds/MAX796-MAX799.pdf 10A ve - çıkışlar
    veya
    http://www.maxim-ic.com/PowerSupplies.cfm birçok alternatif

Bu malzemeleri sample olarak maxim den isteyebilirsiniz...
    Kolay gele

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.