Şimdi Ara

Devredeki trafo sorunu ACİL YARDIM LÜTFEN..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
448
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese Merhaba Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan acil yardımlarını bekliyorum lütfen..
    Lm317 entegresi ile bi ayarlı güç kaynağı yapmak istedim resminide atarım devrenin,yurt dışında bi videoda bunu biri yapıyo gayet iyi çalışıyor fakat ben yaptığımda devre yükte değilken herşey normal bir şekilde çalışıyor ama bi 5v luk oyuncak motoru bağlıyorum anında düşüyor voltaj yerlere oyuncak motoru bile çalışmıyo. Sorun nerden kaynaklanıyo derken bide devrenin öncesinde trafodan sonraki doğrultma devresinden deniyim dedim bi baktım ben devrede hata var derken trafoda sıkıntı çıktı.Ordanda çalışmıyo motor.
    Yani kısacası ben trafo seçimini yanlış mı yaptım bu volt neden yükte değilken 16 civarı volt verirken bi yüke binince yerlere düşüp 5v luk motoru bile çalıştırmıyo?
    trafo 2×9V 2w bir kapalı trafo. Videodaki elemanda 9voltluk bi trafo ile bu işi yapıyo 5v luk motoru bağlayınca sorunsuz çalışıyo.bu trafo arızalı mı yoksa normal bişey mi ben mi yanlış seçim yaptım?
    Bildiğim kadarıyla lm317 entegresi çıkışında 1.5 amper veriyo bende 2×9v 2w seçtim buradaki 2w iki ampere denk gelir diye düşündüm yanlış mı düşünüyorum bişeyleri acaba?
     Devredeki trafo sorunu ACİL YARDIM LÜTFEN..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 2W tek başına 2Ampere denk gelmez. W=V.A formülü ile bulunur.
    2x9Volt AC kısmını 4 diyot ile doğrultup kondansatör taktığınızda çıkış boşta iken 25V gibi bir DC gerilim elde edersiniz.
    Daha sonra bunu LM317 ile 5 Volta kısarsanız aradaki fark gerilim zaten 2W gücü olan trafonun, gücünün büyük bir kısmı LM317 üzerinde kayıp ısıya dönüşür. Bu arada LM317 uygun bir soğutucuya yalıtılarak bağlanmalı.
    Ben olsam en az 4W trafo kullanırdım hatta almışken 10W alırdım ayrıca 1x9V seçerdim çıkış gerilimini.

Ya da eldeki trafoyu 2 diyotla doğrultup 12,5V DC gibi bir değere indirebilirsiniz.
    Böylece 5V a kısınca aradaki fark gerilim azalmış olur.
    O trafo ile 5V ta en iyi ihtimalle 0.2 Amper alabilirsiniz. Soğutucuyu unutmayın ama.
    http://www.mavikitaplar.com/tek_main.php?id0=16&mid3=39&nid=42&page=tek_see

• Cevebın için çok teşekkürler.
    Dediğin gibi bende 1×9 voltluk kısmını bağladım çıkış ile girişin farkı yüksek olmasın diye ve doğrultunca yaklaşık 16 v civarı bir V aldım üstelik daha bunu lm317 ye girmeden doğrultulan yerden direk oyuncak motorunu bağladım onu bile çalıştırmadı lm317 ninde belli bir akım yemesine bile kalmadan.
    Yani bendeki lm317t entegresi 1.5 amper veriyo bunu çıkıştan almam için 9v 10w bi trafo mu kullanmalıyım ?

• quote:

Orijinalden alıntı: mesut.tekci

Cevebın için çok teşekkürler.
    Dediğin gibi bende 1×9 voltluk kısmını bağladım çıkış ile girişin farkı yüksek olmasın diye ve doğrultunca yaklaşık 16 v civarı bir V aldım üstelik daha bunu lm317 ye girmeden doğrultulan yerden direk oyuncak motorunu bağladım onu bile çalıştırmadı lm317 ninde belli bir akım yemesine bile kalmadan.
    Yani bendeki lm317t entegresi 1.5 amper veriyo bunu çıkıştan almam için 9v 10w bi trafo mu kullanmalıyım ?

Arkadaşlar cevap verecek yokmu?
    Lm317t entegresi ile ayarladığımda bana 12 voltta 1 amper vericek trafo için kaç watt olması lazım ?

• 12 Voltta 1 Amper demek 12 Watt demek.
    Emniyet payı da koyarak 15W lık bir trafo seçin.
    1x12V - 15W trafo olarak isteyin.
  • Teşekkürler kukubara.
    Cevabın gelmeden önce bugün ikindi saatleri gibi kartal-ist.da bi elektronikçiden 10 wat yeteceğini düşünerek 2×9 voltluk vardı onun 1×9 unu kullanarak devreyi yaptım yalnız 9 voltu 10 watlık trafoda bugün ölçünce ilginç bi şekilde voltu 12 civarı gördüm diger 2 watlık trafoda 16 küsür görmüştüm bunun sebebi nedir yoksa wat değeri arttıkça doğrultunca elde ettiğimiz voltaj da doğrultulmadan önceki ac ye yakın mı oluyo yoksa bi hata mı var anlamadım?
    Birde bu yüzden olucak ki heralde ben 0-12 arası ayarlı gaç kaynağı yapmak isterken lm317t ile şu an en yüksek yüksüz hali 10.4 voltu görüyo bu sorunu nasıl hallederim lm317 nin ayağındaki ayar bacakyarı arasında bulunan potansiyometre değil diğeri onun değerini biraz düşürsem olur mu acaba ne önerirsiniz?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.