Şimdi Ara

DH YOZLAŞTIRILMIŞ TÜRKÇEDEN NEFRET EDENLER TOPLULUĞU (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
427
Cevap
2
Favori
24.631
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bağlaç Olan da, de’nin Yazılışı

Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.

UYARI : Ya sözüyle birlikte kullanılan da mutlaka ayrı yazılır: ya da.

UYARI : Da, de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil).

UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) kek­lik. İkide (iki-de) bir aynı sözü söyleyip durma.

Yurtta sulh, cihanda sulh. (Mustafa Kemal Atatürk)

Bağlaç Olan ki’nin Yazılışı

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: demek ki, kaldı ki, bilmem ki.

Türk dili, dillerin en zenginlerindendir; yeter ki bu dil, şuurla işlen­sin.

(Mustafa Kemal Atatürk)

Olmaz ki!

Böyle de yatılmaz ki! (Orhan Veli Kanık)

Ruşen Eşref Ünaydın'ın "Diyorlar ki" adlı eseri ne güzeldir!

Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer.

Ki bağlacı, birkaç örnekte kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örnekler­den çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.

Şüphe ve pekiştirme göreviyle kullanılan ki sözü de ayrı yazılır: Babam geldi mi ki? Başbakan konuşacak mı ki?

Bağlaç Olan ne ... ne ...’nin Yazılışı

Bu bağlacın kullanıldığı cümlelerde fiil olumlu olmalıdır: Ne Fransa’da ne de Almanya’da aradığını bulabilmişti.

Onlar ne arsız ne yılışkan ve yırtık gülmelidirler; ne de somurtmalıdırlar. (Refik Halit Karay)

Ne ziraat ne ticaret için kâfi nüfus kaldı. (Falih Rıfkı Atay)

Soru Eki mı, mi, mu, mü’nün Yazılışı

Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumla­rına uyar: Kaldı mı? Sen de mi geldin? Olur mu? İnsanlık öldü mü?

Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır: Verecek misin? Okuyor muyuz? Çocuk muyum? Gelecek miydi? Güler misin, ağlar mısın?

Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı mı dışarı çıkamayız.

UYARI: Vazgeçmek birleşik fiili, mi soru ekiyle birlikte kullanıldığında iki ayrı biçimde yazılabilir: Vaz mı geçtin? Vazgeçtin mi?

Türk Dil Kurumu - Yazım Kuralları

• quote:

Orjinalden alıntı: bLuE_bErRy

Hakikatn bu bilgisayar geldi türkçe yazımda nerdeyse bozuldu ??

G Hun = cihan
    J Hun = ceyhan
    I Touch = aytaç
    Cell In = selin

daha böyle bir sürü var ama aklımda olan bunlar.
    Nedir Bunlar Kendi İsimlerinin Yazımından Utanıyolar gibi......

is can there = iskender
    m Rah = emrah

gibi birsürü çoğaltılabilir. arkadaşım benide listeye ekleyebilirsin çok arkadaşımla bunun yüzünden tartışmışımdır.
  • Nefret ediyorum... Beni de yazar mısın?
  • benide eklermisin.Bu konuda çok hassasım
  • bırakın yaww çocuklar eğleniyor
  • şaka bir yana çok zorlamışsınız insanları de dahi bilmem ne konusunda. aslolan bence msn sayesinde oluşan pürüzleri şimdilik yok etmek olmalı. şimdiden insanları imla kuralları öğretmeye kalkmak zorbalık olacaktır. msnin ve yabancı dillerin dilimiz üzerindeki olumsuz etkisini kırmak en güzeli. sonuçta bunlar popüler kültürün sonuçları ve bu konuda pek popüler değil. başarısız olma ihtimalimiz ço fazla. dilin yozlaşması konusunda hep aklıma fransızlar gelir. dilimizi onlar kadar iyi savunabilecek miyiz?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Nyorai

Ekle kardeş Yha cılardan nefret ediyorum desem yeridir

aynen hocam yhaa ne ya ağaz burun dalasım geliyo

ve msnimden bir kızın nıckı aynen:

HeR DeLiQaNlI'nIn Bi sEvGiLisİ vArDıR aMa HeR QıZıN DeLiQaNlI SeVGiLiSi YoQtUr..! (ayrıca noktaları unlemden once koymus agaz burun dalcam haa
    q yu kullananlarıda sevmem dovesım gelır

• ne zaman arkadaşlarımın konuşmalarını düzeltmeye çalışsam şu malum MSN DİLİ diye bir kavram çıktı ortaya tepkiyle karşılandım hep SANANE! gibisinden
    eklersen sevinirim artık daha çok yazıma dikkat edicem
  • Ekle kardeşim beni de.
  • ekle benide
  • benide ekle lütfen bence harika olmuş sinir oluyorum özellikle tiky özentisi kızlar çok kullanır
    nbr yha tarzı şeylere cevap vermem neyse eklersen sevinirim.
  • evet demek yerine ok demekte bir sakınca yok bence O.o gerçi tamam yazarım genelde ama ok demek de sorun olmamalı tamam o sh felan bende sinir olurum da
  • Benide eklermisin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Sıpayk

quote:

Orjinalden alıntı: Nyorai

Ekle kardeş Yha cılardan nefret ediyorum desem yeridir

aynen hocam yhaa ne ya ağaz burun dalasım geliyo

ve msnimden bir kızın nıckı aynen:

HeR DeLiQaNlI'nIn Bi sEvGiLisİ vArDıR aMa HeR QıZıN DeLiQaNlI SeVGiLiSi YoQtUr..! (ayrıca noktaları unlemden once koymus agaz burun dalcam haa
    q yu kullananlarıda sevmem dovesım gelır

Adhı yhaNlıslık olhaN bi deNizhn içiNdehm yhaşamak içihN seßebym yhq...
    Kan kabedioR haaduM..! öyLe saRHos oLsamqié..bi daa ayuLmazamm... sebore seNy joqHh ebRu*M haaduM meinM...

Bu da benim MSN'deki birinin takma adı ve kişisel iletisi. Anlayabilen var mı?

• Herkes nasılda imlaya dikkat etmiş...^^
  • 194 mesajın en az 100'ünde de/da ayrı yazılmamış...
    buna da dikkat edelim

beni de ekleyin
  • arkadaşım benide eklermisin

ve okullarda şunu görüyorum,çocuklar anlatım bozukluguyla ilgili soruları çözemiyor,zaten yanlış bir şekilde konuşdukları için yanlışın nerede olduğunu göremiyorlar.

öncelikle "w-x-q" dan kurlulalım...

(temiz türkçe sadece düzgün yazmak değildir, aynı zamanda ahlakende temiz olmaktır)
    dh'de temiz türkçeyi destekliyoruz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ooouuuzzz -- 1 Temmuz 2008; 15:41:27 >
  • Ekle arkadaşım ekle! En sinir olanlardan biri de benim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lawagolem -- 1 Temmuz 2008; 16:12:33 >
  • beni de ekleyin efendim.böyle yazı yazmaya çalışanlar kendilerini afedersiniz bir şey sananlardır.Uyuzluktur başka birşey değildir...
  • Ekler misin.
  • 
Sayfa: önceki 89101112
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.