Şimdi Ara

Diline ve Gönlüne Sahip Çık - Oktay Sinanoğlu (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.065
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kediyeyolgösterenadam kullanıcısına yanıt
    quote:

2015'deki birinin 552'ye dönmesini istemesi akıl işi değildir.

quote:

Gelişmiş medeniyetlerin dili yada dil özelliklerini istemememizin sebebi kendi kültür ve medeniyetimize sahip olmamızdan kaynaklanır. Kendi kültürümüzü terk etmektir farklı bir kültürün dil ve dil özelliklerini benimsemek. Osmanlı Türkçesini benimsememizin sebebi ise tamda budur.

Yazın çelişkiler ile dolu.

Önce Göktürkçe'ye dönmek gericiliktir diyorsun.
    Sonra Osmanlı Türkçesi'ne dönelim, onu benimseyelim diyorsun.

Önce kendi kültür ve dilimizi istiyoruz diyorsun.
    Sonra içinde Arapça-Farsça kelimeler olan, gramerinin %75'i Arapça, geri kalanı Farsça olan Osmanlı Türkçesi'ni öz kültürün olarak belirtiyorsun.

Bence ne istediğini sen de bilmiyorsun. Bence bir karar ver. Göktürkçe'yi ya da Öztürkçe'yi istemek gericilikse, Osmanlı Türkçesi'ni istemek ne? Osmanlı Türkçesi öz kültürümüzse, Göktürkçe ne?

• quote:

Önce Göktürkçe'ye dönmek gericiliktir diyorsun.
    Sonra Osmanlı Türkçesi'ne dönelim, onu benimseyelim diyorsun.

"Fakat biz şunu savunuyoruz. Bu kültür o dönemde gelişmeye başlamış, İslam ile tanışmış, çeşitli medeniyetler kurmuş, 1000'li yıllara gelmiş, 2000'li yıllara gelmiş ve bugünkü halini kazanmıştır."

Demek o ki, Öz Türkçe kültürü gelişip Osmanlı Türkçesi kültürüne evriliyor. Öz Türkçecilerin isteği 2 bin küsur yıllık dildeki gelişmeleri atıp bu dili benimsemek ise toplumsal, ekonomik, askeri, siyasi, ilmi gelişmelerde geri kalmaları demektir.

quote:

Önce kendi kültür ve dilimizi istiyoruz diyorsun.
    Sonra içinde Arapça-Farsça kelimeler olan, gramerinin %75'i Arapça, geri kalanı Farsça olan Osmanlı Türkçesi'ni öz kültürün olarak belirtiyorsun.

Saf dil yoktur, saf ırk yoktur, saf kültür yoktur. Elbette farklı medeniyetlerden izler taşıyacak. Verdiğin oranlardan da şüpheliyim. Böyle bir değerlendirmeye rastlamadım.

Lisan-ı Arabi lisan-ı enbiya, lisan-ı Farsi lisan-ı evliya, lisan-ı Osmanî lisan-ı devlet.

quote:

Göktürkçe'yi ya da Öztürkçe'yi istemek gericilikse, Osmanlı Türkçesi'ni istemek ne?

"Şimdi Osmanlı Türkçe'sini, yani alfabesini kullanmak demek, istemek demek bizleri 1923 öncesine döndürür mü sorusu karşımıza çıkıyor. Böyle bir şey mümkün değildir. Sebebi ise zaten bu dili kısmen kullanıyor olmamızdan kaynaklanır. Osmanlı Türkçe'si bugün bizlerin kullandığı dildir. Önemli nokta kısmen ifadesi. Bu kısmıliği atıp ufkumuzu dilin özgün haline döndürdüğümüzde kültürümüzü esas haliyle almış oluruz ve dünya medeniyetinin gelişmelerini de ihtiva etmesinden dolayı geride kalmamış oluruz."

• Kediyeyolgösterenadam kullanıcısına yanıt
    Yazdıklarının aynısını kopyalamışsın. Böyle yapınca yazındaki çelişkiler ortadan kalkıyor mu sence?
  • Çelişki olduğunu savunan sensin, bir çelişki olmadığını ifade ettim. Yazdıklarımı anlamamışsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kediyeyolgösterenadam

Çelişki olduğunu savunan sensin, bir çelişki olmadığını ifade ettim. Yazdıklarımı anlamamışsın.

Çelişkili olduğunu savunuyorum çünkü çelişkili. Çelişkili olan yerleri de metnin içinden çıkarıp ortaya koydum zaten. Ama onlara cevap vermek yerine, önceki yazıları kopyalayıp tekrar koydun ve anlamamışsın dedin. Evet, ben anlamamışımdır muhtemelen.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Çelişki olduğunu savunan sensin, bir çelişki olmadığını ifade ettim. Yazdıklarımı anlamamışsın.

Çelişkili olduğunu savunuyorum çünkü çelişkili. Çelişkili olan yerleri de metnin içinden çıkarıp ortaya koydum zaten. Ama onlara cevap vermek yerine, önceki yazıları kopyalayıp tekrar koydun ve anlamamışsın dedin. Evet, ben anlamamışımdır muhtemelen.

Kedi, Osmanlı Türkçesi günümüzün Türkçesinden daha gelişmiştir, daha ileridedir demek istiyor sanırım. Yani anladığım bu.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: MUHAFIZ44

quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Kedi, Osmanlı Türkçesi günümüzün Türkçesinden daha gelişmiştir, daha ileridedir demek istiyor sanırım. Yani anladığım bu.

Ben dil konusunu bilemem. Yani o kelime atılsın bu gelsin, bu gelsin şu gitsin, şu alfabeyi kullanalım, o dil aslında daha iyi, şu lehçe hoş falan. Bunlar benim işim değil. Dilcilerin işi. Ankara'da kocaman Türk Dil Kurumu, üniversitelerde koca koca dil profesörleri var. Onlar ilgilenir. Benim merak ettiğim farklı bir konu var:

Göktürkçe'ye dönmek gericilikse, Osmanlı Türkçesi'ne dönmek gericilik olmuyor mu?
    Göktürkçe'nin öz kültür olmadığını belirten birisi, gramerini farklı dillerden alan Osmanlı Türkçesi için nasıl Öz Kültür ifadesini kullanabiliyor?

Bunları merak etmekteyim. Cevabını alamadım. Kişisel görüşüm zaten Osmanlı Türkçesi'nin günümüz dilinden zengin olduğu. Bunun sebebini Alfabe değişimine bağlayanlar var, onlarla da tartışmak istemem. Ama şu meşhur ''tartışma-münakaşa-münazara'' karşılaştırması var. Bu Osmanlı Türkçesi'nin zengin oluşunu kanıtlıyor elbette.

Ama ben sadece üstteki iki sorunun cevabını merak ettim. Dil konusunda tartışmaya girmek istemem.

• quote:

Orijinalden alıntı: RealW

arapça farsça kırması mı?

günümüz türkçesi daha kolay öğrenilebilir, herkes öğrenebilir. öğrenenlerden de bilim adamı çıkmaz.

arapça farsça dili zor öğrenilir ancak öğrenenlerin çoğu da bilim adamı olur.

Bir dilin öğrenilmesinin zorluğuyla o dili kullananların bilim adamı olma olasılığı arasındaki doğru orantıyı hangi mantıkla buldun?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

nasıl o kadar bilim adamı vardı bu haldeyiz ne demek ? osmanlı döneminde dini alimlerin yanında kendine has keşifleri bulunan ne kadar bilim adamı var bilmiyor musun? bana cumhuriyet tarihinde yetişmiş bir bilim adamı göster, dünyaya bir katkıda bulunmuş!

şu söylediklerimden yola çıkarak

@Kartal Göz
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mecun Çı.

Şu yukarda paylaştığım videodaki adam dünyada son 300 yılda en erken yaşta profesör olmuş kişi...
    Biraz hayatına bak dünya bilimine yaptığı katkıları birincilikle bitirdiği üniversiteleri vs.

Ayrıca Osmanlı 16.yüzyıldan sonra Avrupa karşısında bilimde geriledi.Buradan objektif açıdan okuyabilirsin.

http://maverd.blogspot.com.tr/2008/08/xvi-yzyldan-sonra-islm-biliminin.html

alın size kanıtı, adam bilim adamı olmuş. muhakkak eğitimine arapça farsça kırmasıyla başlamıştır. sizin deyişinizle.

• quote:

quote:

nasıl o kadar bilim adamı vardı bu haldeyiz ne demek ? osmanlı döneminde dini alimlerin yanında kendine has keşifleri bulunan ne kadar bilim adamı var bilmiyor musun? bana cumhuriyet tarihinde yetişmiş bir bilim adamı göster, dünyaya bir katkıda bulunmuş!

şu söylediklerimden yola çıkarak

@Kartal Göz

Bu kafayla devam et.
  • Kartal Göz kullanıcısına yanıt
    nasıl böyle söylersin anlamadım. sadece dil değil tabii osmanlı dönemindeki eğitim ile bu dönemdeki eğitim bir mi? şu eğitim sistemine bakıpta iyi demek ikiyüzlülükten başka bir şey değil. eğitime değil sanki eğlenmeye gidiyorduk. şimdiki gençlerimizle o zaman ki gençlerimizi karşılaştırın bakalım. sadece dil değil tabii, bundan önce ahlak gelir. şimdi birde bu zaman ki okullardaki öğrencilerin ahlakına bak. o zaman müthiş bir eğitim ve disiplin vardı. arkadaşım o zaman ki adamlar okulda milletin afedersin bel altına bakıp eğlenmiyorlardı. kafa başka bir yerdeyken çalışılmayacağını onlar çok iyi biliyordu. onun için o sistemle eğitimi yürütüyorlardı.

osmanlı devletini o hale getirenler küçük yaşta karı kıza takılarak büyümediler. büyük bir ahlak ve Kuranı Kerim dersi ile büyüdüler. çeşitli kültürlerden bilgi sahibi olarak büyüdüler.

neyse başka yerlere geldi konu. daha söylenecek çok şey var ama boş ver. bu sistem değişmeyene kadar biz hiçbir yere varamayız.

• quote:

nasıl böyle söylersin anlamadım. sadece dil değil tabii osmanlı dönemindeki eğitim ile bu dönemdeki eğitim bir mi? şu eğitim sistemine bakıpta iyi demek ikiyüzlülükten başka bir şey değil. eğitime değil sanki eğlenmeye gidiyorduk. şimdiki gençlerimizle o zaman ki gençlerimizi karşılaştırın bakalım. sadece dil değil tabii, bundan önce ahlak gelir. şimdi birde bu zaman ki okullardaki öğrencilerin ahlakına bak. o zaman müthiş bir eğitim ve disiplin vardı. arkadaşım o zaman ki adamlar okulda milletin afedersin bel altına bakıp eğlenmiyorlardı. kafa başka bir yerdeyken çalışılmayacağını onlar çok iyi biliyordu. onun için o sistemle eğitimi yürütüyorlardı.

osmanlı devletini o hale getirenler küçük yaşta karı kıza takılarak büyümediler. büyük bir ahlak ve Kuranı Kerim dersi ile büyüdüler. çeşitli kültürlerden bilgi sahibi olarak büyüdüler.

neyse başka yerlere geldi konu. daha söylenecek çok şey var ama boş ver. bu sistem değişmeyene kadar biz hiçbir yere varamayız.

Bak kendin diyorsun eğitim sisteminde sorun diye. Dil ile eğitim sisteminin ne alakası var, ahlak ile din ile ne alakası var? Neyse ben cevabımı aldım. Tartışmıyorum bile.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.