Ben Parfitt ne demek istemiş anlamadım, Dreamcast nasıl ilgi görmemiş. Sega konsol piyasasından operasyonlarını yönetecek maddi rezervi olmadığı için çekildi. Maddi sıkıntının kaynağı da; Sega of America'nın, Saturn çıkmak üzereyken, 32x denen saçmalığa para akıtması, elinde patlayınca da, Japonya'da çok popüler olan RPGleri vs. bütçe korkusuyla yerelleştirmekten kaçınıp Amerikan piyasasını Sony'nin tekeline bırakmasıdır. Hatta SoA CEOsu, RPGler Amerikan zevkine uymuyor diye saçmalamıştı. Saturn'un Amerika'da pek satılmayışı ve zor programlanabilir yapısı 3. parti geliştiricileri Sony'ye yöneltmiş, PlayStation'ın pazar payının daha da artmasını sağlamıştı. 4. nesilde, önceki 2 neslin pazar 1.si Nintendo bile nal toplamıştı. Sega konsol piyasasından çekildiğini açıkladığında Dreamcast ve Naomi gayet de ilgi görüyordu.
Wii U'da ise durum bambaşka. Nintendo'nun nakit sıkıntısı yok. Bence problem Wii'nin yarattığı imaj. Artık Nintendo denince akla "Şu tenis oynanan oyuncak mı?" sorusu geliyor. 349 dolar etiketi gören de haliyle Gears of War'ın, Forza'nın, Halo'nun, God of War'ın, Uncharted'ın, Call of Duty'nin peşinden gidiyor. Nintendo açısından, Saturn döngüsü geçerli oluyor. Cihaz satmıyor, karlı olmadığı için 3.parti oyun çıkmıyor, oyun çıkmayınca satışlar iyice düşüyor.
wii için şunu söyleyeyim: wii'yi sadece nintendo fanları veya oyunu eğlence için oynamak isteyen kesim alıyor.. hard core gamer olupta wii'ye yönelen kişi sayısı az.. ha benim gibi istisnalar var o başka
wii o kadar büyük başarı elde ettiki wii u'nun başarısızlığını bence telafi edebilir
şuda bir örnek, nintendo 64 çıktığı zaman kaç kişide 64 vardı.. tüm dünya ps1'e yönelmemiş miydi o zamanlar
game cube zamanları amerikadaydım, gamecube kullanan birine rastlamak zordu, genelde kçük çocuklu evlerde vardı. her yerde ps2 ve xbox vardı o dönemler, oyun olarakta raflarda ağırlıklı bu cihazların oyunları vardı
wii ilk çıktığı dönemler yine oradaydım, bende o zamanlar "ps3, xbox 360 dururken insanlar ne diye bu çocuk oyuncağına para veriyorlar ki" diyip ps3 almıştım.. ama yanılmışım.. wii çıktığı dönemlerde herkes wii 'ye saldırdı amerikada.. tv'de sürekli reklamları oynatıldı, kapıyı 2 takım elbiseli japon çalıyor, evdekiler kapıyı açıyor, wii mote'u uzatarak "wii want to play" diyorlardı vs.. ps3, xbox'ın reklamlarını hatırlamıyorum bile.. demekki adamlar iyi reklam yapmışlar
spor oyunlarını oynarken tv kırmalar, yanındaki arkadaşına vurmalar vs komik videolar programlarına sürekli yer almıştı..
yani motion kontroller olayı wii'yi ps3, ve xbox'ın önüne geçirdi.. amerikada hepsiden daha fazla ses getirdi, Türkiye'de nasıldı durumlar bilmiyorum ama nintendo ülkemize gelmediği için çok bi sesi çıktığını düşünmüyorum.. birde bizim oyuncu profili genelde bellidir, playstation alır, pes veya fifa alır 1 sene onu oynar, seneye yenisi çıkınca onu alır.. oyun konsolu= playstation, oyun=futbol yani..
böyle bir ortamda nintendonun gelmesi şirket açısından zarara yol açardı, satamazdı
kimse yok demesin, eğer wii motion bu kadar popüler olmasaydı, xbox kinect'i ps3 move'u çıkarmazdı.. hani ps3 wii'den üstündü, ne olduda wii'yi taklit eder oldu.. çünkü elde gameapad artık çok sıradan birşeydi, hareketli oyunlar insanları çok cezbetmişti.
uzun lafın kısası nasıl zamanında amiga, commodre vardı fakat her aileye girip, küçükten büyüğe tv başında elinde gamepad ile kendine bağımlı hale getiren oyunlar nintendo oyunları olduysa (bizde çakma cihazlarla oynuyorduk fakat aynı oyunlar) ve düşünün 1980'lerde çıkan bu grafiklerle 90'ların son dönemlerine kadar çocuk, genç, yaşlı bağımlı gibi oynadık bu oyunları, kimse inkar etmesin.. hiç birimiz çıkıpta "ya bu nasıl graifk hala bunları mı oynuyorsunuz" demedik, ve acayipte zevk aldık o oyunlardan.. wii'de öyle bir cihaz işte.. grafik vs ötesinde o oyun atmosferini hala sürdürüyordu wii, bu sayede haklı bir galibiyet kazanmış oldu..
sega bu yüzden battı.. sega'nın karşısında sony vardı çünkü.. ama nintendo'Nun karşısında kimse yok.. ps3-xbox 360, veya ps4-xobox one'ı karşılaştırıp bunlardan birini alabilirsiniz, ama nintendo bunlardan kendi bölgesini belirlemiş.. nintendo oyunlarından zevk alıyorsan, o dünya hoşuna gidiyorsa nintendo alırsın bu kadar.. başka seçeneğin yok.. ailce harikalar diyarında gibi, o dünya nintendo'ya ait, ne nintendo sony microsoft la kapışabilir, nede onlar nintendoyla..
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme