Şimdi Ara

DUNE SERİSİNİ SEVENLER TOPLULUĞU (Sorularınızı cevaplıyorum) (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
358
Cevap
25
Favori
25.210
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • “Eğer hayat yalnızca bir rüyaysa, o halde yalnızca gerçeği mi hayal ederiz? Hayır! hayallerimizi takip ederek kendi gerçeklerimizi yaratırız!”

-Solucansüvarisi Selim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • “Benim ordu tanımım mı? Onlar evcilleştirilmiş katillerdir elbette!”

• “bu salağın önüne kum saçıp ‘bak, bu arpa’ dersem hemen gagalamaya başlar”

• Kitabı okumaya gerek kalmadı.

• quote:

Orijinalden alıntı: mercpool

Kitabı okumaya gerek kalmadı.
    yazdıklarımda spoiler geçmiyor ve olaylardan bağımsız özlü sözler. üstte isteyen okur yazdım. kitabı okumana gerek kalmadı yanlış bir tabir çünkü kitabın başı ortası ve sonuyla ilgili bir şey yok

• soluğunu iyi koru. çünkü o senin yaşamının sıcaklığını ve nemini taşır.

-Zensunnilerin çocuklarına tembihleri

• Paul Muaddib kullanıcısına yanıt
    Sonuna gülücük koymayı unutmuşum.Severek okuyoruz bir an önce kitapları da okuyacağım.

• Birkaç yerde karşıma çıkmaya başladı bu seri ilk kitabını alıp başlayacağım yakında :)

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • ilk kitabındayım, sürükleyici hikayesi var. bazı kelimeler okumayı zorlaştırıyor, başlarda sıkıntı ediyordum ama şuan pek etmiyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: ilmentore

ilk kitabındayım, sürükleyici hikayesi var. bazı kelimeler okumayı zorlaştırıyor, başlarda sıkıntı ediyordum ama şuan pek etmiyorum.
    anlamadığın yerleri burada sorabilirsiniz. yardımcı olmaya çalışacağım

• quote:

Orijinalden alıntı: Siox Dia Mont

Birkaç yerde karşıma çıkmaya başladı bu seri ilk kitabını alıp başlayacağım yakında :)
    kısa zamanda okumanız dileğiyle...

DUNE SERİSİNİ SEVENLER TOPLULUĞU (Sorularınızı cevaplıyorum)

yakın zamanda başlayacağım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Siox Dia Mont -- 7 Kasım 2018; 13:16:43 >
  • İlk sayfalarda zorlanan arkadaşlar için ilk sayfa Spoilerleri

Kitabın açılışında Atreides aile üyeleri, Arakis’e gitmeden hemen önce Bene Gesserit üyesi Jesica, oğlunu (Paul) bir sınava tabi tutulmasına boyun eğiyor. Bu sınav, her Bene Gesserit evladına uygulanır. Bu sınavın içeriği, Rahibe ana (Bene Gesserit’in üst yöneticisi) sivri olan ve ucuna gomcabbar denilen zehir sürülü iğneyi şah damarın altına delmeyecek şekilde bastırır. Amacı ise Bene Gesserit evladına acıya dayanıklılığını test edilmesi için uygulanır. eğer Bene Gesserit evladı en ufak bir acı ibaresi gösterse, boynundaki gomcabbar titreşimle damarına saplanır ve 1 saniye olmadan ölür. Ama acı ibaresi göstermezse ölmez ve sınavdan geçer. Paul ise böyle bir sınavdan geçer. Gomcabbar arapça kökenlidir. Gom, zehirin adı ve Cabbar ise zorluklar karşısında yılmayan demek. İngilizce ismi Gom Jabbar’dır.

Kafanızda görüntü oluşabilmesi için 1984 yapımı filmden bir kare:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 8 Kasım 2018; 10:7:13 >

• Dune gezegenine dair (Spoilersiz)

Romandaki birçok kelimeler olduğu gibi, bu kelimede arapça kökenlidir. Diğer kelimelerde olduğu gibi bu kelimeyi de yazar okuyucu etkilemek kaygısıyla alalede seçmemiştir. Kelimenin anlamı çok maziye dayanır.

İlk önce resmi ismi olan Arakis’ten başlamak istiyorum. bu isim tamamen arapça kökenlidir. Arapça anlamı Ar-Rakhiş (Değersiz olan) anlamındadır. Bu gezegen eski imparatorluk zamanında çok değersiz kabul ediliyordu çünkü Üzerinde kum ve kayalık dışında değerli bir şey yoktu.

Bu gezegene gelen ilk yerleşimciler, aynı zamanda fremenlerin atası olan Zensunni’lerdir. Adından da anlaşılacağı üzerine bu zensunniler, İslamdan etkilenen büyük halklardır. çoğu bu gezegende bedevi olarak yaşar ve aşiret kültürünü günümüz arap dünyasında aynen sürdürür.

Aynı zamanda Arakis, Kadim dünyada Petrol olaylarında birçok çatışma yaşandığı Irak ülkesi anlamında da kullanılabilir. Irak’ın anlamı ‘uzak’ olduğunu (Arakis gezegeni de keşfinin ilk zamanlarında uzak diye nitelendiriliyordu) göz önünde bulundurursak ve Iraktaki petrol ile Arakis’teki Baharat maddeleri çok benzerlik taşımasını göz önünde bulundurursak, yazarın seçtiği kelimeleri nasıl özenle hazırladığını düşünürüz.

Dune ismi de Arakis’in bir başka ismi. Bu isim de bize hiç yabancı değil. Evet, bu da bir arapça kökenli ve Dünya’dan türetilmiş bir kelime. Yani yazar, Dünya’nın sonu böyle olacak diye imalarda bulunmuş olabilir.

Arakis gezegenini önemli kılan ne? Fremenler bu koşullara nasıl geldi? Neden Arakis’e sahip olan tüm evrene sahip olma şansı elde eder? Baharat’ın ne gibi bir özelliği var da binlerce yıla saçılan bu evrende hala bu madde için canını verenler var? Arakis gezegeni ilk başta nasıldı, bu hale nasıl gelebildi? Gezegenin bekçisi gibi olan Solucan adı verilen hayvan nasıl bu gezegende yetişti? Bu gezegeni temel alan siyaset ne gibi tehlikelidir? Günümüz Dünyasıyla bir benzerliği var mı? Bu gezegen sayesinde Günümüz Arap dünyasında yaşanan entrika ve kan olaylarıyla nasıl bir anlam çıkarırız? Bunları cevaplamayacağım. hepsinin cevabını ilerleyen kitaplarda bulacaksınız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 8 Kasım 2018; 8:21:23 >

• Fremenler kimlerdir? (SPOİLER YOK)

Spoilersiz.

Fremenlerin ilk ataları Zensunnilerdir. Zensunniler’in ataları da araplardır. Zensunniler, Butleryan cihadı zamanında (Romandaki olaylardan yaklaşık 10 bin yıl önce) Diğer dış gezegen yöneticiler tarafından köle olarak çok zor koşullar altında yaşamaya zorlanıyorlardı. Özellikle insanlar ile düşünen makinelerin kanlı savaşlarında nasıl bir rol üsteledikleri kayda değer. (Burayı anlatmayacağım çünkü spoilere girmiş olurum. bunun için Cihad 3’lemesini okuyun)

Zensunniler’in Arakis gezegenine gelişi ise bu kutsal savaştan bin yıl öncesine dayanır. Titan adı verilen makineleşmiş insanlarla eski imparatorluktaki soylu insanların savaşlarından kaçıp bu gezegene sığındılar.

O zamanlar bu gezegenin değerliliği keşfedilmemişti. bu yüzde Zensunniler bu gezegende rahatça yaşayıp kendi kültürlerini oluşturdular. Kadim Dünya’daki Arap yarımadasına benzediği için belki de kendi öz benliklerini buldular.

Fremenliğin ortaya çıkışı konusunu anlatmak istemiyorum çünkü yine spoilere girmiş olacağım. bu konuyu yine cihad üçlemesinde bulabilirsiniz.

Fremenler teknolojiden uzak, Hz. Muhammed zamanında yaşayan topluluklar gibi yaşayan, kültürleri ve etik değerleri oldukça çeşit çeşit olan kabile topluluklarıdır. Hem şehirde yaşayanı (Hazari) Hem de şehir dışında yaşayanı (Bedevi) mevcut. Bedeviler daha çok kültürlerine düşkün ve muhafazakardır. Romanda okuyacağınız adetlerini ve düşünce yapılarını görünce ne olduğunu anlayacaksınız. Garip bir şekilde romandaki, bir çok kelimeler arapça kökenli olduğu halde Fremen ismi İngilizce kökenlidir: Free-Men. yani özgür adam.

• Fremenlerin dini:

Fremenlerin dini duygusu çok kabarık ve geniştir. Fremenlerde yaşadığı gezegen koşullarından dolayı cennet tasviri, gökyüzünden su akan gezegendir. Tanrısı ise tek olup, Aynı zamanda bir Solucan olan ve tüm solucanların da tanrısı olan Şeyh-Hulud’tur.

Shai-Hulud (شيء خلود). bu tanrı her şeyi görebilir ve bilir. Fremenler bir çok korku besler bu tanrıya karşı.

Bir başka önemli bilgi ise Fremenlerde, dış dünyadan gelecek bir mesih veyahut peygambere olan inanç var. Bu peygamber sulak alanlardan gelmiş olup, fremenlerin gezegenini sulak alana çevirecek ve böylelikle tanrının hediyesini bahşedecektir. Bu peygamberin adı bile hazırdır: Muad‘dib. Okunuşu ise Muhammed’le aynıdır. Anlamı ise Çöle ayak uydurmuş kanguru faresidir. Başka anlamlarını ve bu peygamberin kim olduğunu, nasıl bu inanç haline geldiğini size bırakıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 8 Kasım 2018; 10:16:3 >
  • Bene Gesseritler kimlerdir? SPOİLERSİZ

Serinin en anlaşılmazlarıdır Bene Gesserit rahibeleri veya cadıları. Ben bile 1.5 yıldır bu seriye başladığım halde hala bazı sorularıma yanıt bulamadım ve hala düşünüyorum. O kadar karmakarışık ama bir o kadar da zihin geliştirici düşünsel öğretileri ve amaçları var ki okuduğunuz zaman bambaşka bir evrende bulacaksınız kendinizi. Bene Gesserit hakkında anlatacağım şeylerin çoğu spoilere gireceği için sizin bilmenizi gerektirecek kadar anlatacağım.

Bene Gesserit topluluğun kökeni:

Belki günümüz dünyasının feministleridir. belki de Fransız İhtilalinin tohumlarıdır. bunu bilemeyiz ama kitap sayesinde emin olduğumuz bir şey var, Bene Gesserit kesinlikle özel ve pahalı bir şeyle ilgisi var!

Bene Gesserit topluluğu nedir?

Bene Gesseritler bir kadın öğreti topluluğudur. buradaki üyeler dışarıdan üye almazlar. sadece bir Bene Gesserit evladı üye olabilir. üye dediğime bakmayın. anne karnından ömür boyuna kadar Bene Gesserit öğretilerine karşı gelmek yasaktır.

Bene Gesseritlerin sadece kız doğurma imkanları vardır. Bu toplulukta erkek doğurmaları YASAK. Anne karnında sadece kızın yetişmesi emiri var. bu kız ise ileride rahibe olarak yetiştirilecek ve Bene Gesseritlerin istediği genleri bulana kadar daha anne karnındayken çiftleştireceği kişiyi bulacaklar ve ileride o adayla çiftleştirilmesi için imparatorluğa yayılacak. böylece yeni bir rahibe doğacak ve o rahibe de uygun bir geni buluncaya kadar damızlık gibi uygun eş adayına verilecektir

nereye kadar?

tabii ki Erkek bir Rahibe yaratılana kadar( (Kwisatz haderach (aşmış olan, her yerde olabilen kişi) )u erkek rahibe doğaüstü güçlere sahip ve bene gesseritlerin binlerce yıldır hayalini kurduğu ve bekledi bir insan. Bundan sonrasını size bırakıyorum. kesinlikle normal bir roman gibi okuyup geçmeyin.

Bene Gesserit rahibelerin özelliği:

Bu rahibeler binlerce yıldır genlerin üstünde özenle çalıştığı için, insanüstü güçlere sahiptir. Bunların ilki Ses özelliğidir. Özel ses teknikleri ile birçok insanı veya topluluğu etkisi altına alıp kendi işlerine alet edebilirler. böylece çiftleşiceği erkeği kolaylıkla elde ederler. (İlk satırda cadı demiştim. gerçekte cadı değiller tabii ama ortalığa yaydığı korku nedeniyle Bazı topluluklar bu rahibelere cadı diyerek korkuyla ve nefretle karışık saygı duyarlar.)

En önemli özelliği, Baharat sayesinde geleceği görebilme yetisine sahip olunması. tabii bunun da bazı sınırlılıkları ve çok zorlukları var. okuyunca anlayacaksınız.

ikincisi tüm rahibeler aynı hafızaya sahiptir. yani gelen yüzlerce nesil rahibeler ile tüm hafızayı; rahibelerin öğretileri, hayatları vb.. taşır. Okuyunca anlayacaksınız.

üçüncüsü ise her türlü kötü koşulların altında özel düşünce teknikleriyle o koşulları lehine çevirebilir.

.... daha birçok yetenekleri ve amaçları var. bunları size bırakıyorum.

Acaba Paul, Bene Gesseritlerin istediği bir gen mi? yüzlerce nesildir bu geni mi bekliyorlardı? Erkek Rahibe, yani, kwisatz haderach (aşmış olan, her yerde olabilen kişi) Paul mü? Eğer o ise Paul’ü ne gibi zorluklar ve görevler bekliyor? yoksa tüm bunlar bir hayal kırıklığı mı? fremenlerle bir ilgisi var mı? Bunları size bırakıyorum.

bunlar aklımda kalan. Gerisini size bırakıyorum. Unutmayın, bu Topluluğu, özellikle Arakis ilişkisini iyi anlayın.

Fotoğraflar (Kafanızda görüntü oluşabilmesi için Dune filminden görüntüler)

Bir Bene Gesserit üyesi olan ve Padişah’ın kızı olan Prenses İrulan (1984 yapımı filmine ait).

Serinin Önemli karakterlerinden Bene Gesserit Jessica Hanım (1984 yapımı filminden)

Bir rahibe ana

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 8 Kasım 2018; 10:21:0 >

• Belirli şeyleri anlamanızda yardımcı oldum. aklınıza daha çok şeyin takılması kaçınılmaz olacak. Anlamadığınız yerleri sorun lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 8 Kasım 2018; 10:24:55 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Siox Dia Mont

yakın zamanda başlayacağım
    Kitabı kesinlikle hızlı hızlı okuma. Her sayfası değerli. bir sayfayı dahi atlasan tepetaklak olursun. sistematik biçimde verimli oku. Sadece olayların üzerinden gitme, daha çok felsefi ve siyasi-dini düşüncelere ağırlık ver ve olaylarla bağdaştır. eğer kitabın ne vermek istediğini anlamazsan 2. kitabı bitirmeden bırakırsın. gizli anlamlara ve göndermelere dikkat et. eğer yeteri kadar verim alabilirsen bambaşka bir insan olursun. Her bölümün başındaki aforizmalara dikkat et ve okuduğun aforizmayı tekrar geri dönüp oku ve kendine ayrı anlamlar çıkar. bu kitabı ve olayları en iyi anlama yolu düşünmektir. Her konuyu kendi hayatınla ve günümüz dünyasıyla özdeşleştirmeye çalıştır.

En baba okuyucuları bile yoran bir seri bu. Anlamını bilmediğin ve ilk başlarda zorlanacağın yerler kesin olacak. ondan sonra ne anlattıklarını öğrendikten sonra çok verim alacaksın. anlamadığın yerleri sorabilirsin burada.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Paul Muaddib -- 8 Kasım 2018; 11:24:51 >

Eyvallah hocam sağol şuan 100. Sayfadayım gayet güzel gidiyor. Bakalım ilerleyen sayfalarda karşımıza neler çıkacak

• 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.