Şimdi Ara

DÜnya dışında zaman (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
0
Favori
2.352
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: Avatarım Ağır Çekim

O değil de atmosferi olmayan gezegenlere gitsek fabrika kursak sera etkisiyle atmosfer birikir ve belesten gezegenimiz olurdu
    Farklı bir bakış açısı.

Mesela ben bazen şöyle düşünüyorum. Dünya dışında yaşanacak yer aramak yerine sanayi Dünya dışına taşınıp Dünya'yı yeşillendirmeye odaklansak daha güzel olabilir. Hatta dış gezegende zamanın daha farklı aktığını varsayarsak dünyada üretilmesi yıllar alacak şeyler orada belki aylar içerisinde üretilebilir sonuçta robotlar için zaman çokta önemli değil. Hatta bilimsel çalışmalara orada devam edilip Dünya için vakit kazanılabilir yada teknoloji daha erken geliştirilmiş olabilir.

Tabi benim soruma dönersek demek istediğim işte bu zamanı nasıl hesaplayabiliriz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erdem552 -- 6 Ağustos 2018; 17:58:31 >

• En buyuk hayalim Mars'da Heineken + midye haslama yapmak. Iste o zaman zaman hizli gecer.
  • Işık hızına yaklaştıkça zaman yavaşlar.Ayrıca sanayi atıkları marsa gönderilip karbondioksit oranı arttırılarak dünyalaştırmak planlanıyor.Ama bu işlem binlerce yıl sürecekmiş.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Işık hızına yaklaşmak veya yüksek kütle çekimine maruz kalmak zamanı yavaşlatır. Ama bunun için bi formül var mı? Nasıl hesaplarız bu farkı?
  • İzafiyet teorisi bu ama nasıl hesaplanır bilmiyorum. Bu arada kütlesinden değil hızından

• quote:

Orijinalden alıntı: helpmexxc

İzafiyet teorisi bu ama nasıl hesaplanır bilmiyorum. Bu arada kütlesinden değil hızından
    Kütle çekimininde zamanı etkilediği bilinen bir gerçek. Yüksek kütle çekimleri zamanı daha çok büker. Hatta zamanda geçmişe gitmenin tek yolunun aşırı kütle çekimine maruz kalarak olabileceğiyle ilgili bir yazı okumuştum.

Hesaplama konusunda benim merak ettiğimde zaten bunun nasıl hesaplanacağı...
  • erdem552 kullanıcısına yanıt
    Biliyorum beyfendi ancak izafiyetin hızla ilgili olduğunu anlatmaya çalıştım. İmla hatası sanırım. Özür dilerim

• Zaman diye birşey yoktur evrendeki bazı yerlerde Olan olaylar daha hızlı veya yavaş gelişir.yani burdaki 1 saat heryerde ahirette bile 1 saattir.

• helpmexxc kullanıcısına yanıt
    Kendimi sana kızmışım gibi hissettim beyfedi deyince :D

Kızmak gibi bir durum yok tabiki. İmla hatası olabilir ben kütlenin önemi yok gibi anladım ondan düzeltme yapmak istedim sadece.
  • quote:

Orijinalden alıntı: cmpunk01

Zaman diye birşey yoktur evrendeki bazı yerlerde Olan olaylar daha hızlı veya yavaş gelişir.yani burdaki 1 saat heryerde ahirette bile 1 saattir.
  • Kendi ekseni etrafında 100 kat hızlı dönerse bir gün, Dünya saatine göre 0,24 saat olur. Orada yüz gün geçirirseniz 24 saat eder ancak Dünya'daki birine göre sadece bir gün geçmiştir. Oradaki şartlar Dünya'ya yakınsa siz daha çabuk yaşlanırsınız.

Kütle beş katı olursa yerçekimi ivmesi 49,05 m/s^2 olacaktır, bu da sizin anatomik durumunuzu etkileyecektir. Yürüme sıkıntısı çekebilirsiniz ve baskülde görünen değer normalde olduğunuzun 5 katı olacaktır.

• quote:

Orijinalden alıntı: personalcomputer

Kendi ekseni etrafında 100 kat hızlı dönerse bir gün, Dünya saatine göre 0,24 saat olur. Orada yüz gün geçirirseniz 24 saat eder ancak Dünya'daki birine göre sadece bir gün geçmiştir. Oradaki şartlar Dünya'ya yakınsa siz daha çabuk yaşlanırsınız.

Kütle beş katı olursa yerçekimi ivmesi 49,05 m/s^2 olacaktır, bu da sizin anatomik durumunuzu etkileyecektir. Yürüme sıkıntısı çekebilirsiniz ve baskülde görünen değer normalde olduğunuzun 5 katı olacaktır.
    Kütle zaten o kadar olmaz misal olsun diye vermiştim onu ama hız konusundan emin miyiz hocam? Yani 100 kat hızlı diye direk yüze mi bölücez?
  • Beyler yorumlarınızı bekliyorum
  • iamburak kullanıcısına yanıt
    aynen böyle belki de daha az olur.

mutlaka bir formülü bir şeyi vardır tabi ki. ama basit bir denklem gibi değil de fizikçilerin uğraştığı bir şeydir, zaman kavramı hala üstüne çalışılınan bir konu
  • çok az fark olur. Gök cisimleri kütleleri orantısıyla uzay-zamanı bükerler. (bkz. Resim). Jüpiterin kütlesi dünyadan daha büyük ancak gene de fazla fark olmaz.

DÜnya dışında zaman

Ayrıca şunu okumanızı tavsiye ederim:

quote:

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_time_dilation

It's not much. For each second on Jupiter your wristwatch would be running roughly twenty nanoseconds slower than a clock left back on Earth. Over fifty years you'd end up being about thirty-one seconds younger compared to if you'd stayed on Earth. And yes, for general relativity fans

Yani, Jüpiter'de 50 yıl yaşarsan Dünya'ya göre 31 saniye daha genç olacaksın zaman yavaş aktığı için.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hgwxx/7 -- 17 Ağustos 2018; 22:1:28 >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.