Şimdi Ara

Dünyanın en büyük enerji depolama tesisi çöle kuruluyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Dünyanın en büyük enerji depolama tesisi çöle kuruluyor
    Yenilenebilir enerji kaynaklarının kısmi sürekli üretimi cazip olsa da üretilen enerjinin bir şekilde depolanması da kritik öneme sahip. Bu bağlamda son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarıyla paralel olacak şekilde depolama tesis yatırımlarının da arttığını gördük. Şimdi ise İspanyol yenilenebilir enerji şirketi Grenergy, Şili'nin Atacama Çölü'nde dünyanın en büyük enerji depolama tesisini inşa etmeye başladı.

Dünyanın en büyük enerji depolama tesisi

Grenergy, inşa etmeye başladığı 4,1 GWh'lik ‘Oasis de Atacama’ enerji depolama projesini dünyanın en büyüğü olarak nitelendiriyor. Firma, önümüzdeki 36 ay içinde aşamalı olarak faaliyete geçmesi beklenen projeye 1,4 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi. Grenergy, 1GW'lık bir güneş enerjisi çiftliği de içerecek olan proje için ne tür bir depolama kullanılacağını belirtmedi.

Şili'nin kuzeyindeki Atacama Çölü dünyanın en kurak toprağı olmasının yanı sıra dünyanın en yüksek güneş ışınımına sahip olması nedeniyle böyle bir proje için belki de en ideal konum. Grenergy CEO'su David Ruiz de Andres, “Oasis de Atacama, Grenergy ve tüm yenilenebilir enerji sektörü için ikonik bir proje olacak” ifadelerini kullanırken Şili'deki ana yakıt dağıtım şirketlerinden biri olan COPEC'in bir yan kuruluşuna 8TWh'den fazla temiz enerji tedarik etmek üzere 15 yıllık bir elektrik satın alım sözleşmesi imzaladığını söyledi.

Ayrıca Bkz.Türkiye, Karadeniz gazı için devasa bir platform satın aldı

Beş uluslararası bankanın desteğine sahip olan proje aynı zamanda güneş enerjisi ve depolama projelerini bir arada satarak Grenergy’yi bu alanda ilk şirketlerden biri haline getiriyor. Şirket ayrıca 2026 yılına kadar 2,6 milyar Euro (2,8 milyar $) tutarında küresel yatırım yapma planını da açıkladı. Şirket, 2026 yılına kadar 5GW kurulu güneş enerjisi kapasitesine ve 4.1GWh enerji depolama kapasitesine sahip olmayı hedefliyor.

Kaynak:https://www.rechargenews.com/energy-transition/chilean-desert-to-host-world-s-largest-energy-storage-project/2-1-1558097

• Akkuyu nükleer santral toplam kurulu güç 4.8 GW

Toplam maliyet 24 milyar dolar.

Atacama çölü güneş enerji ve depolama santrali kurulu güç 5GW

Toplam maliyet 2.8 milyar dolar.

Aradaki farkı kimin ödeyeceğine girmiyorum. Zavallı ülkem diyor susuyorum. Haramiler bile daha insaflıydı.

• cumhurozan kullanıcısına yanıt
    Güneş enerjisi ile nükleer enerji aynı değil. bakım maliyetleri ikisi için de var tabiki ama güneş enerjisinde tam verimlilik henüz sağlanamıyor. 5gw için belkide 10 15gwlık kurulum yapacaklar. kirlenecekler ve zaman içinde panellerin değiştirilmesi gerekecek. çölden hanelere ulaştırılması da bir maliyet. nükleer santraller muhtemelen kuran kişiler yatağında huzur içinde ölseler bile çalışmaya devam ediyor. peki güneş santralleri? şu an için ömürleri o kadar uzun değil.

edit: akkuyu için 4.8 GW günlük üretim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet1905_47 -- 22 Kasım 2023; 14:24:18 >
  • ahmet1905_47 A kullanıcısına yanıt
    Rüzgar, güneş, su vs vs yenilenebilir enerjileri çoğu godoman istemez çünkü petrol var doğalgaz var bunlardan kaymak yemek var tabi ki panelleri senin gibi ömürleri az diyecekler ki kimse girişmesin:D

• vozy kullanıcısına yanıt

Aradaki farkı anlamadınız galiba. biri günlük diğeri yıllık üretim hesabı

• cumhurozan kullanıcısına yanıt
    aslında güneş enerjisi ile nükleer enerjinin arasındaki farkı bilmeyip böyle bir yorum yazana cevap vermek ne kadar doğru bilemem ama madem soru sorma yetin var şunuda sor. bize yıllarca nükleer enerji kurmayın diyen ülkelerin neden çok fazla nükleer santrali var diye soru sor. bunu düşünebildinmi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CoreXXX -- 23 Kasım 2023; 09:02:27 >
  • Devlet hane halkına güneş enerjisi kurulumu için destek vermeli her ev bina kendi elektriğini üretebilmeli.fiyatlar çok yüksek hala alt üstü panel invertor kablo vs

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Yine aşırı doz a haber zehirlenmesinden muzdarip yorumlar gelmiş,yok biri demiş 5 gw için 10-15 gw kurmak gerekir falan, kurulu güç için kurulacak güç diye bi tanım eklemiş literatüre.cok zekice kardeş aynen devam . Öbürü demiş bize nükleer kurmayın diyen ülkelerin kaç nükleeri var falan evet kardeş o ülkelerin baya nükleeri var ama ondan önce o ülkeler o santralleri 50 yıl önce kurmuş, şimdi de kapatmanın derdine düşmüş ve şimdi füzyon santralleri keşfetmeye çalışıyor o arada da güneş enerjisine yatırım yapıyor ,senin gibi 3. Dünya ülkelerine de 50 yıl öncesinin teknolojisini 10 katı fiyata iteliyorlar bilmem anlatabildim mi. Ha bu arada o teknolojiyi de sana vermiyorlar. Adam diyorki nükleer tesisi ben kurarım sana da 12 cent ten satarım teknoloji neyim de vermem avucunu yalarsın diyor özetle. Bu arada yeni bi tesis işletmeye alınmış Abu Dabi de adamlar senin 12 cent e aldığın elektriğin aynısını 1.35 cent ten vereceklermiş araplara. Ama yok biz Araplardan zenginiz kardeş bizim gönlümüz zengin diyorsan sana iyi a haber izlemeler seçim yaklaşırken kesin bi yerlerden petrol bulurlar,yersen. Ama merak etme sen yersin güzel kardeşim benim aynı 20 yıldır yemediğin pek bişey kalmadı çünkü bunu da yine ısıtır ısıtır yersin.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.