ssd almıştım. laptopun harddisk yerine takmıştım. caddy ile dvd yerine eski hdd yi takmıştım. ssd ye windowsu yerleştirmiştim, kulllanıyordum. geçen caddy hareket etmiş hdd harddisk çıkmış bilgisayar açılmadı. boot menüye atıyor seçeneklerde ssd nin adı var seçiyorum yinede açılmıyor. caddyi yerine oturtunca bilgisayar açıldı. sonra kendimden şüphe ettim bu windows nerede kurulu? kontrol ettim ssd de kurulu. nasıl oluyorda hdd bağlantısı kopunca windows başlamıyor aydınlatır mısınız? |
dvd yerindeki hdd
-
-
windowsun sürücü olarak SSD de olabilir ama boot dosyalarını HDD ye yazmış kurulum sırasında. olması gereken HDD çıkık durumda iken SSD üzerine temiz kurulum yapıp sonra HDD yi takmak. şuan bu şekilde kullanmaya devam ederseniz windows iki diske de ihtiyaç duyar. bunu yeniden kurmadan düzeltme yolları var boot manager editor tarzında, ama tecrübe gerektiren bir işlem olduğu için tek başınıza yapmanızı önermem.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
anladım teşekkür ederim cevap için.
-
Doğru cevap verilmiş. Biraz daha ayrıntı eklemek istiyorum meraklısına...
Şimdi sözgelimi iki diskin olsun X ve Y. Sistemini X'e kurduğunda bootlader bilgisi yani, açılışta hangi işletim sisteminin başlatılacağı bilgisi yine X'e kaydolur. Y'ye kaydolması için özel bir çaba gerektirir. Mevcut durumunu Disk Yönetimi'ndeki bölümlerden bile görsel olarak görebilirsin, ekran görüntüsünü paylaşırsan yorumlayabiliriz.
Çoğu durumda, sadece BIOS/UEFI üzerinden başlatılacak diski değiştirerek bu sorunun üstesinden gelebilirsin.
Ama her zaman çözüm öyle kolay olmayabilir. Bu başlangıç bilgileri Y'ye kaydolmuşsa onu X'e taşımak istersen bir dizi işlem yapman gerekiyor. İhtiyacın olan Disk Yönetimi, diskpart ve bcdboot komutları. Hepsi Windows'ta var.
Şurada sırasıyla gösterilmiş: (izlerken Diskin bölümlerindeki parantez içinde yazan System, Active etiketlerini iyi takip et)
Move System Reserved Partition To Another Disk In Windows 11/10/8/7
https://www.youtube.com/watch?v=1Ujmrbk-AR0
Videoda özetle X'te 1 GB yer açarak boot bilgilerini buraya yazıp aktif hale getiriyor, son olarak Bios'tan da sıralamayı düzenliyor. (Bir de niyeyse Y'yi formatlıyor ki gerek yok her neyse)
Biraz karışık gibi gelebilir. Aslında değil, sadece işin içinde verilerimiz olduğu için herhangi bi hatada ecel terleri döküyoruz, o yüzden yedeklerin varsa deneyebilirsin.
Onun dışında yukarıdaki forumdaşın dediği gibi, Y diski yokken kurulum gerçekleştirirsen, bunların hiçbirini yaşamazsın.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X