Şimdi Ara

E6750 İŞLEMCİDE NEYİ EKSİK YAPTIM?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
751
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam. benim işlemcim E6750 Anakartım ise ASUS P5KC Ramlerim 2 takım 800 Mhz.Kingston Hyper toplamda 6 Gb. İşletim sistemim ise Win 7 64 Bit.
    Daha düne kadar aklımda işlemciye overclok yapma fikri falan yoktu. ama ekran kartı olarak HD 6870 almaya karar verince işlemcinin yetersiz kalacağını öğrenip overclok yapmaya karar verdim (her ne kadar bu konudan hiç anlamasamda) biraz araştırmadan sonra ilk deneyimimi yaptım. (voltaj işine girmeden). Bu arada kasamda fan veya soğutucuda yoktu. sadece intel işlemcinin üzerindeki fan vardı. öncelikle işlemciyi 3,2 ye çekmek istedim. sırası ile yaptığım işlemler şöyle;

** CPU Configiration menüsünden;
    * CIE Disable
    * CPU TM Function Disable
    * Execute Disaple bit Disaple

FSB Frequency 333 iken 400 yaptım
    PCIE Freguency Auto iken 100 yaptım
    Dram timing control seceneğini Auto'dan manual yapmama rağmen Ram çarpan değerini göremedim bende;
    Dram Frequency ayarını Auto iken DDR2 960 yaptım. (bu değeri değiştiremiyorum sadece seçebileceğim değerler çıkıyor. 800, 960, 1000 gibi değerlerin içerisinden 960'ı seçtim. tabi bildiğimden değil)
    daha sonra ram zamanlamalarını 5-5-5-15 yaptım ve kapattım. boşta iken sıcaklık değeri 45 - 56 arası gidip geldi, orthos ile yaptığım test'te ise yaklaşık 73 derecelere çıktı. ama ne varki orthos testinin 15'inci dakikasında bilgisayarda mavi ekran belirdi bende hemen bilgisayarı kapattım. acaba neyi yanlış yaptım. ram çarpanı gözükmediğine göre ramlari nasıl ayarlamam gerekir.
    NOT: Bu işlemde başarısız olunca bugün gidip ZALMAN CNPS-9900A işlemci soğutucu ve kasa fanı aldım.

• DDR2 960 olarak seçtiğin şey Ram Frekansı. Asus anakartların birçoğunda Ram çarpanı bulunmuyo, ram çarpanı yerine direk olarak Frekans'ı seçiyorsun.. Mavi Ekran vermesinin birçok nedeni olabilir. Önelikle Ram Frekans'ını Default değerine yani 800Mhz'e çek. Orthos testine tekrar sok. Eğer yine mavi ekran alırsan sorun büyük bir ihtimalle CPU Voltaj yetersizliğindendir. CPU'ya Vid değerinin birkaç kademe üzerinde bir Voltaj vererek Orthos testini tekrardan çalıştır.. CPU Vid değerini öğrenmek için EVEREST Ultimate kur. Programı çalıştır, yan taraftaki seçeneklerden Bilgisayara tıkla ve Overclock seçeneğini seç. Açılan kısımda CPU Vid yazan yerdeki Voltaj CPU'nun vid değeridir.

• Cevabın için çok sağol. söylediğin şekilde everest'i kurdum. CPU Vıd değeri 1.0125 çıktı. cpu voltajını 1-2 kademe arttır derken 2.0125 mi yoksa 1.125 şeklindemi yapayım. Ayrıca bu işlemi nasıl yapacağım konusundada yardımcı olursan çok sevinirim.
  • Bu arada Everest'te Cpu çarpanı olarak 6X , CPU FSB ise 333 gözüküyor, oysa ben biosta iken CPU çarpanı 8X idi bende 333 olan fsb değerini 400 olarak değiştirmiştim. cpu çarpanının everest'te 6 bios'ta 8 gözükmesinin bir sakıncası olurmu?
  • quote:

Orijinalden alıntı: barış06

Bu arada Everest'te Cpu çarpanı olarak 6X , CPU FSB ise 333 gözüküyor, oysa ben biosta iken CPU çarpanı 8X idi bende 333 olan fsb değerini 400 olarak değiştirmiştim. cpu çarpanının everest'te 6 bios'ta 8 gözükmesinin bir sakıncası olurmu?

Öncelikle Voltajı 1.125 şeklinde arttırıcaksın. Gelelim çarpan meselesine. BIOS'da farklı Windows'da farklı gözükmesinin sebebi C1E denen bir zımbırtıdan kaynaklanıyo. CPU'ya yük binmeyen zamanlarda enerji tasarrufu için çarpanı x6 yapıyor, yük bindirdiğinde ise çarpanı normal haline yani x8'e çıkarıyor.
  • aynı soru işareti bende de var...ben de amd 68xx serisine gecmek istiorum ama overclock cahili oldugumdan bişey yapamadım...arkadasın denedigi seyleri ben de deneyecektim ama bu cpu fsb si ile oynadıktan sora işin icine ram kısmı girince kalıorum...ram timingleri nedir buyuk mu iidir kucukmu iyidir bir turlu temel bilgi bulamadım...overclock bolumu de cok aktif degil sanırsam... ben acaba kaca cekmeliyim(3.6ghz ustu olanaksız galiba) stok fanla ki rahatca darbogazsız sorunsuz kullanabileyim ekran kartını..su o/c işini halletsem bakıcam ciddi ciddi ekran kartına...

bu arada tam konu acacaktım bu konuyu gorunce vazgectim...e8400 ve gigabyte kullanıcısı cok(tu) forumda...
  • Dostum bende 6870 ekran kartına takmıştım kafayı ve sonunda aldımda. işemcim core 2 duo E6750 2.66 Gzh. forumdaki arkadaşlar bu kartın bu işelemcide sorun yaratacağını söylemiş en az 3,2 ye o/c yapmam gerektiği tavsiyesini vermişlerdi. benimde o/c konusunda bilgim hiç yok. biraz araştırdıktan sonra birşeyler denedim ve başarısız oldum. daha sonra biraz paraya kıyıp ZALMAN CNPS-9900A-LED işlemci soğutucu alıp taktım ve işlemcinin sıcaklık derecesinde önemli ölçüde düşme oldu. daha önce denediğim aynı değerlerle tekrar denedim. Orthos testinde daha önce 75 olan sıcaklık 51 e düştü, ve mavi ekran falanda gelmedi. Fakat şöyle bir sorunum var Lost Planet-2 oyununda test yaptım Fps 39 çıktı (106 ekran LCD'de tüm atarlar Fulde, 1920-1080P'de) Call of Duty'nin yeni çıkan oyununu kurdum oyunlarda Fps değerleri yine düşük, bir süre sonrada mavi ekran geldi. sanırım Furkan arkadaşın söylediği gibi Voltaj değerini yükseltmem gerek ama bunuda nasıl yapacağım konusunda tam bilgiye sahip olmadığım için şu anda beklemedeğim. biraz daha araştırıp Furkan arkadaşın söylediği gibi voltajı 1.1125'ye çekeceğim. işallah sorun olmaz.

• gorunen o ki voltaj degerleriyle oynamadan optimum o/c işlemine ulasmak guc...ben de dusunuorum ve zorundayım sanırsam işlemci sogutucusu almayı...sonrasında denemelere baslıcam...dun o/c siz default ayarlarda orthos denedim, o haliyle bile işlemci 73 derece gordu...

http://forum.donanimhaber.com/m_22460774/mpage_1/key_/tm.htm bu konuda gayet guzel anlatmıs arkadas...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.