Şimdi Ara

El yapımı fan kontrol ünitesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
2
Favori
6.120
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar biraz önce tamamlamış olduğumuz fan kontrol ünitesini sizlerle paylaşmak istiyorum.. 2 tane fanı kontrol etmek için hazırladık lakin bu sayı resimde gördüğünüz plaketin üzerine 6 ya kadar çıkartıla bilir.. Bize maliyeti 4 lira..

kullanılan malzemeler

- BD240 transistör ve soğutucusu
    - BC337 transistör
    - 220 ohm direnç
    - 100 K ohm direnç
    - 100 K ohm potansiyometre
    - 1n4001 diyot (veya 1n4148)
    - Delikli kart (partinaks)
    - Eski patlamış bir psu; molex ve transistör soğutucuları için

devre şeması

yapmış olduğumuz devre

Transistörün soğutuculu hali

Kasaya montaj ettikten sonra resimler eklenecek

Katkılarından ve verdiği emekten dolayı wizi_emre ye teşekkürlerimi sunarım

Kaynak :http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/fan_kontrol-01

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myd -- 8 Ocak 2009; 16:24:49 >

• Aslında devre dahada küçük olacaktı fakat malum Kütahya lıyız. Elektronikçilerde istediğimiz parçaların bulamadık ki. Elimizdeki imkanlar ile bizden bu kadar. Bu arada Myd arkadaşıma teşekkür ediyorum. Bakım iyiydi. Hep sizde devre yapalım :)
  • elinize sağlık güzel olmuş fakat o transistörler için soğutucu aşırı büyük gereksiz olmuş

Soğutucunun birini ikiye bölüp veya izole edip 2 transistörü tek soğutucuya kullansaydınız daha küçük olurdu
  • Walla arkadaşım bölmeyi çok isterdim ama öyle lanet bi soğutucu ki mubarek ne yaptıysam bölünmedi en fazla kıvıra bildim.. Bu arada en son resimde sol tarafta bulunan transistör patladı İzole etmeli unutmuşum kasanın cd rom yuvasına monte etmiştim soğutucuyu, stardı verdiğim anda çıtır çıtır yanıverdi bi güzel koktu Onu değiştirmem gerek
  • Demir testeresi ile kesebilirsin

şöyle bişey sapına gerek yok git bi tesisatcıya testere laması al

sök soğutucuyu kes
  • nerden bulayım ben şimdi onu yaa 2 kuruşluk şey için 5 kuruşluk masraf yapmayalım ben memnunum soğutucularımdan
  • bu da benimki

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • sen bayaa sıkıştırmışsın yahu Ama ben molex soketleri olsun istedim onun için biraz büyük duruyor yoksa benimki de küçük Ama sen farklı bir devre kullanıyorsun sanırım bende fazladan direnç ve diyot var sende yok bunlar
  • direncin biri potans önunde diyerini görmüşsündir aynu devre fark yok fakat diyot kullanmaya gerek görmedim ters beslemeden koruma amaçlı

en altdaki resimin alt taraf solda fan takmak için küçük molex girişi var, 5 ytl mal oldu 8 ay önce
  • quote:

Orjinalden alıntı: krm-iks

direncin biri potans önunde diyerini görmüşsündir aynu devre fark yok fakat diyot kullanmaya gerek görmedim ters beslemeden koruma amaçlı

en altdaki resimin alt taraf solda fan takmak için küçük molex girişi var, 5 ytl mal oldu 8 ay önce

bendeki diyot işe yaradı ama dün yanlışlıkla bi kaç kez ters besledik Alttaki resimdeki 3 pini gördüm ondan çok aradım burdaki elektronikçilerde ama bizde öyle şeyler yok diyorlar adamlara anlatamıyorum derdimi, anlatsam bile bulamıyorum.. Yanlız biraz fazla paraya mal olmuş sanki seninki Yani ben 2 tane yaptım 4 liraya mal oldu ama tabi soğutucular ve molexler tamamen beleş patlayan psu dan çıkarttığımız için

• anladığım kadarı ile heveslisin, fan sıcaklık kontrollü için devre vardı bi ara bende ama linki formatla gitti bulursam veririm psu da kullandım ben başarılı baya
  •  El yapımı fan kontrol ünitesi

Eğer fanın devreye giriş çıkışında birkaç derecelik fark istiyorsanız bunu R2 ile ayarlayabilirsiniz. R2 100k ya kadar düşürülebilir. Bu şekilde yaklaşık 5 derecelik fark oluşur.
    Daha büyük gücte fan kullanacaksanız fana paralel hızlı diyot kullanmayı unutmayın.

eproje

ben yabancı kaynaklı bir siteden almıştım ama buna benziyordu
  • Valla hocam meraklıyım böle ucuz maliyetli devrelere Gösterdiğin devre yapılabilir ama ısı kontrolü pek de verimli değil yaa genelde fanlar uçuyor devri ayarlayamıyoruz.. Yani ısı kontrollü fanım var ondan biliyorum kasa içi biraz sıcak geliyor ona halbuki hiç de öyle değil Lakin fanın devrini gösteren bir karakter lcd takabileceğimiz bir devre bulursam çok sevineceğim böyle bi devri var mı senin bildiğin
  • devre yapılabiliyor fakat işin içinde programlama yani pic giriyor

ben devreyi yaptığımda 120 mm fanlarda sıcaklık kontrolü yoktu onuniçin iyioldu böyle bil 7/24 açık ve çok rahatsız olmuyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: krm-iks

devre yapılabiliyor fakat işin içinde programlama yani pic giriyor

ben devreyi yaptığımda 120 mm fanlarda sıcaklık kontrolü yoktu onuniçin iyioldu böyle bil 7/24 açık ve çok rahatsız olmuyorum

pic sorun değil yaa hallederiz

benim fanlar da 120 mm ve yüksek devirli, şuan en kısıkta kullanıyorum yoksa ses duyuluyor yaklaşık 1200 devirde felan dönüyor şimdi, böylece rahatsız etmiyor

• hımm forumda bir araştırma yap elektronik bölümünde geçmişte açılmış bi kaç konu vardı
  • 2 senelik konuyu hortlatıyorum.arkadaşlar bu devreyi yaptım ancak bağladığımda fana, sadece fanın ledini ayarlayabiliyorum fan dönmüyor.sorun nerde acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: archerdeno

2 senelik konuyu hortlatıyorum.arkadaşlar bu devreyi yaptım ancak bağladığımda fana, sadece fanın ledini ayarlayabiliyorum fan dönmüyor.sorun nerde acaba?

Wuhuuuu kaç sene önce yaptığım devrem Hala kullanıyorum biliyor musun :) sorunsuz bir şekilde duruyor, o gün kasaya monte ettiğim şekilde hala ayarlayabiliyorum

Kaç voltluk çıkışa bağlıyorsun kasanın? 12 volt olan sarı siyah kısmına değil mi?
  • eet dostum bd240 ın ayaklarını yanlış baglamısım o yuzden sanırm düzeldi simdi
  • quote:

Orijinalden alıntı: archerdeno

eet dostum bd240 ın ayaklarını yanlış baglamısım o yuzden sanırm düzeldi simdi

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.