Şimdi Ara

El Yapımı Laptop Soğutucusu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
2
Favori
2.535
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Merhaba, başlıktanda anlayacağınız gibi el yapımı laptop soğutucumun resimlerini, yapım aşamalarını ve neden hazır almayıp böyle birşeye yöneldiğimi açıklayacağım.

Öncelikle belirtmeliyim ki ne elektirikten ne aliminyum demirden fazla anlamam. msi ge70 laptopuma, kendisinin ultra fanı olmasına rağmen soğutucu almak istedim. almak istedim çünki, elektirik elektronik soğuğu sever, ne kadar çok serin çalışırsa performans doğru orantılı bi şekilde artar ve bilgisayarımızın ömrü uzar.

Soğutucu almak için araştırmalara başladığımda güzel bişey olsun dedim. bir çok konuda bir çok yorumları - test değerlerini ve tecrübeleri okudum ve mantıklı olan şu kriterlerde karar kıldım ;

1- ızgaramız kesinlikle aliminyum olacak.
    2- fanlarımız kesinlikle hava alacak. alttan yada arkadan boşluk olacak.
    3- kullandığımız fanın CFM değeri bakın RPM demiyorum yani dönüş hızı demiyorum hava akımı değeri en az 100cfm olacak.
    4- ızgara arkadan kalkık, aşağı doğru eğik bir şekilde ergonomik bir tasarımı olacak. bunun için piyasada diğer bulunan soğtucu modellerine ve ölçülerine bakabilirsiniz.
    5- fanlar, bilgisayarımızın altındaki hava alması için açılmış ızgaralara denk gelecek. mümkünse hepsine.
    6- fanlar gücünü usb'den değil harici bir adaptörden alacak. usb ile uzun süre fan çalıştırmak (araştırıken öğrendim tabi) net hatırlamıyorum ama kuzey yada güney köprüsüne yük bindiriyormuş. yani bir taraftan yorarken bir taraftan soğutmaya çalışıyoruz.

şimdi tüm bu özellikler piyasadaki soğutucularda mevcut diyenler olabilir, fakat el yapımı yaptığımızda ;
    1-fanları tam olarak bilgisayarın altındaki hava giriş yerlerine denk getirebilme imkanımız,
    2-kasa fanı kullanabiliriz. hazır soğutucuların fanları 5v ile çalışır. kasa fanları 12v ile. voltaj yükseldikçe hava dönüş hızıyla birlikte hava akımıda artar.
    3- yukarıda saydığım tüm bu özellikleri barındıran soğutucu en az 120 lira ile zalman soğutucuda mevcuttur. biz her şeyi hazır alsak bile 80-90 milyona halledebiliriz.
    4- uğraşamak, emek vermek, ortaya bir ürün koymak, kısacası üretmek iyidir :) kafa çalıştırır :) stres azaltır :)

gel gelelim ben soğutucuyu nasıl yaptım ve yaptırdım :)

öncelikle eski soğutucumun ayaklarını çıkardım. içindeki fanı söktüm. daha sonra sıra geldi soğutucunun geriye kalan aliminyum ızgarasına fanlarımıza göre delik açtırmakta. evde matkabınız varsa bunu sizde yapabilirsiniz, ben sanayide bir demirci ustasına gitmeyi tercih ettim.

Demircide, birazdan resimlerde de göreceğiniz gibi fanların üst kısmını delik delik yaptırdım. delme işlemi bittikten sonra ayak taktırmadan öncelikle elektirikçiye gidip fanları tek bir adaptörden güç alacak şekilde bağlattım. bu arada fanlara, herbir fanın ayrı olmak üzere 2 tanede açma-kapama tuşu ekledik. daha sonra demircide fanları havaya kaldıracak, ama kullanırkende elimi ağrıtmayacak bir şekilde, göz kararıyla ayak yaptırdım. ayakların ucuna masayı çizmesin diye kauçuk bir şey takacağım ama ona henüz fırsat bulamadım.

bu arada fanları 12v adaptörle denerken, birde 18 ve 24 lükte deneyelim dedik, fan 16 ve 18v değerlerinde çok güzel sessiz ve baya vantilatör gibi hava üflüyordu. 24v'a takınca sesde geldi ama üflemede 3-4 kat hatta daha fazla arttı. ben 16 lık kullansam diye düşündüm ama elektirikçi fanın motoru yanar zamanla dedi vazgeçtim.
    adaptör 12v luk ama kademeli olarak 3v'a kadar iniyor. fan kontrol gibi, voltunu düşürsem diye düşünmüştüm ilk etapta ama elktirikçi oda zarar verir dedi :)
    zaten fanları çalıştırıp son derece sessiz olduklarını görünce yavaşlatmaya gerek olmadığını gördüm. alternatif olarata açma kapama tuşu ekledik.

resimleri dropbox hesabımdan paylaşıyorum. işçilik esnasında yapım aşamasında ve bitmiş halini çekebildiğim kadar güzel açılardan çekmeye çalıştım. sorusu olanların bu başlık altında sorularını cevaplayabilirim.

ayrıca fanlar için, gokaygogce arkadaşımıza ve ben yapmaya başlamadan evvel sorularıyla merakıyla benimde kafa yormamı sağlayan vinorosso arkadaşıma teşekkür ederim :)
    Kendisi forumda değil ama ben tereddüt ederken "yaparız,ederiz,hallederiz,olur neden olmasın,mantıklı" :)) diyerek bana cesaret veren Derya hocayada teşekkürler :)

https://www.dropbox.com/sh/tbj9ftrztp3v48u/fRVFZxw1IO

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oguzkayadibi -- 17 Mayıs 2013; 16:25:11 >

• Emek verilen şey her zaman daha değerlidir hazır almaktansa emek verip hazırlamak ayrı bir konu bence açıkçası ızgara vs gayet güzel olmuş hoş duruyor düğmeler adaptör kullanışlı olmasını sağlamış ihtiyaca göre güç azaltılıp ya da tamamen kapatılabilir ihtiyacınıza göre kendiniz hazırlamışssınız soğutucunuzu daha ne olsun fanlar da böyle çalışmaya gitti gayet güzel oldu kendi soğutucusunu yapmak isteyen arkadaşlara yol gösterici bir çalışma olmuş hayırlı olsun oğuz bey umarım sıkıntısız bir şekilde uzun bir süre götürür bu sistem sizi
  • Kalite kokuyor. Güzel. Ben de yapmıştım böyle bir şey. Ama bazı sorunlar nedeniyle baştan yapıcam.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oguzkayadibi

Arkadaşlar Merhaba, başlıktanda anlayacağınız gibi el yapımı laptop soğutucumun resimlerini, yapım aşamalarını ve neden hazır almayıp böyle birşeye yöneldiğimi açıklayacağım.

Öncelikle belirtmeliyim ki ne elektirikten ne aliminyum demirden fazla anlamam. msi ge70 laptopuma, kendisinin ultra fanı olmasına rağmen soğutucu almak istedim. almak istedim çünki, elektirik elektronik soğuğu sever, ne kadar çok serin çalışırsa performans doğru orantılı bi şekilde artar ve bilgisayarımızın ömrü uzar.

Soğutucu almak için araştırmalara başladığımda güzel bişey olsun dedim. bir çok konuda bir çok yorumları - test değerlerini ve tecrübeleri okudum ve mantıklı olan şu kriterlerde karar kıldım ;

1- ızgaramız kesinlikle aliminyum olacak.
    2- fanlarımız kesinlikle hava alacak. alttan yada arkadan boşluk olacak.
    3- kullandığımız fanın CFM değeri bakın RPM demiyorum yani dönüş hızı demiyorum hava akımı değeri en az 100cfm olacak.
    4- ızgara arkadan kalkık, aşağı doğru eğik bir şekilde ergonomik bir tasarımı olacak. bunun için piyasada diğer bulunan soğtucu modellerine ve ölçülerine bakabilirsiniz.
    5- fanlar, bilgisayarımızın altındaki hava alması için açılmış ızgaralara denk gelecek. mümkünse hepsine.
    6- fanlar gücünü usb'den değil harici bir adaptörden alacak. usb ile uzun süre fan çalıştırmak (araştırıken öğrendim tabi) net hatırlamıyorum ama kuzey yada güney köprüsüne yük bindiriyormuş. yani bir taraftan yorarken bir taraftan soğutmaya çalışıyoruz.

şimdi tüm bu özellikler piyasadaki soğutucularda mevcut diyenler olabilir, fakat el yapımı yaptığımızda ;
    1-fanları tam olarak bilgisayarın altındaki hava giriş yerlerine denk getirebilme imkanımız,
    2-kasa fanı kullanabiliriz. hazır soğutucuların fanları 5v ile çalışır. kasa fanları 12v ile. voltaj yükseldikçe hava dönüş hızıyla birlikte hava akımıda artar.
    3- yukarıda saydığım tüm bu özellikleri barındıran soğutucu en az 120 lira ile zalman soğutucuda mevcuttur. biz her şeyi hazır alsak bile 80-90 milyona halledebiliriz.
    4- uğraşamak, emek vermek, ortaya bir ürün koymak, kısacası üretmek iyidir :) kafa çalıştırır :) stres azaltır :)

gel gelelim ben soğutucuyu nasıl yaptım ve yaptırdım :)

öncelikle eski soğutucumun ayaklarını çıkardım. içindeki fanı söktüm. daha sonra sıra geldi soğutucunun geriye kalan aliminyum ızgarasına fanlarımıza göre delik açtırmakta. evde matkabınız varsa bunu sizde yapabilirsiniz, ben sanayide bir demirci ustasına gitmeyi tercih ettim.

Demircide, birazdan resimlerde de göreceğiniz gibi fanların üst kısmını delik delik yaptırdım. delme işlemi bittikten sonra ayak taktırmadan öncelikle elektirikçiye gidip fanları tek bir adaptörden güç alacak şekilde bağlattım. bu arada fanlara, herbir fanın ayrı olmak üzere 2 tanede açma-kapama tuşu ekledik. daha sonra demircide fanları havaya kaldıracak, ama kullanırkende elimi ağrıtmayacak bir şekilde, göz kararıyla ayak yaptırdım. ayakların ucuna masayı çizmesin diye kauçuk bir şey takacağım ama ona henüz fırsat bulamadım.

bu arada fanları 12v adaptörle denerken, birde 18 ve 24 lükte deneyelim dedik, fan 16 ve 18v değerlerinde çok güzel sessiz ve baya vantilatör gibi hava üflüyordu. 24v'a takınca sesde geldi ama üflemede 3-4 kat hatta daha fazla arttı. ben 16 lık kullansam diye düşündüm ama elektirikçi fanın motoru yanar zamanla dedi vazgeçtim.
    adaptör 12v luk ama kademeli olarak 3v'a kadar iniyor. fan kontrol gibi, voltunu düşürsem diye düşünmüştüm ilk etapta ama elktirikçi oda zarar verir dedi :)
    zaten fanları çalıştırıp son derece sessiz olduklarını görünce yavaşlatmaya gerek olmadığını gördüm. alternatif olarata açma kapama tuşu ekledik.

resimleri dropbox hesabımdan paylaşıyorum. işçilik esnasında yapım aşamasında ve bitmiş halini çekebildiğim kadar güzel açılardan çekmeye çalıştım. sorusu olanların bu başlık altında sorularını cevaplayabilirim.

ayrıca fanlar için, gokaygogce arkadaşımıza ve ben yapmaya başlamadan evvel sorularıyla merakıyla benimde kafa yormamı sağlayan vinorosso arkadaşıma teşekkür ederim :)
    Kendisi forumda değil ama ben tereddüt ederken "yaparız,ederiz,hallederiz,olur neden olmasın,mantıklı" :)) diyerek bana cesaret veren Derya hocayada teşekkürler :)

https://www.dropbox.com/sh/tbj9ftrztp3v48u/fRVFZxw1IO

Sonunda banım bitti, spor bölümünde takılınca tutamadım kendimi sövdüm, neyse.

Cidden kalıte kokuyor hocam hayırlı olsun, tek anlamadığım şey fanların çıkıs kablosu, 3 pinli değil sanki, değiştirdi mi onu elektrikçi. Ayrıca en önemli şeyi yazmamışsınız, ne kadar soğutuyor? :)
    Benim tek telaşım alüminyum sac bulmak olacak sanırım, sanayiye gidip bakacağım finaller bitince.

Tekrardan hayırlı olsun:)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Fanlar kaç mm ve ısı farkını da yazarsanız?

• Alüminyum levhayı nereden bulabilirim ?
    Buda benim konum:https://forum.donanimhaber.com/showTopic.asp?m=75470663

• 2 adet fan. biri 20cm diğeri 14cm. coolmaster fan.
    ısı değerlerini ölçmek için vakit gerekiyordu, vakit bulamıyorum bir türlü :)
    ısı değerini ölçebilmem için gerekli programları yazarsanız size 2-3 güne test değerlerini sunarım.

aliminyum levhayı sanayideki demircilerden yaptırabilirsiniz yada alabilirsiniz. yada internetten volk marka soğutucuyu 40 liraya alıp altına kendiniz fan ekleyebilirsiniz. bir tek o marka tamamen açık ve fan takmaya el verişli.

vironosso: 3 pin olayını elektirikten anlamadığım için cevaplayamacağım malesef ama istersen bağlantı yerinin yakından bir fotosunu çekip koyabilirim ?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Güzel iş, ben Mersinde yaşadığım için mükemmel olması gereken bir soğutucuya ihtiyac duyuyorum şu anki soğutucum fena değil ama bunu bende yapmayı planlıyorum şu an.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vitaalamode -- 25 Mayıs 2013; 18:07:32 >
  • arkadaşlar kusura bakmayın, çeşitli özel nedenlerden dolayı soğutma testini hiç yapamadım, size net değerler veremeyeceğim ama sadece gözlem olarak şunları yazabilirim ;
    msi ge70 laptopumun markası. takalı kaç ay oldu halen fanlardan ses gelmiyor, gece vakti bile rahatsız etmiyor.
    fanları çalıştırmayı unuttuğum zaman bilgisayar bi süre sonra fan seviyesini otomatik yükseltip, biraz daha üflüyor.
    işte laptopun o üflemesi fanlar çalışırken hiç olmadı. (turbo soğutma fanından bahsetmiyorum)
    fifa 12 kullanırken turbo fanı ısınmadan dolayı açmak zorunda kalıyordum, ki açmak normal. soğutucu kullanırken fifa12'de asla turbo fanı açmadım.
    fanlar, bilgisayarın ufak zorlanmalarda biraz daha üflemek için açtığı fandan bile daha az ses çıkarıyor.

kısaca yükseklik olsun, fan sesleri olsun, soğutması olsun, her şeyinden şu anda memnunum.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.