Şimdi Ara

Elektrikli Cezve İçin Dimmer Önerisi (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
0
Favori
2.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: kenbalx

İmkansız değil ama cezve küçük olduğundan bu sistemi yapmak zor olacaktır. Belki suyun kaynadığı zamanı hesaplayıp bir zaman rolesi ile kontrol edilebilir. İş yerinde elektrikli cezve var başında beklemezsen olmuyor. Hatta kaynama olduğunda kapatsan bile resistans bölümünün ısısı kahveyi yakmaya yetebilir...

Bunları düşünenler otomatik kahve makinalarını yapmışlar. Evde arçelik mini telveden var. Kahve piştiğinde ısıtıcı kısmı cezveden ayrılıyor. Taşma yada kahveyi yakma olayları olmuyor.
    https://forum.donanimhaber.com/keysmart-turk-kahvesi-makinesi-99-50-tl-bim--138813894
    https://www.hepsiburada.com/fakir-kaave-mono-turk-kahvesi-makinesi-p-HBV00000QANIM
    Bahsettiğim konuda buydu belki otamatik kapanması olmasa bile dimmer le yakmadan pişirebilirim diye düşündüm.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: kartalado

Düğmeli olanlar vardı. Çok eski sayılmaz.
    Elektrikli ısıtıcılar gibi birden fazla düğme varsa onlarda rezistans devreye sokuyodur. Özellikle bastığın düğme indikatörlü (ışık yanıyorsa) Düğmelilere denk gelmedim hiç.
  • Antor kullanıcısına yanıt
    Işıklı değil. Düğmeli ayarlı olanlardan. Aslında 1000w Cezve İçin çok fazla. İsteseler ısıtıcılar gibi 4 kademe yapabilirlerdi.

• Bu makinede 2 kademe yapmışlar.

• quote:

Işıklı değil. Düğmeli ayarlı olanlardan. Aslında 1000w Cezve İçin çok fazla. İsteseler ısıtıcılar gibi 4 kademe yapabilirlerdi.
    Düğmeli ayarlı bilmiyorum. Belki termostat ayarlıdır.
  • Antor kullanıcısına yanıt
    Termostat olabilir bu konuya çok hakim değilim.

• kartalado kullanıcısına yanıt
    Cezve içine dimmeri sıdırabilecek misiniz? O kısım sıcak olacaktır ayrıca. Dimmerin soğutma ihtiyacı olur hem de 1kW için... Dimmeri kendiniz kurabilirsiniz ve ya hazır aldığınız dimmeri söküp cezve içine oturtabilirsiniz ama soğuma sorununu halledebilir misiniz? Mesela kablolu dmmerin dmmer kısmını cezve bünyesine bitişik ayarlayabilirsiniz, hem kontrol kısmı cezvede olur hem de dimmer dışta kaldığından ısınma sorun olmaz.

Basit bir ısıya duyarlı ayarlı bir devre yapılabileceğini, bir röle ile ısınma sorunu olmadan kullanılabielceğini hatırlatalım.
  • Yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi bu işi cezve içinde ve sıcaklıktan etkilenmeyecek şekilde halledebileceğiniz tek çözüm mekanik limit termostat takmak olur. Cezvenin taban kısmını açtığınızda zaten içeride bu termostattan olduğunu göreceksiniz onu çıkarıp yerine 90derece olanını bulup takarsanız sonuca ulaşırsınız. Şu an cihazda takılı olan susuz kalıp aşırı ısınmasını engellemek için 130 derecelik falandır. Onu bulabilirseniz 90 lık olanla değiştirmeniz yeterli.

• - Yukarida da bahsedildiği gibi otomatik kapanip açılan derecesi sabit termostat olabilir,
    - Ütülerde ve tost makinelerinde kullanilan ayarli termostat olabilir ki bunda dereceyi ayarlamak mümkün ama biraz kaba olur,
    - Dimmer olabilir, elektrikli süpürgelerin dimmerleri güçlü ve hurdacilarda vs ucuza bulunabilir. Bunu küçük bir kutuya monte edip portatif kullanabilirsiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: karafetva

Cezve içine dimmeri sıdırabilecek misiniz? O kısım sıcak olacaktır ayrıca. Dimmerin soğutma ihtiyacı olur hem de 1kW için... Dimmeri kendiniz kurabilirsiniz ve ya hazır aldığınız dimmeri söküp cezve içine oturtabilirsiniz ama soğuma sorununu halledebilir misiniz? Mesela kablolu dmmerin dmmer kısmını cezve bünyesine bitişik ayarlayabilirsiniz, hem kontrol kısmı cezvede olur hem de dimmer dışta kaldığından ısınma sorun olmaz.

Basit bir ısıya duyarlı ayarlı bir devre yapılabileceğini, bir röle ile ısınma sorunu olmadan kullanılabielceğini hatırlatalım.
    Cezve 2 bölümden oluşuyor alt taraf sadece elektrik veriyor galiba oraya sığar diye düşünmüştüm. Sökğnce resmini atarım. 1000w dimmer bulamadım. 1600w dimmer işimi görür mü. Isınma rolesini bilmiyorum varsa bir link atabilir misiniz.

• quote:

Orijinalden alıntı: mustyyyyy

Yukarıdaki mesajımda belirttiğim gibi bu işi cezve içinde ve sıcaklıktan etkilenmeyecek şekilde halledebileceğiniz tek çözüm mekanik limit termostat takmak olur. Cezvenin taban kısmını açtığınızda zaten içeride bu termostattan olduğunu göreceksiniz onu çıkarıp yerine 90derece olanını bulup takarsanız sonuca ulaşırsınız. Şu an cihazda takılı olan susuz kalıp aşırı ısınmasını engellemek için 130 derecelik falandır. Onu bulabilirseniz 90 lık olanla değiştirmeniz yeterli.
    Ever dediğiniz gibi 130 var özelliklerinde yazıyordu 2 adet varmış hatta. 90 lık termostat la otomatik kapanma sorunu çözülecek gibi duruyor. 1. Problem çözülmesi için dimmer den başka çözüm gelmedi aklıma. Çünkü kahvenin yavaş pişmesi gerekiyor. 1000 w ürün maalesef kahveyi yakıyor. Genel şikayet bu cezvelerin kahveyi yakması. Eğer buna çare bulunsa diğer pahalı ürünler satılmayacak gibi duruyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: karadvt

- Yukarida da bahsedildiği gibi otomatik kapanip açılan derecesi sabit termostat olabilir,
    - Ütülerde ve tost makinelerinde kullanilan ayarli termostat olabilir ki bunda dereceyi ayarlamak mümkün ama biraz kaba olur,
    - Dimmer olabilir, elektrikli süpürgelerin dimmerleri güçlü ve hurdacilarda vs ucuza bulunabilir. Bunu küçük bir kutuya monte edip portatif kullanabilirsiniz.
    Hurdacı hiç aklıma gelmedi iyi fikir teşekkürler. Aslında iyi bir kahve makinesi alabilirim. Fakat bu tarz elindeki ürünleri değerlendirmeyi çok seviyorum. Hobi gibi bir şey.

• quote:

Hurdacı hiç aklıma gelmedi iyi fikir teşekkürler. Aslında iyi bir kahve makinesi alabilirim. Fakat bu tarz elindeki ürünleri değerlendirmeyi çok seviyorum. Hobi gibi bir şey.

Alıntıları Göster
    Hobi olarak uğraşınca insan elindekileri değerlendirmek istiyor. Hepimizde var o yaklaşım. Bu arada supurge dimmerleri yük altinda çalışıyor genelde. Boşta iken ölçüm yapip da yanilmayin. Ben birkac tanesinin çıkışını ölçtüğümde bozuk zannettim de ondan söylüyorum. En azindan istediginiz değeri ayarlamak icin çıkışa bir klasik flamanli ampul baglayin.

• quote:

Orijinalden alıntı: rafet32

Cezve Rezistif bir yük olduğu için dimmer devresi ile ısıcı gücünü rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Hazır devreler/ ürünler var veya bu işlere yatkınsanız rahatlıkla yapabileceğiniz bir uygulama.

Suyun kaynadığında kapanması için iki şeçenek kullanılabilir.
    - Mekanik termostat. Sabit sıcaklığa ayarlı olanlar. Muhtemelen bunlardan bir tanesi zaten cezve içerinde bulunmakta, veya uyarlayabilirseniz ayarlı 40-90 derece, 30-120 derece gibi termostatlar var. Isı algılayan yüzeyin/ucun resistansa yakın bir yere mekanik ve termal olarak iyi temas ettirilmesi gerekir.

- Termocople. NTC, K-type.. gibi bir sensör kullanıp elektronik bir devre ile enerjiyi kesmek.

Alternatif bir öneri, yeterli güçde bir diyot ile yarım dalga doğrultma uygulayabilirsiniz. Faz veya nötr hattına seri bağlayacağınız diyot, cezvenin ısıtma gücünü yaklaşık olarak yarı yarıya düşürecektir. (Sadece tek alternas resistans üzerinden geçecektir) Tek cezvelik kullanımlarda ısıtma gücü azalacağı için probleminizi çözebilir.
    En ucuz ve hemen denenebilmesi açısından diyot fikrini bir değerlendirin bence de.

• quote:

Hobi olarak uğraşınca insan elindekileri değerlendirmek istiyor. Hepimizde var o yaklaşım. Bu arada supurge dimmerleri yük altinda çalışıyor genelde. Boşta iken ölçüm yapip da yanilmayin. Ben birkac tanesinin çıkışını ölçtüğümde bozuk zannettim de ondan söylüyorum. En azindan istediginiz değeri ayarlamak icin çıkışa bir klasik flamanli ampul baglayin.

Alıntıları Göster
    O kadar bilgim yok ölmeden anlamıyorum. Sadece görsel olarak örnek bulursam yapabilirim. Ölçü aletim var.

• quote:

En ucuz ve hemen denenebilmesi açısından diyot fikrini bir değerlendirin bence de.

Alıntıları Göster
    Nasıl bir diyot kullanacağım.

• Makinenin içini açtım iki parça birinden sadece elektrik geçiyor. Diğeri ise su kaynayan kısmı.
    Elektrikli Cezve İçin Dimmer Önerisi
    Elektrikli Cezve İçin Dimmer Önerisi

• kartalado kullanıcısına yanıt
    termostatı 90lık kullanmaın. Çünkü kahve kaynama nktasını geçtiğine yanacaktır, o bölgeye hızlı gelmesi lazım Yani sıcaklık için önce yüksek sonra sıcaklık arttığında yakma sıcaklığının altına düşürmeniz lazım. Cezvenin sıcaklığı ile ısıtıcının aynı değldir. Siz ikili ayar yapamasanız da, en azından 90lıktan daha yukarı ullanmayı düşünün. Hem bu sıcaklık direk cezveye gitmeyecek hem de kahve zaten 90 derecede de yanmayacaktır.
  • Hocam termostat 135 derece ve presli değiştirme şansı var mı bilemedim. Termik sigorta 156 derece o da şeffaf bir kablo içinde. Termik sigorta sıcaklığı rezidanstan alıyor galiba.

• quote:

Nasıl bir diyot kullanacağım.

Alıntıları Göster
    5 amper ve voltaji uygun herhangi bir diyot olur da guc hemen hemen yarıya kadar düşer. Kaynatir mi o zaman da bilinmez. Kaynatsa da süre uzar.

Termostat degisirse is gorebilir.

Elektrikcilerde ütü termigi satilir. 5 tl falandır. Siz onunla isi ayari yaparak size uygun isiyi bulabilirsiniz. Sicakligi ölçecek bir alet de lazim en azindan multimetre...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karadvt -- 2 Mart 2020; 22:2:32 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.