Slm ustalar 5 volt beslemeli role 3 sn gecikmeli olarak cekip birakacak nasil bir yol izlemeliyim yardimci olurmusunuz
1) 5 v besleme tetik şeklinde bir kere gelip gidiyor mu yoksa 5v besleme sabit geliyor mu ? 2) 3 sn gecikme başta mı olacak ? yani 5v besleme gelince(darbe veya devamlı) 3sn bekleyıp ondan sonra mı çekecek ? ya da 5v besleme gelince(darbe veya devamlı) 3sn bekleyıp ondan sonra çekip bırakacak mı ? ya da 5v besleme gelice 3 sn çekip sonra mı bırakacak?
tam olarak hangisi olacak? ona göre direk transistorlu bir devre veya bir 555 ile çok ucuz malıyetlı ve basit yapılı birşey tasarlamaya çalışalım size
Sistem acildiginda 5 volt devamli var enerji geldigi zaman 3 veya 4 sn sonra cekip birakacak bu islem sistem her acildiginda tekrarliyacak ne zaman 5 volt enerji geldi o zaman cekip birakacak bilgisayara usb le bagliyorum bir dugmeye basip cekmem gerekiyor normanlde ben bunu roleyle otamatik yapmasini istiyorum cvp verdigin icin tesekkurler yardimci oluRsan sevinirim
cotyoraorduluC
kullanıcısına yanıt
gecikmeli olarak çalıştırmak sorun değil ama röleyi çeker ve enerji olduğu sürece çekili kalır. çekip bırakma işi sıkıntılı biraz
cotyoraorduluC
kullanıcısına yanıt
Sadece gecikmeli yanma olursa bir iki transistör, bir kapasitor ve birkaç direncle halledilir. Eğer rolenin çekip bırakması şart ise o zaman bir tane de 555 devresi eklemek gerekir
cotyoraorduluC
kullanıcısına yanıt
tasarımı şimdi yaptım.denedim çalıştı. başta bekliyor. sonra röleyi çekip bi iki saniye sonra da bırakıyor. belirttiğim kapsitorlerin değerini arttırırsan gecikme süresi artar. azaltırsan azalır
Nissan Qashqai aracı her çalıştırdığımda start stopun devreye girmesini engellemek için bir düğmeye basıyorum ve start stop devredışı kalıyor. Bu düğmeye ikinci sefer bastığımda start stop devreye giriyor. Araba çalıştıktan sonra bu işi otomatik yapmak için nasıl bir yol izlemeliyim? Youtubeta biri röle ile yapmış ama video çekimi çok kötü.
valla bırakın qashgai'yi benim bir şahin veya sercem bile olmadığı için şuan bahsettiğiniz işlevi idrak edemedim. bana giriş parametreleri lazım , istenen işlev lazım.buna göre ben tasarımı yaparım.sizin sorununuzla ilgili söyleyebileceğim şey şu ki; videodan anladığım kadarıyla arabanın kontak açma ucunu alıp role kartına girmiş. çıkışı da start/stop düğmesine bağlamış.anahtar takıp enerji verince düğme bir kere enerjileniyor.start/stop devredışı oluyor. bunu aracın akusunden aldıgı enerjı ıle yapıyor buyuk ıhtımal. akude enerji olduğu sürece role çekili kalıyor ve sankı ilk defa basılmış gibi start/stop devredışı kalmış şekilde kalıyor. start/stopun devreye girmesi için rolenın kapanması(yanı dugmeye basılıp bırakılmış olması) lazım ki tekrar basılsın ama burda role o butonu daıma enerjili tuttuğu için sureklı ılk basımda kalıyor ve start/stop devredısı duruyor. ayrıntısı veya içeriğini siz daha iyi bilirisinz ama benım gordugum bu hani
Röleyi bağlayan kişi enerjiyi kontaktan alırsa(kontak on durumundayken) röle araba( gecikmeyi de ayarlamak şartıyla) çalıştıktan birkaç saniye sonra düğmeye basılmış gibi enerji gönderir (ki düğmede hali hazırda bir enerji var) start stop devredışı kalır. Röle devrede olduğu sürece düğmenin sarı ışığı yanar ve start stop devredışı kalmaya devam eder. Kontak kapatıldığında Röle enerjiyi keser ve her şey eski haline döner. Düğmede büyük ihtimalle üç tane kablo var. Artı ve eksi giriş .Düğmeye basıldığında ise artı çıkış veriyor.
Tesekkur ederim ustalar yapip deneyecem
avantisA
kullanıcısına yanıt
Aynen dediğim gibi öyleyse. Hani düğmeye bi kere basıp bırakırsanız devre dışı ediyor. Burdaki role ile de sanki butona bi kere basıyor ve parmağını hiç kaldırmıyor gibi bir çalışma yapmış oluyor. Parmağını düğmeden kaldırmazsa ne kadar bastığının bir önemi olmaksızın sistem devre dışı kalmış şekilde bekliyor. Başka görünen bir devre yok videoda. Sistem bundan ibaret olsa gerek
Diyelim ki düğmede artı ve eksi olmak üzere giriş ve artı çıkış kablosu var. Röle bu üç kabloya nasıl bağlanacak? Sadece çıkış kablosuna mı bağlanacak?
Araç çalıştıktan sonra düğmeye basıp bıraktığımda düğmenin sarı ışığı yanıyor . Demek ki o esnada düğmede DC voltaj var. Rölenin enerjisini oradan alabiliriz. Acaba o düğmenin içinde araç beynine sinyal gönderen bir devre var mı? Verdiğim videoda böyle bir devre yok gibi. Düğmenin çıkış kablosuna sürekli elektrik versek yeterli gibi
avantisA
kullanıcısına yanıt
butonlar normalde pull down ve pull up resistor yöntemi ile bağlanır devreye. birinde düğmeye basınca pine elektrik gider, basılmadığında ise elektrik gitmez. ikinci yöntemde ise tam tersi şekilde basınca pin bir resistor üzerinden gnd ye bağlanır. basmadığınız sürece de pine elektrik gider. arabanın içindeki aksama ne kadar ulaşabilirsiniz bilmiyorum ama büyük ihtimal orda sadace pine giden buton bağlantısı var. hani orda öyle bağlanan yerde bir devre olması pek mantıklı olmaz. size ancak bu şekilde genel anlamda yardımcı olabilirim. dediğim gibi arabalardaki elektronik sistemleri inceleme fırsatım olmadı hiç
ghostmanzeroG
kullanıcısına yanıt
Teşekkür ederim. Bayağı bilgi verdiniz. Düğmeyi uygun bir zamanda kontrol ederim.
Ghost? 555 le akrabalığın mı var? Basit bir 3 saniye için ne 555'i? Basit bir timer istenen şey. Enerjilendiği anda gecikme yapan bişi. AYrıca rölenin çekmesi ile kondansatörü direnç üzerinden (3 saniyede) boşaltması ile de çalışan bir sistem mümkün.
karafetvaK
kullanıcısına yanıt
Adam çizmiş yapmış çok biliyorsan sende çiz görelim 555 siz olanını
Biz mantığını verçes si z çizceksiniz. Biz çizersek kim mantıını üretçek?
Çok biliyorsan sen yap beyin işçiliğini?
555 zamanlamadan başka ne işe yaricak bu işte? Bi tek transistör yerine 555. Neden?
karafetvaK
kullanıcısına yanıt
transıstorlu olanı yukarda yaptım zaten. daha once de dediğim gibi gecikmelı yakmak sorun değil. tek bir transistor anahtarlaması ıle bır kapasitor sarj-deşarj meselesı. ama sonrası mesele. hani hem gec yanacak, hem yandıktan sonra da bıraz oyle durup sonra geri bırakacak. ondan dolayı bır suru transıstor gerekti .devreye dıkkat ederseniz orda bır bitlik bir register var aslında.kapasıtorleri sıralı doldurup bırını sete dıgerını resete verıyorum.ondan dolayı ıs karıstı ve yogunlastı. 555 kullansam girişe bir kapasitor koyup tetıklemeyı gecıktırıp cıkısta da tek bır kare dalga verip kesecektım. hanı devre daha ucuz ve daha az transıstorlu olurdu. 555 burda bıraz deneyımı olan adam ıcın en kolay ve ucuz yol aslında(555 zaten 30-35 kurus bırsey ama transıstor tanesi 25 kurus olsa orda 5 tane kullandım 555 yerıne, 5x25 =1.25 tl yapar. pnp olanlar daha pahalı tabı. bır de bunun alınan yerdekı perakende satıs fiyatı da var :D:D ) ama arkadasın da deneyımını bılmedıgımden hiç entegre ve ayak bağlantısı filan ugrasıtırmadan bakıp yapacagı bırsey olsun dedım. kendısı de demıs zaten konu hakkına bılgısı olmadıgını. zaten ha 555 ha bir suru transıstor bağlantısı , nasıl olsa 555 de zaten ozel tasarım bır transıstor devresı. mesela o bahsettıgım bır bıtlık regıster olayı aslında 555 içinde de var. ben burda 555 in içindeki o kısmı almış oldum aslında . benımkı el yordamı ile yapılmış mını bır 555 oldu :D bu arada arkadaş belirtmemıs ama bu devreye enerjı verınce ıstediği işlemi çok iyi yapıyor ancak enerjı kesıldıkten sonra kapasıtorlerın boşaltılması lazım. hanı hemen tak cıkar yaparsa usb yı o zaman kapasıtorlar tam deşarj olmamış olacak. bu sebple 3sn değil de 2sn sonra yanacak. eğer böyle tak çıkar bır daha tak durumu yoksa (en az 5sn lazım hanı arada) devre mevcut halı ıle kullanılabılır .yok eger varsa o zaman soldakı transıstorun base 'i ve gnd arasında olan kapasıtore paralel bır 3.3k direnç koymak lazım. bu deşarjı hızlandırır. devre yine full işlevıne devam eder.
Sayın Ghost; 555 de bazı karakteristik özellikler vardır ama mantıksal bir getirisi ne olabilir ki? Register olarak değil sadece transistör gibi kullanılıyor???
Ayrıca bu istenilen bir timerın modifiyesidir. Kondansatörleri de uygun bir transistörle deşarz etmek lazım, dirençle değil. Yani devamlı bağlı bir dirençle değil. Çünkü transistörle anahtarlanınca daha hızlı deşarz imkanı doğar.
Transistör yerine bir röle otomasyon ile ağlanmalı ve NC NO uçları ile kombinasyon yapıp özellikler sağlanmalıdır. Çünkü elektronik elemanları daha monte etmeden bozabilir vatandaş. Hem de röle vb otomasyonik elektromekanik ekipmanlar çok amaçlıdır.
Herhalde biz yapana kadar yapan çıkmayacak. Elektronikçilerin bu hali bizi karamsarlığa sürüklüyor.... Başka iş yapsanız? Geçende bu tip bi konuya benzer devre kurmuştuk. Bari o konunun linkini verin :-?