oha 90a kadar yasayan mi var < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Emeklilik Sistemi Çöktü Biraz Aklı Olan Herkes BES Yaptırır ( EYT Belası ) (2. sayfa)
-
-
Attığınız tabloyu kendiniz okuyor musunuz peki ?
Emekli prim getiri 1.5 trilyon TL. Devletin sadece gemiyi yuzdermek için bütçeden yani sizin primleriniz değilde doğrudan vergilerden aktardığı pay ise 850 milyar TL olmuş.
Yani sistem primle vb dönmüyor doğrudan bizim ödediğimiz vergi ile fonlaniyor zaten iflas etmiş durumda .
Şunu unutmayın ağır vergiler ekonomiyi öldürür, özel sektörü daraltır, yatırımları azaltır, katmadegerli üretimi düşürür buda en iyi olasılıkla pastanın büyümesini yavaşlatır kötü olasılıkla ise yerinde saymasına veya küçülmesi yol acar . Buda herkesin gelirini düşürür uzun vadede .
Not : Devlet bu farkı eğer vergi toplayarak karsilayamazsa , para basarak karsilar buda enflasyon belası olarak geri döner.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Periah -- 4 Temmuz 2024; 23:52:0 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Herkes ayrı bir şey söylüyor. Kimi diyor ki BES kimi diyor ki fon kimi diyor ki arsa. Kardeşim biriniz de adam akıllı gerekçeleri ile açıklayın. Ama bu işi bilenler konuşsun. Bir yerde okuduğunuz 3 paragraf yazı ile burada bilirkişi gibi yorumlar yapmayın. Benim gibi kafası karışıkların kafası iyice karışıyor.
-
EYT'den saçma sapan uyanık insanlar emekli oldu özel de çalışmaya devam ediyorlar bunların yüzünden işe giremiyoruz her yerdeler patronlar bile sigorta ödememek için bunları arar oldu şimdi bu hak mı? sonra çıkıp diyor en az 3-5 çocuk nasıl olacak kira olmuş 15-20 bin asgari ücret 17 bin rezalet yaşatıyorlar kendileride sürüm sürüm sürünürler inşallah..
Memur maaşlarında da orantısızlık var piyasaya göre çift maaş alıyorlar çalışma hayatını bitirdiler.
-
Zorunlu emekliliğe, SGK ya, BES saçmalığına HAYIR !....
-
Bu sisteme prim ve vergi ödemeyin !.... bırakın parasızlıktan sürünsünler.
-
İşte anlayamadığınız durum şu ,
2000 ve 2008 yıllarındaki bağlanma oranlarından sonra artık emekli maaşı diye bir kavram yok sadece sadaka var.
Ve iddia ediyorum EYT ye rağmen emekli maaşları sadece enflasyon verilerine göre güncellenirse. Toplanan prim miktarı , ödenen emekli maaşını belki 1-2 sene çok az altında olacak ama ondan sonra daimi olarak toplanan prim emekli maaşından fazla olacak. ( şu anki kesinti oranı devam ettiği sürece )
2010 ve 2023 yılında prim ve emekli maaşı değerleri 66.763 / 78.957 --- 1.463.000 / 1.408.000
Ve tekrar altını çizerek söyleyeceğim o kadar kesintiden sonra 25 sene sonra bu maaş verilmemeli. Benim açıkçası karşı olduğum emeklilik sistemi ya neyse..
Bildiğin ponzi işte , ondan aldığını bana , benden aldığına sana veriyor. Halbuki hiç bu sistem olmasaydı. Şimdiki %27 kesintiye bakmayın , bu oran %40 lardan başladı. ortalama 100 birim yerine 65 birim maaş alacaksınız , 25 sene sonra o 35 birim size bugünkü oranlamaya göre 50 birim olarak dönecek. Her ülkede böyledir değildir bilemem ama 35 birim 50 birim olduktan sonra 50 senede alsan hala zarar zarar.
Sağolsun faaliyet raporunda hep aynı cümleler tekrarlandığı ve tablodaki değerler farklı yerlerde uyuşmazlık gösterdiği ile için bir çıkarım yapmak da zor.
Emekli maaşları o kadar düşük ki isyan ettiğiniz eyt liler rağmen toplanan prim ödenen emekli maaşından daha fazla.
850 milyar bütçe transferi yapılmış .. yahu diğer kalemlerin nasıl hesaplandığını ne kadarının çarçur edildiğini biliyor muyuz ?
550 milyarlık sağlık harcamasının minimum 100 milyarı boştur. Yahu sadece özel hastanelere 35 milyar ödenmiş. Taşeron firmaya verilen garanti sayılar nedeniyle hastanelerin çektirdiği gereksiz görüntülemeler ( hastane sgk dan 2 birim para alır , 1 i döner sermayeye diğeri taşerona ) , ilaçlar , dış lab da çalışan testler ...
Kamu hastanelerine 330 milyar . yahu bunu da anlamıyorum , annem üniversite de muayene olurdu . Sizin adınıza ... üniversitesine şu kadar ödeme yapılmıştır diye sgk mesaj atardı.
850 milyarı nasıl açıklamışlar bakalım.
Açık finansmanı 52 milyar
????
Devlet Katkısı 325 milyar
2023 yılında devlet katkısı bütçeye göre %31,5 oranında artarak 325.630 milyon TL olarak
gerçekleşmiştir. Devlet katkısında gözlenen artışta, asgari ücret ile memur maaş artışlarının bütçe
öngörüsünün üzerinde gerçekleşmesi ile 7440 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma geliri elde
edilmesi etkili olmuştur.
325.630 lık kısmın emekliler ile olan bağını kuramıyorum !!
Ek ödeme 59 milyar
Bu muhtemelen bizim zamanında fişleri satır satır yazıp %1-18-20 KDV ödeyip geri aldığımız %4.
Faturalı Ödemeler Geliri ve Gideri olarak 2 açıklama var . Giderini koyuyorum. Gelir gider farkını hesaplayınca da bu rakama ulaşamıyorsun . 3 değer birbirinden bağımsız gibi. Gider için yapılan açıklamayı yapıştırıyorum.
2023 yılında faturalı ödemeler bütçeye göre %78,3 oranında artarak 169.672 milyon TL olmuştur. Söz
konusu artışta; memur maaş katsayısının bütçe öngörüsünün üzerinde gerçekleşmesi, bayram
ikramiyesi tutarının yükselmesi, 8/9/1999 tarihi ve öncesi sigortalılar için emeklilikte yapılan
düzenleme kapsamında emekli olanların emekli ve bayram ikramiyeleri ile 2023 yılı kasım ve aralık
aylarında emekli ve hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere 5.000 TL ikramiye verilmesi etkili
olmuştur.
EE yukarıda yazmıştık memur maaş katsayısını tekrar burada niye yazılmış ,
Bayram ikramiyesi bir defaya mahsus bu ödemeler yapılmamalı ama maaşlar o kadar düşük ki insan az bile veriliyor diyor. Hoş bayram ikramiyesi toplamı 8 milyarmış.
teşvikler 85 milyar
Bir de hesaplar o kadar tutarsız ki , teşvikler gider tablosunda 85 milyar, raporda teşvikler diye aratınca 205 milyarlık teşvik tablosu çıkıyor. Bunu listede hangi kaleme koydular bilemiyorsun , ya da aradaki fark devlet katkısının içerisinde işte.
GSS 61 milyar
Hanedeki kişi başı gelir brüt asgarinin 1/3 den az olan 12 milyon insan demek . İnanılmaz bir rakam. Ama Sgk onlardan alamıyorsa devletten alıyor.
-
Ek olarak devlet bir cebinden alıp diğer cebine koyduğu için bu hesaplamalar o kadar saçma oluyor ki...
Benim anlamadığım tablodan giderim. Ya da siz anlamama yardımcı olun.
Prim gelirleri 1.463.294 Başka bir gelir yok kabul ediyoruz. Bütçe transferi ne kadarmış 849.845
toplayalım bakalım = 2.313.139
Toplam gider ne kadar yazıyordu = 2.232.339
-
Ulan rahmetliyi andık aklıma geldi . Kullandığı bir ilaç vardı. Şu an üretici firma ile jenerik ilaçların türkiye fiyatı aynı 12 bin TL. Tabii patenti süresi dolmadan önce ilk türkiye ye geldiği senelerde 5.000 TL falandı fiyatı ( herhalde 2500 euro falan ediyordu)
Bu ilacın maliyeti 5-10 dolar gibiydi sanırım.
Hindistan patent olayını sallamadı . 30-60 dolara sattı.
Amerikada 10 sene önce falan bu ilacın fiyatı 10-15 bin dolardı. Patent süresi bitti vs Marc Cuban reyiz ilacı şu an amerika gibi ilaç lobisinin köpeği bir ülkede 40-50 dolar gibi bir rakama satıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi morphine84 -- 5 Temmuz 2024; 4:41:17 > -
Tek biri olmak zorunda değil ki ? Riski ve kazancı ben dağıtacağım.
Benim elime tahmini 2025 senesi içerisinde artık pek ciddi bir rakam olmasa da bana göre yüklü sayılabilecek bir meblağ geçecek.
Eurobond , temettü portföyü , ETF , hisse senedi , bes vs dağıtacağım valla.
Borsa da çökse 20-25 senelik süreçte her türlü toplanır.
arsa olaylarını hiç bilmiyorum. Bence en büyük kazanç da en büyük hata da olabilecek bir durum. Bir de atıyorum ya 10 sene sonra acil paraya ihtiyacın olup belki cüzi bir kar ile satmak zorunda kalırsan. Ve sadece 6 ay sonra bölgedeki birim fiyatlar bir anda uçar giderse vs vs.
-
Parayı yönetmeyi biliyorsan bes mes boş iş. Bukalemum gibi olacaksın. 2-3 yıl ev, araba piyasası hızlıydı muazzam paralar kazandılar. Şimdi faiz iyi. Şubat ayına kadar borsa iyiydi. Şubattan beri aşağı gidiyor onunda elbet zamanı gelecek. Zaten işi bilen insanlar geçen 3-4 senede borsadan dünyalığını yaptı. Para ticarettedir gerisi boş maaşlı çalışmak mantıklı değil.
Mahalledeki kıytırık tostçu bile ayda 70-80 kazanıyorsa birçok meslek ve okul boş geliyor bana. Emekliliğe gelince olması her zaman iyidir. Ne öldürür ne güldürür. Emekli ol dediysek öyle 9000 gün 10 bin gün prim yatır demedim. Bunun asgarisi neyse o kadar. Şimdi köylerde az günü olup kredi çekip günlerini tamamlayıp emekli olanlar mantıklı bir iş yaptı. Ancak şehirde 30 sene çalışıp günü dolduğu halde hala prim ödeyenler zarar etti. Sistemin zarar etmesi sizin sorununuz değil zaten gelişmiş sosyal sigorta olan ülkelerde primler ödemeleri karşılamıyor bütçeden transfer yapılıyor. Bırakın biraz da sizin için vergilerden ödeme yapılsın. Çoğunuz vergi verip hiç hizmet almıyorsunuz. Sistem zarar ediyor diyenler aslında olması gereken ideal şartlardan bahsediyor ama batıda bile işler öyle yürümüyor.
-
E ne oldu burada EYT için milleti linç edenler vardı. Emekli oldunuz mutlusunuz di mi, prim ödemiyorsunuz, sigorta probleminiz yok, emekli maaşınızı alıyorsunuz aaao da ne çatır çatır aynı ya da benzer şekilde çalışıp para kazanmaya devam.
Zaten EYT ağırlıklı Bağ-kur ve SSK emeklilerini mutlu etti. Özellikle bağ-kur. Esnaf kendi işini yapmaya devam.
Emeklilik sisteminin handikapı @Timsah-16 anlattığı gibidir. Bu sistemi düzeltmek gerek. Yoksa bugünün 10.000 TL si hep sabit kalır.
Adam emekli olmuş çalışıyor mu, o zaman emekli maaşını düşürürsün.
Adam vefat etmiş eşi mi alacak maaşı, o zaman %50 düşürürsün, kızı mı alacak, o zaman %30 yaparsın.
Bir şekilde orantılarsın.
-
boş verin...
15 şuursuzun beğenmesinden belli zaten niyetin ne olduğu...
-
boşverin cem bey...
hükümet nasıl tek bir amaçla hareket ediyorsa(ülkenin canına okumak), bu anti-EYT ler de tek bir amaç için hareket ediyor... (kimse emekli olmasın, herkes gençler için çalışsın(sanki gençler kazık çaktı, hiç yaşlanmayacak), gençler oturduğu yerde ana-baba parası yiyip karı kız peşinde koşsun)
bu...
-
EYT saçmalıktı, EYT'den emekli olanlar dışında kimsenin işine gelmedi. Külli zarar. Emekli maaşına muhtaç olan çalışamayacak yaştaki dedelere, ninelere oldu olan.
Bir de şu an bu yükü vergileriyle ödemek zorunda kalan herkese.
-
Yine konu ile alakasız cevap. Sadece aptallar bir tartışmanın ekseninini başka bir yere çekmeye çalışır.
Whatboutism yapmayın. Whatboutismi aptallar yapar.
-
bla bla bla.. .
-
hocam bes sistemi de patlamış ki, işe girdiğin gibi başlatmıyorlar ama anında maaştan kesiyorlarbunu kurumsallar yapıyorsa diğerleri ne haldedir kim bilir
-
Reyiz bile 43 ünde emekli olanlardan..
Balık baştan kokar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Daha kademeli emeklilik çıkacak bizde ek 10bin alsak fena mı olur
Özgür reise güveniyoruz
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X