Endemik deneme mat sorusu
-
-
x cm olan metalden 4 tane yay yapılıyor, demek ki yayların her birinin serbestkenki boyu x/4 cm.
Şekil 2'deki olaydan anlaşılıyor ki bir tane serbest yay sıkıştırıldığında uzunluğu 4'te 1'ine iniyor, yani bir yayın serbest halinin uzunluğu; sıkışmış halinin uzunluğunun 4 katı.
x uzunluğundaki bir tane metalden 4 tane yay çıkıyor, x² tane metalden 4x² tane yay çıkar, her birinin uzunluğu x/4 cm (serbestkenki halleri), o zaman hepsi serbest hallerindeyken yan yana konulduklarında toplam uzunluk
(4x²)*(x/4)=x³ cm olur.
Soruda hepsi sıkışıkken yanyana konulduğunda toplam uzunluk 160 m olur diyor, bir yayın serbestkenki uzunluğu, sıkışmış halinin uzunluğunun 4 katı olduğuna göre, demek ki bu yayların hepsi serbestken yan yana konulduğunda uzunlukları
160*4=640 metre oluyor, bu da
64000 cm = (4³).(10³)=40³ cm. Yukarıda da x³ bulmuştuk,
x³=40³,
x=40 cm.
Bir yayın serbestkenki uzunluğu = x/4 cm = 10 cm.
Bir yay sıkıştırıldığında uzunluğu dörtte birine iniyordu, yani demek ki 2,5 cm oluyor; 7,5 cm uzunluğunu kaybediyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miGma -- 20 Mayıs 2021; 20:42:12 >
-
Hocam çözüm için elinize sağlık . Fakat ilk kısımda soruda anlatılan boyu x olan telden 4 tane yay çıkıyor kısmına takıldım . Her bir yay uzunluğu x/4 olacak ya . Bu yaylar sonuçta sarım olarak telden yapılıyor . Bu kısımda sanki tel direk 4 e bölünmüş gibi almamız gerekiyor . Buraya takıldım .
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Evet, onu ben de düşündüm, ama telin birinin boyunu x/4 kabul etmezsek bir cevap çıkması imkansız oluyor. İki ihtimal var, birincisi soru o kısımda hatalı yazılmış, ikincisi; dikkat edersek x uzunluğundaki telden değil "metalden" diyor, yani yay yapımı hakkında bilgim yok, ama belki kalın bir metaldir, yay ince yapılıyordur, o sayede uzunluk elde edilebiliyordur, vs. Normalde direkt bir teli sararak yay yapıyor şeklinde düşünürsek, x cm teli 4'e bölsek her parça x/4 olur, bir parçayı yay haline getirince bu uzunluk daha da kısalır, ama ne olduğunu bilemeyiz, örneğin y cm diyelim, tek bildiğimiz
y<x/4.
Bir tane metalden 4 tane yay çıkıyor, x² tane metalden 4x² tane yay çıkar, her birinin serbestkenki uzunluğu = y cm, o zaman hepsini birleştirince toplam uzunluk 4x²y cm olur.
4x²y=720, başka da elde edebildiğimiz bir denklem yok, buradan y'yi bulmamız imkansız. "x²" sayısının tam sayı oluşunu ("x"in değil) ve y<x/4 oluşunu kullanarak bulabiliyor muyuz diye düşünsek, yine bulunmuyor, sağlayan birden fazla (x,y) ikilileri bulunuyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi miGma -- 21 Mayıs 2021; 23:27:39 >
-
Anladım hocam . Çok teşekkür ederim elinize sağlık. Resimdeki yaylar da 4 tanesi x cm gibi gösterilmeye çalışılıyor ama resimde bile yaylar arasında boşluk bırakılmış. O yüzden soru net değil ama çözüm sizin yaptığınız gibi olmalı cevap için . Teşekkür ediyorum çözümünüz için
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Rica ederim, aynen bana göre de soru sıkıntılı.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X