Şimdi Ara

Enflasyon Canavarı Nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
2
Favori
1.890
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: hamunpatra

Size somut bir veri. Bu veri merkez bankası verisi. Açıp bakabilirsiniz.

"14.Aralık.2018 tarihli Türkiye Merkez Bankası veri tablosuna baktığımız zaman ülkemizde dolaşıma çıkmış olan banknot ve madeni paraların toplam değerinin 138.418.716.000 TL olduğunu görüyoruz. Aynı tabloda bankacılık sektörünün yurtiçi ve yurtdışında, TL ve yabancı para olarak verdiği kredilerin toplamının 2.317.333.302.000 TL olduğunu görüyoruz. Yani bankalar kaydi para oluşturma yöntemi ile tüm basılı paranın 16.75 katı para yaratmışlar, bir diğer ifade ile bankacılık sektörü tüm basılı paranın 16.75 katı parayı kredi yani faiz olarak vermiş.

Ömer Mahmut Kuzanlı "

Yani bankalar basılı paranın 16 katı büyüklüğünde faiz dağıtmış ve ülke ekonomik krize girmiş. Faizli sistem malesef bunu doğurur.
    Biz istediğimiz kadar üretsek faizden kurtulamadıkca daha çok borç ödemeye ve enflasyon ile karşılaşmaya mecburuz.
    Bu verinin, benim sordugum soru ile alakasi nedir?

Siz finansman giderleri ile 2018 rakamlarini soylediniz, ben de size dedim ki fiansman giderlerinin icin de kur farki da var. Bu giderlerin ne kadari kur farki, ne kadari faize odenen para diye.
    Siz de buna karsilik bana kredi/piyasadaki nakit oranini soyluyorsunuz. Bu ikisinin arasindaki korelasyon nedir?

Bununla beraber yine mesajinizda mantik hatasi var.

quote:

Yani bankalar kaydi para oluşturma yöntemi ile tüm basılı paranın 16.75 katı para yaratmışlar
    -> bu toplam kredinin nakde orani

quote:

bir diğer ifade ile bankacılık sektörü tüm basılı paranın 16.75 katı parayı kredi yani faiz olarak vermiş
    -> bu yanlis, kredi esit degildir faiz. Kredi = ana para + faiz. Faiz 16.75 kati ise ana para nerede? Faiz verilen ana para uzerine konan orandir.
    Yine mesajinizda 2.317.333.302.000 TL kredi toplami demissiniz. Faiz hesabi yapacaksaniz eger bu kredilerin geri odeme miktarindan ana parayi cikartip faize ne kadar para gittiginiz bulacaksiniz.

quote:

[Yani bankalar basılı paranın 16 katı büyüklüğünde faiz dağıtmış ve ülke ekonomik krize girmiş. Faizli sistem malesef bunu doğurur.
    -> bu da alakasiz bir onerme. Bankalarin kredi limitleri ile basili piyasadaki basili para arasinda bir iliski, alaka yok. Bunun icin internette arama yapabileceginiz terim sermaye yeterlilik orani. Ozetle kullandiralacak kredi miktari, krediyi verenin sermayesine oranlidir, piyasaki nakit oranina degil. Aksi de mantiksiz olurdu zaten. Kaldi ki sermaye sadece nakit degildir, bu durumda yukarida verdiginiz dolasimdaki nakit orani iyice alakasiz bir argumana donusuyor.

Benim bankam var, 100 lira sermayesi var ama 1 milyon tl kredi veriyorum ( yasal sinir %8 sanirim, yani 1 milyon kredi verecekseniz bunun %8'i kadar sermayeniz olmali ) neden cunku piyasadaki nakit orani 2 kusur trilyon. Bunu bir arguman olarak risk yoneticilerine soylerseniz adam ustunu basini yirtip sokaklarda kosmaya baslar.

Tekrar soruyorum, finansal okur-yazarliginiz var mi? Yukaridaki yanlislar, celiskiler en temel finansal konular.

Bankalarin kredi dagitmasi ekonomik krize sokmaz, bu kredilerin geri odenmemesi sokar. Turkiye'de olan ise tam olarak budur. Kullanilan krediler herkesin de dedigi gibi uretime degil, betona aktarildi. Bunun da bir geri donusu olmadigi icin de borcun faizini odeyecek deger yaratilmadi Turkiye bu yuzden krize girdi.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bestanealtcizgi -- 1 Ağustos 2019; 17:41:42 >

• bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    Yani diyorsunuz ki 100 tl ye karşılık 1000000 (Bir milyon) TL kredi yani faiz vermek normal. Olmayan parayı faiz vermek normal. Bu faiz enflasyonu etkilemiyor. Tersine enflasyon olduğu için kredi veriliyor.
    Ya yapmayın zorlamayın faizli sistem enflasyon doğrur. Mahfi egilmezin dediği gibi. Iki teoremden ben faiz enflasyonu doğruru seçiyorum

Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FmED: Faiz maliyet Enflasyonu Doğrusu.)

Maliyet enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Faiz artarsa enflasyon artar ya da bir başka ifadeyle enflasyon artarsa düşürmek için faizi düşürmek gerekebilir. Enflasyon Canavarı Nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hamunpatra -- 1 Ağustos 2019; 17:49:1 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• quote:

Yani diyorsunuz ki 100 tl ye karşılık 1000000 (Bir milyon) TL kredi yani faiz vermek normal. Olmayan parayı faiz vermek normal. Bu faiz enflasyonu etkilemiyor. Tersine enflasyon olduğu için kredi veriliyor.
    Ya yapmayın zorlamayın faizli sistem enflasyon doğrur. Mahfi egilmezin dediği gibi. Iki teoremden ben faiz enflasyonu doğruru seçiyorum

Aşağıdaki şekilde bunu gösteriyorum (FmED: Faiz maliyet Enflasyonu Doğrusu.)

Maliyet enflasyonu söz konusuysa şekilde görüldüğü gibi faiz ile enflasyon arasında doğru yönlü bir ilişki vardır. Faiz artarsa enflasyon artar ya da bir başka ifadeyle enflasyon artarsa düşürmek için faizi düşürmek gerekebilir.
    Yani diyorsunuz ki 100 tl ye karşılık 1000000 (Bir milyon) TL kredi yani faiz vermek normal.

Ben finansal okur yazarliginizi sorguluyorum ama bana bu soruyu sormaniz okur yazarlik ve temel matematik yeteneginiz konusunda da supheye dusurdu beni.

Mesajimda yazidigim bu

quote:

Benim bankam var, 100 lira sermayesi var ama 1 milyon tl kredi veriyorum ( yasal sinir %8 sanirim, yani 1 milyon kredi verecekseniz bunun %8'i kadar sermayeniz olmali ) neden cunku piyasadaki nakit orani 2 kusur trilyon. Bunu bir arguman olarak risk yoneticilerine soylerseniz adam ustunu basini yirtip sokaklarda kosmaya baslar.

Bunun ne kadar sacma oldugunu anlatmak icin soyledim ve parantez icinde de olmasi gerkeni soyledim, tekrar edeim yani 1 milyon kredi verecekseniz bunun %8'i kadar sermayeniz olmali yazdiklarinizdan anladigim kadariyla yardimci olmaya calisayim, 1 milyonun %8'i 80 bin tl'dir.

Yine benim soylemedigim bir seyi sanki ben soylemisim gibi davranip tepki gosteriyorsunuz.

Siz once okudugunuzu anlama, 4 islem, finansal okur yazarlik konularini halledin ondan sonra faiz/enflasyon teorileri arasindan secim yapin.

Verdiginiz grafik ile yine sizin soylediginizi kanitlamiyor. Bu garfige gore ikisi arasinda dogru oranti vardir, bunu gosterir. Faiz ve enflasyonun ayni yonde arttigini gosterir. Sebep sonuc iliskisi gostermez. Bu grafigi faiz artarken enflasyon da artar seklinde de okuyabilirsiniz, enflasyon artarken faiz artar sekldinde de. Tekrar ediyorum, bu grafik dogru oranti oldugunu gosterir, sebep sonuc iliskisi gostermez.
    Bu da sanirim lise 1 matematiginde fonksiyonlar konusunda anlatilir.

• bestanealtcizgi B kullanıcısına yanıt
    Evet doğru orantı olduğunu gösterir. Faiz artarsa enflasyon artar. Faiz düşerse enflasyon düşer. Biz böyle öğrendik. Yazarın anlatmak istediği tam da bu. Sizin matematik hocanız nasıl anlattı bilmiyorum.
    Yarın öbür gün bir kaç yazı daha paylaşacağım. Bu yazılar 25 sene devletin ve özel sektörün değişik kademelerinde çalışmış bir kişiye ait. Benim ve sizin bilginizden kat kat fazla bilgiye sahip.
    Umarım daha sakin herşeyi biliyormuş gibi davranmadan paylaşım yaparsınız.

• quote:

Evet doğru orantı olduğunu gösterir. Faiz artarsa enflasyon artar. Faiz düşerse enflasyon düşer. Biz böyle öğrendik. Yazarın anlatmak istediği tam da bu. Sizin matematik hocanız nasıl anlattı bilmiyorum.
    Yarın öbür gün bir kaç yazı daha paylaşacağım. Bu yazılar 25 sene devletin ve özel sektörün değişik kademelerinde çalışmış bir kişiye ait. Benim ve sizin bilginizden kat kat fazla bilgiye sahip.
    Umarım daha sakin herşeyi biliyormuş gibi davranmadan paylaşım yaparsınız.
    Guzel kardesim cok yorucusunuz cok.

Dogru oranti var, sebep sonuc yok. Ayni sekilde enflasyon atarsa faiz artar, enflasyon duserse faiz de duser. Ben yildiz teknik matematik muhendisliginde okudum ama tekrar ediyorum bu lise 1 fonksiyonlar temel konusu.
    Uzerine basa basa tekrar ediyorum, dogru oranti sebep sonuc iliskisini gostermez.

Herseyi bilmiyormus gibi davranmiyorum, en temel konularda yaptiginiz hatalari duzeltiyorum sadece. Baskalarinin yazilarini burada paylasiyorsunuz ama adam piyasada dolasimdaki nakit ile verilen kredi miktarindan bahsetmis ( tekrar ediyorum kredi miktari ile likidite alakasiz ) siz cikip da bu krediye ne kadar faiz odendigi belli olmadan "vay efendim paralarimiz hep faize gitmis" diyorsunuz.

Burada yaziyi yazanin tecrubesi ya da bilgisi degil konumuz, konu sizin daha temel kavramlari dahi bilmeden cikip bir ekonomik teoriyi savunmaya kalkmaniz. Birakin bu isi yeterli donanimi olan insanlar yapsin.

• Temel kavramlar faizi olmazsa olmaz yapıp yüzyıllardır bizi içinden çıkılmaz bir döngüye sokuyor. Sizin gibilerde tek doğrunun bu olduğunu sanıyorsunuz.

Liselerde faiz hesaplamalarını zorunlu olarak öğretip. Sanki faizin ekonominin vazgeçilmez bir parçası onsuz olmaz gibi gösteren zihniyet istediğiniz kadar uni bitirsenizde ezber den başka birşey konuşmuyorsunuz.

Faizin enflasyonu tetiklediği gibi basit bir gerçeği laf kalabalığı yaparak herşeyi ben bilirim diyerek örtmeye gizlemeye çalışan zihniyet malesef ülkeyi bu hale getiren zihniyettir.
    Siz üstünüze lütfen alınmayın.
    Faizin olmadığı bir sistemi kimse hayal edemediği için bu tarz düşünceler normal.

• quote:

Temel kavramlar faizi olmazsa olmaz yapıp yüzyıllardır bizi içinden çıkılmaz bir döngüye sokuyor. Sizin gibilerde tek doğrunun bu olduğunu sanıyorsunuz.

Liselerde faiz hesaplamalarını zorunlu olarak öğretip. Sanki faizin ekonominin vazgeçilmez bir parçası onsuz olmaz gibi gösteren zihniyet istediğiniz kadar uni bitirsenizde ezber den başka birşey konuşmuyorsunuz.

Faizin enflasyonu tetiklediği gibi basit bir gerçeği laf kalabalığı yaparak herşeyi ben bilirim diyerek örtmeye gizlemeye çalışan zihniyet malesef ülkeyi bu hale getiren zihniyettir.
    Siz üstünüze lütfen alınmayın.
    Faizin olmadığı bir sistemi kimse hayal edemediği için bu tarz düşünceler normal.
    Tamam guzel kardesim, sen ve reyizin en dogrusunu biliyor. Zerre egitiminiz ve tecrubeniz olmadan bir bilim dali hakkinda ahkam kesip bu konuda yetismis insanlarin ( bu arada ekonomi konusundan yetismis insan ben degilim ) yanlis oldugunu iddia edebiliyorsunuz.

Bilimin temeli yanlislanabilmesidir zaten, bugun dogru kabul ettigimiz bir aksiyomun, kuramin, teorinin yarin obur gun yanlis oldugunu ortaya cikarabilir bilim. Bunun sayisiz ornegi vardir, olacaktir bi gayet normal.
    Fakat siz ne bilimden haberdarsaniz, ne temel kavramlardan ne de okudugunuzu anlamaktan. "Faizin enflasyonu tetiklediği gibi basit bir gerçeği" gibi sozler ediyorsunuz ama boyle bir gercek yok, bunun gercek oldugunu iddia ederken en temel konulardan ve neyden bahsettiginizden dahi haberiniz yok. Size bilale anlatir gibi dogru oranti - sebep sonuc iliskisi gibi kavramlari aciklamaya kalkiyorum fakat ona bile itiraz ediyorsunuz ve bu itirazlarinizi yaparken akilci, mantikli seyler soylemiyorsunuz.
    Bir dunya sacma sapan birbiri ile alakasiz veriler yazip bu verileri yanlis tanimliyorsunuz ve ardindan "gerçeği laf kalabalığı yaparak herşeyi ben bilirim diyerek örtmeye gizlemeye çalışan zihniyet" ten bahsediyorsunuz ki tam olarak sizin yaptiginiz bu. Ve bir konuda haklisiniz, ulkeyi bu hale getiren zihniyet bu.

Forumda baska arkadaslar da vardi iddiali konusan, "yaz sonunda dolar bilmem kac liranin ustunde olursa nufustan kaydimi sildiririm" diyen. Tabi ki hic birsey yapmadilar, hala yuzsuzce cikip burada ekonomi hakkinda ahkam kesebiliyorlar. Umarim bu yazilanlar burada kalir da bu ekonomi politikasi devam edersek seneye goruruz enflasyon oranlarini.

Okudugunuzu anlama, temel matematik ve finansal okur yazarliginiz olmadan dunyanin genelinde kabul edilmis ( yukarida dedigim gibi bu yanlislanabilir, gayet normaldir ) ekonomi teorilerinin yanlis oldugunu savunmak, bunu yaparken de mantikli, bilimsel, objektif veriye dayali hic bir kanit sunmamak malesef ki sozluk anlami ile cahil cesareti.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.