Şimdi Ara

Evde Fırın Boya Yapımı! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
29.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: BMW M3 POWER

Verdiğiniz tecrübeli bilgiler için teşekkür ederim.Araçlarda sonradan macun çekilip boynan yerlerlerde çatlamalar meydana geliyor bende bunun nedenini hep merak etmiştim demekki sizin anlattığınız olaydan kaynaklanıyor.Peki sonradan boyanan malzemeye sertleştirici konulduğunda çatlama yapıyorsa neden sertleştirici koyuyorlar ne özelliği varki.

dostum otolarda orjinal boya fabrikalarda 150+ derecede pişirilerek sertleştirilir . boya yüksek ısı ile reaksiyona girip sertleşir.
    ama sonradan yapılan boyada bu ısılarda yapılamadığı için (oto olduğunu var sayarsak üzerinde bütün malzemeler yanar .. )
    bu nedenle pişirilerek sertleşen değil içine konan komponentle sertleşen boyalar kullanılır. onlarda ancak 50 derecelerde fırına atılır, pişirilmez sadece çabuk kurutulur. aslında yapılan işlem fırınlama işlemi değil bir tür çabuk kurutma işlemidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: fatality-one

O zaman sanırım en güvenli olan fırını iyice ısıtıp kapatmak sonrasında ufak bir aralık bırakmak şartıyla malzemeyi fırına verip bir müddet beklemek doğru mudur?

evet çalışan fırında kurutmak risklidir solvent buharı kolaylıkla alev kapar..bu nedenle istene ısıya getirip kapatmak ve öyle kurutmak daha doğru yoldur süreler kısa olduğu için..
  • Takipteyim merak ediyorum nasıl bişey olacak
  • Bu işler çocuk oyuncağı değil beyler hem canınıza hem malınıza hemde etrafınızdakilerin canına zarar verebilirsiniz.

Eğer yeterli bilgi ve tecrübeniz yoksa bulaşmayın bu işlere , marketlerde satılan dandik sprey boyalar fırınlanmaz zaten içerisinde tüpden basınçlı çıkması için yeterince gaz bulundurur birde siz ani ısıya maruz bırakırsanız..... Allah muhafaza

Zehirli gazların birçoğu daha siz farketmeden kana karışır, kokusunu bile almadan fenalaşabilirsiniz . Sizi kurtarmaya gelenlerde zarar görebilir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Esayar07

Bu işler çocuk oyuncağı değil beyler hem canınıza hem malınıza hemde etrafınızdakilerin canına zarar verebilirsiniz.

Eğer yeterli bilgi ve tecrübeniz yoksa bulaşmayın bu işlere , marketlerde satılan dandik sprey boyalar fırınlanmaz zaten içerisinde tüpden basınçlı çıkması için yeterince gaz bulundurur birde siz ani ısıya maruz bırakırsanız..... Allah muhafaza

Zehirli gazların birçoğu daha siz farketmeden kana karışır, kokusunu bile almadan fenalaşabilirsiniz . Sizi kurtarmaya gelenlerde zarar görebilir.

Ama... atın ölümü arpadan olsun... diyen çok insan var bu forumda...

• Logara torpil atan adam gibi olursunuz maazallah

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: arg-ist

quote:

Orijinalden alıntı: BMW M3 POWER

Hocam boyadığınız malzemenin resmini çekip atarmısınız?

Konu madem açıldı biraz daha detay verelim.
    Gerçek fırın boya katoferez astarlanmış metalin üzerine tozsuz ortamda (kabinde) tek komponenetli yani çine 2. bir sertleştirici katılmamış 1K olarak bilinen boyalarla yapılır. boya sonrası kabine filtre edeilmiş sıcak hava basılır. ve 150 dercenin üzerinde pişirilerek boyanın içine sertleştirici konmadan sertleşmesi sağlanır , oluşan buhar üstten emilir dışarı atılır...
    bu şekilde pişen boya hem çok sağlam olur, zemeinle kaynaştığı için, hem de tozsuz ortamda yapıldığı için çok temiz olur.içinde sertleştirici olmadığı içinde çatlama yapmaz zamanla..

çakma fırın boya ise mevcut boya üzerine yine kabin içinde tozsuz ortamda yapılır ama bu sefer içine sertleştirici komponent katılmış boyalarla yapılır, bu boyalara 2 komponentli boyalar denir (2K). çünkü malzemenin 150 derce ısıda fırınlanması imkanı yoktur. 40-50 dercede ısıtılarak çabuk kuruması sağlanır.gerçek fırın boya gibi sağlam olmaz pişirilmediği için ve içine sertleştirici katıldığı içinde zamanla çatlama yapabilir.

Bizim kullandığımız akrilik bazlı sprey boyalar bu işi nekadar görür bilemem.yapıları 1K mı yoksa 2K mı onuda bilmiyorum.
    ben fırın denemesini 2K komponenetli akrilik boya ile yapmıştım tabanca ile atarak...fırın kullanmadım ama küçük bir kabinim vardı orayı elektrik sobası ile ısıtıp boyalı malzemeyi oraya koyar az tozlu bir ortmda ,çabuk kurumasını sağlardım sağlayabildiğim ısı max. 40 dereceler civarında idi. bu hangi sistem oldu derseniz çakmanın çakması oluyor tabi.. ama çabuk ve nisbeten tozsuz ortamda yaptığım için daha iyi sonuç almak mümkün oluyordu..arg-ist

Şeref verdin üstat bilimsel açıklamanın gözünü seveyim.

NORMAL BİR ADAMA AİT bir bilgisayar sürekli olarak hava şartlarına maruz kalmaz, doğrudan güneş ışığı, aşırı sıcak/soğuk görmez, üzerinde kedi yürümez, saatte 150km hızla böcek çarpmaz, yanından bisiklet-motorsiklet geçmez vs.. Dolayısıyla bilgisayar kasalarının sürekli ellenmeyen bölümlerinde (örneğin kasa panelleri ya da içi) çok sağlam galvanizli bilmem ne elektrostatik toz boya falan yapmaya o kadar da gerek yoktur aslında. Çok şükür yoktur aksi halde hiçbirimiz boya işi yapamazdık doğru düzgün. Ancak bazı basit önlemlerle ve özen göstererek profesyonelden ayırt edilemeyen boya işleri yapılabilir. Güzel ve sağlam bir boya işi için ille de fırınlama gerekmiyor. Sabır ve emek gerekiyor. Atayım fırına hemen kurusun tarzı kolaycılık modun ruhuna aykırı olduğu gibi "kestirmeler zaman kaybettirir" olarak özetlenebilecek durumlara düşmeniz olasılığını da arttırır.

Zımparalar ve sprey boyalar hazırlansın. Astarlar, macunlar eksik edilmesin. Vernikler, cilalar hazırolda beklesin. Boya işi böyle yapılır. Bunu bilir bunu söylerim...

• quote:

Orijinalden alıntı: thunderwatcher

Şeref verdin üstat bilimsel açıklamanın gözünü seveyim.

NORMAL BİR ADAMA AİT bir bilgisayar sürekli olarak hava şartlarına maruz kalmaz, doğrudan güneş ışığı, aşırı sıcak/soğuk görmez, üzerinde kedi yürümez, saatte 150km hızla böcek çarpmaz, yanından bisiklet-motorsiklet geçmez vs.. Dolayısıyla bilgisayar kasalarının sürekli ellenmeyen bölümlerinde (örneğin kasa panelleri ya da içi) çok sağlam galvanizli bilmem ne elektrostatik toz boya falan yapmaya o kadar da gerek yoktur aslında. Çok şükür yoktur aksi halde hiçbirimiz boya işi yapamazdık doğru düzgün. Ancak bazı basit önlemlerle ve özen göstererek profesyonelden ayırt edilemeyen boya işleri yapılabilir. Güzel ve sağlam bir boya işi için ille de fırınlama gerekmiyor. Sabır ve emek gerekiyor. Atayım fırına hemen kurusun tarzı kolaycılık modun ruhuna aykırı olduğu gibi "kestirmeler zaman kaybettirir" olarak özetlenebilecek durumlara düşmeniz olasılığını da arttırır.

Zımparalar ve sprey boyalar hazırlansın. Astarlar, macunlar eksik edilmesin. Vernikler, cilalar hazırolda beklesin. Boya işi böyle yapılır. Bunu bilir bunu söylerim...

tamamen hemfikirim söyledikleriniz konusunda, ben sadece boya fırınlama konusuna cevap verdim yoksa, ben de fırınlamıyorum yaptıklarımı... çok çok önemli ise 3-5 lira verip elektrostatik toz boya attırıyorum fırınlı olarak..
    sparay boyayaları ise fırınlamayı hiç denemedim.niyetimde yok zaten .. senelerce dekor işi yaptığım için bilirim boya sorunlarını.
    ama toz gerçekten çok önemli bir unsur TR şartlarında.. hele bir piano black yapmaya kalkarsanız
    ben onun için mat siyah ile kurtarıyorum paçayı
    ama Kediyi öldüren merakıdır derler insan denemelerden alamıyor kendini yine..

• Bana da mat siyah lazım:) Sprey boyaların mat veya parlak olarak seçenekleri mevcut mu acaba? Spreylerde yoksa nasıl bir boya ve fırça tavsiye edersiniz? Tabi ne kadar tiner vs konulmalı (vernik gerekli son aşamada?)

Benim derdim mat siyah ve pürüzsüz bir boya işlemli yapmak.
  • quote:

Bana da mat siyah lazım:) Sprey boyaların mat veya parlak olarak seçenekleri mevcut mu acaba? Spreylerde yoksa nasıl bir boya ve fırça tavsiye edersiniz? Tabi ne kadar tiner vs konulmalı (vernik gerekli son aşamada?)

Benim derdim mat siyah ve pürüzsüz bir boya işlemli yapmak.

Mat siyah sprey boyayı hemen hemen her turlu yapı marketlerinde bulabilirsin Dupli-color markayı tavsiye ederim boya kodu RAL 9005 mat siyah diye geçer iyi bir zımpara ve astarlama sonrası gayet pürüzsüz boyayabilirisin
  • Günaydın. Hocam astar işlemi zımparadan sonra olacak değil mi? Peki bu astar dediğimiz ürünü alırken nalbura tam olarak ne demeliyiz? Yani metal yüzeye sürülmek için astar istiyorum mu demek lazım yoksa bu zaten tek tip bir ürün müdür? Satınalma işleminde dikkat etmem gereken unsurlar nelerdir acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Esayar07

quote:

Ben evdeki eski müzik setinin metal kapağını bu şekilde fırınlamak istiyorum. Sizce sorun çıkar mı? metal kapakta yer yer çizikler ve boya atmaları oluşmuş midemi bulandırıyor artık.. Deneme yapsam mı ne dersiniz?

Kardeş götür sanayiye 5 liraya boyalar fırınlı boyada, evde böyle işler çok tehlikeli

• Konu hortlamış :S
  • quote:

Orijinalden alıntı: BaranGNYSEL

Konu hortlamış :S

ben güneş boya yaptım.
    boyayı attıktan sonra güneşe koydum renkde siyah olduğu için ısındı fırına gerek kalmadı. :).
  • geçerliliği olan konunun hortlanmasında sakınca olmaz sanırım,sonuçta teknik konu vede modası her zaman devam eden konu
    bende bu konuya düştüm,bilgilerin burada devam etmesi iyidir

fırın boya bazen gerekli oluyor,bende kurusıkı tabanca vardı ve zımpara ile turuncu boyayı meraktan çıkardım,metal açığa çıktı
    sonra hemen turuncuya boyadım çünkü öyle durması lazım,ama 1 ay sonra boya kendinden soyuldu..meğersem alınca fırın boya görmüş

fırın boya şartmı diyenlere..fırın boyada boya yapışır ve tinerle çıkmaz ancak zımpara ile çıkar..ama fırınsız boya kendiliğinden dökülür

ayrıca evdeki fırına vermek risklidir,ürünü ve metalide belli ısıya kadar ısıtıyorsun..
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.