Şimdi Ara

evde topraklama yok, topraklı priz ve fiş + ups mi regülatör mü akım koruması mı ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
8.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yeni kiraladığım evde topraklama yok, 4 üncü kattayım ve binanın altı hep dükkan, bahçe de yok, çubuk filan dikmek pratikte imkansız. Kalorifer de yok. Ayrıca eve bir şey yaptırma konusunda ev sahibi olumsuz tavırda. Hiç değilse idare eder bir şekilde ne yapmamı tavsiye edersiniz. ?

İki prizi sağlamlaştırmak yeterli olacak zaten ev küçük. Elektrikçiye bu iki iki prizi topraklı prize çevirtsem, fişleri de değiştirsem, üstüne:

1- KGK mi?
    2- Regülatör mü?
    3- Akım korumalı (surge arrest) kablo mu ?

Ya da ne?

Yok olmazsa böyle idare etmek zorundayım en az bir yıl. Ama voltaj sorunlarının ne dertler açtığı eski tecrübelerimle sabit, hatta şu anda bile monitörde dalgalanma + kasada elektrik var, yani aslında durum acil , ocağınıza düştüm, aman ne yapmalı bu durumda :) ?

Selamlar

• bazı elektrikçiler bu durumda prizdeki topraklama ucunu nötr'e bağlıyorlar. hiç topraklama olmamasından iyidir.
  • Topraklama şart. Bir şekilde halledilmesi gerekiyor. Evi görmediğim için şöyle olur böyle olur diyemem ama elektrikçiye söylerseniz "hassas elektronik cihazlarım var evde o yüzden sağlam toprak istiyorum" derseniz bir şeyler yapacaktır. Buattan bir şeylere bakacak önce. Buatı kurcalayıp "tamam abi" derse ısrarla sorun "toprak mı yaptın nötre mi bağladın?" diye. Kerizlemece olmasın. Ben de çok çektim topraksız hattan. 2 kez anakart 1 kez monitör 1 kez modem 1 kez de laptop anakartı yaktım. Giden telefon, şarj aleti, adaptör gibi ufak tefekleri saymıyorum. Elektrikçiyi çağırdığınızda söyleyin gelirken "kaçak akım rölesi" getirsin. Sizde yoksa o da çok gerekli. Özellikle yıldırım düşmelerinde işe yarayacaktır. Rölenin veya diğer önlemlerin etkili olabilmesi için topraklama olması gerekiyor. O yüzden o şart! Bunun dışında regülatör voltaj dalgalanmalarında işe yarayacaktır ancak kesilmelere karşı koruması için regülatörlü (online) UPS almanız lazım. Şahsen ben regülatör ya da UPS'e harcayacağım parayı kasa içi bileşenlere harcamayı tercih ettiğimden ( ) sadece tunçmatik'in Surge ve pik korumalı prizinden aldım (eve toprak çektirttim yoksa o da işe yaramaz). Kısacası o toprağın acele çekilmesi lazım. Ayrıca kasada kaçak varsa kullanmamanızı öneririm. Kolay gelsin ve hayırlı olsun (yeni ev).

• ne kgk ne regülatör nede akım koruma pirizleri hiç biri topraklama görevi görmez
  • quote:

Orjinalden alıntı: ataberke

bazı elektrikçiler bu durumda prizdeki topraklama ucunu nötr'e bağlıyorlar. hiç topraklama olmamasından iyidir.

şebeke değişikliği ve tamiratlarda çok sakıncalı durumlar ortaya çıkabilir o yüzden topraklama yapılması en uygun davranış olur
  • quote:

Orjinalden alıntı: ada44mavi

quote:

bazı elektrikçiler bu durumda prizdeki topraklama ucunu nötr'e bağlıyorlar. hiç topraklama olmamasından iyidir.

şebeke değişikliği ve tamiratlarda çok sakıncalı durumlar ortaya çıkabilir o yüzden topraklama yapılması en uygun davranış olur

faz nötr yeri değişmez hocam değişmesi durumunda faz nötr hassasiyeti olan cihazlar var örneğin kombi
  • quote:

Orjinalden alıntı: krm-iks

quote:

quote:

faz nötr yeri değişmez hocam değişmesi durumunda faz nötr hassasiyeti olan cihazlar var örneğin kombi

nasıl yani anlamadım bitarif edermisiniz şema yada teknik bilgi olarak

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

quote:

Orjinalden alıntı: krm-iks

quote:

quote:

nasıl yani anlamadım bitarif edermisiniz şema yada teknik bilgi olarak

Evlerimize elektrik bir faz ve bir nötr olarka gelir faz canlı uçtur yani dokunulduğunda çarpar. Elektrikcilerin toprak olmadığında ve elektrik kaçağı olması durumunda çarpılmamak için nötr bağlarlar. Arkadaşında dediği gibi.

Birazda ekektriğin apartmanımıza gelişinden bahsedeyim. Trafodan çıkan elektirik 3 faz ve 1 de nötr olarak direklerle dağılır. Aparmana girişde gene 3 faz bir nötr olarak girer apartmanda bu elektirik kat sayısına göre veya daire sayısına göre dağıtılır.

resim biraz karışık oldu ama her kata bir faz düşüyor (3 katlı bir apartmanda)

evde topraklama yok, topraklı priz ve fiş + ups mi regülatör mü  akım koruması mı ?

evde topraklama yok, topraklı priz ve fiş + ups mi regülatör mü  akım koruması mı ?

faz ile nötr yerlerinin değişmesi durumunda

1. Faz evimizin ana sigortasına gelir. Ordan elektrik saatinden geçer ve evin içine girer. Egerki tersi bir durum olursa faz elektrik saati üzerinden geçmesi yerine direk eve girer ve ya elekritik saati ters göner yada arıza yapar.

2. Elektrik ile ilgili bir tadilat yapacağımızda sigortayı kapatır. Yapacağımız onarım işine öyle başlarız. Sigorta kapatıldığında faz sigortadan geçtigi için faz kesilmiş olur. Eğerki tersi bir durum olursa sigarta fazı kesmez ve biz çarpılırız.

3. Kombi, tıbbi cihazlar ve apartmanımızın içindeki hareket ile yanan ışıkar vb elektrikle çalışan aletlerin bazılarında faz nötr yönü vardır. Yeri değişmesi durumunda hat üzerindeki tüm cihazlar arızalanıcaktır

Bildigim kadarı ve elimden geldiğince açıkladım hocam.

Konu ile ayrıntılı bilgi

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz/index.php?kategori_id=13&soru_id=4959

linkde ayrıntılı açıklanmış

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kerem -- 24 Ocak 2009; 14:34:55 >

• Selamlar arkadaslar,
    Cevaplar icin hepinize ictenlikle tesekkur ederim, konu derinlesmis :) , bu arada, sağnak nedeniyle gecikse de, benim mesele cozuldu.

Elektrikci ile konustum, baska bir mesajda gordugum saksiya bakir gomme konusunu da sordum, sorar sormaz :" olmaz, olur da saglikli bir sey olmaz" dediler, sifirlama konusunda da " yildirim filan duserse, ya da ters akim veya tesisatta bir sorun olursa bu sefer tum cihazlari yakma, hatta belki carpilma da sozkonusu" diye hic bekletmeden itiraz gelince bende bu elemanlar isi biliyor guveni olustu.

Daire son katta oldugu icin, catiya cikip binanin diger tarafindan bakir kablo sarkitarak, yere de (zorlukla) galvaniz cubuk cakarak is halloldu. Tum prizler saglam durumda.

Masrafi da sadece 120 tl, darisi tum kalender arkadaslarimizin basina diyelim. :)
  • quote:

Orjinalden alıntı: thunderwatcher

Topraklama şart. Bir şekilde halledilmesi gerekiyor. Evi görmediğim için şöyle olur böyle olur diyemem ama elektrikçiye söylerseniz "hassas elektronik cihazlarım var evde o yüzden sağlam toprak istiyorum" derseniz bir şeyler yapacaktır. Buattan bir şeylere bakacak önce. Buatı kurcalayıp "tamam abi" derse ısrarla sorun "toprak mı yaptın nötre mi bağladın?" diye. Kerizlemece olmasın. Ben de çok çektim topraksız hattan. 2 kez anakart 1 kez monitör 1 kez modem 1 kez de laptop anakartı yaktım. Giden telefon, şarj aleti, adaptör gibi ufak tefekleri saymıyorum. Elektrikçiyi çağırdığınızda söyleyin gelirken "kaçak akım rölesi" getirsin. Sizde yoksa o da çok gerekli. Özellikle yıldırım düşmelerinde işe yarayacaktır. Rölenin veya diğer önlemlerin etkili olabilmesi için topraklama olması gerekiyor. O yüzden o şart! Bunun dışında regülatör voltaj dalgalanmalarında işe yarayacaktır ancak kesilmelere karşı koruması için regülatörlü (online) UPS almanız lazım. Şahsen ben regülatör ya da UPS'e harcayacağım parayı kasa içi bileşenlere harcamayı tercih ettiğimden ( ) sadece tunçmatik'in Surge ve pik korumalı prizinden aldım (eve toprak çektirttim yoksa o da işe yaramaz). Kısacası o toprağın acele çekilmesi lazım. Ayrıca kasada kaçak varsa kullanmamanızı öneririm. Kolay gelsin ve hayırlı olsun (yeni ev).

Sevgili thunderwatcher, ilginize teşekkür,

UPS yi 10 yıl kadar önce kullanıyordum, ama işi korumak amacıyla, artık bilgisayarı iş amaçlı KULLANMAMA gibi bir lüksüm olduğu için para vermeye değmez dedim. Online bir ups için 400 - 500 tl bayılmak lazım.
    Regülatör de fanlı, motorlu filan bir cihaz, 1 sene sonra çıkacak gürültü bir yana, cihaz yine 500 tl civarında, ancak devasa bir sony tv filan alırsam düşünmeye değer gibi görünüyor.
    Sanırım ben de sizin gibi korumalı priz kullanacağım.
    Umalım başkalarına da yararı olsun bu konu başlığının.

NOT: cimri.com da " regülatör " diye fiyat araması yaptırınca bir sürü " epilatör " çıkıyor, ama herhalde bizim meselede işe yaramaz, heh heh :))

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.