Şimdi Ara

Excelde Dağılım Oluşturma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
47
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Uzun süredir üzerinde çalışıyorum ancak her geçen gün kafam artık daha da karışıyor. ChatGPT'ye bile sordum ancak elle tutulur bir bilgi edinemedim. Aslında aradığım çok basit ama nedense bir türlü bulamadım ve hiçbir yerde de bununla ilgili bir video bulamadım.

Öncelikle konu özetle şu:

Bir pazarlama yöneticisiyim. Bana bağlı yaklaşık 200 tane mağaza var. Bu mağazalara belirli performansları dahilinde belirli sayıda ürün dağılımı yapmak istiyorum. Örneğin elimde 300 kasa ürün var. Bu 300 kasa ürünün tamamını, bu mağazaların birkaç farklı veriden oluşan değerlerine göre dağıtmak istiyorum.

Elimde bu mağazaların kg cinsinden mevcut stokları ve stoklarındaki ürünlerin satış hızlarına göre kaç gün onlara yeteceğini gösteren stok/gün sayısı mevcut. Bu mağazaların stoklarındaki ürünün kaç kasa ettiğini ortalama kasa ağırlığına bölerek yanlarına çektim. Ancak bazı mağazalar var ki, onlarda hiç stok olmadığından stokların da 0, stok/gün sayıları da 0. Ben bu mağazalara da belirli bir miktarda ürün gitmesini istiyorum.

Elimde bir de bu mağazaların ilgili ürüne ait son 28 günlük satış tutarları var. Bu veri ile de mağazaların satış paylarını %'sel olarak çektim. Hangi mağaza daha iyi satış yapıyor onu görebilmek için. Mağaza son 28 günde satış yapmamışsa verisi 0 olacağından bu mağazalar için bu ürün bazında değil toplam cirosu üzerinden bir performans da getirdim.

İstediğim şey, iyi satış yapabilen mağazalara fazla, düşük satış yapabilen mağazalara az da olsa ürün dağılımı planlamak. Ama mağaza iyi satış yapsa da elinde çok stok varsa bu mağazaya da ya hiç gitmesin ya da az ürün gitsin. Aynı şekilde stoğu olmayan ama olsa da düşük satış performansına sahip mağazaya da az miktarda ürün gitsin. Yine stoğu az ama satış performansı iyi olan mağaza varsa ona tabi ki fazla gidebilir.

Kasa sayısı değişken olacağından, örneğin p2 hücresine yazdığım tüm kasayı dağıtmasını istiyorum. Oraya yazdığım değer her değiştiğinde ona göre bir dağılım oluştursun istiyorum.

Bir de mağazaların kendilerinin sipariş oluşturduğu miktarlar var. Mağaza eğer bu yaptığımız robottan daha fazla miktarda ürün talep etmişse ona talebi kadar ürün gönderelim istiyorum. Toplamda tüm mağazalara gidecek miktarın p2 hücresine yazdığım miktara eşit olmasını istiyorum.

Biraz karışık anlatmış olabilirim. Özet yapmaya çalışayım:

P2 hücresinde toplam dağıtmak istediğim miktarda kasa ürün var. Bu sayının tamamını;

*Mağazaların stoğundaki ürünün kendilerine kaç gün yeteceğini gösteren sayıyı,

*Mağazaların son 28 günlük satış tutarına göre belirlenen satış performansını,

*Elinde hiç stok olmayan ya da stok günü 0 olan mağazalara da toplam cirolarına göre belirlenen performansını,

*Mağazanın kendi sipariş verdiği miktarın, bu yukarıdaki şekilde dağıttığımız miktardan fazla olması halinde mağazanın talebinin esas alınmasını,

*Toplam dağıtılan miktarın P2 hücresindeki sayıya eşit olmasını içeren bir formül yazabilir miyiz?

Neyle bağdaştırabilirim diye düşündüm geçen aklıma Türkiye'deki milletvekili dağılımı geldi. 600 tane vekil var. Bu vekilleri illere belirli bir performansa göre dağıtıyorlar. Örneğin Bayburt'a 1 adet kontenjan verilmesi gibi. Burdan yola çıkarak bir şeyler belki türetebiliriz.

Satırda-sütunda hiç sorun yok. Gerekirse hide yapıp gizlerim, sorun olmaz.

Kullandığım excel, office 365 ve Türkçe

Buna uygun bir formul yazabilmem adına desteklerinizi rica ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sekogazi -- 16 Mart 2025; 22:2:26 >

• Bu isteğinizin formüllerle çözülmesi çok zor gibi. Hatta olmayabilir.

Makro ile yapılabilir belki. Ama bence epey zaman alır.

İsterseniz www.excel.gen.tr ye açın konuyu. Belki oradan ücretli/ücretsiz yardım alabilirsiniz..

• Stok envanter karsilastirma sayim vba dediginiz olay biraz karisik ama yapilabilir stok isleri zaten hep karisik degil mi :) vb hakkında destek verebilirim pm atarsanız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustafaneta -- 19 Mart 2025; 19:42:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    excelde metin rakam ayırma
    5 yıl önce açıldı
    Excelde bir formül ihtiyacı
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.