Şimdi Ara

F VE Q KLAVYE KARŞILAŞTIRMASI (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
655
Cevap
12
Favori
342.264
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • gayet güzel bilgiler fakat Q ısrarlıyım degişmem ( zaten zorlayanda yok )
  • Arkadaşlar; benim derdim f yada q klavye konusu değilde yarın creative 9000 pro klavye set almayı düşünüyorum ama türkçe olmasını istiyorum. Bildiğiniz yada tahmin ettiğiniz gibi bu klavye q tuş takımlıdır. Ama internette bunun fotoğraflarında q türkçesinede rastladığım halde satış yapan sitelerde ya ingilizce q olduğu açıklaması bulunmakta, yada ingilizce/türkçe diye bir açıklama yer almamakta.. Durum böyle olunca tereddüte düştüm. Ama sonuçta -windowsumun ilgili ayarlarında q türkçe klavye seçili olduğunda- ingilizce q ile türkçe karakterleride yazabiliyorsam çok sorun olmaz diye düşünüyorum. Yani ingilizce klavyede p,l ve m harflerinden sonraki her sırada ikişer adet noktalama işaretleri olan tuşlar üst sırada ğ,ü, orta sırada ş,i ve alt sırada ö,ç yazma fonksiyonu gösteriyormu?
    Böyle olması gerekir diye düşünüyorum ama daha önceleri türkçe klavyeden başkasını kullanmadığım için emin olamadım; size soruyorum. Lütfen acele cevap yazın. Çünkü yarın alışveriş günüm.

• Yaşasın Q Klavye!!!

en güzeli q klavye valla ya ne güzel arkadaşımın adını çabuk yazabiliyorum adı mert ert yanyana ya
  • milliyeticilik ve vatanseverlik Q klavye yerine F klavye kullanmak ile olmaz. Ha Q kullanmissin ha F. Kaldi ki su an basinda oturdugun bilgisayar bile klavyesinden tut , islemcinin yongasina, fanindaki plastigine kadar emperyalist ulkelerin uretimi. sen de uret, millet de seninkini kullansin.

Elbette ben, boyle gelmis boyle gider demiyorum ama F ile millet vatan sevgisi olmaz diyorum. Vatanini milletini seven, Turkiyedeki siyasi ortami bulandirarak bizleri oyuna getirmek isteyenlere yuz vermez, emperyalist ulkelerin mallarini kullnmaktan mumkun oldugunca kacinir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Akinci

1995-2000 yılları arası bol bol dos kullandım f klavyem ile.
    Autoexec.bat ta şu komutun olması yeterlidir.
    keyb tr,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys /id:440 (uyduruk Q Türkçe klavyede 440 yerine 179 vardır.)

Windows ta iken DOS'a çıkmakta zaten problem yoktur, windowstaki klavye ayarı geçerlidir.
    2 yıl kadar kablosuz klavye kullanmıştım. Fakat uyduruk Q idi. (Piyasada kablosuzf F yoktu) Bende üzerine bantla harfleri yapıştırıp Fye çevirdim.
    Problem Dosta değil Biosta olabilir. Y ve N tuşlarının F klavyede D ve Z olduğunu bilmek yeter.
    Her ihtimal karşı klavyeni alt veya üstünde müsait bir yere 2-3 cm alanında ufak bir uyduruk Q etiketi yapıştırmıştım.Yalan olmasın kırk yılda bir lazım oluyordu.

Etiket şu şekildeydi

“1234567890*-,
    é!’^+%&/()=?_;
    QWERTYUIOPĞÜ
    ASDFGHJKLŞİ
    (>)<ZXCVBNMÖÇ.(:)

1.satır normal 2. Satır shift le. 8-9 punto olarak bir kağıda bastırın ve klavyenizin bir yerine yapıştırın.

akinci ne gerek var kağıt bas yapıştıra
    tuşların yerini değiştirmen yeterliydi
    f klavyebana göre çok zor
    elmacıların bir havası gibi algıladım hep
    f klavye üstündür
    yaw ben yazımı yazıyorum ya gerisi fasa fiso

:D:D:D:D

• Onu denedim. Masaüstüler için imal edilmiş bazı klavyelerde tuşların yükseklikleri farklı. A yı alıyorsun orta sıraya takıyorsun sırıtıyor.
    Fakat bazılarında tuşlar standart, sök tak.
  • Yıllardık Q gördük milliyetcilikte taslamaya gerek yok sonuna kadar Q..
  • Çok yararlı bir yazı olmuş. Bu yazıdan sonra f klavye kullanmaya karar verdim (yaklaşık iki hafta oluyor) ve şu an dakikada 200 harf hızla yazabiliyorum.(q'daki hızım 270harf/dk idi)Hızım da gün geçtikçe artıyor. 10 parmak klavye kullanmak isteyenlere şiddetle f klavye öneriyorum.
  • PC' ye Q klavye ile başladım ve 2 sene kadar kullandım. Sonra F klavyeye geçtim fakat stediğim yumuşaklıkta ve biçimde bir modeli bir türlü bulamadım. Tuşları değiştirmeyi denedim. Tuş yapısı uymadığından o da olmadı. 3 yıldan sonra tekrar Q klavyeye döndüm. F klavyede daha hızlı yazabiliyordum. İlk fırsatta F' ye başlayacağım.

Emek verilmiş yazı için teşekkürler.
  • kesinlikle alışkanlık meselesi başka hiçbir numarası yok...
  • peki neden windowsta dil ayarlarını değiştirip öyle yazmıyorsun mesela ben öyle yapıyorum
  • arkadaşlar f klavye 10 parmak öğrenin ayarları değiştirin öyle yazın ne fark eder f klavye çok kullanişli
  • quote:

Orjinalden alıntı: mutants

kesinlikle alışkanlık meselesi başka hiçbir numarası yok...

quote:

Orjinalden alıntı: miex

Yıllardık Q gördük milliyetcilikte taslamaya gerek yok sonuna kadar Q..

18 yıldır f klavye kullanan ve 11 yıldır da öğreten biri olarak, yukarıdaki fikirler için "boş laf" demek isterim. q klavyede harflerin dizilimi "ingilizce" için bile bilimsellikten uzaktır. Kaldı ki Türkçe için öyle olsun.. F klavye 9 yıllık bir bilimsel çalışma ile oluşturulmuştur. Sol ele sesli harfler, sağ ele sessiz harfler gelecek şekilde tuşlar yerleştirilmiştir. Türkçede kelimeler genellikle bir sesli bir sessiz harflerin yan yana gelmesiyle oluşur. Ayrıca çok kullanılan harfler, güçlü parmaklara (işaret parmağı gibi), az kullanılan harfler daha zayıf parmaklara (küçük parmak gibi) paylaştırılmıştır.Dolayısıyla, bir sol el bir sağ el çalışarak, çok kullanılan harfler, güçlü parmaklarla basılarak daha hızlı yazılır ve daha az yorulur kişi.
    Bakın bakalım q klavyede böyle bir özellik var mı? İngilizler bile 1940'lı yıllarda (q klavye daktilonun ilk üretilişi 1870'li yıllardadır) q klavyenin verimsiz olduğunu kabul edip değiştirmek istemiş ancak daktilo endüstrisinin baskısı ve maliyeti yüzünden vazgeçmişlerdir.Aksini iddia edenler bilimsel dayanağını da söylesin bakalım.. Yeri gelince insanımız "daha iyisi olsa kullanırız" demeyi bilir. Ha, q'ya alıştım f ile uğraşmak istemiyorum diyen varsa saygı duyarım. Ancak boş sözlere dayanamıyorum yav...

• Q yada F oratak bi sevgimiz war pcler.
    (I Q LOVE)
  • güzel çalışma ellerine sağlık ama bence en iyisi q klavye....

çünkü daha kolay yazabiliyorum.gerisi boş
  • f klavyesinin savaşını kesinlikle destekliyorum.
    en kısa zmanda bende f klavye alacağım ve lisemdeki tüm bilgisayarları f klavye yapacağım.
  • hocam f klavyeyle fifa nasıl oynıycaz asd yanyana orda pohu yidik
  • quote:

Orjinalden alıntı: AdReNaLiNe

8 senedir 10 parmak F klavye kullanıyorum. F klavye tabi ki Türkçe için mükemmel tasarlanmış. Ancak zaman zaman İngilizce metin yazmak durumunda kalıyorum ve ne kadar sıkıntı çektiğimi anlatamam. Diğer birçok forumda da F/Q tartışması yaşanmıştı. Şahsi kanımca bilgisayara sıfırdan başlayacak birisi için F klavye önerilebilir. Ancak zaten F klavye kullanan birisi için ille de F klavye şart değildir. Q klavye üzerinden windows ta klavye değişimiyle çok rahat F klavye kullanılabilir (şu an öyle kullanıyorum).

Ayrıca metin de geçen Q klavyenin verimsizliği çıkarımına da pek katılmıyorum. Çünkü pek çok arkadaşım var ki Q klavye ile en az benim kadar hızlı yazabilen ve bir o kadar çok insan tanıyorum ki F klavye kullanıp vasat bir Q performansı veren. Demek istediklerim yanlış anlaşılmasın. Metin son derece yararlı. Ancak salt doğru yol değil.

Günümüzde artık kolayca taşınabilen katlanabilir oldukça ince fakat sağlam klavyeler mevcut illa yurt dışında veya F klavye bulamadığım yerlerde ne yapıcam diye düşünüyorsanız o klavyeleri size tavsiye ederim. Bu klavyeler rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğiniz boyutlarda ve katlanınca bir cüzdan boyutlarına inebiliyorlar. Bende Q varken neden illa F kullanmak isteyenler var diye şaşırırdım ama bu yazıda oldukça mantıklı açıklamalar getirilmiş tebrikler...

• F klavye kullanımı ve alıştırmaları ile ilgili MEB tarafından hazırlanmış bir kitapçık. PDF biçiminde 44 sayfa ve 875 kb.
    İndirmek için tıklayın
  • Teşekkürler. Güzel döküman olmuş
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.