Şimdi Ara

FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ---- (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
278
Cevap
7
Favori
41.195
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: vizyoncu

Fanin kablosunu takili yerinden cikardim,cakmakla kablo ustunu koparmadan tel actim ayni islemi harddiske giden psu kablosu uzerindede yaptim.Daha sonra ilk mesajdaki resimli semaya bakarak fanin mavi kablosunu psu nun sari ; fanin siyah kablosunu psu nun kirmizi kablosuna bagladim.Pcyi actim ama fan hic calismadi.Birkac kabloya daha degdirdim degistirerek yine calismadi.Sonra baktim yeni aldigim fanin kablosu nerdeyse kopacak ortadan ikiye isin yoksa kablolari birbirine bagla ondan sonra aman dedim selobantla fanin kablosunun ciplak yerini bantladim soyulmus yerlerini saglamlastirdim tekrar eski yerine soktum calisti.Sonucta bi bok beceremedim fan yine gurultu ve oldukca hizli donuyor.ONERILERINIZI VE YARDIMLARINIZI BEKLIYORUM!!!

Yardım alabilmen için öncelikli kurallardan biri uslubun düzgün olmalı bir diğeri derdini peşpeşe ayrı ayrı yazmak yerine tek yerde toplaman.Geldiğin uzak diyarlarda bu şekilde olmayabilir ama burası böyle.

Edit: Harf hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi erginates -- 23 Eylül 2006; 23:04:02 >

• Aceleyle yazarken biraz hatali olmus kirmizi renkte kelimeyi sildim,editledim
  • quote:

Aceleyle yazarken biraz hatali olmus kirmizi renkte kelimeyi sildim,editledim

Önceki mesajlarını da gözden geçirip düzeltirsen tamamdır.
  • hocam bu volt işi cok iide ne tür bi anahtarla bunu kont edebiliriz bende 3 bacaklı var bunu 3 cesit volta göre ayarlama imkanım varmı?

su an bunlar bosta daha bu gün yaptım seninki gibi 3 cesite ayarlama imkanımız varmı?
     FANI SESİZLEŞTİRME ---- RESİMLİ ----

tesekkürler
  • kardeş öncelikle eline saglık cok yararlı bi calışma oomuş seni tebrik edrim
  • quote:

Fanin kablosunu takili yerinden cikardim,cakmakla kablo ustunu koparmadan tel actim ayni islemi harddiske giden psu kablosu uzerindede yaptim.Daha sonra ilk mesajdaki resimli semaya bakarak fanin mavi kablosunu psu nun sari ; fanin siyah kablosunu psu nun kirmizi kablosuna bagladim.Pcyi actim ama fan hic calismadi.Birkac kabloya daha degdirdim degistirerek yine calismadi.Sonra baktim yeni aldigim fanin kablosu nerdeyse kopacak ortadan ikiye isin yoksa kablolari birbirine bagla ondan sonra aman dedim selobantla fanin kablosunun ciplak yerini bantladim soyulmus yerlerini saglamlastirdim tekrar eski yerine soktum calisti.Sonucta beceremedim fan yine gurultu ve oldukca hizli donuyor.ONERILERINIZI VE YARDIMLARINIZI BEKLIYORUM!!!

Molex kablonun akım dağılımı aşağıdaki gibidir.

5v için; Kırmızı - Toprak

7v için; Kırmızı - Sarı

12v için; Sarı - Toprak

şeklinde bağlantı yapmalısın.

quote:

Orjinalden alıntı: mc.kork

hocam bu volt işi cok iide ne tür bi anahtarla bunu kont edebiliriz bende 3 bacaklı var bunu 3 cesit volta göre ayarlama imkanım varmı?

su an bunlar bosta daha bu gün yaptım seninki gibi 3 cesite ayarlama imkanımız varmı?
    tesekkürler

Fan kontrolu için sadece elinizdeki potansiyometre 'yide kullanabilirsiniz yalnız sadece protans ile yapılan fan kontrol cihazında fanın devrini ayarlamak çok güçtür. Protansı bir kaç milin cevirdiğinizde fan son hızda çalışırken aksi istikamette bir kaç milim cevirdiğinizdede fan duracak kadar yavaşlar. Yani umduğunuz performansı elde edemessiziniz. Düşük değerli potansiyometre kullanırsanız da potansiyometre'yi yakarsınız.

Aşağıda 100 k. potansiyometre (100 kilo ohm) ile yapılmış kontrol cihazı.

resimler alıntıdır.

Son olarak protansla fan kontrol cihazı yapmak mümkündür ama istediğin verimi asla alamassın.

Bunun yerine Bu linkdeki devreyi yaparsanız hem ucuz hem güvenli hemde performanslı bir fan kontrol cihazınız olur. Linkdeki devreyi 3 saat yaptım ilk olduğu için biraz zorlandım. Sonuç mükemmel 3 tane 120 mm lik fanı rahatlıkla kaldırdı. Maliyeti ise 5 milyon. Yakında Konya sokakatan 3 tane kontrol cihazı için malzeme alıcağım o zaman adım adım yapılışını buraya ekleyeceğim. Şimdilik evde yaptığım bitmiş halimim resmini ekliyorum.

Lehimleme işini biraz abarttım.

Soldaki molex fan kontrol cihazı molexle psu dan 12v akım alıyor. Soldaki ise fanları cihaza kolayca bağlayıp çıkarmak için yukarıdaki linkte bu pinlerden bahsedilmiyor. Pinleri Eski bir flopyden söktüm ve istedğim ölcüde maket bıcağıyla kestim. Bu fan kontrole 2 fan bağlıyabiliyorum.

Protans ve led. Mavi led kullandım Led'in ışık şiddeti fana verilen akıma göre yükselip alcalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadow06 -- 11 Ekim 2006; 15:51:35 >

• güzel calışma olumş ama üst konu olarakda görmek isteriz
  • kasaya 4 yada 5 adet fan bağlıyacağım bunların hepsini aynı anda tek köntrolcüden kontrol edebilirmiyim?hepsini aynı anda max veya min hızda kullanabilirmiyim?eğer yapılabiliyorsa ne marka kontrolcü önerirsiniz..
  • quote:

Orjinalden alıntı: KRALL

kasaya 4 yada 5 adet fan bağlıyacağım bunların hepsini aynı anda tek köntrolcüden kontrol edebilirmiyim?hepsini aynı anda max veya min hızda kullanabilirmiyim?eğer yapılabiliyorsa ne marka kontrolcü önerirsiniz..

Bence 2'den fazla fanı tek bir kontrolden kumanda etmek genellikle tercih edilmeyen bir yöntemdir, verimli soğutma sağlayamazsın. Bu nedenle kontrolcüye 2 - 2 dağıt fanları. Yinede sorunu cevaplamak gerekirse.......

5 fanı tek bir kontrolcüye bağlamak pratikte mümkün. Aynı anda tüm fanları max veya min kullanman mümkün. Satın almak istersenhttp://www.firebal.net/asp/listgroup.asp?group=OVERCLOCK_FANK bu line bir göz at bütcene uygun ürünü belirle ve forumda ürün hakkında yorum iste. Mutlaka cevap gelir.

Fan kontrolcüsü kendim yapmak istiyorum dersen. Üste verdiğim linkten 5 liraya fıstık gibi fan kontrolcüsü yapabilirsin.Bu kontrolcü 5 fanı destekler. (ben yinede 2 fanı geçirme derim)

Bunu ise devrede kullanılan BD240 transistörü ve soğutucusu sağlar. BD240 transistör'ün tepe değeri 2A ve 30W yani 0.20AMP (200AMP) çeken 5 fanı bağlayabilirsin. (5x0.20amp=1A 1,5A geçmemek gerekir)

Fanının kaç AMP olduğu aşağıdaki resimde kırmızıyla cizgiyle gösterilen şekilde fanda yazar.

• quote:

Orjinalden alıntı: shadow06

quote:

Orjinalden alıntı: KRALL

kasaya 4 yada 5 adet fan bağlıyacağım bunların hepsini aynı anda tek köntrolcüden kontrol edebilirmiyim?hepsini aynı anda max veya min hızda kullanabilirmiyim?eğer yapılabiliyorsa ne marka kontrolcü önerirsiniz..

Bence 2'den fazla fanı tek bir kontrolden kumanda etmek genellikle tercih edilmeyen bir yöntemdir, verimli soğutma sağlayamazsın. Bu nedenle kontrolcüye 2 - 2 dağıt fanları. Yinede sorunu cevaplamak gerekirse.......

5 fanı tek bir kontrolcüye bağlamak pratikte mümkün. Aynı anda tüm fanları max veya min kullanman mümkün. Satın almak istersenhttp://www.firebal.net/asp/listgroup.asp?group=OVERCLOCK_FANK bu line bir göz at bütcene uygun ürünü belirle ve forumda ürün hakkında yorum iste. Mutlaka cevap gelir.

Fan kontrolcüsü kendim yapmak istiyorum dersen. Üste verdiğim linkten 5 liraya fıstık gibi fan kontrolcüsü yapabilirsin.Bu kontrolcü 5 fanı destekler. (ben yinede 2 fanı geçirme derim)

Bunu ise devrede kullanılan BD240 transistörü ve soğutucusu sağlar. BD240 transistör'ün tepe değeri 2A ve 30W yani 0.20AMP (200AMP) çeken 5 fanı bağlayabilirsin. (5x0.20amp=1A 1,5A geçmemek gerekir)

Fanının kaç AMP olduğu aşağıdaki resimde kırmızıyla cizgiyle gösterilen şekilde fanda yazar.

çok teşekkür edrim.....kendim yapmayı denicem galiba..inş başarılı olurum..

• FAN KONTROL DEVRESİ ARKADAŞLAR 1. SAYFADA DA VAR AMA FARKETMIYEN ARKADAŞLAR İÇİN TEKRAR VERIYORUM BURDAN KONTROL DEVRESINI KENDINIZ YAPABILIRSINIZ
  • quote:

7v için; Kırmızı - Sarı

12v için; Sarı - Toprak

Shadow06 ayrintili aciklaman icin cok tesekkur ediyorum.Hocam ben fandan gelen sari kabloyu kesip devre disi biraktim diger iki kabloyu ayni anakarttaki uclu pin girisine soktum.Kestigim sari kablonun ucunuda molexteki kirmiziya bagladim.Saridan kirmiziya molexte baglanti diger fan kablolarinada normal girisine taktim.Baktim ki fan oyle eskisi gibi gurultulu ve hizli donmekten vazgecip sessiz sakin donmeye basladi.Kac voltluk bir olay oldu bilmiyorum ama su istenilen olayi gerceklestirdim.Tesekkurler yardimlarin icin

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vizyoncu -- 26 Eylül 2006; 10:51:01 >
  • selamlar
    arkadaşlar bende bu kasadan var.Yalnız ses biraz fazla.Kasanın üstünde kendi fanları var.Buna ek olarak ekran kartı üstünde IceqQ soğutucu var.Kasa haliyle biraz ses yapıyo..

Sizce psunun fanını değiştirsem birde diğer 8cmlik fanların devirlerini 7w ye düşürsem fark edermi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İGENÇ -- 26 Eylül 2006; 13:16:01 >
  • quote:

quote:

7v için; Kırmızı - Sarı
    12v için; Sarı - Toprak

Shadow06 ayrintili aciklaman icin cok tesekkur ediyorum.Hocam ben fandan gelen sari kabloyu kesip devre disi biraktim diger iki kabloyu ayni anakarttaki uclu pin girisine soktum.Kestigim sari kablonun ucunuda molexteki kirmiziya bagladim.Saridan kirmiziya molexte baglanti diger fan kablolarinada normal girisine taktim.Baktim ki fan oyle eskisi gibi gurultulu ve hizli donmekten vazgecip sessiz sakin donmeye basladi.Kac voltluk bir olay oldu bilmiyorum ama su istenilen olayi gerceklestirdim.Tesekkurler yardimlarin icin

Vizyoncu........ günümüz fanlarında üç renkli kablo bulunur sarı, siyah, kırmızı. Kırmızı ve Siyah güç kablolarıdır. Ancak bu iki kablonun yerlerini değiştirerek fanın devirini düşürebilirsin

Sarı kablo ise fanın devir hızının anakart yardımıyla masa üstünden görülmesini sağlar yani SARI kablo fanın devir hızını gösteren kablodudur. Güç kablosu değildir.

Sarı kabloyu kesmek veya başka bir kablo ile birleştirmek sonucunda sessizlik elde edemessin. Anlattığım gibi bu kablonun görevi farklıdır.

Fanın sessizleştirmek istiyorsan önce fanının kasa fanınmı yoksa soğutma fanımı olduğunu belirt sonra giriş konnettörünün 3 pinlimi (anakart üzerine bağlanan) yoksa 4 pinlimi (molex ile direk psudan beslenen) olduğunu belirtirsen. Daha sağlıklı ve net cevaplar verebilirim.

-----------------------------

quote:

Orjinalden alıntı: gençibraam

selamlar
    arkadaşlar bende bu kasadan var.Yalnız ses biraz fazla.Kasanın üstünde kendi fanları var.Buna ek olarak ekran kartı üstünde IceqQ soğutucu var.Kasa haliyle biraz ses yapıyo..

Sizce psunun fanını değiştirsem birde diğer 8cmlik fanların devirlerini 7w ye düşürsem fark edermi?

/>

Aynı kasadan bendede var. COOLER MASTER - CENTURION 5 B Kasanın tek ses yapan fanı Psu fanıdır. O fanı değiştirirsen sorun çözülür. Yanlış değiştireceğin fan dandik fanlardan olmasın yoksa Psuyu soğutamaz yakarsın. Yakında bende Psu nun fanın değiştireceğim ama önce fanın önündeki metal ızgarayı kesmeyi düşünüyorum.

Kasını içerisindeki diğer 120 lik ve 80 lik fan ise kaliteli ve çok sessiz olmakla beraber hava üfleme kapasiteleri düşüktür. Eğer bu fanlara düşük voltaj verip devirlerini düşürürsen performaslarını neredeyse sıfırlarsın asla fanlara dokunma derim. Kasa ile gelen iki fanın özelliklerini aşağıda veriyorum.

Cooler Master 120x25 PL12S12L
    1200 rpm
    42,9 cfm
    16,4 dBa
    0,06A
    0,72 W

Cooler Master 80x25
    1400 rpm
    15,75 cfm
    13 dBa
    0,05A
    0,60 W

Görüldüğü gibi fanlar çok sessiz kasanda ses çıkaran fanlar Psu,Vga veya Cpu fanı olabilir. Bunları gözden geçirmeni öneririm. Kolay gelsin....

• VoLtajı düşürdüğünde daha yavaş döner, ve cpu daha çok ısınmaz mı ?
  • çok soal güzel
  • quote:

Orjinalden alıntı: LynXMaSTeR

VoLtajı düşürdüğünde daha yavaş döner, ve cpu daha çok ısınmaz mı ?

Tabiki.........genelde voltaj düşürme yöntemi CPU ve VGA fanın devirinin düşürülmesi için önerilmez bunun yerine sesli çalışan CPU ve VGA soğutucusunun fanının veya tüm soğutucunun değiştirilmesi önerilir.

Lakin uygun şartlarda...yani; kasa içi havalandırması iyi, çekirdek sıcaklığı makul sevilerde olan ve hızlaştırma yapmayan arkadaşlar bir miktar soğutucu fanının devirini düşürebilirler. Sıcaklık normal pclerde tolera edilebilir bir seviye olan 2-3 derece artabilir ama bu da sessizlik için katlanılan ufak bir bedeldir...
  • bu forumu baştan aşagı okudum ve birçok yanıltıcı bilgiler oluştugunu gördüm meslegim geregi bazı düzeltmeler yapma ihtiyacı duydum herşeyden önce 7 volt elde etme olayı sakıncalı bir olay özellikle bizim siwic mod dedigimiz sistemlerde siz şu anda 7 voltu elde etmek için büyük gerilim küçük gerilimi eksi kullanır prensibini kullanıyorsunuz yani 12 -5 =7 volt ben bu şekilde yapıp power i tehlikeye atmaktansa bazı arkadaşlarınvermiş oldugu devreyi tavsiye ederim çok basit bir devredir eger daha kuvvetli bir kontrol istenirse bd240 yerine bdx53 kullanabilirler 8 amp bir transistördür.fan sesleri konusuna gelince eger bir fan ses yapmaya başlamışsa tozunu almak yeterli olmaz fanın tozunu aldıktan sonra fanın üzerinde bulunan etiketi yavaşa kaldırın altında bir kapakcık oldugunu göreceksiniz (etiketle birlikte kalkmadı ise) kapakcıgı yerinden cıkarın oraya bir miktar makina yagı damlatın ve fanı elinizle döndürün (kısacası yagı kapakcıgın altındaki mil yatagına yedirin ) fanın rahatladıgını hisedersiniz kapakcıgı yerine takın etiketi tekrar yapıştırın bu şekilde fanı sıfırlamış olursunuz fan üzerinde 0,20 amp 0,300 amp gibicektikleri akımlar belirtilir 0,20 amp demek 20 amp demek degildir 20 MA. yani miliamper demektir harcadıgı watıda hesaplamak isterseniz formül basit VxA=w yani 12vx0,20amp=2,4watt bu şekildede fanların power a bindirmiş oldugu yükü hesaplayabilirsiniz.......

• şimdi benim sormak istediğim bişey var, fan neden yavaşlıyorun biraz mantık yürütme kısmı. şimdi bu fanların belli bir güçleri var değil mi, mesela diyelim ki 60 watt. Eğer 12 voltta bu fan 5 amper çekecekse biz bu fanı 5 voltluk kabloya bağladığımız zaman bu sefer de 12 amper çekip (volt*amper=watt hesabından) yine babalar gibi fıldır fıldır dönüp yine kafa şişirmesi gerekmez mi, gene 60 watt çekebilir sonuçta, ama öyle olmuyor, yani yavaşlıyor, burada farklı olan ne anlattığımdan.
  • Olaya musluk mantığıyla yaklaşırsak musluk açıkken altına küçük bir su değirmeni koyalım, musluk tam açıkken değirmen dakikada 1000 kere dönüyor. Musluğu %30 kısıp akan suyu azaltırsak 700 kere dönüyor. Yani su akımı azaltınca bile musluk dönmeye devam eder. Yeterki değirmeni döndürebilecek miktarda su olsun.

Ama değirmenin harekete geçip dönmesi için mutlaka belli bir miktar su akması gerekiyor. Mesela musluğun %70 den fazla kısarsanız değirmenin dönmesi için gereken direnci sağlamassınız ve değirmen dönmez.

Fanın çektiği amper değeri sabittir. (80mm lik fanımın değeri 0.09 AMP) Bu değeri sağlayan her güç kaynağında fan çalışır biz burada fanın amp değeriniyle değil V değeriyle oynuyoruz. Mesela 80 mm lik bir fanın operasyon değeri 7 V~ 13.2 V DC arasında yani bu V değerlerini arasında fanı besledikçe fan sağlıklı olarak çalışmaya devam eder. Biraz karısık oldu ama elektrik/elektronik konusunda bilgisi olan arkadaşlar daha ayrıntılı cevaplar verebilirler.

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.