Şimdi Ara

Fanlarımızı ışıklandıralım [ Resimli kaynak anlatım rachadell ] (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
170
Cevap
4
Favori
21.288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Güzel Calısma Racha Saolasın
  • süper bir paylaşım

ben elektirik işlerinden korkuyorum ( eletrik çarpmasından)

bende denesim mi aslında severim elektronik işini seviyorum

iş yerinde koskoca printere ben tamir ediyorum
  • tşk
  • arkadaşlar öncelikle herkese merhaba ben buraya ilk kez yazıorum.

bende şeffaf olamayn fan var.ben direnç ohm felan bunlardan anlamam.ama elektroniğe merakım çok.ben fanlarımı ışıklandırmak istiyorum ama bilgisayarımda biir sorun çıkarmı dirençleri nası lehimlicem ışıkları nasıl paralel bağlayaağım bunları bana en ince ayrıntısına kadar resimlerle anlatabilecek birini arıyorum.sanıyorumki anlatacak kişi çıkmas ama mümkünse resimli olsun

birde kasamın üzerine resim çizmek istiyorum bunu nasıl yapabilirim daha doğrusu boyama işlemini nasıl yaparım???

• Sana şu resmi hazırladım led bağlantısı ile ilgili...
     Fanlarımızı ışıklandıralım [ Resimli kaynak anlatım rachadell ]

bu forumda ben olmasam bile bunu yapacak birisi cıkardı elbet. Karşılıklı paylaşım ve dayanışma var burda...

Saygılar
  • Çok yararlı bir konu olmuş. teşekkürler
    edit: Türkçe, var olan sayılı değerlerimizden...
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • çok saol kardeşim payalaşımın için ama bir sorum daha olacak bu 4 pin molex fişi olayı nasıl oluyor orayı anlamadım bu fanın soketimi son olarak bu dirençlerin +/- kutup olayı varmı

ilk olarak crazydriver ile yazı yazdım o arkadaşım üyeliğiydi bu benm üyeliğim arkadaşım
  • quote:

Orjinalden alıntı: red_angels

çok saol kardeşim payalaşımın için ama bir sorum daha olacak bu 4 pin molex fişi olayı nasıl oluyor orayı anlamadım bu fanın soketimi son olarak bu dirençlerin +/- kutup olayı varmı

ilk olarak crazydriver ile yazı yazdım o arkadaşım üyeliğiydi bu benm üyeliğim arkadaşım

Şimdi molex'te kırmızı-siyah-siyah-sarı çıkışlar vardır.Bunlardan siyah-sarı 12v / kırmızı-siyah ise 5v"a takabül ederEğer ledlerin önlerine 470ohm değerinde bir direnç koyarsan direk 12v ile çalıştırabilirsin.Yok 5v ile çalıştıracaksanızda yaklaşık 200ohm civarı bir direnç gerekir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: rachadell

quote:

çok saol kardeşim payalaşımın için ama bir sorum daha olacak bu 4 pin molex fişi olayı nasıl oluyor orayı anlamadım bu fanın soketimi son olarak bu dirençlerin +/- kutup olayı varmı

Şimdi molex'te kırmızı-siyah-siyah-sarı çıkışlar vardır.Bunlardan siyah-sarı 12v / kırmızı-siyah ise 5v"a takabül ederEğer ledlerin önlerine 470ohm değerinde bir direnç koyarsan direk 12v ile çalıştırabilirsin.Yok 5v ile çalıştıracaksanızda yaklaşık 200ohm civarı bir direnç gerekir.

rachadell hocam 470R 12V da az bir değer yanlız. Uzun vadede sorun cıkarabilir. Ben bugün yaptıgım fanda 12V da 1K direnç kullandım
    Senelerdir çalısan ledlerim var bu şekilde. Bosuna ledleri ısıtmanın anlamı yok...

• arkadaşlar anladığım kadarıyla direnç hesaplama konusunda bazı sıkıntılar yaşıyorsunuz.

ben size direnç hesaplama formülünü yazmak istiyorum.mutlaka içinizde bu hesaplamayı bilenler vardı ancak forumda ben rastlayamadım.
    şimdi formülümüz şu

direnç=kaynak voltajı-led voltajı/ledin akımı
    bu şekilde pek bişey anlamamanız normaldir.Bu yüzden biraz açıklamak istiyorum.
    direnç=bulmak istediğimiz değer.
    kaynak voltajı=lede kaç volt vereceğiniz
    led voltajı=led voltajı ortalama 2,5 volt'tur.
    ledin akımı=bağlayacağımız ledden geçmesini iatediğimiz akım miliamper cinsinden olur.ve bir lede en fazla 20 mA hesaplamanızı öneririm.

Örnek:bir ledi molexten 12V'a bağlamak istiyoruz.,
    direnç=12-2,5/20=9,5/20=0,475 buna 475 ohmluk bir direnç bğlayabiliriz.
    Dört tane paralel bağlayacaksak her 4 ledin önüne 475 ohm bağlamalıyız.

Ancak seri bağlamada işler değişiyor.isterseniz onuda anlatabilirim ancak paralel bağlamanız sizi istediğiniz sonuca ulaştıracaktır.

• quote:

Orjinalden alıntı: nicaleus

quote:

Orjinalden alıntı: rachadell

quote:

rachadell hocam 470R 12V da az bir değer yanlız. Uzun vadede sorun cıkarabilir. Ben bugün yaptıgım fanda 12V da 1K direnç kullandım
    Senelerdir çalısan ledlerim var bu şekilde. Bosuna ledleri ısıtmanın anlamı yok...

@nicaleus 470R gayet uygundur.Az ışık veren ledler olsaydı 470R çok az olurdu ama süperparlak ledlerle bağlamacağı için bular çok akım isterlelr yani 470R gayet uygundur.

• yararlı bi çalışma
  • teşekkür ederim arkadaşlarım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi red_angels -- 31 Ağustos 2008; 11:56:19 >
  • malzeme listesinde karisiklik var neden derseniz 4 adet led + 1 adet direnc + ....... demissiniz ama resimde 4 tane sari led ve 4 tanede direnc var ve baglantiyi da yazarsaniz sevinirim ben yapacam da nasil yapacagimi bilmiyorum hadi ledleri paralel bagladik direnc nereye baglaniyor + kac voltla calisiyor bu devre ??? walla fazla anlamadigimdan bu kdr soru soruyorum kusra bakmayin bende su mavi fanin aynisini yapmak istiyorum spr bisi olmusta :D
  • 4 tane 475 ohm direnç, 4 tane süperparlak UV led biraz kablo ve bir tane molex ile güzel bir iş çıkıyor led li fanlara fazla para ödemenin anlamı yok üstelik çokta hoş olmuş nanoxialarıma her an kıyabilirim ben lehimle felan uğraşmasam direkt uçlara bağlasam problem olmaz sanırım. Devre şemasını kopyaladım ellerinize sağlık arkadaşlar.
  • walla baki sanada tskrler saol ama ben bu isin en iyisi yerinde gormemin uygun oldugunu dusundum ve gittim ledli bir fan aldim ilk once fani pc ye taktim(biraz zorluk yasadim cunku ilk defa takiyordum ama basarili oldum) simdi 2 tane fanim oldu kasa fani bir i mavi yaniyor diyerinide ben yapacagim size foto gonderiyorum
    http://img511.imageshack.us/my.php?image=image265ea7.jpg
  • yaw ben acaba yapacagim bu devrede islemleri seri yapsam ne olur bende 475lik direnc yok ama toplamda 1500-2k lik direnc var devreyi seri kursam bir sakinca dogar mi?

bu ararda su molex denilen sey 4pin li olan nasil baglaniyor devrede + - uclari var ama fanda 3 tane giris yeri var ben fazla anlamadim burayida

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatality111 -- 4 Ekim 2008; 10:00:03 >
  • teşekkurler bilgi için
  • quote:

Orjinalden alıntı: fatality111

yaw ben acaba yapacagim bu devrede islemleri seri yapsam ne olur bende 475lik direnc yok ama toplamda 1500-2k lik direnc var devreyi seri kursam bir sakinca dogar mi?

bu ararda su molex denilen sey 4pin li olan nasil baglaniyor devrede + - uclari var ama fanda 3 tane giris yeri var ben fazla anlamadim burayida

sorularima cvp alabilir miyim?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.