Şimdi Ara

Faydalı yalan var mıdır? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
1
Favori
940
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Kurtuluş savaşına dönelim, şöyle bir zamanda geriye gidelim. Yıllardan 1919, ülken işgal altında. Türk ordusunun gittiği yönü gördün ve sonra arkasından gelen Yunan ordusunun subayı sana ''Türk ordusunun hangi yönden gittiğini sordu''. Doğruyu mu söylersin yalan mı söylersin.

Yukarıdaki argümanı baz alırsak yararlı olduğu sürece yararlı yalanlar geçerliliğini korur.
  • Faydaya X diyelim.

Gördünüz mü yalanı. Faydaya X dedik. Hemen göremediyseniz de faydalı olacağına olan inancınızdan ileri geliyor olablir. Neticede faydaya X demek faydalı olablirdi. Çünkü, muhtemelen orta eğitimimizde bir şeylere X demenin hep faydasını görmüşüzdür ve şartlanmışızdır. Ama bu defa öyle değil. Sadece faydaya X demek istedim.

* * *

Yalan sembollerle, kodlamayla ve lisanla aynı anda başlamış. Kodlama bir yalandır. Söz de bir yalandır. Çıkıntılı üçgenin aslında "A" sesiyle hiç bir ilgisi yok. A, A değildir. Ses sestir, çıkıntılı üçgen de çıkıntılı üçgen. A, A olmadığı gibi aslında çıkıntılı bir üçgen de değildir. En iyisi sesler seste kalmalı, şekiller de şekillerde. Biçimleri ve sesleri birbirlerine tarif ettirmek için plastik kalitelerinden koparıp asıllarına yabancılaştırıyoruz. Asılısz sesler ve biçimlere çeviriyoruz. Bunlar hep yalan yüzünden. Doğru olduğumuzda veya yalana sabretmediğimizde lisan kısa devre yapıyor:

— Adın ne?
    — Adım ne değil. Adım başka bir şey.
    — Merhaba başka bir şey.

Yalan sayesinde düşünebiliyoruz. Faydalı mı bilmiyorum. Yani, düşünmek faydalı mıdır? Faydalı şeyler düşünürsek düşünmek faydalı oluyor mu bilmem ama okul yaşındayken iki bilinmeyenli denklemler için yalana katlanmak gerekiyordu. Daha X'i bulmadan diğerine Y diyince dünyamız yıkılıyordu.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.