Şimdi Ara

Fedora Root Server ve DNS Konfigurasyonu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bir cok forum da (ne yazikki ) aradigini bulamayip , son sans olarak araniza katilan Hexgen`den Selamlar;

Basimi cok agritan , ancak günlerdir cözüme ulastiramadigim bir sorunum var. Kismet konu basligindan da anlayacaginiz gibi uzaktan erisebildigim bir Root Serverim bulunmakta. Izin verirseniz ön bilgi olarak server konfigurasyonu ile ilgili bir kac noktayi aciklayayim.
    Islemci : AMD Opteron 144
    HDD : 2 X 80 GB SATA RAID1
    RAM : 1024 MB
    Control Panel : PLESK 7.5 Reloaded

Bu sistem bir Root erisimli sunucu. Sistemi kiraladigim firmadan bu sistemi sadece root erisimi ve standart konfigurasyonlarin yapilmis hali ile kiraladim. Konuyu uzatim caninizi daha fazla SIKMADAN asil meseleye geceyim.

Server acildiktan sonra bir domain aldim ( örn: Domainim.Com )
    Ve iki ader IP kiraladim. ( örn: 192.168.0.1 ve 192.168.0.2 )
    Ben bu serveri bir web Hosting sunucusu olarak kullanmak istiyorum. Ve bunun icin gecerli bir DNS konfigurasyonu yapmaliyim ki ( NS1.DOMAINIM.COM = 192.168.0.1 - NS2.DOMAINIM.COM = 192.168.0.2 seklinde yani) her hangi bir domain seller firmasindan aldigim yada alinan domainleri rahatlikla bu DNS leri verip sorunsuz yönlendirebileyim.
    Ilk cevap olarak , serveri kiraladigin firmaya söyle yapsinlar diye bir cümle akliniza gelebilir. Su an icin bunu yapamadigimi varsayalim lütfen.
    Konu hakkinda bir cok arastirma yaptim. Vardigim sonucta bir takim dosyalar icinde bagzi ayarlamalarin yapilmasi gerektigini anladim. Ancak bahsedilen ve olmasi gerektigi yerde olmaya ve/veya var olup ta bagzi dosya isimleri ve dizinlerinin farkli oldugunu gördüm.
    Örnegin. Benim sistemimde bu is icin NAMED.COF ve RESOLV.CONF dosyalari mevcut. Konuya hakim olan arkadaslar sanirim ne demek istedigimi anlayacaklardir.

Peki ben ne yapmak istiyorum ?

Ben bu server da ;
    1-) DOMAINIM.COM domainini DEFAULT server domaini yapmak;
    2) NS1.DOMAINIM.COM ( 192.168.0.1 ) ve NS2.DOMAINIM.COM ( 192.168.0.2 ) seklinde kendime ait NAME SERVER konfigurasyonumu yapmak istiyorum.

Fakat isin icinden KISITLI Linux bilgim ile cikabilmis degil. Tahmin edebileceginiz den de zor bir durumdayim.

Ve yardimlarinizi rica ediyorum. Eger eksik bir bilgi vermis isem beni yönlendirmenizi rica ediyorum. Böylelikle sizlerinde yardimi ile bu sorundan kurtulabilirim.

Ilgi ve alakaniz icin simdiden tesekkür ederim.

Saygilarimla :

• Merhaba;

Default server domaininden kastınızı tam anlayamadım ama sanırım şunu söylüyorsunuz:
    2 makinenin de alan adı (yani domain' i) domainim.com olacak. Çok basit:
    Her iki sistemde de /etc/hosts dosyasını açın ve her ikisine de "127.0.0.1" ile başlayan satırın hemen altına şu satırları ekleyin:

192.168.0.1 ns1.domainim.com domainim.com ns1
    192.168.0.2 ns2.domainim.com domainim.com ns2

Her iki sistem de dosyayı kaydetip çıktığınızda ping ns1.domainim.com komutunu girince 192.168.0.1' e, ping ns2.domainim.com komutunu girince de 192.168.0.2 ip' lerine ping atacaktır.

Şimdi makineleri kendi arasında konuşturduk. Ama önemli olan dışarıdan erişim.
    Bunun için domainim.com alan adını kaydettirdiğiniz şirketin size sunduğu kontrol paneline girip 2 adet nameserver kaydı satın alacaksınız. Mayıs 2005' te yaptığımda tanesi 5 milyon lira idi. ns1.domainim.com' u bir makinenize, ns2.domainim.com' u de diğer makinenize atayacaksınız.

Artık dışarıdan da erişim sağlandı.

Şimdi de sisteminize kurduğunuz DNS sunucusu (çok büyük ihtimalle BIND DNS) programını ayarlamanız lazım. Bunu zaten büyük ihtimalle PLESK üzerinde yapabiliyorsunuzdur (hiç doğru dürüst kullanmadım). PLESK dışından da ayar yapılabilir ama sakata gelmemek için PLESK üzerinden yapmak (bildiğim kadarıyla biraz kıl bir program) daha iyi olacaktır.

• Öneriniz icin tesekkür ederim.. Lakin sanirim ben durumu acik bir vaziyette arzedemedim. Söyleki ; Ortada iki makina yok.. Tek bir DEDICATED SERVER var. Ve bu serverin tüm kontrolu bana ait. Yani bir Hosting Seller oldugunugu ve nete bagli bir sisteminizin oldugunu düsünün. Asagidaki kücük resimde ne oldugunu daha iyi antalabilecegim sanirim.
     Fedora  Root Server ve DNS Konfigurasyonu

Burada gördügünüz bir DATACENTER. 1 den 8 e kadar olan makinalarda birbirinden bagimsiz DEDICATED SERVER lar.. 1 numarali DEDICATED SERVER da benimkisi. Ben bu SERVER a 2 adet IP ve 1 adet DOMAIN aldim.
    IP LERIM : 192.168.0.1 ve 192.168.0.2 olarak nitelendirelim. Bir tane de domainim var. Domainimi Dedicated serveri kiraladigim firma üzerinden aldigim icin ilk domain server a otomatik gecti. Buraya kadar sorun yok.
    Velhasil birbirine baglanmasi gereken 2 adet makina da yok. Tek bir makina var. ve 2 adet IP ile birlikte bir tanede DOMAIN var.. Kisacasi bu DEDICATED server in elinizin altindaki bir sistem olarak düsünün.. Ve site ait olan 2 adet IP düsünün.. Sisteminiz de Linux Fedora. Kendi NS suncunuzu yapacaknisiz ve sisteminizden Web Hosting satacaksiniz. www.hosting.com diye bir servis actiniz. Hali hazirda domaini olan müsterilerinize hosting hizmeti vereceksiniz. Müsterilerinizden domainlerinin yeni name server larini ns1.hosting.com ve ns2.hosting.com olarak degistirmesini istiyorsunuz.

Iste zurnanin zirt dedigi yer. Ben Linux un hangi conf yada adi herneyse dosylarinda ne gibi degisiklikler yada modifikasyonlar yapmaliyim ki benim DEDICATED serverimin de basarili bir SOA kaydi olsun , NS1.DOMAINIM.com ve NS2.DOMAINIM.COM seklinde bir Name Server sunucum olsun.

Oh be bu sefer iyi anlattim galiba :)

Not : PLESK bu isi yapmiyor. Aynen dediginiz gibi . Cok kil bir program.

Saygilar ;

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hexgen -- 14 Ocak 2006 1:17:24 >

• Hımmm. Şimdi anladım gibi
    Öncelikle tek ethernet kartına 2 IP adresi atayalım. Aşağıdaki komutlar bu işi yapacaktır.

ifconfig eth0:0 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0
    ifconfig eth0:1 192.168.0.2 netmask 255.255.255.0

RedHat' ı uzun zamandır kullanmadığım için ayarların sistem yeniden başlatıldığında kalıcı olması için hangi dosya içerisine yazılıyor bilemeyeceğim. Debian' da /etc/network/interfaces dosyasına yazılıyor. RedHat' ta (Fedora) de benzer bir yerde olabilir. Ama yanlış hatırlamıyorsam konsolda setup komutunu verince bir ayar programı çıkıyordu.

Sonra /etc/hosts dosyası içerisine yine ilk mesajımda anlattığım şekilde ayarları yazmak gerekiyor.

Şimdi yine konsolda ping attığınızda 2 IP' ye de ping atabiliyor olması lazım.

Domain tanımlama işlemlerini PLESK yapıyor olması gerek (yoksa ne işe yarıyor bu meret?). Şöyle ki:
    Siz bir hosting açıyorsunuz ve burada hem DNS ayarlarını hem de Apache Web Sunucusu ayarlarını hem de E-posta sunucusu ayarlarını kendisi yapıyor.

Ha illa elle ben kendim yapacağım diyorsanız klavyeye kuvvet şunları yapmalısınız:
    Debian' da /etc/bind/named.conf (Fedora' da sanırım /etc/named/named.conf falan olsa gerek -- Fedora da ayrı kıldır -- ) dosyası içerisinde şöyle bir tanım yapın (dikkat edin "zone" tanımındaki IP adresleri ters ve ben /etc/bind yazıyorum siz Fedora' da nasılsa öyle yazın):

zone "0.168.192.in-addr.arpa" {
    type master;
    file "/etc/bind/db.192.168.0";
    }

zone "domainim.com" {
    type master;
    file "/etc/bind/zone.domainim.com";
    }

Şimdi belirtilen dizin altında (bende /etc/bind dizini) db.192.168.0 adında bir dosya oluşturup içine şunları yazın (Bu dosya ile 192.168.0 ağı içerisindeki makineleri tanımlıyoruz):

$TTL 604800
    @ IN SOA ns1. root.ns1. (
    1 ; Serial
    604800 ; Refresh
    86400 ; Retry
    2419200 ; Expire
    604800 ) ; Negative Cache TTL
    ;
    @ IN NS ns1.
    1 IN PTR ns1.domainim.com.
    2 IN PTR ns2.domainim.com.

Şimdi de aynı dizinde zone.domainim.com diye bir dosya oluşturup bu domain altında bulunan alt domainleri tanımlayın:

$TTL 604800
    @ IN SOA ns1. root.ns1. (
    1 ; Serial
    604800 ; Refresh
    86400 ; Retry
    2419200 ; Expire
    604800 ) ; Negative Cache TTL
    ;
    @ IN NS ns1.domainim.com.

domainim.com. IN A 212.175.237.130
    domainim.com. IN MX 30 mail.domainim.com.
    domainim.com. IN NS ns1.domainim.com.
    www IN CNAME domainim.com.
    mail IN CNAME domainim.com.
    ns1 IN CNAME domainim.com.
    ns2 IN CNAME domainim.com.

Şimdi de BIND sunucusuna ayarları yeniden yükle deyin:
    service named reload

Artık çalışması lazım.

Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek içinhttp://www.belgeler.org vehttp://www.tldp.org adreslerine bakabilirsiniz.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    OPENWRT client modda ip almıyor
    3 yıl önce açıldı
    Vbulletin kurulum ve ayarlar
    19 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.