Film sitelerinde kullanılan ortalama puanlar aritmetik ortalamayla hesaplanıyor. Aritmetik ortalama ise, uç değerlerden çok etkilenen bir ortalama hesaplama şeklidir. Yani en beğenilmeyen bir filmi, adamın biri çok beğenip 10 puanı bastığında filmin puanı çok oynuyor.
Benim de önerim şu ki, film sitelerinde aritmetik ortalamayı bir kenara bırakıp, geometrik ortalama kullanılmalı.
Böylece bu film bu puanı haketmiyor, nasıl almış acaba diye beğenmeyeceğiniz bir filmi izlemek zorunda kalmazsınız.
Hiç bir yerden alıntı değildir. Kendi düşüncemdir. Yani bence film puan ortalamaları böyle hesaplanılmalı.
Okuyanlara teşekkür ederim.
Zaten öyle basit aritmetik ortalama kullanılmıyor. Yani rezil bir filme iki kişi 1 er puan verip saçma birisi 10 verdi diye filmin ortalaması 4 olup bakanlara acaba izlenirmi imajı verir nitelikte değil.
Daha elite kademe izleyicilerin oy ağırlıkları daha fazla. Yeni yetme diye tabir edebileceklerimizinse daha az. Yıllar geçikçe de belirli oranda azalıyor filmin puanı reel bir ortalamaya getirmek için. Ha bu dediğim çoğu sitede yok büyük sitelerde var. Ama tutup beyazperde'nin ilkokul terk apaçilerinin oylamalarını dikkate alanda yoktur sanırım. Çıkmamış filme izlemeden yorum yapan adamları ciddiye almamak lazım.
quote:
Orijinalden alıntı: SouL InvictuS
Zaten öyle basit aritmetik ortalama kullanılmıyor. Yani rezil bir filme iki kişi 1 er puan verip saçma birisi 10 verdi diye filmin ortalaması 4 olup bakanlara acaba izlenirmi imajı verir nitelikte değil.
Daha elite kademe izleyicilerin oy ağırlıkları daha fazla. Yeni yetme diye tabir edebileceklerimizinse daha az. Yıllar geçikçe de belirli oranda azalıyor filmin puanı reel bir ortalamaya getirmek için. Ha bu dediğim çoğu sitede yok büyük sitelerde var. Ama tutup beyazperde'nin ilkokul terk apaçilerinin oylamalarını dikkate alanda yoktur sanırım. Çıkmamış filme izlemeden yorum yapan adamları ciddiye almamak lazım.
Böyle bir hesap kullanıldığını bilmiyordum büyük sitelerde. Ama çok film izliyor diye haketmeyen filme fazla puan vermeyecek diye bir şey yok bence. Çünkü adam o gün sevgilisinden ayrılmıştır mesela. Sonra eve geldiğinde filmde öyle bir sahne onu çok etkilemek için yeter de artar bile. Geometrik ortalamayla alınırsa hesap, uç değerlerin etkisini azaltarak, çoğunluğun olduğu yere getirir puanı. Yani bence her üyenin puan çarpanı eşit olmalı, ancak geometrik ortalamayla hesaplanmalı. Ancak yıllar geçtikçe puanını belirli bir oranda azaltmak, anlık etkiyle puan verenlerin etkisini ortadan kaldırmak için gayet güzel bir yöntem gibi duruyor.
Yorumun için ayrıca teşekkür ederim.
filmi begenenler 10 begenmeyenler 1 puan veriyor
quote:
Orijinalden alıntı: [DMC]
filmi begenenler 10 begenmeyenler 1 puan veriyor
İşte dediğim gibi hesaplanırsa ortada verilen değerler daha etkili olur (6-7-8 gibi). Aslında kendime ait bir sinema sitem olsa bunu denerdim.
IMDb uses the following formula to calculate the weighted rating:
W = {Rv + Cm}/{v+m}
where:
W\ = Weighted Rating R\ = average for the movie as a number from 0 to 10 (mean) = (Rating) v\ = number of votes for the movie = (votes) m\ = minimum votes required to be listed in the Top 250 (currently 3000) C\ = the mean vote across the whole report (currently 6.9)
quote:
Orijinalden alıntı: slicer IMDb uses the following formula to calculate the weighted rating:
W = {Rv + Cm}/{v+m}
where:
W\ = Weighted Rating R\ = average for the movie as a number from 0 to 10 (mean) = (Rating) v\ = number of votes for the movie = (votes) m\ = minimum votes required to be listed in the Top 250 (currently 3000) C\ = the mean vote across the whole report (currently 6.9)
IMDb uses the following formula to calculate the weighted rating:
W = {Rv + Cm}/{v+m}
where:
İngilizcem iyi diye geçiniyordum. Tam çözemedim. Belki de matematik kısmını çözememişimdir ama. Biraz daha uğraşayım.
Hocam başlıktaki ## ler, kaldırırmısın, eminim benim gibi konuya girmek isteyip de, giremeyen bir çok kişi vardır. Zar zor girebildim ben, adresi elle yazarak. Bu aralar forumdaki bir bug yüzünden, başlıkta ## yazan konulara girilmiyor, girenler de sanırım şans eseri girebiliyor.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme