Şimdi Ara

Fizik sürtünmeli soru (RESİMLİ !!!!) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
88
Cevap
0
Favori
9.419
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bakın işlem yapalım toplam 4mgh enerjisi var diyelim. 2 birim yükseldiği için 2mgh sürtünmede kaybetcek yani sürtünmeli yolun yarısında mgh enerji kaybediyor. Zaten bir yol biriminde mgh kinetik enerji kazandığı için mden başlayan cisim kinetik enerji kazanamaz. O yüzden mden bırakırsanız hareket etmez cisim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 2 3 yapanlar bence aslinda once 1 2 yaptilar sinavda sonra 3.onculu okuduktan sonra ulan soru bu kadar kolay olamaz diyip 3.oncul de mantikli gelince 2 3 yaptilar

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • soruyu ezberledim kimya biyoloji zamanında 20 dakikamı bu soruyu düşünerek geçirdim 2 , 3

Cevaplar açıklanınca görürsünüz.

Çözüm;

K'da E kinetik + E potansiyel = 0 + 4mgh olduğunu düşünelim
    L'de 1mgh + 3mgh olur.
    M'de 1mgh + 2mgh + [1mgh(LM arası sürtünmede harcanır)]
    N'de 1mgh + 1mgh + [1mgh(MN arası sürtünmede harcanır.)]
    O'da 2mgh + 0mgh

Bu şekilde enerji eşitliği kabul edersek S noktasında (0+2mgh) durur yani enerjiler doğru.

Şimdi 3. öncülü inceleyelim . ( M'den bırakılan cisim ne olur?)

M' de E kinetik + E potansiyel = 0 + 2mgh
    N' de = 0 + 1mgh + [1mgh(MN arası sürtünmede harcanır.)]

hızı 0 olan cisim harekete kendiliğinden başlayamaz.
    O yüzden 2,3

• Cevap 2 ve 3 , 3. Öncülü direkt enerji formülleriyle yorumlayamazsınız dinamiğe geçiş yapmanız lazım. Fsyi mg cinsinden bulun anlarsınız

• quote:

Orijinalden alıntı: beyaztaş25

quote:

Orijinalden alıntı: double or nothing

M den bırakınca neden hareket etmesin ??

Beyler kurun denklemi sürtünme kuvvetinin mgsina ya eşit olduğunu göreceksiniz. O yüzden durur

Mgh enerjisi var. Mgh kadar sürtünme var da o sürtünme yolun tamamını alınca etki ediyor. Hareket başlar bence her türlü. Zaten 1. öncül kesin doğruydu arkadas yanlıs yazmıs bir üst harf yazıyordu soruda
  • quote:

Orijinalden alıntı: endersgame0120

quote:

Orijinalden alıntı: ChrissyCostanza

cevap 2 ve 3

cisim yere inince 4mgh lık potansiyeli kinetige ceviriyor yani her bir yola x dersek

F(mgsina).4x=4mgh

sürtünme ile 2mgh kaybetmis yani sürtünme kuvvetinin yaptıgı is

Fs . 2x = 2mgh

Fs = F(mgsina)

cisim hareket etmez

hocam 2 bölme var her bölme mgh lik yiyor 2 mgh den bırakırsan 1 mgh lik enerji ile karşıya geçer

hocam yazdıgım seyi anlatabildim mi bilmiyorum ama

ben senin dedigin seye söyle karsı cıkacagım 4h tan atılanın bir hızı var zaten sürtünme kuvveti asagı ceken kuvvetten büyük olsa bile cisim yavaslayarak inebilir ama sen bu cismi direk sürtünmeli alana koyarsan cisim hareket etmez... Üstte yazdıgım seyde Fs ve mgsina nın esit oldugunu gösterdim . Cevap 2-3 hocam maalesef ...

• 2 ve 3 o soruya cok zaman harcadım
  • ygs 11k açıklıyorum...

K'dan 4mgh'la çıktık, karşıya 2mgh'la vardık.
    demek ki sürtünme 2mgh iş yaptı.
    sürtünme LM aralığında mgh'lık, MN aralığında da mgh'lık iş yapar.
    sürtünmesiz olsaydı L'den M'ye gelirken mgh'lık potansiyel kaybederken; mgh'lık kinetik enerji kazanacaktık. M'den N'ye de aynı şekil.
    ama sürtünmeli ve sürtünme mgh'lık iş yapmış. buradan anlıyoruz ki cisim bu aralıkta sabit hızlı hareket yapıyor. sabit hızlı harekette net kuvvet 0'dır.
    Fs=mgh
    hal böyleyken cisim M'den hareket edemez.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: endersgame0120

quote:

cevap 2 ve 3

cisim yere inince 4mgh lık potansiyeli kinetige ceviriyor yani her bir yola x dersek

F(mgsina).4x=4mgh

sürtünme ile 2mgh kaybetmis yani sürtünme kuvvetinin yaptıgı is

Fs . 2x = 2mgh

Fs = F(mgsina)

cisim hareket etmez

hocam 2 bölme var her bölme mgh lik yiyor 2 mgh den bırakırsan 1 mgh lik enerji ile karşıya geçer

hocam yazdıgım seyi anlatabildim mi bilmiyorum ama

ben senin dedigin seye söyle karsı cıkacagım 4h tan atılanın bir hızı var zaten sürtünme kuvveti asagı ceken kuvvetten büyük olsa bile cisim yavaslayarak inebilir ama sen bu cismi direk sürtünmeli alana koyarsan cisim hareket etmez... Üstte yazdıgım seyde Fs ve mgsina nın esit oldugunu gösterdim . Cevap 2-3 hocam maalesef ...

şimdi ben çok yükseğe bişey çıkarsam sürtünmeli olduğu için hareket etmeyecekmi

• 2mgh=2fs.h/sinx oluyo

mg.sinx=fs oluyor
    çeken sol zıt olan sağ
    hareket etmez yani
    bi de bu kinetik fs ya statik daha büyük olcak kesin hareket etmez deyip 23 yaptım
  • --

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi -DeaTacia -- 12 Ocak 2018; 23:22:22 >
  • uzayhavalı U kullanıcısına yanıt
    Aynen ya 1 2 kesin bence

• 2 ve 3
    ağlayın
  • Harekete başladığı anda -mgh sürtünmemi etki ediyor yoksa o 1 bölme tamamlanınca mı bunu bi sorun kendinize 2-3 yapanlar.

Cevap 1-2

• quote:

Orijinalden alıntı: Sırma Su

Cevap 1 2 ygs 1500 deli misin

Dostum 1-2 diyorsan ve eminsen yalnız 2 olması lazım şöyle açıklayayım mesela hareket ediyor cisim m den bırakılınca. enerjisi 2mgh h kadar aşağı yani bir alt bölüme geldiğinde mgh kadar sürtünmeye gidiyor ve bir birim aşağı indiğinden mgh ı da gidiyor yani sürtünmeli yol bitince durması lazım eğer m ye koyunca hreket ediyorsa
  • şöyle diyelim; cismin baştaki hızı 0, L de V ye çıksın. Bu durumda 1/2*m*V32=mgh olur.Cisim S noktasına kadar çıkacağından, 4mgh-kmg=2mgh olur. bu durumda kmg=2mgh olur. yani sürtünme kuvveti olan kısım 2mgh lik bir kuvveti azaltacak, geriye 2mgh lik bir kuvvet kalmış oluyor. 1/2mV^2=mgh idi, 2mgh=1/2.m.(Vkök2)^2 olması gerekli. Ancak cismin hareketli olduğu baştaki duruma göre O noktasında bu hızın 2V olması gerekliydi. Vkök2<2V olduğundan,cisim sürtünmeli bölümde negatif tarafa ivme kazanmıştır dolayısıyla harekete geçemez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi qazwsxc -- 17 Haziran 2017; 16:37:52 >

• sınavda fizikte en çok düşündüğüm soruydu sanırım ama sonunda bir şeyler yapıp 1-2 yi silip 2-3 işaretledim eve giderken de düşünürken 3 ün doğru olduğuna karar verdim :D çünkü dedim 4htan inenin bir hızı var ama direk sürtünmeli yere koyarsak hareket edemez falan ama hala emin değilim umarım 2-3 çıkar :D
  • Abi çok basit bir soru değil mi bu 1-2 cevap? Neyi göremedik

• cohibar C kullanıcısına yanıt
    Sürtünme olmadan adam sürtünme var demiş. Abi adamın enerjisi 2mgh değil mi? Bir bölme gidince anca ona sürtünme etki eder nasıl direk harekete geçemiyor ya

• 1 2 yaptım cevap 2 3 bence de
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.