Şimdi Ara

FPV ile Wireless arasındaki fark

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.184
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar merhabalar, FPV ile Wireless arasında görüntü başta olmak üzere ne gibi farklar vardır hangisi daha iyidir bana bu konu hakkında detaylı bilgi verirseniz sevinirim.

• zedefsan Z kullanıcısına yanıt
    bu konuyu bende merak edip araştırdım.

öncelikle fpv açılımı "first-person view" dir. ingilizce bilip bilmediğinizi bilmediğim için türkçe anlamı birinci kişi görüşü olarak çevirebiliriz. fpv sistem taktığınız aracı insan başı gibi düşünürsek fpv sistemdeki kamera aracınızın gözleridir. bu durumda sizin o kameradan aldığınız görüntü first-person görüntüdür. wireless ise kablosuz anlamına gelir ve veri aktarım metodunu ifade eder.

bu açıklamayı yanlış ifadeler kullandığınız için yapmadım. biraz ukala yorumu gibi oldu ama kusura bakmayın sadece doğru bilgi aktarmak istiyorum.

sizin bilmek istediğiniz kısım fpv için hangi veri aktarım yolu.

fpv için, benim öğrendiğim genel olarak kullanılan iki çeşit veri aktarım yolu var. bunlar analog ve dijital. dijital veri aktarımı wireless ile yapabiliyorsunuz ve bu aktarım direk olarak mobil cihazınıza aktarılabiliyor. analog aktarımı ise daha eski bir teknoloji olan karasal yayın diyebileceğimiz eski televizyonların petek antenleri ile yayın aldığımız veri aktarımıdır. terminolojide hatalarım olabilir, daha kesin bilgili arkadaşlar düzeltirlerse sevinirim. analog direk olarak mobil cihazınıza alamazsınız ama hiç alamayacağınız anlamına gelmez. bir tane anlog tv kartı ile görüntüyü dijitale çevirebilirsiniz.

hangisini seçmeniz gerektiği konusuna gelirsek. görüntü aktarımını çektiğiniz videoyu görebilmek için yapacaksanız hangisini kullanacağınız pek önemli değil. aracı uçurmak için kullanacaksanız mutlaka analog veri aktarımını kullanmalısınız. analog aktarımda, analog kamera kullanılır ve kameradan alınan görüntü hiçbir işlem görmeden vericiye gider oradan da alıcınız üzerinden hiçbir işlem görmeden ekrana aktarılır. bunun avantajı görüntü aktarımındaki hızdır. dijital aktarımda kameradan alınan görüntü önce dijitale çevrilir sonra vericiye gider oradan alıcıya gider alıcıdan ekrana gelir. bu dönüşüm sırasında siz çoktan bir ağaca ya da elektrik direğine çarmış olabilirsiniz. aracı fpv olarak uçurmayı düşünüyorsanız, mili saniyelik farklar hayati önem taşır.

fpv için yaptığım araştırmalarda hazır satılan wi-fi kameraları incelerken görüntü aktarımında bariz bir gecikme olduğunu da gördüm. tabi bu kullanılan ekipmanla alakalı bir şey de olabilir. pro kullanıcıların bile aracı kullanmak için kullandıkları fpv sistemlerinde analog aktarım tercih ettiklerini gördüm.

benim edindiğim bilgiler bunlar. yüzde yüz doğru olduğumu söylemiyorum daha iyi bilgisi olan varsa mutlaka paylaşsın.

son olarak fpv kullanacaksanız acele etmeyin bende bir sistem topladım sipariş verdim bir hafta önce. araştırmalarımın ne kadar tutarlı olduğunu test edip burada paylaşacağım.

• Hocam öncelikle cevabınız için teşekkürler. Benim için önemli olan görüntünün ( yağmurlu, rüzgarlı, karlı havalarda ) aktarım hızı ve netliği bende bir ürün toplayacağım ama görüntü kalitesinin olumsuz hava koşullarında bile en iyi ve hızlı net aktarım olsun istiyorum. Testinizin sonuçlarını meraklar bekliyorum.
    valla bende çok merakla bekliyorum gelmesini. zaten geldiği zaman uzun bir video serine başlamayı düşünüyorum dronelar hakkında. bakalım nasıl olacak.
  • Kenji kullanıcısına yanıt
    Hocam tam olarak nasıl bir alet topladınız ve ne kadara tuttu ?
    ben topladım derken gerçekten de toplama bir set oldu benim yaptığım. parçaların bir kısmı devre kartı olarak gelecek ve montajlarını yapacağım. elektronik bilgimi kullanarak uygun fiyatlı ve işe yarar bir set yapmaya çalışacağım. bunu yapan kimseyi bulamadım türkiyede. uygun fiyata derken çok uygun bir fiyattan bahsediyorum. ben yapayım test edeyim ondan sonra tüm deneyimimi ve yapım aşamasını içeren bir video serisi hazırlayıp herkesin yararlanabileceği bir kaynak oluşturmak istiyorum. teoride her şey çok güzel görünüyor topladığım setle ilgili. pratikte bakalım nasıl olacak. test etmeden kullanacağım parçaları ve fiyatlarını paylaşmayı doğru bulmuyorum.
  • Wifi üzerinden fpv kopuk kopuk oluyor 5.8 ghz alıcı vericiler ile kopukluk yaşandığını duymadım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kenji

ben topladım derken gerçekten de toplama bir set oldu benim yaptığım. parçaların bir kısmı devre kartı olarak gelecek ve montajlarını yapacağım. elektronik bilgimi kullanarak uygun fiyatlı ve işe yarar bir set yapmaya çalışacağım. bunu yapan kimseyi bulamadım türkiyede. uygun fiyata derken çok uygun bir fiyattan bahsediyorum. ben yapayım test edeyim ondan sonra tüm deneyimimi ve yapım aşamasını içeren bir video serisi hazırlayıp herkesin yararlanabileceği bir kaynak oluşturmak istiyorum. teoride her şey çok güzel görünüyor topladığım setle ilgili. pratikte bakalım nasıl olacak. test etmeden kullanacağım parçaları ve fiyatlarını paylaşmayı doğru bulmuyorum.

hocam 200 km fpv mumkunmu youtubede gordum , neler lazım fılan?
  • mümkün olabilir ancak anlık gecikme çok büyük olur. pratik bir kullanımı olmaz. otonom bir araç yapıp kullanabilirsiniz. sonuçta uydulardan da görüntü alınıyor. buradaki ana soru ne kadar anlık görüntü almak istediğinizdir. işin elektronik kısmı tam nasıl olur kesin bir şey söyleyemem. gerekli teknik konuları öğrenebilirseniz mümkün. youtubeta gördüğünüz videoyu eklerseniz onun üzerinden fikir verebilirim. arduino ile ilgili ne kadar bilginiz var? gsm 3g modulleri ile yapılabilir. sonuçta dünyanın her yerinden internet üzerinden anlık görüntü aktarımı mümkün. anlık görüntü aktarımlarından her zaman için en önemli konu aktarılan görüntünün ne kadar anlık olduğudur.
  • quote:

mümkün olabilir ancak anlık gecikme çok büyük olur. pratik bir kullanımı olmaz. otonom bir araç yapıp kullanabilirsiniz. sonuçta uydulardan da görüntü alınıyor. buradaki ana soru ne kadar anlık görüntü almak istediğinizdir. işin elektronik kısmı tam nasıl olur kesin bir şey söyleyemem. gerekli teknik konuları öğrenebilirseniz mümkün. youtubeta gördüğünüz videoyu eklerseniz onun üzerinden fikir verebilirim. arduino ile ilgili ne kadar bilginiz var? gsm 3g modulleri ile yapılabilir. sonuçta dünyanın her yerinden internet üzerinden anlık görüntü aktarımı mümkün. anlık görüntü aktarımlarından her zaman için en önemli konu aktarılan görüntünün ne kadar anlık olduğudur.

3g yı tercıh etmedım cunku olası bı dogal afet fılanda kesıntıye ugruyor , tubıtak yarısması ıcın proje gelıstırmeye basladımda sadece ıste ıletısım kanalı sorun

100 km olanı bulabıldım sımdılık

Arduıno daha once kullandım ama pek verım alamadım sattım pic ile devam edıyorum , yazın ıste sıstemı kurmaya baslıycam 100 km burdakı ama aşırtma yapabılırım sanırım haberlesme pek bılmıyorum

Şunuda eklıyım barı bırkac fonksıyonda eklı olcak havadan atıs yapabılmem gereklı
     FPV ile Wireless arasındaki fark
    Ucaga bundan takılı ıkı pod olucak tabı suanlık 100 kmden atiş yapmayı basarabılırsem benım ıcın kafıdır haberlesmeyı ogrendıkce gelıstırcem sısstemı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1B9CEBC50 -- 10 Nisan 2016; 17:38:15 >

• benim bu videodan anladığım. bu arkadaşlar ellerindeki ekipmana yüksek mesafeli bir kumanda alıcı/verici eklemişler. ham hali ile 50km kontrol sağlıyor. bazı modifikasyonlarla bu mesafeyi arttırabiliyorlar. video aktarıcı ile ilgili mesafe değeri bulamadım. yine bu arkadaşlar. bir şekilde modifikasyonla bu işi çözmüşler.bu projeyi yapmakta kararlı iseniz güzel bir bütçeniz de olması gerekiyor ancak bu da yeterli değil. çok fazla teknik bilgiye ihtiyacınız var. hava aracı uçurmak konusunda tecrübe de gerekiyor. hevesinizi kırmak istemem ama bu proje için para harcamaya başlamadan önce elinizdeki donanımlardan emin olun.
  • quote:

benim bu videodan anladığım. bu arkadaşlar ellerindeki ekipmana yüksek mesafeli bir kumanda alıcı/verici eklemişler. ham hali ile 50km kontrol sağlıyor. bazı modifikasyonlarla bu mesafeyi arttırabiliyorlar. video aktarıcı ile ilgili mesafe değeri bulamadım. yine bu arkadaşlar. bir şekilde modifikasyonla bu işi çözmüşler.bu projeyi yapmakta kararlı iseniz güzel bir bütçeniz de olması gerekiyor ancak bu da yeterli değil. çok fazla teknik bilgiye ihtiyacınız var. hava aracı uçurmak konusunda tecrübe de gerekiyor. hevesinizi kırmak istemem ama bu proje için para harcamaya başlamadan önce elinizdeki donanımlardan emin olun.

Para sıkıntı degıl hocam elektronık-yazılım bılgım var sey zaten ardupilot kullanıcam kontrol kartı olarak yazılımda acık kaynak sanırsam kolayca uzerınde degısıklıkler yapabılırım suan onumdekı tek engel ıletısım

• Para sıkıntı değilse iletişimi halledebilirsiniz. Dediğiniz gibi ardupilot açık kaynak. Elektronik ve yazılım bilginiz de var geriye sadece deneyim kazanmak kalıyor. Projenizde başarılar dilerim.

• quote:

Para sıkıntı değilse iletişimi halledebilirsiniz. Dediğiniz gibi ardupilot açık kaynak. Elektronik ve yazılım bilginiz de var geriye sadece deneyim kazanmak kalıyor. Projenizde başarılar dilerim.

Sizden son bi ricam ufak bi fpv sistemi icin gerekli malzemeleri yazarmisiniz

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 5.8ghz alıcı ve verici. Av çıkışlı kamera. Av girişli monitör.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.