Şimdi Ara

Frekans Aralıgı,Ohm ve Desibel Degerleri neyi ifade ediyor? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
2
Favori
52.301
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • vaziyetu'ya iyi kapak yapmışssın birader ağzına sağlık haha:)
  • Frekans aralığı aslında öyle 16hz 20,000 hz diye geçiştirilebilecek bir değer değil. Onun düzgün biçimde ölçülüp grafiksek olarak koyulması gerekiyor. Misalen sony mdr1 serisinde 4 hz 100,000 hz gibi rakamlar veriliyor. Kulaklığı takıp dinliyorsun dip basslar nerdeyse hiç yok. üst frekanslar zaten mümkün değil. Teorik olarak evet insanlar yaşlandıkça duyduğu frekanslar azalır. 45 yaşında birisi 20 khz leri filan duyamaz. Bu yüzden 40 khz çalan kulaklık gereksiz gibi durabilir. Ama pratikte öyle değil. o 30 40 khz ler sesde bir etkisi oluyor. Ancak ne kadar doğru çalabiliyor o ayrı konu. Kulaklık incelemelerinde referans bir ses çalınır. ( pink noise veya white noise ) Kulaklık kafa şeklinde bir ölçüm platformuna koyulur. Ve 4 khz de 0 db olacak şekilde sabit olarak kıyaslanır. X kulaklık 5 khz de 0 db iken 16 khz de -12 db çalabilir. y kulaklık ise 16 khz de -3 db çalar. innerfidelity gibi sitelerde bu frekans tabloları var.

ohm ise yukarda arkadaşın bahsettiği gibi sürülebilirliği gösterir. düşük değer daha kolay sürülebilir. Ancak ses kalitesi genelde yüksek empedans ile sağlanır.

db değeri ise kulaklığın birim değerde verdiği ses şiddetini ölçer.

İşin özeti : kulaklığı dinlemeden almayın. Tavisyeler yanıltıcı olabilir. yüzlerce kulaklık incelemiş kişiler fikir sağlayabilir. ancak size uymayabilir de.

• Konu içinde bir sürü yanlış bilgi verilmiş, gözüme çarpanları düzeltmeye çalışacağım ancak konu hakkında fikriniz yoksa lütfen iyi biliyormuş gibi yorumlar yapmayın, çok alakasız şeyler yazılmış gerçekten.

1) Frekans aralığı:
    Bu konu hakkında firmaların bir standart kullandığını sanmıyorum. Dolayısıyla kutu üzerindeki değer hiç bir şey ifade etmiyor. Bu aralık geniş verilmesi demek kulaklığın kaliteli olması anlamına gelmiyor. Mesela daha önce kullandığım Phonak Pfe 012'nin kutusunda yanlış hatırlamıyorsam 20Hz - 20kHz yazıyordu, ama daha geniş aralıklı bir sürü kulaklığa detay konusunda nal toplatır.

2) Ohm ve dB Değeri:
    Bu konuda cidden saçma sapan şeyler yazılmış. Mesela amfinin output empedansı ile kulaklığın empedansı eşit olması gerekir gibi şeyler söylenmiş, öyle bir şey yok. Kulaklığın empedansı, amfinin çıkış empedansına göre ne kadar büyükse gücü o kadar kendine çekmiş olur, eğer amfi ile kulaklık empedansı aynı bir değerdeyse harcanan gücün yarısı amfinin çıkış empedansında harcanmış olur ve kulaklığa bu gücü verememiş olursunuz. Bu konu ile ilgili 1/8 kuralı vardır. Kulaklığın empedans değeri, amfinin output empedansının en az 8 katı büyüklüğünde olması gerekir. Kaliteli amfilerde output empedansı zaten çok düşük olur o yüzden kulaklık alırken direncine pek bakmazsınız. Mesela kullandığım iki cihazdan örnek verecek olursam, Chord Mojo: 0.075 Ohm , Violectric V200: 0.06 Ohm. Şu sitede güzel bilgiler var, okumanızı tavsiye ederim:
    nwavguy.blogspot.com.tr
    Headphone & Amp Impedance
    http://nwavguy.blogspot.com.tr/2011/02/headphone-amp-impedance.html

Frekans Aralıgı,Ohm ve Desibel Degerleri neyi ifade ediyor?

Bunun dışında kulaklığın empedans değeri kulaklığın ne kadar sesli çalacağı ile ilgili bir bilgi vermez, ancak kulaklığın ne kadar akım çekeceği ile ilgili bilgi verir. Düşük empedans daha çok akım çeker. Ses yüksekliği kulaklığın hassasiyeti (sensitivity) bize bu konuda bilgi verir, mW başına kaç dB ses üretebildiğini gösterir. Bu bilgiyi empedans değeri ve amfinin çıkış gücü ile birlikte kullanırsanız ne kadar güçlü ses elde edeceğinize dair bir fikriniz olabilir.

Ufak bir not daha empedans değeri frekansa bağlı değişir, yani 1kHz deki değer ile 100Hz deki aynı olmayabilir.

Kısacası kutu üzerindeki değerlerin pek bir önemi yok, kullanıcıların yorumlarından, yabancı sitelerdeki incelemelerden yararlanmak daha mantıklı. Şu ana kadar aldığım ürünlerin hiç birinde frekans aralığına falan bakmadım. En son he-560 aldım, bu başlıkla karşılaşınca merak edip baktım, 15Hz - 50kHz aralığı, empedans 50 Ohm ve efficiency 90 dB/mW imiş.

• Bütün yorum yapan arkadaşlar çok teşekkür ederim bilgiler aydınlatıcı....ben harman kardon cl ile sennheiser monentum on-ear modelini iphone 6s ile denedim...harman 32 ohm sennehiser 18 frekans aralıkları eşitsürücüler ikisindede 40 m ...thd senheiser da <05% harmanın belirtilmemiş...şimdi bakınca bir ıphone için sennheiser daha mantıklı gibi görünsede dinlediğimde harman çok daha etkileyici ve yüksek ses veriyordu ve baslar çok daha belirgindi...brde harman 119 db sennheiser 113

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unfoundeddd -- 18 Ocak 2017; 4:46:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Soyle ornekleyeyim 8 ve 4 ohm ev amplilerine bakarsanız 4 ohmda cihazın daha fazla guc aktardıgını gorebilirsiniz. Teknik speclerde izin verilen en dusuk omajda aktarılan guc, yuksek omaja gore hep yuksektir ve omaj dustukce THD artar. Bu degismez kuraldır. Yukteki ohm dustukce cekilen akım artar buda fazla guc cekmeye calısmak demektir. Tabi burda izin verilen min empedansın altına dusulmemeli yoksa tehlikeli olur.

Kulaklıklardada aynı sey soz konusu. Teknik specleri aynı fakat direncleri farklı 64 ohmluk kulaklıkla 16 ohm kulaklık arasında ciddi bir ses seviye farkı olacaktır. 16 ohm olan kulaklıktan daha fazla ses alınacaktır. Kulaklıklarda min 16 ohm yapılır. Eger kaynak cihazınızın cıkıs katı zayıf ise yuksek omaj kulaklık almak verimi dusurur. Bu durumda 16 ohm ve yuksek dB li almak daha isabetli karar olacaktır. Atıyorum elimizdeki cihaz 16 ohm yukte 1 mW aktarıyorsa 64 ohm yukte bu 0,5 mW civarlarına dusecektir. Ayrıca 16 ohm yukte, 64 ohm yuke gore fazla akım cekildigi icinde fazla enerji tuketimi olur ve batarya suresi kısalır. Kısaca ohm kanunu.

Toparlarsak aynı cihaza takılan, aynı speclere (watt,dB,Frekans bandı) sahip kulaklıklardan ohm degeri yuksek olan daha az ses verir.
    Cihazların kac ohm oldugu teknik speclerde, yada servis manuallerinde bulunur. Kulaklıklar genelde min 16 ohm yapılır bu yuzden cok sorun teskil etmez. Her cihazda kullanılabilir bir degerdir bu alt sınır. O yuzden ureticiler yazmaz.

Usta bu MW ne anlama geliyor onun bir açıklamasını bulamadım bende bir oto amfisi var arkasındaki etiketteki spec.lerinde 2V-400MW yazıyor buradaki MW ne anlama geliyor az olması mı iyi çok olması mı bir aydınlatırsan sevinirim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi haydarz -- 8 Şubat 2017; 18:24:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: CrystalChamp

quote:

Orijinalden alıntı: vaziyetu

soruna yanıt verildi de senin amacın cevap almak değil ki, soru sormak adamım. herşeyi birbirine benzetmek olur şey değil, neden çünkü olmaz birşey olduğu için. mes, ela o zaman herşey böyleyse cep telefonunun şarjının %70 değil %90 olmasının da bir faydası olması gerekirdi ama aslında telefonun şarjı %20 de olsa her işini görebiliyor. demek ki neymiş ? herşey kendi koşulları içinde değerlendirilmeliymiş.

öte yandan kim demiş ki 23 fps'den yukarsını göremiyoruz diye ? 23-24 fps birçok dizi-filmin bize sunuluş şeklidir ve bu yüzden hareketli görüntüler atlama yapmaktadır. 23 ile 30 fps arasını bile seçebiliriz ki aynı şekilde 60-70 fps ile de 30 fps arası da hareketli görüntülerde önemli akıcılık farkı yaratır ancak oranın da yine koşulları var mesela çoğu durumda 100fps ve üzeri gerçekten ayırt edemeyeceğimiz noktaya çok yakındır. 300 fps ile 100 fps arasında fark aldım ağbi diyenle elbette 10hz yada 25khz'nin farkını aldığım diyenler amca oğludur. benzer şekilde 1-2ms'lik farkları da ayırt edemeyiz. bu konular elbette fetişistliğe açık konular zaten kulaklık dünyasındaki şahsi tecrübelerimle de sabittir ki bu dünya inanç dünyasıdır.

senin deneyimlediğin kulaklıklarda spesifikasyonu sana göre iyi gözüken daha iyi geldiyse bunun iki sebebi olabilir. birincisi aslında öyle birşey yoktur sen tamamen psikolojik olarak etkilenmişsindir zaten etkilenmeye hazır olduğun için. ikincisi ise kulaklık gerçekten iyidir, spesifikasyonları ise tesadüfen öyle düşmüştür. öte yandan bu değerlere her koşulda atmasyon demiyoruz. her firma her model için atmasyon yazmıyor. anlaşılması gereken bu değerlerin niçin yazıldığı. bunlar aslında kulaklığın iyi olduğunu gösterebilecek değerler değil. bunlar iki sebepten yazılır, bir mecburiyetten, iki pazarlama stratejisi.

firmaların çok tuhaf pazarlama stratejisi olabiliyor. bakarsın fiyatı pahalı olmayan bir kulaklık tanıtılıyor, boyuna hz aralığından bahsedilerek parlatıyor. ancak senin de dediğin gibi 6 kat daha pahalı kulaklığın hz aralığı çok daha dar olabiliyor. o zaman ne diye tanıtırken vıcık vıcık hz aralığı muhabbeti yapmıştın diyebilirsin. dediğin zaman işte senin de pazarlama departmanında olman gerekiyor ki ne dediğini anlayasın. pazarlama departmanında olsaydın bu işin genellikle şöyle çalıştığını anlardın: basitleştirerek anlatıyorum: möhendis fabrikadan taze çıkmış bir mal getirir, bunu pazarlama elemanının masasına bırakıp al bunu pazarla der (devamı sonraki paragrafta).

malı alan eleman incelemeye başlar. möhendis tost yemeye gitmeden ayak üstü sorular sorar, bu dünya'nın en iyi kulaklığı mı der mesela ? çok mu iyi tizi var, çok mu iyi bası var ? der. möhendis: "ne diyon oğlum sen ? fukaralar için yaptık maliyeti düşük mal olsun diye, satamassan senin kabahatin valla ben maaşımı alıyorum". bunu duyan eleman o panikle ben bunu nasıl pazarlarım diye kara kara düşünmeye başlar... (devamı sonraki paragrafta dermişim, şaka şaka bu paragraf daha bitmedi) eleman bakar ki buna güzel bi kutu yapmışlar, ben bunun bi videosunu döndüreyim, kutuya ışık tutayım iyi satar der (bu sefer geçiyoruz uzadı yine).

yok baktı kutusu da mikro tasarımlı. o zaman arkasına bakar ooo hz aralığı geniş o zaman ben metinlere bunu sokayım, markaya, teknik değerlere vurgu koyayım, hmm bakayım iyi oldu iyi der ve umreden yeni dönmüş patrona sunum yapmaya gider. uzun lafın kısası bunlar çok takılacak işler değiller. kafa yoracak daha mantıklı meseleler bulmak lazımdır. öte yandan sen bu duruma şaşkınlık gösteriyorsun ama mesela firma çok pahalı kulaklık alanların teknik değerlere bakmadığını hesaba katıyor olabilir. yalan yazarsa başına iş gelebileceğinden de korktuğundan ötürü bu konuya herhangi bir vurgu yapmıyor olabilir.

sen ve senin gibi soran arkadaşların en büyük hatası ne biliyor musun ? içmeye ayran bulmadan taht-ı revanla umreye gitmeye çalışmanız. neden böyle diyorum çünkü bu kadar teori yaptığınız frekanslar sizden uzakta bir yerde zaten değil. 20 khz üzerine muhabbet kurmadan önce gayet basit bir şekilde herhangi bir parça açıp equalizer'dan 20khz yazan sütunu kaldırmak suretiyle duyup duymadığını kendi kulağınla zaten deneyimleyebilirsin. o zaman da böyle şaka gibi sorular sorup sonra da anlamayacağın şakalı cevaplar almana da gerek kalmamış olur mes, ela. öte yandan frekans değerleri olumlu koşulları göstermiyor ama bazı olumsuz koşulları gösterebilir. örneğin 60 hz yazan bazı earbud'larda hakikaten 30-50 hz bas frekanslarının yerinde yeller estiğini şahsen gözlemledim ama o kulaklıklar da 60 hz yazmalarına rağmen aslında 150-200hz'den başlıyordu. yani bu hususta insan kulağıyla ekipmanlar arasındaki ciddi uçurum her türlü ortaya çıkıyor.

ha 20-20khz neden çokça karşımıza çıkan bir değer ? ifade ettiği farklı bir durum mu var ? güzel soru. bir kere bu değerler bu kadar kesin olamaz, 1hz bile oynama yok muymuş her iki ağırlık noktasında da ? her frekans grafiğinde görülür ki bunlar eğriler şeklinde giderler. bazı dijital kaynaklarda bunlar keskin şekilde ayrılıyor olabilir dijital yapı gereği, frekans grafikleri de analoğa göre farklı ölçülüyor olabilir haliyle, o ayrı elektriksel bir mevzu. kömürle çalışan tren düşün kömür attığın ölçüde hızlanıyor ama elektrili treninde tabii tasarıma göre değişebilir olmakla beraber bir kere çalışacak güce eriştiğinde maksimum hıza da çıkabiliyor olabilirsin. yani az elektrikle yavaş da olsa giderim durumu yada normalden çok elektrik verince daha yüksek hıza çıkma imkanı olmayabilir. ancak diğer yarı mekanik yapıda alt üst sınırlar değişken olabilir. bu durum dediğim gibi elektriksel ve tasarımsal bir mevzu.

öte yandan çoğu firmanın tutarlı ölçüm konusunda zorlanınca (birden fazla test, çalınan dalgaya göre farklı sonuç veriyor olabilir driver yapısına bağlı olarak) yada genel piyasa algısına ters düşecek bir sonuç elde edildiğinde (35-17khz diye sunarsa hz aralığı düşük imajı yiyebilir) "ya kardeşim benimki her türlü sesi verir işte teorik duyma sınırınıza ulaşıyorum susun fazla uzatmayın" demek maksadıyla bunu yazdığını düşünüyorum. bunun ispatı da çok zor olmayabilir gerçi zaten ispatla ulan diyen de yok ya, mesela diyorum... adam ölçüm değerleriyle oynar şak diye istediği sonucu elde eder. 1khz'yi değil 2khz'yi referans alınca bak uçtaki eğri çıktı, efendim o frekans ama şu db'ye göre ölçtüm felan diyip sonuçta ordan sıyrılabilir.

sonuçta bunları zaten ilk cevabımda anlatmıştım ama sen zor yoldan gitmeyi tercih ediyorsun. ne dedik ? resim güzelse yeşil renk aranmaz dedik. yeşil renge gerek duyulmamış olabilir, resimde ağaç yok belki ? her resimde ağaç olacak diye bir kural mı var. bakman gereken resmin güzel olup olmadığı diyorum. ha bu durum şimdi "kardeşim resim dediğin her rengi içericek, bütün renklerin olması ressamın taraklı olduğu anlamına gelir, ben resime resim demem eğer tüm renk paletini içermiyorsa" diyebilir. bu kişiye darbeci diyip içeri tıkabilir miyiz ? tıkabiliriz ama demokrasiye aykırı olabilir. öte yandan darbenin zaten demokrasiye karşı yapılan birşey sayılması da ne kadar ilginç değil midir ?

well hassle'ı kelam, ille de tüm renkleri istiyorum diyen birisi matematiksel olarak gerçekten tüm renkleri alıyor olabilir ancak ortaya çıkan bir resimden ziyade karmaşa olabilir. buna rağmen kafayı buna takmış kişiye o resim hala bir sanat eseri gibi geliyor olabilir. üstelik bunu da benim gibiler hayretle izliyor olabilir. öte yandan kişinin farklı renkler dediği aslında gözün ayırt edemeyeceği ufak tonlamalar olabilir. bunların ayrı renkler olduğunu nerden anlıyorsun dediğinde eline mercek alıp, kızılötesi hamhumşaralop cihazına sokup bak farklı renkler işte ispatı diyor olabilir de bu sonuçta göremediğimiz gerçeğini değiştirmiyor olabilir. dolayısıyla aslında bu resim her rengi gerçekten içeriyor mu, hangisi gerçek resim bu tartışmalı olabilir. hatta tartışmalı olması da kişiye özel bir tartışma olabilir yani aslında tartışılacak birşey bile olmayabilir.

eee bu kadar çok olabilecek şey içeren bir yazı da çeşitli şekillerde bitebilir. örneğin şuan da bitebilir birkaç cümle veya paragraf sonra da bitebilir ama ben şimdi bitiriyorum.

Dostum asıl senin amacın cevap vermek değil, show yapmak. Ayrıca soruma yanıt arıyorum, kavram analizi yapmana, bireysel ve kitle psikolojisi yorumlamalarını duymaya ihtiyacım yok. Anlaması güç cümleler kurduğun doğru. Fakat bu cümlelerinin spesifik karaktere, anlam derinliğine sahip olduğu için değil, akış ve anlam bütünlüğü yetersiz cümleler oldukları içindir. Şunu da ekleyeyim dostum. Ziraat ve makine mühendisi laboratuvar işletmecisi biri olarak bahsettiğin üretim aşaması baştan aşağı hatalı. Teknik birikiminin yanında bu konularda da fazlasıyla tecrübesiz olduğun ortada. Yazmış oldukların ile karakter analizinin yapılabilmesi için yeterli enformasyonu aktardın. Bende bunu referans alarak sert sayılabilecek bir dil kullandım. Sebebini merak ettiysen eğer. Zahmet edip uzunca yanıt vermeye çalıştığın için de ayrıca teşekkürler. Bende detaya girerek, neden böyle düşündüğümü açıklamak isterdim fakat vaktimi buna harcamamın gereksiz olacağı kanaatine vardım. Daha fazla kitap okumanı tavsiye ediyorum. Sana hayatta başarılar.

Alıntıları Göster
    ciddi ciddi hepsini okudun yani

• frekans aralığı eskiden çok önemli değildi belki de ama hi res yani yüksek çözünürlüklü ses çıktıktan sonra frekans aralığı önem kazandı, ben xz premium telefon kullanıyorum ve bu cihaz yüksek çözünürlüklü sesi destekliyor ama tabi birde hi res kulaklığım olması gerekli. En uygun fiyatlı hiç res kulaklık 350 TL civarı ve frekans aralığı 5 hz 30 khz hatta 4 hz 100 khz kulaklık gördüm fiyatı uçuk tabi ki.. Bunların yanı sıra benim Yamaha PRO400 kulaklıkta gözüm kaldı yamana ses olayında çok başarılı, fakat frekans aralığı 20 hz 20 khz ve sürücü birimi 50 mm.Teknik Özellikler:

Dizayn: Aşırı kulak, geri kapalı

Sürücü Tipi: Dinamik, Neodimyum mıknatıs

Sürücü Birimi : ?2 "(50 mm)

Empedans: 23 ohm @ 1kHz

Maksimum Güç: 1000 mW

Ses Basınç Seviyesi: 106 dB ± 3 dB (1 kHz, 1 mW)

Frekans Tepkisi: 20 Hz - 20 kHz

Ağırlık (Kablo hariç) : 10.2 oz (289 g)

Girişler: 1 / sol earcup 8 "(3,5 mm)

Kablo Uzunluğu:

KABLO A: 4 ft (1,2 m) uzaktan / mikrofon Apple cihazlar için optimize ile ayrılabilir, arapsaçı dayanıklı yassı kablo

KABLO B: 10 ft (3 m) sökülebilir, arapsaçı dayanıklı yassı kablo

Konnektörler:

KABLO A: 1/8 "bir tarafta L-tipi (3,5 mm) erkek-erkek Mini stereo;

KABLO B: 1/8" (3,5 mm) erkek-erkek Mini stereo fiyat:450TL

Sizce bunu mu almalıyım yoksa 350 tl ye frekans aralığı geniş hi res kulaklık mı?? siz ne dersiniz? (Bu arada bu uygun fiyatlı hi res kulaklıkların sürücü birimi en fazla 40mm , ses kalitesinde sürücü birimide önem taşıyor diye duymuştum..)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.