Şimdi Ara

FSB Çarpan?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
2.998
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Overclok yaparken (CPU), araştırmam sonucunda bir çok yerde çarpanla oynamak yerine FSB yi artırmanın daha mantklı olacağını yazıldığını gördüm.
    Benim anlayamadığım o zaman çarpanı açık olan işlemcilerde (Örnek: QX9650 gibi extrem işlemciler) neden çarpanlar açık ve ne işe yarıyor?
    FSB ile oynadığınızda RAM lerin değerlerinin değiştiğini biliyoruz. O zaman FSB yi sabit tutp çarpanlarla oynamak daha mantıklı olmaz mı?
    Konuya hakim olan arkadaşların bu kkonudaki bilgi ve görüşlerini paylaşmalarını rica ediyorum.

• Hayır yanlış düşünüyorsunuz.Çarpanı ne kadar yüksek tutarsanız o kadar iyidir yani o kadar az fsb ye yüklenme ve ısınma olacak demektir.Örnek vermek gerekirse..Çarpanı 9 olan bir işlemcimiz oldugunu varsayalım..

500 X 9 = 4.50 GHZ

562,50 X 8 = 4.50 GHZ

Yani aynı hıza çıkmak için çarpanı düşürünce fsb artırmak zorunda kalıyoruz bu da hem aşırı ısınmaya hem aşırı güç tüketimine hem de fsb sınırına takılma riskine neden oluyor.Ayrıca siz sanırım yanlış anlamışsınız o konuyu.Çarpanla oynamak diye bişiy yoktur.Çarpanı mantık olarak en yükseğe alırsınız ve gidebildiğiniz kadar fsb ye yüklenirsiniz.Ramlere gelince zaten oc yapcaksanız ram hızlarını da artırmak zorundasınız yoksa pc açılmaz.FSB yi sabit tutup çarpanlarla oynamak? Önemli olan bu değil önemli olan şu.Az fsb ve yüksek çarpanla en yükse hıza ulaşmak sizin dediğiniz tam tersi ve olanaksız birşey yani siz diyorsunuzki çarpanı düşürüp veya hiç dokunmadan fsb ye yüklenelim.Nereye kadar yükleneceksiniz? Sınırı var bunun bir yerde tıkanır tabi anakarta bağlı.Birde yeri gelmişken söyleyim aşşağıda verdiğim örnekte (zaten aklınızda soru işareti kalmayacak) performans farkı hiç denecek kadar azdır belki yüzde 1.

Aynı ram anakart ve cpu kullandıgımızı farzedelim.Maximum fsb sınırımız 600 olsun ve çarpanımız 9.

400 x 9= 3.60 ghz

600 x 6= 3.60 ghz

Bu iki kombinasyon arasında fark yoktur ama çıkılacak hız 3.60 ise mantıklı olan tercih tabi ki ısınmayı ve yüklenmeyi önlemek amacı ile 1. seçenek olacaktır.Yani yüksek çarpan düşük fsb
    Sınır dediğimiz olay ise şudur..Aynı örnekten yola çıkarsak şu duruma varmamız gerekiyor..

600 x 9 =5.40 ghz

Mantık olarak açması lazım ama sınıra veya bariyer diye tabir ettiğimiz yere geldiği için takılacak ve açmayacaktır.Kendimden bir örnek vereyim.Daha dün Q9450 işlemci aldım E8400 yerine.

E8400 oc ile kullanırken çıkabildiği en son nokta---- 500 x 9 = 4.50 ghz (stabiliteden bahsetmiyorum)
    Q9450 oc ile kullanırken çıkabildiği en son nokta----450 x 8 = 3.60 ghz

Niye E8400 de 500 fsb verebilirken aynı anakart Quad işlemcide sadece 450 ye çıkabilmektedir? Bu cevabı sadece ve sadece işlemcide arayacaksınız.Olay buİşlemci takoz diye bişey duyduysanız bu odur işte.Youtube da izledim birisi q9450 ile ve stok fanla 4 ghz görmüş yani 500 x 8 yapabilmiş ama ben yapamadım demekki olay işlemcinin takoz olup olmamasına bağlı

• Arkdaşım bütün yazdıkların yanlis carpan ile daha stabil bir şekilde sadece işlemcin hız aşırtma olur.

Gidip o saçma sapan FSB ile oynarsan CPU hızı ile beraber 30 tane daha hızı yükseltmiş olursun ve işlemcin staibl oldugu halde diğer bileşenlerin stabil olmaz ve CPU'yu kullandırtmak veya CPU stabil oldugu halde sen sorunu CPU'dan sanarsın.

Kesinlikle Carpan ile hız aşırtma öneriyorum.

FSB: Artırırsan hem cpu frekansı hemde diğer bileşnlerin frekansı artar.Bunlar dram, pci, qpi , ht hızları gibi.(Bunlar içinde dikkat etmen gerek rem frekansıdır, her bir fsb de 10mhz remler artar , buna dikkat etmelisin cunku cpu ocu kaldırsada remler kaldırmaz. Eee o zaman nasil işlemciye oc yapacam dersen altta anlattım ! )

raito (multipler - carpan) : sadce cpu frekansı artar.

Voltaj Auto'da kalsın cogu anakart otomatik veriyor. Ama normalden fazlada verebiliyor en iyisi manuel olarak girmek,işlemcinin voltaj istemesinin nedeni ne dersen cekirdeklerin frekansı kaldırmıyor ve stabilite sorunu yaşıyorsa voltaj vermen gerekebilir.

NOT: FSB ile oc yapacaksan remleri bir alt mhz seviyesine al (rem frekansını düşür yani). Öyle fsb artırmaya basla. Bunun nedeni remler oc'u kaldırmayabilir ve işlemcin oclu halde oldugu halde remler stabil olmayabilir, pc acılmayabilir, donabilir kısaca oclu işlemcinide kullanamazsın. Remin oc potansiyeli güzel ise rem frekansını düşürmek gerekemez, yinede fazla bir fsb yüksetilmesini oclu ile remler kaldırmaz.

Öyle birşey yapaaksınki fsb ile remin default iken kac mhz iken ona getireceksin sonra ratio ile oc yapcaksın.Bu sayede hem fsb ile işlemciye oc yapmıs hemde remler seni kısıtlamamıs olucak. ( Örnek vermek gerekirse 1600mhz remin varsa 200fsb 2000mhz olur. Bunu 2000mhz olunca rem frekans listesinden 1600mhz cekeceksin sonra ratio ile oc yapacaksın -21 ratio x 200 fsb : 4200mhz örnegin-)

Ayrıntılı bilgi google.com ve youtube.com...

• Arkadaşlar teşekkür ederim.
    Benim anlamak istediğim şey de bu zaten. Ben QX9650 işlemci aldım, sizlerinde bildiği gibi bu işlemcinin çarpanları açık. Yukarıda sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile FSB yi sabit tutup çarpannını yüklsetmem gerekiyor. Doğrumudur?
  • Evet ve stabil olması için voltaj vereceksin.
  • İyide peki o zaman benim işlemcinin fsb si yani default fsb 333..Şimdi sizin dediğinize göre çarpanla oynarsam (max çarpan 8) çıkabileceğim hız 8*333=2.66 ghz iyide zaten işlemcinin default hızı yani fabrika çıkış hızı bu.çarpanı 9 veya 10 yapamayacağıma göre nereyi artırcam??fsb yi artırmadan sadece çarpanla oynayarak oc yapacaksanız arkadaşın dediği gibi çarpanı açık işlemcim olması lazım.iyide piyasada kaç tane çarpanı açık işlemci var?sanırım şimdi ne demek istediğim anlaşıldı.Kaldı ki çarpanı açık işlemciler çok pahalı örnek arkadaşın cpu..Herkeste bu işlemciden olamayacağına göre???

Edit: Bu arada MERT AYAN bütün yazdıklarımın yanlış oldugunu söylüyor o zaman ben E8400 ü nasıl 4.50 ghz yaptım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ALBAY -- 24 Şubat 2010; 18:05:22 >

• Ben carpanı acık işlemcilerden bahsettim zaten sizin yorumunuzu okumadım bile, yani yazdıklarım size karsi filan değil. Tabiki Max carpanı cok düşük olan işlemcilerde FSB ile yapacaksın el mahkum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alobar60

Arkadaşlar teşekkür ederim.
    Benim anlamak istediğim şey de bu zaten. Ben QX9650 işlemci aldım, sizlerinde bildiği gibi bu işlemcinin çarpanları açık. Yukarıda sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile FSB yi sabit tutup çarpannını yüklsetmem gerekiyor. Doğrumudur?

quote:

Orijinalden alıntı: 666

İyide peki o zaman benim işlemcinin fsb si yani default fsb 333..Şimdi sizin dediğinize göre çarpanla oynarsam (max çarpan 8) çıkabileceğim hız 8*333=2.66 ghz iyide zaten işlemcinin default hızı yani fabrika çıkış hızı bu.çarpanı 9 veya 10 yapamayacağıma göre nereyi artırcam??fsb yi artırmadan sadece çarpanla oynayarak oc yapacaksanız arkadaşın dediği gibi çarpanı açık işlemcim olması lazım.iyide piyasada kaç tane çarpanı açık işlemci var?sanırım şimdi ne demek istediğim anlaşıldı.Kaldı ki çarpanı açık işlemciler çok pahalı örnek arkadaşın cpu..Herkeste bu işlemciden olamayacağına göre???

Edit: Bu arada MERT AYAN bütün yazdıklarımın yanlış oldugunu söylüyor o zaman ben E8400 ü nasıl 4.50 ghz yaptım

Arkadaşta zaten çarpanı açık bir işlemci varmış. yapması gereken çarpanı yükseltmek ve aynı oranda voltaj vermek sanırım.Ama tabi bu deneme yanılma yöntemi ile gerçekleşecektir

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.