konunun acemisi olduğumu en başta belirteyim ilk kez bir foruma bir başlık açıp birşeyler yazıyorum ama yıllardır bu sitenin kullanıcılarından çok şey öğrendiğimi teşekkür ederek belirtmek isterim. geçen hafta fx 6300 den fx 8300 e buradaki araştırmalarım sonucu karar verdim. işlemciyi aldığım günden beri oc yapmakla uğraşıyorum. nerdeyse bu işlemci takoz çıktı bi türlü oc olmuyor diye geri verecektim. istediğim fazla bişey değil 4.2 gb civarında stabil çalışsın yeter. zira soğutucum çokta üst düzey bir soğutucu olmadığından daha yüksek değerlere çıkamayacağımın farkındayım. forumlarda yaptığım araştırmalarda fx 8300 için benim istediğim hızlarda çalıştırabileceğim voltaj değerlerine ilişkin herhangi bir konu bulamadım. bu yüzden bu konuyu açtım. diğer fx işlemcilerin 4.2 gb veya 4.4 gb gibi hızlara çıkabilmesi için core voltajının en az 1.40 üzerinde olması nb voltajının da 1.30 küsürlerde gezmesi gerektiğini gördüm. ancak bir haftadır yaptığım yüzlerce denemeden sonra gördüm ki bu durum fx 8300 için geçerli değil. fx 8300 benim sistemimde çok daha düşük voltaj değerleriyle 4.2 gb seviyesini gördü. şu an prime95 en az 50 dakikadır çalışıyor ve sıcaklık tahmin ettiğim gibi 90 dereceyi gördü ama çekirdekler herhangi bir hata vermedi. en son oc değerlerim resimde görüldüğü gibi:
90 derece cok yuksek bir deger islemciye zarar vereceksiniz
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
evet doğru ama bu kadar yükselmesi benim hatammış. geçen pazar yeni bir kasa almıştım. everest rampage 75. sistemi kasaya aktarırken işlemci fanının yönünü ters takmışım. onu düzeltikten sonra da prime 95 i çalıştırdım tam yükte ısı 78 dereceyi geçmedi. geçen yıl sistemi topladığımda işlemcinin stok fanı gürültülü olduğu için ve de overclock yapmayı düşünmediğimden vatanda gördüğüm en ucuz işlemci fanını almıştım. şimdi de bu yüzden daha yüksen hızları denemeye çekiniyorum. ama haftasonu bişeyler yapabilirim bi de şey: koyduğum resimde işlemci değerleri tümüyle görünsün diye ai suiti kullandım ama verdiğim o değerlerin tümünü bios menüsünden yapmıştım. onu da belirtmek isterim. ai suit ile bu şekil bir overclock yapmayı çok denedim ancak o programla bu iş istediğim gibi olmuyor ya da ben beceremedim. ai suit fx 8300 işlemcide oc de 3.6 ghz nin üstüne çıkmıyor
selam yine ben sistem gayet stabil olmasına karşın oyunda berbat bir fps görünce bir kaç ufak oynama yaptım. orta karar bi bf3 tankçısıyım :D (forever bf3). bu düşük fps nin düşük voltaj değerleriyle ilgisi olduğunu düşündüm. sistem stabil olmasına karşın ekran kartı işini tam olarak yapamıyor yada daha doğrusu işlemci ekran kartına yeterince takviye veremiyor gibi sanırım. vaktim olmadığı için forumda bu konuyla ilgili araştırma yapamadım önce nb voltajını bir kademe artırtım. baktım stabilitede bir sorun yok cpu voltajını da bir kademe artırıp oyunu denedim. bir miktar yani 5-6 fps kadar bir iyileşme oldu. fakat halen daha istediğim gibi değil. bu yüzden nb voltajını bir kademe daha artırdım. son durum şu:
şu an fazla vaktim olmadığı için son durumu yeterince test edemedim ama stabilite konusunda bir sıkıntı yaşayacağımı düşünmüyorum. ama şu benim dandik soğutucu yüzünden işlemci fazladan 4-5 derece ısınmaya başladı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi giyotyn -- 14 Ekim 2015; 23:20:40 >
vaov çıkmadan önce son bi cinebench testi yapayım dedim son bi haftadır oc ile uğraşmaya başladığımdan beri en yüksek değeri gördüm. neyse bana müsaade işe gidicem