Şimdi Ara

Galaxy Note 9'un fiyat etiketi belli oldu (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
71
Cevap
0
Favori
1.982
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Şaka mı lan bu konuştuğumuz rakamlara bak??

• quote:

Orijinalden alıntı: Scene

Merhaba

Evet fiyat belirlenirken genellikle piyasadaki boşluğa göre belirlenir. Bunu sanmıyorum, bu böyle zaten. Her şirket kendi ürünlerini piyasada konumlandırmayı tercih eder. Bu yüzden bazen daha düşük karlar elde ederler, bazen bilinçli olarak zarar ederler. Şu anda bahsettiğimiz konunun parça/montaj faaliyeti ile fazla alakası yok. Çünkü firmalar tüm hesaplamaları yaptıktan sonra piyasada yer edinmek için veya kendilerini konumlandırmak için uygulayabilecekleri bir kar oranı koyuyorlar.

Bugüne kadar Htc ve Sony amiral gemileri Apple'ın amiral gemilerinden daha pahalı olmadığına göre bahsettiğiniz denklem çalışmıyor demektir. Bunun basit bir sebebi var. Sony ve Htc'nin amiral gemileri bir çok anlamda Samsung ve Apple'ın amiral gemilerinin gerisinde. Kaldı ki bu firmalar arge, dağıtım gibi maliyetlere örneğin Apple kadar harcama yapmıyorlar.

Örneğin Sony XZ2 649 dolar x 4.85 x 1.43 ≡ 4499 TL

Bana göre Sony XZ2 Premium 4999 bandına çekilebilir.

Özetle firmalar zaten piyasada konum edinmek için tüm masrafların üstüne manipule edebilecekleri bir kar marjı koyuyorlar zaten.

800 dolarlık bir amiral gemisi ile 1000 dolarlık bir amiral gemisi arasında 200 dolar fark;

Dolar 2 TL iken 200 x 2 x 1.43 = 572 TL olarak Türkiye'ye yansırken

Dolar 4.85 iken 200 x 4.85 x 1.43 = 1387 TL oluyor.

Demek istediğim artık dolar fiyatı üzerinden yapılan manipulasyon TL üzerinden anlamlı bir noktaya gelebiliyor.

Meraktan soruyorum Türkiye, Amerika vs farketmiyor siz Apple'ın bir telefona bahsettiğiniz arge, üretim vs tüm harcamalar dahil edildikten sonra ne kadar kar koyduğunu düşünüyorsunuz? Bilgiyi nereden edindiğinizi de söyleyin. Siz demek ki Samsung'un 1150 dolara sattığı telefona tüm harcamaları eklediğinizde 1000 dolar ettiğini ve %15 kar koyduğunu zannediyorsunuz.

Ya da Apple, Samsung, Htc ve Sony firmalarının % kaç kar koyduğunu tahminen (bilmenize imkan yok) söyleyin. Yeniden hesaplayalım.

Alıntıları Göster
    Öyle bir kar marjı yok. Onu anlatmaya çalışıyorum. iPhone X veya Note 8 ayarındaki bir amiral gemiyi 649 dolara satamazsın. Neredeyse hiç lisans bedeli ödemeyen Oppo (find X), Vivo filan bile satamıyor. Sony, HTC nasıl satsın? Yoksa onlarca milyar dolarlık bu şirketlerde senin benim kadar kafası çalışan en azından bir açık öğretim muhasebe mezunu birileri vardır diye düşünüyorum senin ettiğini akıl edecek. :D

Samsung'u bilmiyorum ancak Apple örneğin 2018 2. mali çeyrek raporlarında 3. çeyrek için şöyle bir ifade geçmiş;

Apple’ın 2018 mali yılı üçüncü çeyreği için genel öngörüleri şunlar:
    51,5 milyar ile 53,5 milyar dolar arasında gelir
    Yüzde 38 ile yüzde 38,5 arasında brüt marj
    7,7 milyar ile 7,8 milyar dolar arasında işletme gideri
    400 milyon dolar tutarında diğer gelirler/(giderler)
    Yaklaşık yüzde 14,5 oranında vergi

Benim anladığım şu; 52 milyar dolarlık satış yapacaklar. Bu satışın brüt karı 19,8 milyar dolar civarında olacak. Buradan 7.8 milyar dolar genel gider ve ar-ge yi çıktığımızda vergi öncesi karı 12 milyar dolar civarına inecek. %14.5 vergiyi cirodan mı ödeyecek yoksa yârdan mı bilmiyorum. Ama cirodan bildiğim kadarı ile. Zira 52 milyar dolara aldıkları vergiler (ABD için %10, TR için %50 vs) dahil. Onu da düştüğümüz zaman kemiksiz %10 gibi bir oran çıkıyor ortaya. Hatta %9

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erasmus78 -- 16 Temmuz 2018; 21:12:0 >

• 7200tl bekliyorum

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Note 8'in Polonya Mediamarkt satış fiyatı 4299 PLN. Yani Note 9'un Polonya fiyatı doğru ise Note 9'un fiyatı Türkiye gibi parası sürekli değer kaybeden ülkeler hariç değişmeyecek.

https://mediamarkt.pl/telefony-i-smartfony/smartfon-samsung-galaxy-note-8-midnight-black

Azıcık araştırılsa yeter. Benim 5 dakikamı almadı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erasmus78

Öyle bir kar marjı yok. Onu anlatmaya çalışıyorum. iPhone X veya Note 8 ayarındaki bir amiral gemiyi 649 dolara satamazsın. Neredeyse hiç lisans bedeli ödemeyen Oppo (find X), Vivo filan bile satamıyor. Sony, HTC nasıl satsın? Yoksa onlarca milyar dolarlık bu şirketlerde senin benim kadar kafası çalışan en azından bir açık öğretim muhasebe mezunu birileri vardır diye düşünüyorum senin ettiğini akıl edecek. :D

Samsung'u bilmiyorum ancak Apple örneğin 2018 2. mali çeyrek raporlarında 3. çeyrek için şöyle bir ifade geçmiş;

Apple’ın 2018 mali yılı üçüncü çeyreği için genel öngörüleri şunlar:
    51,5 milyar ile 53,5 milyar dolar arasında gelir
    Yüzde 38 ile yüzde 38,5 arasında brüt marj
    7,7 milyar ile 7,8 milyar dolar arasında işletme gideri
    400 milyon dolar tutarında diğer gelirler/(giderler)
    Yaklaşık yüzde 14,5 oranında vergi

Benim anladığım şu; 52 milyar dolarlık satış yapacaklar. Bu satışın brüt karı 19,8 milyar dolar civarında olacak. Buradan 7.8 milyar dolar genel gider ve ar-ge yi çıktığımızda vergi öncesi karı 12 milyar dolar civarına inecek. %14.5 vergiyi cirodan mı ödeyecek yoksa yârdan mı bilmiyorum. Ama cirodan bildiğim kadarı ile. Zira 52 milyar dolara aldıkları vergiler (ABD için %10, TR için %50 vs) dahil. Onu da düştüğümüz zaman kemiksiz %10 gibi bir oran çıkıyor ortaya. Hatta %9

Alıntıları Göster
    Dostum bak bir şeyi anlamadığın çok kesin.

Sana zaten amiral gemisi yazdım. Her firmanın amiral gemisi farklı. Bu noktada marka algısı yüksek olan firmalar, Apple'dan veya Samsung'dan teknolojik olarak daha geride olan amiral gemilerini satmaya fırsat buldular diyorum. Zaten bu konuda senle anlaştık.

Şimdi anlaşamadığımız noktaya geleyim.

Örneğin Samsung Galaxy Note 9 1000 dolar olsun ve Samsung bu telefonu 1150 dolardan satıyor olsun. (Bahsettiğin gibi %15 kar olsun)

Örneğin Htc, Note 9 ayarında bir telefon çıkarmış olsun. Bu durumda Htc bu telefonu örneğin 1050 dolardan satabilir.

Şimdi sen "1050 dolar htc'ye vereceğime 1150 dolar samsunga veririm daha iyi" diye bir düşünceye sahip olabilirsin. Eskiden de böyleydi zaten.

Dolar 2 tl iken aradaki 100 dolar veya 50 dolar pek bir etki etmiyordu. İnsanlar 100 dolar daha koyarım (280 Tl daha koyarım, vergi dahil) Note 9 alabilirim diyorlardı.

Şimdi ise dolar coştuğu için 100 dolar fark 693 Tl'ye denk geliyor ki burada insan 693 TL'yi çok görebilir.

Yani artık dolar cinsinden kar marjındaki ufak değişiklikler, oynamalar Türk Lirası'nda kendini hissettirebiliyor.

Eğer 1 dolar 4.85 değil de 100 Tl olsaydı, yapılacak 10 dolarlık indirim bile TL açısından büyük farklar oluşturabilecekti.

Artık 3700 TL'ye iphone satılırken 3200 TL'ye Htc telefonlarını satamaz gibi bir durum yok.

Hem amiral gemilerini daha ucuza üretiyorlar hem de daha az kar marjı koyarak büyük farklar elde edebiliyorlar.

Benim kişisel görüşümü sorarsan hangi masrafı eklersen ekle telefonun maliyeti 700 doları asla geçmez. Yani bana sorarsan %30 civarı veya fazla. Bilmediğimiz parametreler üzerinden konuşmamız da biraz anlamsız fakat şöyle bir hesap yapabiliriz.

1150 dolara telefonunu fiyatlandıran samsung Türkiye'ye 1000 dolara getireceğini düşünüyorum. Bu durumda karı %15'ten yüksek olacağı zaten kesin. Türkiye'ye maliyetine satıyor olamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 16 Temmuz 2018; 21:12:10 >

• Erasmus78 kullanıcısına yanıt
    iPhone X 64GB modelin materyal maliyeti 412.75$ değil 370.25$.

https://technology.ihs.com/596781/iphone-x-costs-apple-370-in-materials-ihs-markit-teardown-reveals

2017 3. çeyrek ortalama iPhone satış fiyatı yaklaşık 600$.

http://www.businessinsider.com/apple-iphone-average-selling-price-2018-2

2017 3. çeyrek iPhone başına kar 151$.

https://www.counterpointresearch.com/chinese-brands-mobile-handset-profit-crossed-us1-5-billion-first-time-single-quarter/

Yani 2017 çeyreğinde ortalama her sattığı iPhone'dan %25 kar etmiş. Düşük fiyatlı telefonlarda kar oranı daha az olacağından X gibi en üst seviye en pahalı telefonlarda kar oranının da daha yüksek olduğu su götürmez.

• Scene kullanıcısına yanıt
    Ama sen küçük bir fark koymadın ki ortaya. 7.500 TL ilk cihazı 7.000 e değil de 5.000'e satsın dedin. 6.000 desen anlarım da 5.000 ne? Elektronik üründe %30 kar nerede görülmüş? Ancak cihaz ömrünün sonuna geldiğinde belki. Oda Apple gibi fiyat düşürmezsen mümkün. Yoksa mümkün değil.

Düşün işte; Apple operasyonel giderleri, ar-ge ve vergiler hariç brüt karı %38...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erasmus78

Ama sen küçük bir fark koymadın ki ortaya. 7.500 TL ilk cihazı 7.000 e değil de 5.000'e satsın dedin. 6.000 desen anlarım da 5.000 ne? Elektronik üründe %30 kar nerede görülmüş? Ancak cihaz ömrünün sonuna geldiğinde belki. Oda Apple gibi fiyat düşürmezsen mümkün. Yoksa mümkün değil.

Düşün işte; Apple operasyonel giderleri, ar-ge ve vergiler hariç brüt karı %38...
    Dostum adam zaten xz2'yi 639 dolardan satıyor amiral gemisi.

639 doları da sana hesapladım. 4499 TL.

Şimdi xz2 premium çıkacak. Yırtınsa 5499 olur.

650 - 750 dolara amiral gemisi nere, 1000 dolara amiral gemisi nere.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Scene -- 16 Temmuz 2018; 21:24:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guaire

iPhone X 64GB modelin materyal maliyeti 412.75$ değil 370.25$.

https://technology.ihs.com/596781/iphone-x-costs-apple-370-in-materials-ihs-markit-teardown-reveals

2017 3. çeyrek ortalama iPhone satış fiyatı yaklaşık 600$.

http://www.businessinsider.com/apple-iphone-average-selling-price-2018-2

2017 3. çeyrek iPhone başına kar 151$.

https://www.counterpointresearch.com/chinese-brands-mobile-handset-profit-crossed-us1-5-billion-first-time-single-quarter/

Yani 2017 çeyreğinde ortalama her sattığı iPhone'dan %25 kar etmiş. Düşük fiyatlı telefonlarda kar oranı daha az olacağından X gibi en üst seviye en pahalı telefonlarda kar oranının da daha yüksek olduğu su götürmez.
    Olabilir. Ben detaylı bakmadan Google'dan çıkan ilk sonuca baktım. 412.75 dolar yazıyordu. Belki de 256 lığın maliyetidir o. Dikkat etmemişimdir. Ayrıca o 151 dolar rakamı doğru mudur, neleri içerir, neleri içermez bilmiyorum...

Aha sana Apple kendi açıklamasının linki;https://www.apple.com/tr/newsroom/2018/05/apple-reports-second-quarter-results/

Diyor ki;

Bir sonraki çeyrekte 52 milyar dolar ciro yapacağım, 7.8 milyar dolar operasyonel giderlere ve ar-ge ye harcayacağım, 7.84 milyar dolar da vergi ödeyeceğim. Malzeme ve işçilik maliyetim de 32 milyar dolar olacak. 5.4 milyar dolar da kemiksiz para kazanacağım. Kabaca %9... Tabii bu tüm ürünler ve servislerinin ortalama kârı. Belki iPhone'larda %20 kâr ediyordur da MBP ailesinden %3 kâr ediyordur. O kısmı detaylı bilmemiz mümkün değil.

• Bu telefonu isterse 72 ay taksitle bile alan biri benim gözümde aşırı zengin sayılır. İnanılır gibi değil bu miktarlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • iphone yeniden statü göstergesi olacak.

• quote:

Orijinalden alıntı: Scene

Türkiyeye özel fiyatlandırma ile 6999 TL olacağını düşünüyorum. Bu şekilde iphone x'in 7499 TL barajının altında kalmış olur.

Muhtemelen 1000 $'dan 1000 (dolar) x 4.85 (Dolar Kuru) x 1.43 (Vergiler) ≡ 6999 Türk Lirası

Apple haricinde kimse şu an psikolojik sınır olan 7000 üzerine Türkiye'de kayda değer miktarda telefon satamaz.

Ülkemiz için ufak bir tespit yapmak istiyorum. Htc ve Sony gibi firmalar için şu durum aslında inanılmaz bir fırsat. Bu firmalar kendi amiral gemisi telefonlarının fiyatlarını konumlandırmak için bundan daha uygun bir fırsatı bir daha yakalayamazlar.

Marka değeri yüksek olan firmalardan (Samsung, Htc, Sony vs) 4999 TL'ye amiral gemisi veya amiral gemisine yakın iyi bir telefon sunan bence pastayı götürür.
    Piskolojik sınıra Bak

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 6699TL diyorum.
    Ön siparişe özel ağır toplardan 2 3 büyük hediye verirler tabi TR harici Avrupa ülkelerinde durum bu.
    Burada saat ya da DEX+256gb hafıza kartı gibi ayrı ayrı seçenekler gelir.

• Öyle yorumlar var ki, sanırsın Apple, Samsung vs. amme hizmeti veriyor hiç uçuk karlar etmiyor.

Batmasınlar da bize teknoloji getirsinler diye destek olmak için alıyoruz biz de.

• Neden samsung almadığımı şu basit örnekte açıklayacağım
    1) günelleme desteği sınırlı
    2) güncellemede ülke ayrımı var
    3) uk abd vs ülkelerde yayımladıkları güncelleme ile türkiyedeki güncelleme arasında Dağlar ovalar denizler kadar fark var yazılımını değiştirdiğim(uk olarak) samsung tabletim şuan resmen uçuyor eskiye nazaran peki ben tüketici olarak hem daha çok ödeyeceğim hemde en boktan hizmeti alacağım bu değişmedem Apple daha çok top koşturur. isheep diye dalga geçiyorsunuz ama tvsinden tabletine her güncelleme en çok bir gün sonra apple kullanıcısına geliyor ve aynı güncelleme. Kısacası android kullanıcılarının tepkisizliğide buna sebep oluyor kernelden midir nedir samsung türkiyedeki güncellemeler REZALET bir Allahın kuluda çıkıp yok canım öyle diyemiyor samsung almayın da ne alırsanız alın.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 8.999 TL veya 8.499 TL.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • note8 de bana hayal oldu.
    op5e carbon yada aramid kılıf alayım
    görünüşe göre uzun zaman geçireceğiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Zooe

Piskolojik sınıra Bak

Alıntıları Göster
    Malesef böyle oldu. İnsan söylerken bile şaşırıyor.

0-3000 TL Giriş

3000 - 5000 TL Orta (Çinli firmaların amiral gemileri + Samsung, Apple orta seviye telefonları)

5000 - 7000 TL Üst (Marka değeri yüksek olan firmaların amiral gemileri Sony, Htc, Huawei)

7000 TL üzeri lüks (Samsung ve Apple amiral gemileri)

• Ne kadar üstün özellikli telefonlar çıkarsa çıksın yaptigimiz şeyler aynı. Ben hala galaxy s3 kullanıyorum ama not 9 almak icin gerekli bir sebep goremiyorum. Hani pc oyunları gibi kaliteli oyun veya uygulamalar çıksa gerek duyabilirim ama oda yok.yani bence bilincsuz tuketimden baska birsey degil.

• 7299 TL olacak diyorum...

• 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.