Şimdi Ara

GAMING NOTEBOOK INCELEME YAZISI (2500 LIRA CIVARI BUTCE)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
2
Favori
1.208
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Forumda yaklaşık 3 haftadır geziniyorum ve sınırlı bir bütçe ile en mantıklı bilgisayarı seçme konusunda yardımcı olmak istedim. Evet yazı biraz uzun ama forumda en çok konuşulan bilgisayarlar hakkında bilgileri bir araya getirip karşılaştırma yapmak istedim.
    Bilgisayar almayı düşünüyorum ve 2500 lira civarı bir bütçem var. Bilgisayar oyun bilgisayarı olacak. Acelem yok 1.5 ay sonra almayı düşünüyorum. Benim asıl kafamda olan bilgisayar yeni nesil msi ge60 2oe bu süre içerisinde sanal satış mağazalarında olacak. Yaklaşık 1 aydır internet üzerinden araştırma yapıyordum ve bugün vatan'a gidip alternatif olabilecek bilgisayarları inceledim. Daha önce forumlarda da bu konu hakkında mesajlarım oldu, tutarsızlıklar varsa affola çünkü uzun süredir birkaç sebeple sadece internetten araştırma fırsatım olmuştu ve daha yeni gidip yerinde inceledim. Orda bir görevli ile baya konuştuk bu bilgisayarlar hakkında.
    Aklımda 4 bilgisayar var; asus n56vz-s4283h, lenovo y500 sli, msi ge60 0nd (453-412-660)tr ve de 1-2 ay içinde satımına başlanacak olan msi ge60 20e.

Asus ile başlamak istiyorum. Asus bildiğimiz gibi parçalarının sağlamlığı ile aynı zamanda satış sonrası servis hizmeti kalitesi ile ünlü bir marka. İncelediğim bilgisayarlar içinde en sağlam olanı lenovo y500 olsa da asus'un bu makinesi de çok çok sağlam. Alüminyum kasa hem dayanıklılığı üst seviyeye çıkarıyor hem de soğutmada çok etkili bir yardımı var. Tasarım gerçekten güzel ve kesinlikle çok kaliteli bir ürün olduğunu gösteriyor. Performansa gelecek olursak, incelediğim bilgisayarlarda ram'i 16gb ile en yüksek bilgisayar asus ama şunu söylemek isterim oyunlar için bile 8gb ram'in gayet yeterli olduğu günümüzde 16 gb ram gereksiz ücret artışına sebep oluyor. Tabi şu da bir gerçek 2-3 sene sonra o miktarda ram'i arayacağız. Ama dediğim gibi şu an için gereksiz zaten ilerde ihtiyaç duyduğumuz zaman diğer bilgisayarlara ram upgrade yapmak mümkün. Bir diğer konu ekran kartı konusu. Asus'taki bu modelde 4gb ekran kartı kullanılmış deniyor. Yanlıştır, gt650m 2gb hafıza ile üretilen bir ekran kartıdır. Peki nasıl 4gb olmuş o, şöyle, bilgisayarda sli teknolojisi olmadığı halde çift ekran kartı kullanılmış. Adamlar 2 tane 4gb ram 8 gb ram eder mantığı ile iki ekran kartı ile ekran kartının hafızasını arttırmışlar. Bildiğiniz gibi bu modelde sli teknolojisi yok ve de 2gb ekran kartı hafızasının çok çok yeterli olduğu günümüzde 4gb ekran kartı hafızası yine bilgisayardaki gereksiz fiyat artışı sebeblerinden biri. Şunu diyebilirsiniz, ram'in yüksek olması uzun vadede iyi bir şey de bu değil mi. Ekran kartının modelini düşündüğümüz zaman hafızası ne kadar yüksek olursa olsun diğer teknik özellikler düşük olduğu için uzun vadede bir artı olarak bunu göremeyiz. Uzun lafın kısası kullanıcın gözünü boyama ile pazarlama stratejisini bu bilgisayarda rahatlıkla görebiliriz. Rakamları gereksiz yere arttırıp fiyatı da arttırmak asus'a yakışmamış. Disk hızı konusunda da asus bir adım geride. İncelediğim diğer bilgisayarlarda disk hızları 7200 rpm, asus'ta ise 5400 rpm. Bu oyunlarda çok fark yaratmasa da dosya transferleri sırasında sizi çok daha fazla bekletir. Son olarak şunu da söylemek isterim, asus'un bu bilgisayarı oyun bilgisayarı amacı ile üretilmiş bir bilgisyar değil, multimedia bilgisayarı dolayısı ile soğutma sistemi yeterli değil. Bu bilgisayara sahip yakın bir arkadaşıma bana "oyunlardan soğudum sırf şu ısınma yüzünden " dedirten bir bilgisayar asus n56vz.

Lenovo y500 sli ile devam edelim. Daha önce de belirttiğim gibi en sağlam yapıya sahip bilgisayar bu. Tabi ki alüminyum. Bu modelde patentinin sadece lenova’da olduğu bir teknoloji var, kendi kendine toz temizleme. Bilgisayar içindeki tozu alttan dışarıya çıkarıyor. Ayrıca bu üründe kedi gibi 4 ayağının üzerine düşme olayı da varmış, artık kaç metreden düşürürsünüz de bu özelliğe şükredersiniz bilemiyorum :).Vatan’daki görevli bana bu serinin ankamall’de lansmanının yapıldığı, orada bilgisayarın üzerinden tır geçirildiğini ve makinenin hala sağlam olduğunu söyledi ki bu da çok ilginç. Özetle bilgisayar epey sağlam bir bilgisayar. Performansa gelecek olursak, bu modelde çift ekran kart ve sli var. Sli ile grafik performansı çok üst seviyelere çıkıyor, çift gt650m ekran kartı yeni nesli msi ge60 2oe’deki gtx765m ile yarışır bir hale geliyor. Ram mevzusuna gelince, 8gb ram’in yanında vatan’daki sli’li lenovo y500 modelinde ayrıca ön bellek olarak kullanılan yine performansa etkisi büyük 16 gb ssd mevcut. Bu 16gb ssd’yi depolama amacı ile kullanamıyoruz ama performansa etkisi çok büyük. Soğutma olayına gelince, her ne kadar alüminyum kasa ve iyi bir soğutma sistemi mevut olsa da çift ekran kartının olması bu konuda kaygılandırıcı. Sli teknolojisinin dezavantajını söylemeden geçmeyelim, genelde bilgisayarlar normal kullanımlarda işlemci ile bütünleşik intelin grafik kartını kullanır ve sistem ihtiyaç duyduğu zaman asıl ekran kartını devreye sokar. Bu sayede hem gereksiz enerji kullanımı olmaz, hem bilgisayar ekran kartından dolayı daha az ısınır hem de ekran kartı sürekli çalışmadığı için yıpranmaz yani uzun ömürlüdür. Sli 'da bunlar olmuyor çünkü sistem sürekli iki ekran kartından birini aktif olarak kullanıyor paintte resim yapsanız bile. Son olarak, lenovo’daki kademeli led aydınlatma tasarıma çok iyi olmuş karanlıkta oyun oynarken ayrı bir havası olur onun :)

Bu paragrafta da şimdiki msi ge60 ile yeni nesil ge60’ı karşılaştırmalı olarak yazacağım. Yeni nesil ge60’ta kasa kalitesi biraz daha iyi touchpad ve klavye çok daha iyi olmuş özellikle klavye etrafına alüminyum çerçeve gelmiş ki kaliteli görünüş sunuyor. Ama kasa her iki modelde de plastik. Msi fiyat/performans ürünü ortaya koyuyor yani kasa da metal olsa fiyatı uçardı. Eğer bilgisayarı duvarlara vurmayacaksanız plastik kasa da olsa sağlam bir yapısı var. Plastik kasa olmasından dolayı soğutma açısından dezavantaj oluşturabilirdi, plastik kasalar geç ısındıkları gibi soğutmaları da zor oluyor, peki neden dezavantaj olmadı çünkü msi turbo fan var. İki nesilde de 8gb ram var. Yeni nesilde ekran kartı bomba, gtx765m. Şimdiki nesildeki de iyi, hiç değilse asus’unkinden. Yeni nesil modelde ayrıca 4. Nesil i7 işlemci bulunuyor. Oyun oynarken bahsetmeye değecek bir fark oluşturmasa da intel grafik kartı çok daha iyi ve normal kullanımlarda görüntü kaliteniz daha iyi olur. Şunu da belirtelim msi parlamayı engelleyici anti-glare özellikte ekran kullanıyor ki bu da kullanım konforunu epey arttırıyor. Ayrıca çok kaliteli notebook sırt çantası ve gaming mouse hediye.

Kasa kalitesi ve sağlamlık: lenovo ve asus yarışır, msi geride
    Oyun performansı: msi ge60 2oe>lenovo y500 sli > msi ge60 0nd 453tr > asus n56vz-s4283h

Fiyatlar değişken. An itibari ile vatanda asus 2634, lenovo 2418(2048'e düştüğü görüldü geçtiğimiz günlerde), şimdiki msi ge60 2623, yeni nesil msi ge60 2700-2800 (olması bekleniyor). Orjinal windowsa para vermek istemiyorsanız pcdepo sanalmarketim gibi sitelerden freedos olarak 150-200 lira daha ucuza işi kapatabilirsiniz.

Şu an bilgisayar almayı düşünüyorsanız lenovo y500 sli ile msi ge60-0nd-453tr arasında karar verin derim. Aceleniz yoksa bekleyebilir ve yeni nesil msi ge60 alabilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi berkayalp -- 9 Temmuz 2013; 1:15:09 >

• Lenovoyu parlak ekran olduğundan ve çift ekran kartının dezavantajlarından dolayı elemiştim zaten.
    Asusla Msi arasında kalmıştım.Msi da Türkiye'de fazla altyapısı yok.Yani servis parça olayı bir Asus değil.Bu sebeple ekran kartından ve RPM'den feragat edip Asus'a karar verdim.Daha almadım Asus'u Ama Msi'da aklımdan çıkmıyor. Asusla Msi başbaşa gidiyor bence Lenovoyu unutun bile.Oyuncuya sıkıntı verir.Parlak ekran var ve 2.ekran kartı siz oyun oynarken sağ elinize devamlı hava üflüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Levelsiz -- 9 Temmuz 2013; 1:44:36 >
  • Evet hem tasarım hem sağlamlık hem de satış sonrası hizmeti ile asus msi'dan çok daha önde. Ama ben bu işlerde şans olduğuna inanıyorum yani servis kalitesi iyi de servise gideceği kesin değil ki. Benzer fiyata niye daha performanslı ürün almayalım öyle değil mi? Ben uzun süredir asus kullanıyorum özel üretim vx2 modeli. Bir hd film izledim üstüne de age of empires2 oynadım ekran kartı arıza çıkardı sonra bir ton masraf. E hani nerede kaliteli servis hizmeti. Uzun bir süre msi kullandığım da oldu 2-3 sene önce, o makinede hiç sorun yaşamamıştım. Dediğim gibi nasip kısmet işleri bunlar allah garantisiz kullanmayı nasip etsin :)
  • berkayalp kullanıcısına yanıt
    Arkadaşın ayrıntılı analizleri çok iyi valla bana da çok yardımı dokundu yazıları :) format olayı lenovoda sıkıntı yaratacak malum optik sürücü olmadığından formatı flashla yapmak zorunda kalacağız şimdi işin yoksa gir dosyaları indir boot et halbuki dvd'yi arkadaşlardan çok rahat bulabiliyorum :) ama oyun sistemi düşünüyorum ve ekran kartı benim için ilk sırada. bu bakımdan lenovo daha bir oyun bilgisayarı gibi duruyor. ahh neden bir optik sürücüsü koymadınız ki şu sisteme :(

• Peki soğutma olarak hangisi daha iyi?Benim için en önemli kriter o Hp kullanıcısı olduğumdan.
  • msı soğutma olarak daha iyidir.
  • Arkadaşlar lenovoda 2 ekran kartını takmak zourundamıyız yani internette falan gezerken çıkartsak oyuna girerken açsak öyle bir şey yapabilir miyiz ? Ben lenovo almayı düşünüyorum yurtdışından aldırsam bir sorun olur mu ?
  • Bana göre o bilgisayarlar içinde f/p oranı en iyi olan bilgisayar lenovo y500'dür. Optik sürücüsünün olmamasını eksiklik olarak görmüş bazıları ama bu devirde pek optik sürücü kullanan kalmadı yada bilmiyorum ben ve benim çevremdekiler kullanmıyor en son laptopumun optik sürücüsü düğmesine çalışıyomu acaba diye bakmak için basmışımdır Format olayındaysa zaten Flash hem daha sağlıklı hem daha hızlı. İllede optik sürücü olacak diyosan piyasada gayet uygun fiyata harici sürücüler var. Parlak ekran da dışarı çıkıp oyun oynama karar vermediğin sürece hiç etkilemez SLI konusunda sürekli çıkarır falan diyolar o konuda hiç bi fikrim yok yıpranıyo fln hiç bilmiyorum yani ama SLI zaten bu bilgisayarı oyun bilgisayarı yapan özeliğidir

• www.teknosa.com/urunler/125032503/toshiba-qosmio-x870-15e-notebook

bu urun gecen hafta sonu turuncu indirimle 2725 liraya dusmustu + 200 lira hediye ceki vardi ayni kampanya bu haftada olursa bu urunu almayi dusunuyorum hdd hizi 5400 rpm bunun pek sorun olcagini dusunmuyorum sizin gordugunuz baska bir eksikligi varsa yazarsaniz sevinirim arkadaslar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Flavius343

Arkadaşlar lenovoda 2 ekran kartını takmak zourundamıyız yani internette falan gezerken çıkartsak oyuna girerken açsak öyle bir şey yapabilir miyiz ? Ben lenovo almayı düşünüyorum yurtdışından aldırsam bir sorun olur mu ?

Tek ekran kartlı olan modeli de var vatan'da sanırsam 200 lira daha ucuz.
    Şimdi olay şöyle, o boşluğa servisinden ekstra fan, optik sürücü ya da ikinci bir disk alıp takabilirsiniz. Elinizde bu saydıklarıma para verir ve yanımda taşırım diyorsanız ihtiyaca göre parça değişimi yapmak mümkün. Yurtdışından aldığınız zaman türkiye garantisi muhtemelen olmaz eğer bilgisayarda üretici hatalı bir sorun çıktı mı bilgisayarı tekrar yurtdışına göndemek zorunda kalabilirsiniz ki bu servis sürecini uzatır, kargo marafı çıkar.

• quote:

Orijinalden alıntı: enes363

Bana göre o bilgisayarlar içinde f/p oranı en iyi olan bilgisayar lenovo y500'dür. Optik sürücüsünün olmamasını eksiklik olarak görmüş bazıları ama bu devirde pek optik sürücü kullanan kalmadı yada bilmiyorum ben ve benim çevremdekiler kullanmıyor en son laptopumun optik sürücüsü düğmesine çalışıyomu acaba diye bakmak için basmışımdır Format olayındaysa zaten Flash hem daha sağlıklı hem daha hızlı. İllede optik sürücü olacak diyosan piyasada gayet uygun fiyata harici sürücüler var. Parlak ekran da dışarı çıkıp oyun oynama karar vermediğin sürece hiç etkilemez SLI konusunda sürekli çıkarır falan diyolar o konuda hiç bi fikrim yok yıpranıyo fln hiç bilmiyorum yani ama SLI zaten bu bilgisayarı oyun bilgisayarı yapan özeliğidir

Masaüstündeyken sağ tıkladıktan sonra tam hatırlamıyorum da nvidia ilgili bir şey olması lazım onu seçince ekran kartının aktif olarak çalışıp çalışmadığı görülüyor. Mesela ben lenovo y500'ün normal modelinde bunu yaptığımda ekran kartı çalışmıyor olarak görünüyordu demek ki sistem o arada işlemciyle bütünleşik intel'in grafik kartını kullanıyor ama sli'lı modelinde baktığımda ekran kartlarından biri çalışıyordu sürekli.

• Teşekkürler demek istediğim ben Sli sürümünü alıcam . Fakat eve getiricem içinden çıkan ekran kartını takmadan çalıştırıp internette gezsem bir sorun olur mu ? Oyun oynayacağım zaman da 2. ekran kartını taksam diye düşündüm.
  • quote:

Orijinalden alıntı: berkayalp

quote:

Bana göre o bilgisayarlar içinde f/p oranı en iyi olan bilgisayar lenovo y500'dür. Optik sürücüsünün olmamasını eksiklik olarak görmüş bazıları ama bu devirde pek optik sürücü kullanan kalmadı yada bilmiyorum ben ve benim çevremdekiler kullanmıyor en son laptopumun optik sürücüsü düğmesine çalışıyomu acaba diye bakmak için basmışımdır Format olayındaysa zaten Flash hem daha sağlıklı hem daha hızlı. İllede optik sürücü olacak diyosan piyasada gayet uygun fiyata harici sürücüler var. Parlak ekran da dışarı çıkıp oyun oynama karar vermediğin sürece hiç etkilemez SLI konusunda sürekli çıkarır falan diyolar o konuda hiç bi fikrim yok yıpranıyo fln hiç bilmiyorum yani ama SLI zaten bu bilgisayarı oyun bilgisayarı yapan özeliğidir

Masaüstündeyken sağ tıkladıktan sonra tam hatırlamıyorum da nvidia ilgili bir şey olması lazım onu seçince ekran kartının aktif olarak çalışıp çalışmadığı görülüyor. Mesela ben lenovo y500'ün normal modelinde bunu yaptığımda ekran kartı çalışmıyor olarak görünüyordu demek ki sistem o arada işlemciyle bütünleşik intel'in grafik kartını kullanıyor ama sli'lı modelinde baktığımda ekran kartlarından biri çalışıyordu sürekli.

o önemli bir dezavantaj uzun süre dayanmayabilir diye şüphelerim var ne derece doğru bilemiyorum ama bir ürün alacaksan 4 sene kullanmamız lazım bence 3.senesinden sonra ekran kartı gümlerse ne mantığı kaldı SLİ almanın dimi ama

• quote:

Orijinalden alıntı: okanogan

quote:

quote:

o önemli bir dezavantaj uzun süre dayanmayabilir diye şüphelerim var ne derece doğru bilemiyorum ama bir ürün alacaksan 4 sene kullanmamız lazım bence 3.senesinden sonra ekran kartı gümlerse ne mantığı kaldı SLİ almanın dimi ama

Doğrudur ama sürekli çalışan bi ekran kartıda 1 senede bozulur diye birşey yok sonuçta ama orası öyle ben böyle bir laptop alıp bunu 3-4 sene kullanamıycasam bir anlamı kalmıyo zaten

• quote:

quote:

quote:

quote:

Doğrudur ama sürekli çalışan bi ekran kartıda 1 senede bozulur diye birşey yok sonuçta ama orası öyle ben böyle bir laptop alıp bunu 3-4 sene kullanamıycasam bir anlamı kalmıyo zaten

aynen valla :) öyle 2-3 senede bir pc değiştireceksek olmaz. şu sli'yi iyice araştırmam lazım ciddi performans artışı oluyor ama bu dezavantajı bence bütün avantajlarını önemsiz kılar.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

aynen valla :) öyle 2-3 senede bir pc değiştireceksek olmaz. şu sli'yi iyice araştırmam lazım ciddi performans artışı oluyor ama bu dezavantajı bence bütün avantajlarını önemsiz kılar.

Uzun süredir SLI kullanan birini tanısam ona sorucamda piyasada SLI notbook bile sayılı zaten

• sli zaten güç tüketimi ve ısınma problemi sebeplerinden ötürü genelde masaüstü bilgisayarlarda tercih edilen bir teknoloji. lenovo, y500'e sli ekleyerek ne kadar sağlam iş yaptı bilmiyorum kullanıcılarına sormak gerek ama tabiki uzun süre kullanmamış bir kullanıcı olacak dolayısı ile bu konu hakkında ne kadar doğru cevaplar alırız o da meçhul.
    @enes363
  • quote:

Orijinalden alıntı: Flavius343

Teşekkürler demek istediğim ben Sli sürümünü alıcam . Fakat eve getiricem içinden çıkan ekran kartını takmadan çalıştırıp internette gezsem bir sorun olur mu ? Oyun oynayacağım zaman da 2. ekran kartını taksam diye düşündüm.

bildiğim kadarıyla içinde monte edilmiş olarak satılıyor zaten. vatan'daki adamla konuşmuştum bu konuyu, makinenin içinde bir kilit varmış onu açtıktan sonra ikinci ekran kartı çıkarılıp servisinden satın alabileceğiniz ekstra fan ya da optik sürücü gibi bileşenler takılabilirmiş bunu kendiniz yaptığınıza garantiden çıkıyormuş o kilidi illa serviste açmaları gerekiyormuş. yani öyle keyfe göre çıkart tak olayı yok herhalde.
  • benim bir arkadaşım full hd ultra ayarda crysis 3 ü 2x4gb 650m ile oynuyor sli olarak neden saçma dediniz anlamadım şuan öyle bir pc yok türkiyede arkadaşta olan çöcuk yağ gibi oynuyor oyunu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Dolores O'Riordan_ -- 10 Temmuz 2013; 16:40:19 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.