Şimdi Ara

Geleceği Gören Bilgisayar (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
0
Favori
1.503
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Geleceği görebilmek için evrendeki bütün atomların hareketlerini tek tek hesaplayabilmeniz lazım. Yani imkansız bir işlem gücü lazım.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: k2fg9

Geleceği görebilmek için evrendeki bütün atomların hareketlerini tek tek hesaplayabilmeniz lazım. Yani imkansız bir işlem gücü lazım.

Evrendeki atom sayısı sonsuz mu ki? Şu an sonlu kabul ediliyor, buradan sonlu hesap gerektirdiğini varsayabiliriz.
    Aslında belki cevaplanması gereken sorulardan biride bu olabilir, yani sonlu verinin, sonsuz bir işlem gücü gerektirdiği durumlar olabilir mi?
  • Evren deterministik olabilir ama bilinç de öyle midir ? Özgür iradenin var olması için bilincin hesaplanamaz olması gerekir. Bilinç hesaplanabilir durumda olursa, özgür irade ortadan kalkar ve o bilgisayar mutlaka senin ne yapacağını söyleyecektir. O durumda bilgisayarın tepkisine göre karar değiştirmen mümkün değil. Eğer karar değiştirme hakkın olursa determinist bir yapı olamaz.
  • savarog kullanıcısına yanıt
    Her bir atom ile iki atomun hesabını yapabilecek bir bilgisayar yapabilirsen neden olmasın tabi.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

Evren deterministik olabilir ama bilinç de öyle midir ? Özgür iradenin var olması için bilincin hesaplanamaz olması gerekir. Bilinç hesaplanabilir durumda olursa, özgür irade ortadan kalkar ve o bilgisayar mutlaka senin ne yapacağını söyleyecektir. O durumda bilgisayarın tepkisine göre karar değiştirmen mümkün değil. Eğer karar değiştirme hakkın olursa determinist bir yapı olamaz.

Evet ama, bilgisayarın 1dk sonra vereceği sonucu bilmeseydim(bilgisayar olmasaydı mesela) başka bir şey yapacaktım, bildiğim zaman başka bir şey yapacağım ve bilgisayarda bunu bilerek işlem yapıyor,
    sonuçta geleceği bilirsem, gelecek değişiyor.
    O zaman sadece kendini yanıltmış olursun. Aslında özgür irade ile karar verdiğini sanıyorsun ama bu zannın da önceden belirli geleceğin bir parçasıydı ve bilgisayar bunu da bilebilirdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hümiyettin

O zaman sadece kendini yanıltmış olursun. Aslında özgür irade ile karar verdiğini sanıyorsun ama bu zannın da önceden belirli geleceğin bir parçasıydı ve bilgisayar bunu da bilebilirdi.

Şöyle yapabiliriz, sistem deterministik olduğundan özgür iradem yok, ama şu iki durumu düşünsek ne olur acaba?

Bilgisayarın başına geçiyorum 1 dk sonrasını hesaplatıyorum ama ekrana bakmıyorum yani bilmiyorum 1dk sonrasını,
    Tekrar başına geçiyorum, yine hesaplatıyorum bu defa ekrana bakıyorum,

Şimdi bilgisayar benim 1. durumda bakmadığımı 2. durumda baktığımı biliyor doğal olarak ,peki
    bu iki sonucu karşılaştırsak aynı mıdır?
    Ekrana bakarak hile yapmaya çalışıyorsun. Ekrana bakarsan bilgisayarda senin ekrana baktığını bilecek ve sen ekrana baktığın için sana sonucu göstermeyebilir veya yanıltarak sonucu öğrenmeni engelleyerek doğru hesaplayabilir.
  • Böyle bir bilgisayar olmayacağı için bu konuyu tartışmaya gerek yok eğer gerçekten bilseydik değiştirme şansımız olabilirdi bu olay Son Durak serisine benziyor orda da kaçınılmaz sonu değiştirmeye çalışıyorlar :)
  • Ben yarım saattir markete gidip su alıcam ama üşeniyorum.Bi türlü gidemedim.Şimdi sigaram bitince gideyim diyorum ama belki bi şeylere takılıcam bi yarım saat daha ertelicem.Ben bile az sonra ne yapacağımı bilmezken bilgisayar nerden bilsin?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sorunun içinde çelişkiler var.
    Her şeyi bilen bir bilgisayardan bahsediyoruz,her şeyi bilen bir bilgisayar senin o 1 dk süre içerisinde verebileceğin tüm olasılıkları zaten hesaplamış olur.
    Sana bu konuda 2 seçenek sunacaktır

1-Gelecekte yani 1 dk sonra yapacağın şeyin üzerini çıkartmak olduğunu.
    2-Gelecekte yani 1 dk sonra üzerini çıkartmayı reddetmek olduğunu.

Diğer bir olay da.
    Bilgisayarın sana 1 dk sonra göstermiş olduğu görüntü de üzerini çıkartmak olduğu var.Sen bunu yapmazsan bilgisayar için hesaplama başa saracaktır ve +1 süre daha hesaplayacaktır.
    Şöyle ki; sana 1 dk sonra üzerini çıkaracağını gösterdi,sen bunu reddettin ver 1 dk sonra üzerini çıkarmadın,Bilgisayar senin geleceğini verdiğin bu son dakika kararına göre şekillendirmeye devam edecek.Sen ne yaparsan yap bilgisayarı değil kendini kandırmış olacaksın,çünkü bilgisayar zaten senin 1 dk sonra vereceğin-vermeyeceğin tüm kararları biliyor olmuş olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tastarakay -- 11 Şubat 2015; 15:38:19 >

• Sonuç yine insanın geleceği görebilme yeteneğine kalıyor. İnsaın da bildiğim kadarıyla öyle bir yeteneği yok. sonuçta bilgisayara kendi yeteneklerimizi aktarıyoruz.
  • Bu bölüm konu dışından iyiymiş.

• İnsan zekası determinizmden ayrı bir şeydir. Düşünerek sonsuz şık oluşturabilirsin kendine. Bilgisayar sadece olayları akışına bırakınca olacak şeyleri gösterir sana. Senin beyninde yaptığın seçimler, evrenin deterministik yapısıyla ilgili olmadığı için ayrı olarak incelenir. Bu bilgisayar sadece olayları sana gösterebilir.
  • Evrende herşey deterministik olarak ilerlemez. Bir elektronun bulunabileceği farklı ihtimaller olabilir ve hangi ihtimalin gerçekleşeceğini kesin olarak asla bilemezsin. İkincisi illa kuantum fiziğine gitmeye gerek yok, kaos teorisi diye birşey var. Yani birbirine bağlı ve birbirini etkileyen 2'den fazla değişken olunca bunların sonraki adımını tam olarak hesaplamak imkansız. Mesela 3 tane gezegen birbirine yakın bir şekilde dönüyor olsun .Bu 3 gezegenin kütle çekimi birbirinin yörüngesini etkiileyeceği için aralarındaki uzaklığı da etkileyeceği için ve aralarındaki uzaklığın da tekrar çekim kuvvetini etkileyeceği için birbirinin içine girmiş acayip bi hesapla karşılaşışrız, bu kaos teorisidir. Veya 3 tane bilardo topunun çarptıktan sonraki momentumunu ve yönünü tam olarak bilemeyiz. Yani evrende herşey deterministik ve hesaplanabilir değildir. O nedenle geleceği görmemiz mümkün değildir. Rüzgarın esişi, bulutların hareketi, kıta levhalarının hareketi vs. doğadaki birçok olay kaos teorisine göre hareket eder, bizim kolaylıkla hesaplayabileceğimiz şekilde hareket etmez. Büyük ihtimalle insan beyni de kaos teorisine göre çalışır, nöronlar arasındaki iletişimden söz ediyorum. Dolayısıyla bir insanın gelecekte hangi kararları vereceği tam olarak bilinemez.

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.