Şimdi Ara

GERÇEK 1:1 PIXELMAPPING NEDİR? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
31
Cevap
0
Favori
1.378
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • iyi de arkadaşlar şimdi siz bana,508XD nin gerçekte 1080p görüntüyü ,768p olarak downscale yaparak gösterdiğini mi söylüyorsunuz?yada 576i çözünürlüğü de 1080p olarak upscale yaparak da göstermez diyorsunuz o zaman.ama ben SD TV yayınları,DRAGONFLY 'dan 1920*1080p olarak upscale yapıp panele gönderdiğimde,panelin sağ üst köşesinde ki info bilgisinde 1080p olarak görünüyor.o zaman panelin verdiği bu info bilgisi yanlış mı oluyor?
  • quote:

Orjinalden alıntı: mert2004

iyi de arkadaşlar şimdi siz bana,508XD nin gerçekte 1080p görüntüyü ,768p olarak downscale yaparak gösterdiğini mi söylüyorsunuz?yada 576i çözünürlüğü de 1080p olarak upscale yaparak da göstermez diyorsunuz o zaman.ama ben SD TV yayınları,DRAGONFLY 'dan 1920*1080p olarak upscale yapıp panele gönderdiğimde,panelin sağ üst köşesinde ki info bilgisinde 1080p olarak görünüyor.o zaman panelin verdiği bu info bilgisi yanlış mı oluyor?

Sevgili Mert,

O info sadece gelen sinyalin bilgisi. Piksel esası ile çalışan televizyonlar kendi doğal çözünürlüklerinin dışında hiçbir görüntü gösteremezler. Seyrettiğin görüntü hangi işlemden geçirirsen geçir nihayetinde 768p'dir.

Diğer bir ifade ile sen 576i sinyali dragonfly ile 1080p'ye upscale+deinterlace edip işlemden geçmiş yeni bir sinyal üretiyorsun ve bunu tvye gönderiyorsun. Bu kez tv de bu sinyali alıp 768p'ye downscale edip gösteriyor (infoda 1080p yazması gelen sinyalin 1080p olduğunu gösteriyor). Olay bundan ibaret.

• quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

quote:

iyi de arkadaşlar şimdi siz bana,508XD nin gerçekte 1080p görüntüyü ,768p olarak downscale yaparak gösterdiğini mi söylüyorsunuz?yada 576i çözünürlüğü de 1080p olarak upscale yaparak da göstermez diyorsunuz o zaman.ama ben SD TV yayınları,DRAGONFLY 'dan 1920*1080p olarak upscale yapıp panele gönderdiğimde,panelin sağ üst köşesinde ki info bilgisinde 1080p olarak görünüyor.o zaman panelin verdiği bu info bilgisi yanlış mı oluyor?

Sevgili Mert,

O info sadece gelen sinyalin bilgisi. Piksel esası ile çalışan televizyonlar kendi doğal çözünürlüklerinin dışında hiçbir görüntü gösteremezler. Seyrettiğin görüntü hangi işlemden geçirirsen geçir nihayetinde 768p'dir.

Diğer bir ifade ile sen 576i sinyali dragonfly ile 1080p'ye upscale+deinterlace edip işlemden geçmiş yeni bir sinyal üretiyorsun ve bunu tvye gönderiyorsun. Bu kez tv de bu sinyali alıp 768p'ye downscale edip gösteriyor (infoda 1080p yazması gelen sinyalin 1080p olduğunu gösteriyor). Olay bundan ibaret.

sevgili dostum sizi yoruyorum ama şimdi yine burada ters olan bir şeyler var.şayet sizin dediğiniz doğru olsaydı,benim DRGAGONFLY'da 1360*768p çözünürlük seçenegi de var.bu panelle aynı olan çözünürlüğe getirdiğimde ,en güzel görüntüyü almam gerekmiyormuydu?ama ben en güzel görüntüyü,hem de çok rahat olarak bariz bir farkla,1920*1080p'de alıyorum.peki bu nasıl oluyor o zaman?isterseniz,adresinizi bana verin bu DRAGONFLY harici cihazı size göndereyim bir de siz deneyin.

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Akseaus

quote:

Sevgili Mert,

sevgili dostum sizi yoruyorum ama şimdi yine burada ters olan bir şeyler var.şayet sizin dediğiniz doğru olsaydı,benim DRGAGONFLY'da 1360*768p çözünürlük seçenegi de var.bu panelle aynı olan çözünürlüğe getirdiğimde ,en güzel görüntüyü almam gerekmiyormuydu?ama ben en güzel görüntüyü,hem de çok rahat olarak bariz bir farkla,1920*1080p'de alıyorum.peki bu nasıl oluyor o zaman?isterseniz,adresinizi bana verin bu DRAGONFLY harici cihazı size göndereyim bir de siz deneyin.

Yanlış hatırlamıyorsam, bunu benim açtığım başlıkta daha önce de konuşmuştuk.

Drangonfly bildiğim kadarıyla içinde reon video işlemcisi olan sofistike bir cihaz. Bu nedenle upscale/deinterlace yetenekleri üst düzeyde. Demek ki bu cihaz 576i görüntüyü 1920x1080p sinyale çok başarılı şekilde upscale/deinterlace ediyor. Görüntüye daha fazla detay kazandırıyor. Pio'ya düşen ise sadece bu güzel sinyali alıp 768p'ye downscale etmek oluyor. Downscale işlemleri upscale işlemlerine nazaran daha kolaydır, daha az işlemci performansı gerektirir. Bu nedenle de bu aşamada görüntü deformasyona uğramaz. Ya da çok az uğrar. Oysa dragonfly 576i görüntüyü 1360x768p'ye upscale/deinterlace yaptığında nihai sinyal diğerinde olduğu kadar detay kazanmıyor. Bu versiyonda Pio'ya hiç iş düşmese de bu nedenden ötürü görüntü öbür alternatifte olduğu kadar başarılı olamıyor.

Yani denememe gerek yok dediğin doğrudur ve yukarıdaki gibi mantıklı açıklaması var. Bu işlerde en iyi yöntem deneyerek en optimum çözümü bulmaktır. Ama çözümler asla teoriye aykırılık teşkil etmez. Tıpkı bu örnekteki gibi.

Selamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Akseaus -- 29 Mayıs 2008; 11:56:23 >

• Arkadaşlar,
    tartıştığımız bu konu aslında çok teknik ve olayın fiziksel olarak nasıl gerçekleştiğini labaratuvar ortamında göremediğimiz için kafamızda tam olarak oturtamadığımız, kavramları birbirine karıştırdığımız bir konu.

Mesela ben ve burada bazı arkadaşlar hep çözünürlük ile tarama biçimini karıştırıyoruz. yani 1920x1080 çözünürlükle 1920/1080pveya (i) tarama farklı şeyler. yine akseaus'un panelin doğal(fiziksel) çözünürlüğü olarak söylediği şey farklı, ama yine bu panelin fiziksel olarak görüntüyü işleme tekniği yani prograsif veya interlace taraması olup olmaması da farklı bir şey,
    kavramlar kafamızda tam olarak oturmuyor

mesela hala cevabını alamadığım, akseaus'un da zaman zaman hep vurguladığı, kayıtlı HD görüntülerin tamamı ya 1280/720 ya da 1920/1080 ama paneller nedense 1360/768 vs... üreticiler neden genellikle bu görüntüyle uyumsuz fiziksel çözünürlükte panel üretiyorlar, bu bir zorunluluk mu? yoksa tercih mi? yani bu doğal fiziksel çözünürlük oranı ortalama bir değer mi ? filmlerin kimisi 16:9 kimisi 1.85:1 kimisi.... vs. olmasından dolayı bunların ortalaması mı? benim aklıma bu geliyor....
    selamlar..

• evet şimdi hatırladım daha önce konuştuk bu konuyu.yaşlandım artık galiba.o zaman şöyle diyebilirmiyiz;panellerin doğal çözünürlüğü çok önemlidir,biz istediğimiz çözünürlükte görüntü göndersekte,panel illa kendi doğal çözünürlüğünde gösterir.demek ki aldığımız TV'lerin kullanma klavuzlarında gördüğümüz çözünürlük tabloları,o panelin kabul ettiği çözünürlük tablosu ve bu tabloda geçen hangi çözünürlüğü kullanırsak kullanalım,panel bunları kendi doğal çözünürlüğüne çevirerek gösterir.doğru mu?
  • quote:

evet şimdi hatırladım daha önce konuştuk bu konuyu.yaşlandım artık galiba.o zaman şöyle diyebilirmiyiz;panellerin doğal çözünürlüğü çok önemlidir,biz istediğimiz çözünürlükte görüntü göndersekte,panel illa kendi doğal çözünürlüğünde gösterir.demek ki aldığımız TV'lerin kullanma klavuzlarında gördüğümüz çözünürlük tabloları,o panelin kabul ettiği çözünürlük tablosu ve bu tabloda geçen hangi çözünürlüğü kullanırsak kullanalım,panel bunları kendi doğal çözünürlüğüne çevirerek gösterir.doğru mu?

Doğru tabi. Sonuçta bir şekilde o pixellerini doldurması gerekiyor. Burda dikkati celbeden bir nokta da, hd-ready tv'lerde kendi çözünürlüğüne uygun görüntü kaynağı bulmak full-hd bir panele göre daha zor.

Örneğin: 1280*720 bir film indirsen hd-ready tv'nin çözünürlüğüne uymuyor. Pc bağlantısında pek çoğu 1280*768 veya 1360*768, 1024*768 çözünürlüğüne ulaşabiliyor. 1080p film indirsen yine aynı sorun. Bu durumda görüntüyü ekrana yaydığımızda mutlaka farkedilebilir veya edilmez bir bozulma oluyor. ps3 gibi kaynaklarda ya 720p ya da 1080p görüntü yolluyor tv'ye. Bu çözünürlüklerde hd-ready bir tv'nin gerçek çözünürlüğü ile uyuşmuyor.

1980*1080 çözünürlüğe sahip tv lerde bu durum özellikle pc bağlantısında daha az görünüyor. Çünkü pek çok full-hd tv, pc bağlantısında 1920*1080 verebiliyor. Seyredilmek istenen filmlerin 1080p olmasına dikkat ettiğimizde ideal görüntü elde edilebiliyor. ps3 içinde 1080p seçildiğinde ekranlara 1:1 örtüşme oluyor.

• quote:

Orjinalden alıntı: HiGHWAYMOUSE

quote:

evet şimdi hatırladım daha önce konuştuk bu konuyu.yaşlandım artık galiba.o zaman şöyle diyebilirmiyiz;panellerin doğal çözünürlüğü çok önemlidir,biz istediğimiz çözünürlükte görüntü göndersekte,panel illa kendi doğal çözünürlüğünde gösterir.demek ki aldığımız TV'lerin kullanma klavuzlarında gördüğümüz çözünürlük tabloları,o panelin kabul ettiği çözünürlük tablosu ve bu tabloda geçen hangi çözünürlüğü kullanırsak kullanalım,panel bunları kendi doğal çözünürlüğüne çevirerek gösterir.doğru mu?

Doğru tabi. Sonuçta bir şekilde o pixellerini doldurması gerekiyor. Burda dikkati celbeden bir nokta da, hd-ready tv'lerde kendi çözünürlüğüne uygun görüntü kaynağı bulmak full-hd bir panele göre daha zor.

Örneğin: 1280*720 bir film indirsen hd-ready tv'nin çözünürlüğüne uymuyor. Pc bağlantısında pek çoğu 1280*768 veya 1360*768, 1024*768 çözünürlüğüne ulaşabiliyor. 1080p film indirsen yine aynı sorun. Bu durumda görüntüyü ekrana yaydığımızda mutlaka farkedilebilir veya edilmez bir bozulma oluyor. ps3 gibi kaynaklarda ya 720p ya da 1080p görüntü yolluyor tv'ye. Bu çözünürlüklerde hd-ready bir tv'nin gerçek çözünürlüğü ile uyuşmuyor.

1980*1080 çözünürlüğe sahip tv lerde bu durum özellikle pc bağlantısında daha az görünüyor. Çünkü pek çok full-hd tv, pc bağlantısında 1920*1080 verebiliyor. Seyredilmek istenen filmlerin 1080p olmasına dikkat ettiğimizde ideal görüntü elde edilebiliyor. ps3 içinde 1080p seçildiğinde ekranlara 1:1 örtüşme oluyor.

evet haklısınız.ancak söyledikleriniz film ve ps3 için geçerli.peki SD yayınlar için ne diyeceksiniz?bu durumda full HD paneller dezavantaj olmuyor mu?

• Teoride oluyor tabi ama genelleme yapmak doğru olmayabilir.

Çünkü atıyorum 1366*768 çözünürlüğe sahip A model bir tv'nin görüntü işlemcisi ve yazılımı vs. o kadar kötü olabilir ki, B model 1980*1080 çözünürlüğüne sahip ama çok iyi donanım ve yazılımla donatılmış bir tv diğerinden daha başarılı olabilir.

Yani full-hd olduğu için bir tv mutlaka hd-ready bir tv'den sd yayınlarda daha başarısız olur demek yanlış olur. Ama kaynak görüntü ile tv'nin çözünürlüğü bir birine ne kadar yakınsa tv'ye düşecek işte azalacaktır bu bir gerçek.
  • quote:

• quote:

Orjinalden alıntı: rg206

mesela hala cevabını alamadığım, akseaus'un da zaman zaman hep vurguladığı, kayıtlı HD görüntülerin tamamı ya 1280/720 ya da 1920/1080 ama paneller nedense 1360/768 vs... üreticiler neden genellikle bu görüntüyle uyumsuz fiziksel çözünürlükte panel üretiyorlar, bu bir zorunluluk mu? yoksa tercih mi? yani bu doğal fiziksel çözünürlük oranı ortalama bir değer mi ? filmlerin kimisi 16:9 kimisi 1.85:1 kimisi.... vs. olmasından dolayı bunların ortalaması mı? benim aklıma bu geliyor....
    selamlar..

Doğru hatırlıyorsun. Bir aralar HD panelleri neden 720p değil de 768p üretiyorlar diye takmıştım. Ama biraz araştırmadan sonra (Daneel'in de yardımıyla) mantıklı sebepleri olduğunu gördüm. Ana fikir 768p bilgisayar sinyalini 720p ekrana oturtmanın, 720p bilgisayar sinyalini 768p ekrana oturtmaktan daha zor olması ve binary code için x768'in x720'ye göre daha avantajlı olması. Konu baya karışık. Daha diğer kavramlar oturmamışken buna hiç girmeyelim bence. Yine de merak edenler olursa aşağıdaki linkten faydalanabilirler:

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=758937

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.