Şimdi Ara

Gram altına oranla yıllara göre net asgari ücretin alım gücü (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
82
Cevap
1
Favori
8.444
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
33 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: 6.cadde

Comarin biri gelip simit hesabi yapmaz insallah.
    Alımgücü; gelirin mal yada hizmete göre oranlanması ile olur. Simit mal sınıfına girer. Buna gore bir alımgücü hesaplanabilir. Ama altin zinet olmadığı sürece mal sınıfina girmez. Para sınıfındadır. Konuyu acan arkadaş gibi altin ile asgari ucreti karşılaştirabilirsin. Ama buna alım gücü denmez. Parayi parayla oranliyorsun. Ancak sizin tabiriniz müstakbel bir çomar simit kıyaslaması yaparsa alımgücü hesaplaması yapmış olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tabloyu yapan arkadaş keşke her yılın karşısına altının dolar değerini de yazmış olsaydı da, altın fiyatının dolar karşısında sabit kalıp, kalmadığını görebilseydik...

• Efendimiz(sav) döneminden önce cep telefonu yoktu, şimdi herkeste ipone var

• Dolarla ölçülebilir fakat gram altınla ölçmenin ,ons faktöründen dolayı bir anlamı yok. Ons 300 dolardan 1300 e gelmiş.
  • alektemoveit A kullanıcısına yanıt
    Altın dolar karşısında 4 kattan fazla değer kazanmış. Yapılan bu tablonun en ufak bir kıymeti yoktur. Karşılaştırma yapacaklar o yılların asgari ücretle benzin, et gibi temel tüketim malzemeleri ile kıyaslamasını yapsın, dolar bazında GSMH, milli gelir gibi rakamlara baksınlar, hakikat daha net ortaya çıkar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İdrak İstimlak -- 5 Mayıs 2019; 9:48:23 >
  • Gardaş, 12 eylüldeki o darbe dönemi ülke büyüme oranları bile bugunkünden yüksekti, işsizlik rekor üstüne rekor kırarken hâlâ şöyle büyüdük, böyle uçtuk masalı anlatıyorlar. Yok, yalan derseniz tablo eklerim

• Yuro,dolar,altin,petrol. Bunlarin nerdeyse tamami dis destekli urunler. Bunlarla asgari ucret karsilastirmasi yanlistir. Abd dolar basti, dolar yonu degisti, brexit var pound ve yuro etkilenecek, petrol fiyatini zaten abd belirliyor. Varili 80i gordu. Altin ne oldugu belli degil.
    Kiminde az cikar kiminde cok.

• O yüzden TL borçlanın.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Tugrul_512bit kullanıcısına yanıt
    Binlerce insanın canını kurtardık ve ambargoya karşı ülkemizde üretilmeyen tüpe kuyruk beklememiz normal

Ambargo var ve ülkemizde gaz yok

Şimdi ise ''herkes a6 ya binerken ben passat'a neden biniyorum'' diyen adamlara audi sağlamak için dünyanın karnını doğuran tarım bölgesi anadolu da domates kuyruğundayız...
  • Konu sahibi dostum geçen yıl bunun dolarlısını yapmıştım . İstatistik olarak eklersen ve hangi parti zamanında yapıldıgını eklersen daha iyi olur

Örneğin çubuklarda sarı renk akp mavi dsp temsil etsin
  • Asgari ücret an itibariyle 8,005 grama düşmüştür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Teknokratik

Alımgücü; gelirin mal yada hizmete göre oranlanması ile olur. Simit mal sınıfına girer. Buna gore bir alımgücü hesaplanabilir. Ama altin zinet olmadığı sürece mal sınıfina girmez. Para sınıfındadır. Konuyu acan arkadaş gibi altin ile asgari ucreti karşılaştirabilirsin. Ama buna alım gücü denmez. Parayi parayla oranliyorsun. Ancak sizin tabiriniz müstakbel bir çomar simit kıyaslaması yaparsa alımgücü hesaplaması yapmış olur.

Alıntıları Göster
    Bir ülkenin gram altın fiyatları o ülkenin mallarındaki alım gücünü ölçebilen en iyi emitadır. Sadece bir malla (simitle) alım gücünü ölçemezin, daha öncede bahsettik bir sepet oluşturarak ölçebilirsin, o sepetteki fiyatlarıda en tutarlı ölçmek için emitalar kullanılır.

• quote:

Orijinalden alıntı: İdrak İstimlak

Tabloyu yapan arkadaş keşke her yılın karşısına altının dolar değerini de yazmış olsaydı da, altın fiyatının dolar karşısında sabit kalıp, kalmadığını görebilseydik...
    İşte bunu yaptığınız için yanılıyorsunuz senelerdir. Buyur burdan yazalım 1990'da asgari ücret enfalsyon hesabı olmadan 97 dolar günümüzde ise 335 dolar. Ancak 97>335
  • quote:

Orijinalden alıntı: alektemoveit

Dolarla ölçülebilir fakat gram altınla ölçmenin ,ons faktöründen dolayı bir anlamı yok. Ons 300 dolardan 1300 e gelmiş.
    ABD'deki 30 yıllık enflasyon farkından dolayı 1300lere gelmiş. Dolarla ölçersende her yıl enflasyon farkının çarpanlarını alarak hesaplarsan tablodaki hemen hemen aynı sonuçlara varırsın. 1990da asgari ücret 97 dolarmış günümmüzdeki 335 dolar olmuş deyip şükredersen çomar sınıfına girersin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ublt34

Konu sahibi dostum geçen yıl bunun dolarlısını yapmıştım . İstatistik olarak eklersen ve hangi parti zamanında yapıldıgını eklersen daha iyi olur

Örneğin çubuklarda sarı renk akp mavi dsp temsil etsin
    Dolar hesabı yanıltır dostum enflasyon çarpanlarınıda eklemek gerekiyor.
  • Asgari ücret an itibariyle 7,976 grama düşmüştür.
  • bjk1903besiktas B kullanıcısına yanıt
    Yani bunu diyerek Amerika'da son 30 yılda yüzde 400'un üzerinde enflasyon olduğunu söylüyorsunuz? Yetmiyor milleti çomar diye yaftaliyorsunuz.

Bu millet ayrisiyor ve birbirinden nefret ediyorsa, sen ve senin gibiler yüzünden oluyor bu. Kimin neye şükür deyip, demeyecegine karar verecek kişi sen değilsin, senin ne haddine.!!!

• Bizim piyasada tukettigimiz urunlerinde tamami dis destekli zaten. Sanki iceride uretim mi var? Urunlerin fiyatlanmasi hep dis piyasaya gore oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Zerathull -- 7 Mayıs 2019; 11:32:26 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zerathull

Bizim piyasada tukettigimiz urunlerinde tamami dis destekli zaten. Sanki iceride uretim mi var? Urunlerin fiyatlanmasi hep dis piyasaya gore oluyor.
    O yuzden SEPET diye bir kavrqm var

• Yinede sükünetle cevap vermekte yarar görüyorum. ABD'deki yıllık enflasyonu her yıl %3 olarak hesaplarsan aşağıdaki sonuca varırsın. Ona bakmak lazım bazı yıllar %7-8 geldiğide olmuştur.

100,00
    103,00
    106,09
    109,27
    112,55
    115,93
    119,41
    122,99
    126,68
    130,48
    134,39
    138,42
    142,58
    146,85
    151,26
    155,80
    160,47
    165,28
    170,24
    175,35
    180,61
    186,03
    191,61
    197,36
    203,28
    209,38
    215,66
    222,13
    228,79
    235,66
    242,73

Yüzde 400 olmasada yüzde 242lik bir artış söz konusu, 90lardaki ırak savaşı zamanında ons 450 civarındaydı şu an ise 1280 civarında. 1280/450=2,84 Sorunun sadece 0,42lik bir farksa meraketme bu hesap zaten türkiye enflasyonuna veya türkiyedeki altın fiyatlarına göre yapılmadı :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bjk1903besiktas -- 7 Mayıs 2019; 12:24:10 >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.