Şimdi Ara

gtx 960 işlemci frekansında düşüş

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
547
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Gtx 960 ekran kartıma fazla abartmadan o.c yapayım dedim. Voltaj vermeden gpu freakansını 1545 mhz, ramlerin frekansını da 3700 mhz'lere çektim. Bu ayarlarda batlefield 4 oynarken gpu sıcaklığı 72 dereceye kadar geldi yaklaşık 10 dakika sonra oyun dondu kapattım tekrar gireyim dedim oyuna birde baktım ki gpu frekansı ve bellek frekansları belirgin bi şekilde düşmüş ve oyunda aldığım fps degeri de aynı oranda yarı yarıya düştü. Sonrasında pc'ye reset attım takrar oyuna girdim ve düzeldi. Şimdilik bir sorun yok. Merak ettiğim neden frekanslar düştü? Bu bir çeşit koruma mıydı ve ileride bir sorun teşkil eder mi? Kartın ömrüne ve genel performansına bir etkisi olmuş mudur bu olayın? Teşekkürler...

• Bir daha overclock yaparken daha düşük frekanslarla test ede ede git, yoksa kartı yakarsın. Küçük küçük artışlar yapıp test et, en iyi değere ulaşırsın. Ayrıca gerek yok overclock yapmaya zaten her oyunu iyi kalitede oynatır o kart.
  • evet haklısınız hocam bi daha olmaz :)
  • red_time R kullanıcısına yanıt
    power target'i sona dayarsan muhtemelen aynı sorunu 1 daha yaşamazsın.
  • quote:

Orijinalden alıntı: red_time

Merhaba arkadaşlar.
    Gtx 960 ekran kartıma fazla abartmadan o.c yapayım dedim. Voltaj vermeden gpu freakansını 1545 mhz, ramlerin frekansını da 3700 mhz'lere çektim. Bu ayarlarda batlefield 4 oynarken gpu sıcaklığı 72 dereceye kadar geldi yaklaşık 10 dakika sonra oyun dondu kapattım tekrar gireyim dedim oyuna birde baktım ki gpu frekansı ve bellek frekansları belirgin bi şekilde düşmüş ve oyunda aldığım fps degeri de aynı oranda yarı yarıya düştü. Sonrasında pc'ye reset attım takrar oyuna girdim ve düzeldi. Şimdilik bir sorun yok. Merak ettiğim neden frekanslar düştü? Bu bir çeşit koruma mıydı ve ileride bir sorun teşkil eder mi? Kartın ömrüne ve genel performansına bir etkisi olmuş mudur bu olayın? Teşekkürler...

kardeş 5 fps fazla almak adına, çalışan ekran kartını yakmaya çalışmak ?
    bence overclock gereksiz birşey. yapsalardı zaten üreten firma sonuna kadar dayar ayarları öyle yollardı.

Hız aşırtma ile çıkmış olduğunuz değerlerde gpu stabil olmadığından dolayı oyunda sürücü yanıt vermeyi kesip hızları fabrika çıkışı değerlerine geri alıyor ve sistemi yeniden başlatmadan tam yük altındaki güç yönetimi yerine gpu kullanımı en yüksek olsada 2.seviye güç yönetiminde kalıyor.Bu nedenlede gpu ve bellek hızları normale göre epey düşük olabilir sistemi yeniden başlatınca eskisi gibi tam yük altında gerçek boost hızına ulaşır.Sizdede benzer bir durum yaşandığı için oyuna tekrar girdiğinizde daha düşük hızlar ile karşılaşmışsınız bu durum stabil olmayan hız aşırtma yapan kullanıcıların sıkça karşılaştığı bir durumdur bazı özel pcbli kartlar dışında çoğu karttaki voltaj yönetimi sürücü üzerinden yapıldığından dolayı belirli bir seviyenin üzerine çıkmak istendiğinde voltaj yada power target yetersizliği nedeniyle sürücü tarafından gpu çalışması askıya alınıyor.Askıda kalma süresi sonunda gpu frekansları default seviyeye geri çekiliyor ve eski hızlara sistemi yeniden başlatınca ulaşabiliyorsunuz.

Bu durum olağan bir işleyiştir ve sistem yada gpu stabilitesine etki etmez fakat sürekli stabil olmayan değerlerde oyunlara girerseniz bu durumu sıkça yaşarsınız bu nedenle ilk olarak mevcut hız aşırtma değerlerini test etmek için sentetik benchmark yazılımları ile denemeler yapmalı eğer stabil olduğu görülüyorsa(sürücü hatası almıyor yada grafiksel bozulma dediğimiz artifact oluşmuyorsa)ve sıcaklık değerleri sınırda gezmiyorsa güncel bir oyuna girip V-Sync kapalı şekilde gpuyu tam yük altına alırsanız daha sağlıklı bir deneme yapmış olursunuz.Ayrıca gpu verileride oyun içinde gözlemlenmeli ve grafiksel artifact olmasa bile sıcaklıklar yüksekse(genelde yüksek sıcaklıklarda artifact olur fakat bazen gözden kaçabiliyor)oyundan çıkıp voltaj ve hız değerlerini düşürerek tekrar denenmelidir.Günlük kullanım için gpunuza göre bir hız belirtmek gerekirse 1500 Mhz yeterlidir daha üzerinde ise extra sıcaklık ve güç tüketimi dışında 1:1 oranda bir kazanım elde edilmemektedir.

• tşk edrim hocam baya bi aydınlandım.içime su serptiniz kartı yeni almıştım henüz taksitleri bile odenmedi elimde kalıcak diye korkmuştum :) bu arada kartım evga gtx 960 scc 4gb modeli ..sizi bulmuşken bi sorum olucak aynı karttan kullanan başka bir kullanıcı gpu frekansını 1500 mhz de bellek frekansınıda 3900 mhz lerde stabil bi şekilde çalıştırıyordu galiba voltaj vererek ulaşmış bu arada o degerlere birde nvidea kartlarda bellek frekanslarını artırmak stabilite saglamıyormuş karta diye okumuştum bir yerde ne diyorsunuz bu konuda
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • AhmetRecep1 kullanıcısına yanıt
    haklısınız ama bazen 5 fps den daha yüksek degerler alınabiliyor kartın bir üst modeline ekstra para baymaktan iyidir arada uçurum var çünkü
  • kart kendini korumak için öyle yapıyor pc ye reset atınca sorun hallolur genelde
    Stabil frekans değerleri her gpuda farklılık gösterebilir birisi voltajsız bu değerleri görebilir bir diğeri ise belki hiç göremeyebilir :)yani tamamen gpu potansiyeli ve bileşen kalitesine bağlıdır tabi bunların beraberinde karta stabil bir güçte sağlanması işi dahada kolay hale getirir.Kartınızın stabil değerlerini başka bir kullanıcının ulaştığı değerlere göre değil kendi denemelerinize göre belirlemeniz gerekli bunun için bir süre bu denemelere vakit ayırmalısınız.Gpu ve bellek ikilisini birlikte frekans artırmak yerine ayrı ayrı denemeler yapmak daha sağlıklı çünkü bellek tarafında yapılan hız aşırtmanın yapmış olduğu katkı gpuya oranla belirli bir hızın üzerine çıkmadığınız takdirde fazla değildir.Bu nedenle gpu tarafında yapacağınız artış performans olarak size daha iyi oranda yansıyacaktır fakat belleklerde eğer ortam şartları uygunsa güvenilir koşullar altında overclock edilebilir.Bellek frekansı stabil kalacağı değerin üzerine çıkıldığında zaten artifact vererek stabil olmadığını gösterecektir bu nedenle bellek tarafında yapılan hız artışının stabil olduğu belirlenip gpu tarafında yapılan hız aşırtma sonucunda bu stabilite tekrar bozuluyorsa bu durumda belleklerin gpu tarafındaki hız aşırtma stabilitesine negatif etki yaptığı ortaya çıkar ve değerler tekrar gözden geçirilerek gpu tarafınında daha verimli olması sağlanır.Bunlarda yapacak olduğunuz denemeler sonucunda belirlenecektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: Terminator T-800

Stabil frekans değerleri her gpuda farklılık gösterebilir birisi voltajsız bu değerleri görebilir bir diğeri ise belki hiç göremeyebilir :)yani tamamen gpu potansiyeli ve bileşen kalitesine bağlıdır tabi bunların beraberinde karta stabil bir güçte sağlanması işi dahada kolay hale getirir.Kartınızın stabil değerlerini başka bir kullanıcının ulaştığı değerlere göre değil kendi denemelerinize göre belirlemeniz gerekli bunun için bir süre bu denemelere vakit ayırmalısınız.Gpu ve bellek ikilisini birlikte frekans artırmak yerine ayrı ayrı denemeler yapmak daha sağlıklı çünkü bellek tarafında yapılan hız aşırtmanın yapmış olduğu katkı gpuya oranla belirli bir hızın üzerine çıkmadığınız takdirde fazla değildir.Bu nedenle gpu tarafında yapacağınız artış performans olarak size daha iyi oranda yansıyacaktır fakat belleklerde eğer ortam şartları uygunsa güvenilir koşullar altında overclock edilebilir.Bellek frekansı stabil kalacağı değerin üzerine çıkıldığında zaten artifact vererek stabil olmadığını gösterecektir bu nedenle bellek tarafında yapılan hız artışının stabil olduğu belirlenip gpu tarafında yapılan hız aşırtma sonucunda bu stabilite tekrar bozuluyorsa bu durumda belleklerin gpu tarafındaki hız aşırtma stabilitesine negatif etki yaptığı ortaya çıkar ve değerler tekrar gözden geçirilerek gpu tarafınında daha verimli olması sağlanır.Bunlarda yapacak olduğunuz denemeler sonucunda belirlenecektir.

tşk edrim hocam artık deneye deneye kartın ust limitini bulacağız.bu arada aklıma takılan bi soru var acaba gpu ya voltaj vermek bi sıkıntı yaratırmı ya da ne ölçüde vermek gerekir selamlar..

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.