Şimdi Ara

Güneş enerjisiyle merkezi kalorifer sistemini ısıtma (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
239
Cevap
23
Favori
75.544
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Syn Ozan bey bir fikirde ben sunmak istiyorum.
    Catidaki panellerin uzerindeki isitma boylerlerini iptal etsek..panellerde isinan su direk akumulasyon tankina ulassa..yada bu sekilde bir sistem calismasi mumkun olurmu.

Sicak suyu catidan zemine ulastirmak zor olurmu.iyi ve guclu bir pompayla sicak suyu akumulasyon tankina ulastirmak mumkun olurmu.

Yada panellerde isinan su direk peteklere pompa edilse..sicak kullanim suyunada 200 litrelik boyler taksak bu sekilde bir sistemde calisirmi.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhaba;
    boilerleri iptal edip sistemi sadece kollektörlerden ibaret de yapabiliriz.. Ancak

1-) Aşşağıdaki resimde de görüldüğü üzere sistemimiz kışın ısıtma sistemi amacıyla kullanılacağı için kollektörlerin kış açısında yani 55-60 derece açıyla durması gerekiyor...(kollektörler bu açıda durursa, kışın çok iyi ısıtıyor yazın ise aşırı ısınma olmuyor) Bu şekilde yani 55-60 derecelik açıyla durduğunda da ciddi fırtınalarda sistemin zarar görme riski yüksek... İşte sistemlerin üzerinde boiler olursa , bu 200 kglık ağırlık , kollektörlerin fırtınadan zarar görmesini engelleyecek...

2-)Sistemde depolanacak su ne kadar fazlaysa sistem okadar daha verimli çalışıyor... Güneş kollektörlerinin üstü boş kalacağına boilerle doldurulup depolanacak su miktarı arttırılabilir...

3-)Eğer sistem başarısız olursa, benim şuanda kullanmakta olduğum sisteme rahatlıkla dönüş yapılabilir... Ve şuanda sistemimiz %100 başarılı bir sistemdir.. Ve kollektörlerin açısı kış açısında olduğu sürece ısıtmama ihtimali çok düşüktür...

4-)Bu sistemlerin ,kullanım suyunu ısıtma depolama sistemiyle ortak kulanılmasını tavsiye etmiyorum. Çünkü az güneşli havalarda kullanım suyu sıcaklığının düşük olmasına sebep olabilir...

sonuç olarak eğer bu sorunlar için önlem alınacaksa böilersiz sistem de işe yarayacaktır.. Yeterki kollektörler kış açısında olsun..

Güneş enerjisiyle merkezi kalorifer sistemini  ısıtma

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 16 Kasım 2015; 0:56:25 >

• Sıcaklığın basınca etkisi..

Sistem ortalama sıcaklığı 29 derece olduğunda basınç 2,2 bar iken , sistem ortalama sıcaklığı 53 derece civarındayken sistem basıncının 4,1 bar olduğu görülüyor.... Bu sebeple emniyet ventili eğer 3 bar olursa sistemden su tahliyesi başlayacağı için bu tip sistemlerde emniyet ventilinin 6 barlık olanlarının seçilmesi daha doğru..
     Güneş enerjisiyle merkezi kalorifer sistemini  ısıtma Güneş enerjisiyle merkezi kalorifer sistemini  ısıtma

• Kodsan akümülasyon tankımız ve güneş enerjisi boilerleriyle akümülasyon tankı arasındaki su transferini yapan Welko sirkulasyon pompası... Bu pompayı konsis marka fark(diferansiyel) termostatı yönetiyor..

Güneş enerjisiyle merkezi kalorifer sistemini  ısıtma Güneş enerjisiyle merkezi kalorifer sistemini  ısıtma Güneş enerjisiyle merkezi kalorifer sistemini  ısıtma

• Sirkulasyon pompası sbt2 180m 186 wattlık tüketim yapıyor
    http://www.sirkulasyonpompasi.org/

Önceki daire içi sirkülasyon pompamız(ups 25 70 180) 6 metrede 1,5 m^3/h debi verirken sbt2 180m 6 metrede 3 m^3/h debi veriyor.. Gerçekten de pompayı değiştirdikten sonra ısınmayan hiçbir peteğimiz kalmadı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 25 Kasım 2015; 10:10:30 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ernsyds1

hocam ne iş yapıyorsun bilmiyorum ama bence sen bu işi profesyonel yapmalısın bence :) bizim ülkede kimse senin gibi bir işi araştırarak geliştirerek yapmaz. araştırmalarını ilgiyle takip ediyorum. bu dönüşüm işini bence ciddi olarak profesyonel olarak yapmalısın

Saol :)

İşimden memnunum.Burdan bir kar amacım yok inan.

Sadece insanlar güneş ışığından daha fazla yararlansın istiyorum. Bu sebeple projeyi detaylandırdım bir sürü de deney yaptım paylaştım... Bu projedeki gibi yapılırsa bu sistemler verimli çalışır yoksa çoğu yerde olduğu gibi sistemler yapılıp 2-3 ay sonra sökülür... Elektrik üretme işinden çok daha karlı ve kolay benim sistemim... takibe devam..işlerim hafiflesin ideal sistemin daha detaylı resmini çizeceğim..

• quote:

Orijinalden alıntı: Ozan Artun

quote:

hocam ne iş yapıyorsun bilmiyorum ama bence sen bu işi profesyonel yapmalısın bence :) bizim ülkede kimse senin gibi bir işi araştırarak geliştirerek yapmaz. araştırmalarını ilgiyle takip ediyorum. bu dönüşüm işini bence ciddi olarak profesyonel olarak yapmalısın

Sadece insanlar güneş ışığından daha fazla yararlansın istiyorum. Bu sebeple projeyi detaylandırdım bir sürü de deney yaptım paylaştım... Bu projedeki gibi yapılırsa bu sistemler verimli çalışır yoksa çoğu yerde olduğu gibi sistemler yapılıp 2-3 ay sonra sökülür... Elektrik üretme işinden çok daha karlı ve kolay benim sistemim... takibe devam..işlerim hafiflesin ideal sistemin daha detaylı resmini çizeceğim..

Ozan Artun projen için seni tebrik ederim. Sistemin çalışmasaydı bile bu merak ve azim yeter. Sanayi ve Ticaret bakanlığı bu tür girişimler için hibe veriyor diye biliyorum. En azından bunlarla daha profesyonel aletlerle çalışıp projeni geliştirebilir pazarlayabilirsin. Mümkün müdür bilmiyorum ama kollektörlerin açısını 3 kademeli olsa ve her ay değişirilebilse daha fazla dik açıyı yakalamak mümkün olabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: abavf

quote:

quote:

Ozan Artun projen için seni tebrik ederim. Sistemin çalışmasaydı bile bu merak ve azim yeter. Sanayi ve Ticaret bakanlığı bu tür girişimler için hibe veriyor diye biliyorum. En azından bunlarla daha profesyonel aletlerle çalışıp projeni geliştirebilir pazarlayabilirsin. Mümkün müdür bilmiyorum ama kollektörlerin açısını 3 kademeli olsa ve her ay değişirilebilse daha fazla dik açıyı yakalamak mümkün olabilir.

Teşekkürler.. tabi bu şekilde bir sistem olabilir.. verim ciddi bir şekilde artar. şimdi hibrit kollektörler de çıkmış hem elektrik üretiyor hem de ısıtıyor. Bunlar daha güzel ...

• quote:

Sadece insanlar güneş ışığından daha fazla yararlansın istiyorum.

İşiniz, gücünüz, sıhhatiniz daimi rast gitsin hörmetler, bukadar müsbet ölçümler, uğraşı, yayımlama,emek, dilerim yararlı projeleriniz hayat bulur, herkes faidelenir, olağan üstü

(matematiğim pek yok ancak, kesin olan işlem şudur 2x2=fosil yakıtlardan sıyrılma zamanı geldi bukadar.)
  • quote:

Orijinalden alıntı: tmgnd

quote:

Sadece insanlar güneş ışığından daha fazla yararlansın istiyorum.

İşiniz, gücünüz, sıhhatiniz daimi rast gitsin hörmetler, bukadar müsbet ölçümler, uğraşı, yayımlama,emek, dilerim yararlı projeleriniz hayat bulur, herkes faidelenir, olağan üstü

(matematiğim pek yok ancak, kesin olan işlem şudur 2x2=fosil yakıtlardan sıyrılma zamanı geldi bukadar.)

Teşekkürler cümlemize iyi sıhhatlar..

• Selam ...ideal sisteme doğru yavaş yavaş ilerliyoruz.. ideal sistem açık sistem olacağı için d=m/v formülü gereği tankımızdaki sıcak su, çatıya kaçma eğiliminde olacaktır... çünkü soğuk suya göre sıcak suyun hacmi geniş yoğunluğu düşüktür... peki ozaman ne yapılabilir? Mesela çek valf atılabilir.. ancak bu çek valflerin de çok işe yaramadığını gördük... ozaman resimde çizdiğim gibi tanka giren ve tanktan çıkan borulara "S " yaptırtıp soğuk su tuzağı yapmış olacağız bu şekilde tanktaki sıcak suyun , sirkulasyon pompası çalışmadığında çatıya kaçıp soğumasını engellemiş olacağız...

• mükemmel bir çalışma olmuş tebrikler. burada yazılanları okumadan önce boyler kullanmayı düşünüyordum ama aklımda sürekli kalorifer dönüşünden gelen suyu (kaybolan ısıyı =eve transfer olan )boyler içerisindeki serpatinin karşılayamamasından çekiniyordum sizin akümülasyon tankını kullanmanız iyi olmuş verim oldukça artmış olmalı. benim size sormak istediğim bir soru var oda: evimde toplamda 10 metrelik panel radyatör var firma kataloglarından öğrendiğim kadarıyla metresinde 6 litre su bulunuyormuş, bu takribi 60 litrelik kalorifer tesisatını ısıtmak için ne kadarlık bir akümülasyon tankı kullanmam gerekir.(ona görede gereken güneş panelinin metrekaresini hesaplıycam) vakit ayırıp cevaplarsanız çok sevinirim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: zengocxs

mükemmel bir çalışma olmuş tebrikler. burada yazılanları okumadan önce boyler kullanmayı düşünüyordum ama aklımda sürekli kalorifer dönüşünden gelen suyu (kaybolan ısıyı =eve transfer olan )boyler içerisindeki serpatinin karşılayamamasından çekiniyordum sizin akümülasyon tankını kullanmanız iyi olmuş verim oldukça artmış olmalı. benim size sormak istediğim bir soru var oda: evimde toplamda 10 metrelik panel radyatör var firma kataloglarından öğrendiğim kadarıyla metresinde 6 litre su bulunuyormuş, bu takribi 60 litrelik kalorifer tesisatını ısıtmak için ne kadarlık bir akümülasyon tankı kullanmam gerekir.(ona görede gereken güneş panelinin metrekaresini hesaplıycam) vakit ayırıp cevaplarsanız çok sevinirim.

teşekkürler ..

Bununla ilgili bir excel programı hazırlamıştım..

yadi.sk
    Tank Soguma hesabı giden dosya.xls — Yandex.Disk
    http://yadi.sk/d/Wvz-NguWDq829

buradan bakalım ne kadar lazım olur diye.. Bu arada ana ısıtma sisteminiz nedir? ya da ne olacaktır?

Not: Dün , altında petek olmayan 2 penceremizin altına 80 cmlik 2 petek yaptırttık. Duvar delinirken, evimizin duvarlarının tuğla değil ytong olduğunu öğrendik. Çünkü usta dediki eğer tuğla olsaydı duvarı delince kırmızı toz gelirdi dedi ama gelen toz gri tozdu dedi... Neyse havanın güneşli gitmesi sayesinde Aralık ayında 2 daire için , günlük 20 kglik 1 torba Alkor marka Sibirya kömürü sarfiyatımız oluyor... Bunun tonunu 560 tlden almışdık... 560/50=11,20 tl torba maliyeti var.. 2 daire 11,20 tl daire başına yakıt giderimiz 5,60 tl olmuş aralıkta.. Aylık ısınma giderimiz 30*5,6=168 tl olmuş... Geçen senenin rekorunu kıracağız gibi görünüyor.. Zaten geçen sene güneşli gün sayısı azdı..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 28 Aralık 2015; 10:38:59 >

• pirina kullanan kat kaloriferim var ben bu güneş kolektörlü sistemin gündüz çalışmasını evin nemini havasını değiştirmesi amaçlı kullanmak istiyorum.(gece kullanılmıycak) tablonuzdan anladığım kadarıyla petek sayısı önemini kaybediyor önemli olan sirkülasyon pompasının çevirdiği litre. ama sistem ilk çalışmaya başladığı anla örneğin bir saat sonraki anda sisteme geri dönen suyun sıcaklıgında çok fark olacaktır.
    ayrıca o sırada hala günes kollektörlerınden sıcak su gelmeye devam ediceko zaman her halükarda kollektör ile akümülasyon tankı arasında kullanılan sirkülasyon pompası peteklere gönderen sirkülasyon pompasından daha fazla hacimdeki suyu çevirmeli.ama şöyle bir sorun var o kadar litredeki suyu ısıtacak kadar bir kollektör alanına sahipken neden akümülasyon tankı kullanalım.kafam iyice karıştı .

• Selam.. sizin dediğiniz gibi yapılırsa sistemin kurulum maliyeti yaklaşık 3000-3500 tl daha ucuz olur... yanlız yağmurlu havalarda da prina kazan pompası sürekli çalışacak... bu da ek bir maliyet demek... bunu engelleyecek bir çözüm bulmak üzereyeim bulunca paylaşayım.. yanlız güneş enerjilerinin üstünde su deposu olacak değilmi?

• Selam.. akümülasyon tankı ve güneş enerjisi sirkulasyon pompası olmadan da çalışabilecek bir sistem... Yanlız bu sistem kapalı sistemdir ve 2-3 yılda bir güneş enerjisi kollektörlerine anti friz konması gerekir. Akümülasyon tankı olmayan sistemlerin açık sistem olarak çalışması çok sağlıklı değil. Çünkü açık sistemlerin soğukta patlama riski var. Bu riski donma fonksyonu engellese de , donma fonksyonunun çalışması için bir akümülasyon tankı mutlaka olmalı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 2 Ocak 2016; 10:49:09 >

• quote:

Selam.. akümülasyon tankı ve güneş enerjisi sirkulasyon pompası olmadan da çalışabilecek bir sistem... Yanlız bu sistem kapalı sistemdir ve 2-3 yılda bir güneş enerjisi kollektörlerine anti friz konması gerekir. Akümülasyon tankı olmayan sistemlerin açık sistem olarak çalışması çok sağlıklı değil. Çünkü açık sistemlerin soğukta patlama riski var. Bu riski donma fonksyonu engellese de , donma fonksyonunun çalışması için bir akümülasyon tankı mutlaka olmalı...

Sistem nasıl çalışır?

1-) Kazan sirkulasyon pompası, kazan beyninden ayrılacak. (sıkıntı yok bizde de öyle)

2-)Kazan sirkulasyon pompasının ana çalıştırıcısı timer olacak.. Yani timerın aç dediği zamanlarda sirkulasyon pompası kesin açılacak. Saat akşam 18,00 - sabah 11.00 arası gibi örneğin..

3-)Kazan sirkulasyon pompasının Timerı ,kapat dediği zamanlarda ise açma kapama görevini diferansiyel termostat yapacak...
    Bu zormu? hayır değil. Çünkü ben böyle bir anahtar yaptırttım aç yaptığımda pompa 24 saat çalışıyor kapa yaptığımda pompayı açıp kapatma görevi oda termostatında oluyor... bendeki oda termostatının görevini sizdeki diferansiyel termostat üstlenecek.. 30 derece gösteren termostat yani..

4-)Timerın kapalı olduğu saatlerdeyiz mesela saat 13.00 deyiz... Diferansiyel termostat, S1 ve S2 sensörlerindeki derecelere bakacak mesela fark 3 derece olsun dedik...Eğerki, S2 sensörü yani güneş enerjisi sensörü sıcaklığı 30 derece ölçtü ama s1 sensörü yani dönüş suyu sensörü 26 derece ölçtü.. işte ozaman AK1 açkapa girişi sayesinde 3 yollu vana suyu aşşağıya(kazana) değil ,yukarıya yani güneş enerjisi sistemine yönlendirecek..ayrıca AK2 sayesinde sirkulasyon pompası çalışacak..

Bu şekilde 3 yollu vana(general gr 21.07 ve gbı 46.20) açıldığında evden gelen su, güneş enerjisi sistemine gidecek ve güneş enerjilerinden gelen su kalorifer sistemine girecek bu şekilde ısıtma gerçekleşecek...

V1 V2 V3 ne işe yarayacak?

eğerki güneş enerjisi sistemi sağlıklı çalışıyorsa, V1 vanası açık, V2 vanası kapalı V3 vanası açık olacak...Bu şekilde güneş enerjisi sisteminden yararlanılabilecek.. Ancak güneş enerjisi sisteminde bir arıza olursa,V1 vanası kapalı V2 vanası açık V3 vanası kapalı konumuna getirilip yeni sistem yokmuş gibi kalorifer sistemiyle ısınmaya devam edilecek...
    Bu şekilde kalorifer ısıtma sistemi sorunsuz olarak çalışmaya devam edebilecek...

5-) diferansiyel termostatı da bir timer idare edecek. Timerın aç dediği zamanlarda diferansiyel termostat açılacak ve yön değiştirme + kazan sirkulasyon pompasını açma görevini üstlenecek..
    6-)3 yollu yön değiştirme vanası, arıza yaparsa V4 V5 ve V1 V3 Vanaları kapatılıp sorunsuzca çalışılabilecek yani 3 yollu vana rahatlıkla sökülüp takılabilecek.

Not:Sorumluluk reddimdir .Sistem tamamen tavsiye niteliğindedir. Ortaya çıkabilecek sorunlarla ilgili hiçbir sorumluluğum yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ozan Artun -- 2 Ocak 2016; 13:17:50 >

• Ozan Artun O kullanıcısına yanıt
    helal olsun Ozan bey size.
    evinizi simdiden yenilenebilir enerjili yesil ev diyebiliriz.

eger kendime ait bir ev yada apartmanim olursa catisida musait olursa bu sistemi kurmak isterim.

bu arada sizin ev apartmanmiydi..yani bu sistem icin ozel izin yada resmi bir evrak isi gerekiyormu..
    bina sakinleri vs bu duruma karsi cikma durumlari olurmu.
    yaptiracak olsak bu isi kimler yapiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isnuerog -- 2 Ocak 2016; 11:32:36 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Selam Teşekkürler.

1-)evimiz 3 katlı merkezi sistemli kömürlü kalorifer + bu sistemle ısınmakta..
    2-)özel izne gerek yok ancak bu sistemle ilgili destek alma söz konusu olabilir. Sonuçta yenilenebilir enerji...araştırmak lazım..
    3-)daire başına en az 10 metrekare petek lazım .. bu sebeple çok katlı apartmanlarda uygulanması zor.. daha çok müstakil evler için uygun..
    4-)doğalgazlı apartmanda tek daire için uygulanabilirmi? 10 metre kare petek alanıyla borular balkondaki kombiye taşınırsa uygulanabilir ama sakinlerin izin vermesi lazım..

5-)hangi Ustalar yapar .güneş enerji ustası + kalorifer ustası + elektrikçi... bunların 3ü birlikte çalışmalı..

• Elinize sağlık. Güzel bir paylaşım olmuş.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.