Şimdi Ara

H4 halojen ampulu evde nasıl yakarım ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
4
Favori
9.667
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar arkadaslar. Nette bu konu ile ilgili bir bilgi bulamadim. Iki adet osram h4 halojen ampulum var. Bunlari adaptor yardimiyla calistirabilir miyim ? Kac voltluk adaptor gerekli ? Birde uc tane soket var. Sagda solda ortada. Hangisine notr hangsine faz baglayacam ? Interntte farkli bilgi mevcut tutmuyor birbirlerini. Ve tek adaptore ikisini birden baglayip sorunsuz calistrabilirmiyim ??? Simdiden tesekkur ederim.

• 1. Uc : GND Yani (-)

2. Uc : Uzun Far

3. Uc : Kısa far

Beslemeyi pc'nin supply sini kullanarak yapabilirsiniz .

Siyah kablo : (-)

Sarı Kablo : (+)
  • Bu arada besleme 12 V
  • quote:

Orijinalden alıntı: dfk24

1. Uc : GND Yani (-)

Verdiginiz cevap icin cok tesekkur ederim.
    Uc tane uctan hangisi negatif ? Ortada diyende var soldaki diyen de.? Ayrica elimde 12 voltluk adaptor var bunu ikisine baglasam isinma patlama gibi sorun olur mu ???
  • quote:

Orijinalden alıntı: mbb23

quote:

1. Uc : GND Yani (-)

Verdiginiz cevap icin cok tesekkur ederim.
    Uc tane uctan hangisi negatif ? Ortada diyende var soldaki diyen de.? Ayrica elimde 12 voltluk adaptor var bunu ikisine baglasam isinma patlama gibi sorun olur mu ???

Alıntıları Göster
    Resimdeki gibi + ve - doğru mudur ?
     H4 halojen ampulu evde nasıl yakarım ?

• Eksiyi Bulmak icin 5V ile deneme yapin.

Yanlis baglasaniz bile ampule zarar gelmez.
  • dfk24 kullanıcısına yanıt
    dediğiniz şekilde yaptım fakat yanmadı. her şekilde denedim kabloları...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Farlarda Led ampül ve yangın riski
    geçen yıl önce açıldı
    H4 farlar hiç aydınlatmıyor
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

En az 1.5 A verin yoksa calismaz .

Aslinda artisini eksisini ampulun icine bakarakta anlayabilirsiniz .
  • quote:

quote:

En az 1.5 A verin yoksa calismaz .

Aslinda artisini eksisini ampulun icine bakarakta anlayabilirsiniz .

Alıntıları Göster
    sanırım adaptör 180 miliamper. 5,5 volt. adaptörlerin watt ve amperi önemli sanırım....
  • quote:

sanırım adaptör 180 miliamper. 5,5 volt. adaptörlerin watt ve amperi önemli sanırım....

Alıntıları Göster
    zannedersem o ampuller 50 watt ve üzeri oluyor, tabi kısada daha düşük uzunda daha yüksek zannedersem. bu durumda 12 volt için en az 5-10 amperlik bir kaynak gerektiriyor o yüzden arkadaş pc power supply ile yapabilirsin demiş. (watt=voltxamper).

hesabımızı kolaylaştırmak için 48watt diyelim ampulere. 48/12=4 amper. volt=amperXdirenç . 12/4=3 ohm. 5v'u 3 ohm'a bağlarsanız 5/3=1.6 amper çeker bu hem yanmaya yetmez hem de adaptörünüze yüklenmiş olursunuz, adaptörü bozmuş olma ihtimaliniz yüksek, çünkü 180 miliamperlik bir adaptöre 3 ohm bağlamak kısa devre yapmak gibi birşeydir.

• Cok tesekkur ederim cok aciklayici bir anlatim oldu.
  • quote:

Merhabalar arkadaslar. Nette bu konu ile ilgili bir bilgi bulamadim. Iki adet osram h4 halojen ampulum var. Bunlari adaptor yardimiyla calistirabilir miyim ? Kac voltluk adaptor gerekli ? Birde uc tane soket var. Sagda solda ortada. Hangisine notr hangsine faz baglayacam ? Interntte farkli bilgi mevcut tutmuyor birbirlerini. Ve tek adaptore ikisini birden baglayip sorunsuz calistrabilirmiyim ??? Simdiden tesekkur ederim.

Kısa 55 Watt, Uzun 65 Watt' dır. Toplamda 120 Watt eder, 10 Amper akımla beslemeniz lazım. PC güç kaynağınız zayıfsa yakabilirsiniz.

Saygılar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra
    Kısa 55 Watt, Uzun 65 Watt' dır. Toplamda 120 Watt eder, 10 Amper akımla beslemeniz lazım. PC güç kaynağınız zayıfsa yakabilirsiniz.

Saygılar...

Bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim..
    Ozetlemek gerekirse kaynak 12 volt ve (iki ampul uzunlar icin 65+65 = 130 watt. ) 11 amper olmali en az dogru anlamismiyim ?

Birde dc akimda ac gibi cihazin hangi ucunu hangi kutupa baglasak devre calisir mi ? Yoksa faz kablosu ampulun + kutbuna, notr de eksi kutbuna baglanmasimi lazim. Ampulun kutuplarini bilmedigim icin rastgele baglasam patlama kisa devre gibi birsey soz konusu olur mu ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mbb23 -- 5 Şubat 2015; 23:59:53 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

Saygılar...

Bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim..
    Ozetlemek gerekirse kaynak 12 volt ve (iki ampul uzunlar icin 65+65 = 130 watt. ) 11 amper olmali en az dogru anlamismiyim ?

Birde dc akimda ac gibi cihazin hangi ucunu hangi kutupa baglasak devre calisir mi ? Yoksa faz kablosu ampulun + kutbuna, notr de eksi kutbuna baglanmasimi lazim. Ampulun kutuplarini bilmedigim icin rastgele baglasam patlama kisa devre gibi birsey soz konusu olur mu ?

Omik yük olduğu için farkeden birşey olmaz, AC ve DC kullanımda.

Ampulü 12 Volt üzeri gerilim vermediğiniz sürece patlatmazsınız merak etmeyin. Kısa devre riski sizin yaptığınız bağlantının sağlamlığına bağlı, düzgün bağlanırsa birşey olmaz.

Nerede kullanacaksınız ki?

Saygılar...

• quote:

Orijinalden alıntı: goyathla

zannedersem o ampuller 50 watt ve üzeri oluyor, tabi kısada daha düşük uzunda daha yüksek zannedersem. bu durumda 12 volt için en az 5-10 amperlik bir kaynak gerektiriyor o yüzden arkadaş pc power supply ile yapabilirsin demiş. (watt=voltxamper).

hesabımızı kolaylaştırmak için 48watt diyelim ampulere. 48/12=4 amper. volt=amperXdirenç . 12/4=3 ohm. 5v'u 3 ohm'a bağlarsanız 5/3=1.6 amper çeker bu hem yanmaya yetmez hem de adaptörünüze yüklenmiş olursunuz, adaptörü bozmuş olma ihtimaliniz yüksek, çünkü 180 miliamperlik bir adaptöre 3 ohm bağlamak kısa devre yapmak gibi birşeydir.

Hocam Ben evde 5V 2A tablet adaptörüyle 12V tepe lambasını yakmıstım bi sorun cıkmadı.

Hani Artisini eksisini bulmasi icin boyle soyledim

• Cevaplarınız için çok teşekür ederim hocam.
    Şimdi kafam biraz karışık gibi. mesleğimle çok uzak konu olduğu için anlamakta güçlük çekiyorum kusuruma bakmayın.

normal 220 v ampul duylarında + yada - diye bir kavram yok. rast gele fazı bi ucuna nötr bi ucuna takınca lamba yanıyor.

Anlamadığım bu olay dc ler de geçerlimi. yani bu ampul de + - girişi diye birşey var mı ?
    Ayrıca Adaptörü prize ters yada düz takınca kablodaki faz la nötr yer değiştiriyor mu ?
    Ampülün 3 tane pininden uzuna ve nötre bağlasam adaptörün ucunu fark eder mi ? faz ampülün + ucuna nötr - ucuna bağlanacak diye birşey var mı ?

çok fazla soru oldu kusuruma bakmayın . teşekkür ederim...

lambayı bahçe aydınlatmasında kullanacağım.

• quote:

Cevaplarınız için çok teşekür ederim hocam.
    Şimdi kafam biraz karışık gibi. mesleğimle çok uzak konu olduğu için anlamakta güçlük çekiyorum kusuruma bakmayın.

normal 220 v ampul duylarında + yada - diye bir kavram yok. rast gele fazı bi ucuna nötr bi ucuna takınca lamba yanıyor.

Anlamadığım bu olay dc ler de geçerlimi. yani bu ampul de + - girişi diye birşey var mı ?
    Ayrıca Adaptörü prize ters yada düz takınca kablodaki faz la nötr yer değiştiriyor mu ?
    Ampülün 3 tane pininden uzuna ve nötre bağlasam adaptörün ucunu fark eder mi ? faz ampülün + ucuna nötr - ucuna bağlanacak diye birşey var mı ?

çok fazla soru oldu kusuruma bakmayın . teşekkür ederim...

lambayı bahçe aydınlatmasında kullanacağım.

Omik yüklerde yani ampul, rezistans gibi + ve - gibi yön yoktur, anahtarlama işlemi (+) kutuptan yapıldığı için (-) ortaktır bu yüzden internetten baktığınız şekillerde (+) ve (-) gibi uçlar görüyorsunuz.

Bu ampul bahçe aydınlatması için uygun değil, büyük ihtimalle sudan korktuğunuz için 12 Volt ampul kullanıyorsunuz doğru mu?

Saygılar...

• Biraz anladım sanırım hocam.sağolun. ampülün bi pin ini negatif göstermelerinin sebebi içerde ortak bağlandığı için. yani ben negatif olana faz versem diğer uca nötr kısa yada uzun dan biri yanar fakat diğer ucada nötr verirsem ikiside yanar. Doğru anlamışmıyım hocam?

evet hocam hem 12 volt yağmur vb düşük gerilim olduğu için hemde hobi.
  • Hocam yanlissam duzeltin lutfen...
    3 tane pin var. Biri uzun biri kisa biride notr. Ben fazi kisaya notr uzuna baglasam ikiside yanar ama seri baglanmis gibi olur voltaj duser isik azalir .. Ama uzunla kisaya faz verip diger pine notr versem paralel baglanti olur. Peki hocam kisayla notr cikisa ikisinede faz versem ne olur kisa devre mi ? Yada patlar mi ? Sanirim bu durum da birsey olmaz cunku iki fazi birlestrince birsey olmaz... Tesekkurler
  • quote:

Hocam yanlissam duzeltin lutfen...
    3 tane pin var. Biri uzun biri kisa biride notr. Ben fazi kisaya notr uzuna baglasam ikiside yanar ama seri baglanmis gibi olur voltaj duser isik azalir .. Ama uzunla kisaya faz verip diger pine notr versem paralel baglanti olur. Peki hocam kisayla notr cikisa ikisinede faz versem ne olur kisa devre mi ? Yada patlar mi ? Sanirim bu durum da birsey olmaz cunku iki fazi birlestrince birsey olmaz... Tesekkurler

Aynen dediğiniz gibi, düşük gerilimli dekoratif lambalar vardı. Kodunu hatırlarsam yazacağım.

Saygılar...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.