Şimdi Ara

Hangi Yolu Seçmeliyim? // Tavsiyenize İhtiyacım Var

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
219
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bilgisayar programcılığı birinci sınıf öğrencisiyim ve çok zorundayım. Okulda ne yazık ki çok kaliteli bir eğitim alamadık. Hocalar çok iyi öğretmiyor, proje vermiyor. Ancak iyi bir şey yaptılar. O da bilgisayar bilimin temelleri olan derslerin ne olduğunu az çok öğrettiler. Mesela bilgisayar donanımı diye bir ders var. Müfredatta dahili ve harici donanımların ne olduğunu öğreneceğimizi belirttiyordu ama hocamız bunun yerine dijital tasarım anlattı. Kimse dersi anlamadı ama ayrık matematik, sayısal tasarım gibi derslerin önemli olduğunu anladık. ALU ve register tasarlayabildik misal lojik kapılardan. Ama bu kadar devamı gelmedi. Keza dil öğrenmenin en önemli şey olmadığını öğrendik. Ondan ziyade algoritma ve veri yapıları daha önemli. Veri tabanında SQL ile beraber DBMS tasarımı hakkında bilgi verdiler. Kısacası çok ciddi bir temel bilgi var öğrenmemiz gereken ancak aynı zamanda da işin pratiklik kısmı var.

Mesela benim okulu bitirmeme bir yılım var. Bu süreçte zamanımın kısıtlı olmasından ötürü iki şey yapabilirim: (1) web ve mobil geliştirme öğrenip bu konuda iş çıkaran bir insan olabilirim ama DBMS nasıl çalışır bilmeyen, algoritma analizi yapamayan, kısıtlı algoritmalarla verimsiz çözüm bulan biri olacağım. Diğeri ise (2) temel bilgileri inek gibi çalışmış, biri sorsa dayandığı en temel teoriyi anlatabilen ama gün sonunda bir şey üretemeyen insan olacağım. Gönül ister ki ikisini de yapayım ama geçen dönem denedim ve yapamadım. Sayısal tasarım çalışacağım diye görsel programlama dersinden kötü not aldım. Çok çocukça gelecek size ama bilgisayar bildiğimiz basit elektrik devresi temeline dayandığını öğrenince çok mutlu olmuştum. Sonra veri depomasının elektrik devresini görünce de mutlu olmuştum. Yani işin bilim kısmını da seviyorum. C#'de Sort() metodunu görünce acaba hangi sorting algoritmasını kullanıyor diye merak eden biriyim.

Elbette bazı kısıtlamalarım da var. Ayrık matematik bilgim olmadığı için algoritma kitaplarını okurken zorlanıyorum. Bazen kitaptaki bir başlığı anlamam tüm günümü alabiliyor. Yani matematik bilgim de kısıtlı. Matematik de çalışıyorum. DGS ile iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliğine geçeceğim. Ama şu bir yılım için bir seçime ihtiyacım var. Ne tavsiye edersiniz?

Plan A:

- Bir yıl boyunca HTML, CSS, JS, TypeScript, Angular, React, SQL, Adobe XD öğren.

Plan B:

- Bir yıl boyunca ayrık matematik, sayısal tasarım, algoritma, veri yapıları öğren.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Henkan -- 6 Temmuz 2019; 20:20:48 >

• 1 yılda hem derslerine hem dgsye çalışıp üstüne plan a yada b de saydıklarına adam akıllı çalışmayı düşünüyorsan o iş yaş. a ve b deki şeyler 1 yıl için çok fazla.

sen en temizi dgsye hazırlan boşver gerisini.
  • ne yap ne et iyi bir yerde staj yap
  • Birader acelen ne, yavaş yavaş ilerle sindir sindire anlaya anlaya ayrıca plan a ve plan b de işe yaramaz kendine ne diye zaman biçiyorsun ne diye kendini strese sokuyorsun bir sene boyunca plan a ile uğraşıcaksın aşırı yüklenme yüzünden işlemciyi patlatıcaksın ondan sonra bir daha proglama ile aran düzelmeyecek, orada da yazmışsın başlığı anlamam bir gün sürüyor demişsin uzun sürüyor çünkü daha önce karşılaşmadığı bir şey anlaman o yüzden uzun sürüyor konu karmaşık yada zor değil sen konuya yabancısın zamanla hepsini anlıyacaksın acele etme.
  • hedef üzerine ilerlemek en verimlisi oluyor. mesela hedeflediğin bir şirket varsa gir iş ilanı sitelerine bak hangi yetenekleri arıyorlar. o yetenekleri öğrenmeye başla sonrada başvur.
    bazılarına fazla basit gelebilir ama programcılar bilir ki bir işi basit tutmanın olası çıkacak sorunlarda vakit kazandırma özelliği vardır. sorunlar da sürekli çıkarlar.

komple kervan yolda düzülür mantığı da yanlış herşeyi planlamak da.
    ikisi arasında bir denge kurmak lazım.
    bunun da yolu bir genel plan çizip detayları yolda belirlemektir.
  • Ne yapacağın çok belli aslında ama işte bu * hocalar.

Çözüm basit git biryerde uzun dönem stajyer, part-time ne dersen onu yap. İş tecrübesi edin.
  • Teşekkürler hepinize. Plan A ile gitmeye karar verdim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.