Şimdi Ara

Harici Diski USB Switch ile Cihazlar Arasında Paylaştırma Projesi (Mümkün müdür?)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
959
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Aslında bu başlığı hangi bölüm altına açmam gerektiği konusunda kararsızlık yaşadım, çünkü aynı zamanda harici diskler veya network ile de oldukça ilgili sayılabilecek bir konu. Ancak hepsinden teknik yardıma ve görüşe ihtiyaç bir konu olduğunu düşündüğümden burada açmaya karar verdim, konuya en çok vakıf kişilerin bu bölümü takip edenler olacağına inandım nedense. Ha bir de bir kere bu bölüme açtığım başlık, diğer bölümlere açtığım başlıklara göre çok daha fazla kişi tarafından, çok daha hızlı yanıtlanmıştı, onun da etkisi yok değil..

Gelelim konuya.. Kablolar ile karşılaşmaktan, jack takıp çıkarmaktan, küçücük bile olsa cihazları oraya buraya taşımaktan nefret eden birisi olarak harici diski cihazlar arasında paylaştırma konusunda bir projem var. Ancak çalışır mı çalışmaz mı bilmiyorum, bu konuda üstadların fikrini aldıktan sonra gerekli donanımları alıp uygulamayı düşünüyorum. Cihazlarda başlayayım, sonra açıklamaya geçeyim..

CİHAZLAR

Cihazlar arasında paylaşılmak istenen HDD: 3.5"" Harici HDD

HDD'yi Paylaşacak Cihazlar: LED TV, USB Kayıt Yapabilen Receiver, PC ya da Ağ

Yardımcı Cihazlar: USB Sharing Switch, USB Network Adaptör (Henüz alınmadılar)

AÇIKLAMA

Elimdeki harici HDD'yi hem LED TV'de film izlemek için kullanmak, hem USB'den kayıt yapan uydu alıcısıyla TV yayınlarını kaydetmek için kullanmak, hem de gerektiğinde PC ile kullanmak istiyorum. Bunları yapmak isterken HDD'yi bir oraya bir buraya taşıyorum ve bu durumdan nefret ediyorum. Bir de bildiğiniz üzere harici HDD'ler hassas cihazlar, bir yere sertçe bırakılsa bile bozulabiliyor, veriler kaybedilebiliyor. Ben harici HDD'yi bir yere sabitleyebileceğim ve her üç cihazdan da HDD'ye ulaşabileceğim bir çözüm arıyorum. USB network adaptörler LED TV ve PC arasındaki paylaşım için çözüm olabilir fakat bu sefer USB kayıt yapan uydu alıcısı için yine söküp takmak gerekiyor. Yani uydu alıcısı, diski ağ üzerinden görerek oraya kayıt yapmıyor. İncelemedim fakat muhtemelen öyle olmalı, çünkü menüde öyle bir seçenek yok, Uydu alıcısı USB diski sadece USB girişi üzerinden bağlandığında görebiliyor.

USB Sharing Switch'leri biliyor olmalısınız. Bu switch'ler USB girişi olan bir cihazı iki ya da daha fazla cihazla paylaştırmak için kullanılıyor. Benim gördüğüm kadarıyla daha çok yazıcıları paylaştırmak için kullanılıyorlar. Ancak cihazın amacı sadece yazıcı paylaştırmak mı, böyle bir kısıtı var mı yoksa genel kullanım o yönde olduğu için bu şekilde mi biliniyor bilmiyorum. Sonuç olarak cihaz "USB Sharing Switch" olarak tanımlanıyor, sadece yazıcı paylaştırdığı belirtilmiyor. İki ya da dört portluları var, burayı tıklayarak örneğini görebilirsiniz.

Merak ettiğim şey; bu switch ile farklı cihazlar arasında USB HDD paylaştırmak da mümkün müdür? Yani USB HDD'yi bu switche bağladıktan sonra bir portundan çıkan USB'yi uydu alıcısına, bir portundan çıkan USB'yi LED TV'ye, bir portundanan çıkan USB'yi de PC'ye ya da bu linkteki gibi bir USB network adaptöre taksam cihazların hepsi harici HDD'yi görebilir mi? Sonuçta bu USB switchler tıpkı ethernet switchler gibi pasif cihazlar, herhangi bir yazılım falan gerektirmiyor, tak-çalıştır aparatlar. Mantık olarak görmesi gerekir gibi geldi bana. Tabi bu switchler sadece yazıcıları paylaştırmak üzere tasarlanmış, üretilmiş cihazlar değilse.

Konuyla ilgili görüşleriniz, deneyimleriniz varsa benimle paylaşır mısınız? Eğer teknik açıdan mümkünse ya da en azından "neden olmasın" diye bir yaklaşımınız varsa çok sevineceğim ve uygulamayı deneyeceğim. Ancak genel kanı "mümkünatı yok, olmaz öyle şey" şeklinde olursa hiç masraf etmeyecek ve emek harcamayacağım. Eğer bu şekilde düşünüyorsanız, yapmak istediğim şeyin başka bir yolu, yöntemi var mıdır bildiğiniz? Konuyla ilgilenen, deneyimli arkadaşlardan bir yanıt almak dileğiyle, hoşçakalın..

• Hiç kimsenin fikri yok mu arkadaşlar?.. :/
  • Yapmak istediginize USB arabirimin hizi yetmeyecektir ve bu sebepten cok sikinti yasarsiniz.. Yapilamayacak bir sey degil ama ethernet arayuzlu bir HDD kutusu daha mantikli..
  • Yanıt için teşekkür ederim axiadam. USB birimin hızının neden yetmeyeceğini düşünüyorsun? Sonuç olarak hem USB disk, hem de USB swith USb 2.0 hızında. Amacım yüksek hızlar yakalamak değil, hem uydu alıcı görebilsin ve dosya kaydedebilsin hem de ağ üzerinden bilgisayarla diske ulaşılabisin istiyorum. Çok fazla dosya transferi söz konusu olmayacak ancak dosyaların isimlerini değiştirebilirim, diskin kendi içinde dosya taşıma işlemleri yapabilirim.

Ethernet arayüzlü bir HDD kullanmak isterim fakat ilk mesajımda da belirttiğim üzere uydu alıcısı sadece USB girişli harddiskleri görüyor. Hem ethernetten hem de USB'den bağlanma imkanı olan bir HDD olsaydı onu tercih ederdim ama öyle bir HDD görmedim.

En çok merak ettiğim şey bu USb switchler sadece yazıcı paylaştırmak için mi yoksa harici HDD'nin paylaşılmasına da izin verir mi? USB switch satanlara sordum, onlar bile bilmiyorlar. Bu sorunun yanıtı benim için çok önemli. Eğer bu switchlerle mümkün değilse bunu mümkün kılan başka bir aparat var mı? Hem uydu alıcısından hem de ağdan aynı anda ulaşmak zorunda değilim, bir selector butonu falan olabilir ve hangisine bağlı olarak çalışacağını belirleyebilirsem yeterli olacak. Yeter ki USB tak çıkar ya da diski bir oraya bir buraya taşıma derdi olmasın.

• Hevesle açtığım başlığım ilgi görmeyince ve soruma yanıt alamayınca kendi araştırmalarımla yanıt bulmaya çalışıyorum. Araştırırken bu linkte rastladığım USB switch'in tanıtımında sadece printer değil aynı zamanda harici HDD paylaşmanın da mümkün olduğunu yazdığını gördüm. Aceba bu durum sadece bütün USb switchler'de geçerli midir yoksa bu cihaza özgü müdür dersiniz? Diğerlerinden farklı görünmüyor çünkü, aynı mantıkla çalışıyor olsalar gerek..
  • USB 2.0'in teorik hizi 480mbit/s ama boyle bir hiza ulasildigini daha bizler goremedik.. Ki zira bu hizlari engelleyen aradaki kontrolculer, yani siz USB sharing switch ile USB HDD'yi onuda DreamBox ile iliskilendirip program kayit etmeyi dusunuyorsunuz. Deneyin cok verimsiz olacagini gorursunuz..

Link attiginiz urune gelince HDD'yi paylastirmasi sadece o urune ozgu, her urunde boyle bir ozellik yok. Zira ozelliklerinde de belirtildigi gibi ayni anda 2 kullanima izin vermiyor..
  • Ben zyxel nsa210 kullaniyorum (1 internal hdd + 1 e-sata + 2 usb girisli). Dediginizi yapabiliyorum ama ag ortaminda. usb nin share edilebilmesi icin gene baska bir ara yuze ihtiyac oluyor. Diger turlu 2.0 tarafindan 5 tane cihazin erismeye calismasi tek kontrolcu ile mumkun olmayacaktir(hub yada switch icin konusuyorum). En mantiklisi axiadam inda dedigi gibi ag ortami. Daha basit daha hizli cozume ulasirsiniz.

Uydu cihazi icinde ufak bir usb bellek cok daha fazla is gorur hale gelecektir.
  • axiadam ve exeter, projemle ilgilenip yardımcı olmaya çalıştığınız için çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgiler ne şekilde bir kurulum yapacağımı ve hangi aparatları kullanacağımı belirlememde çok faydalı olacak. Ancak sanırım ben derdimi tam olarak anlatamadım..

Niyetim receiver ile PC arasında çok yüksek hızlara ulaşan bir ağ kurmak değil aslında. Ancak elbette çıldırtacak kadar da yavaş olmamalı. Galiba projemi anlatırken kullandığım "paylaştırmak" ifadesi yanlış anlaşılmama sebep oldu. Çünkü asıl amacım PC'den ve receiverden harici diske aynı anda ulaşmak, aynı anda işlem yapmak değil. Ben belki de kullanmam gereken aparatı belirleyemedim ve bu konuda yardıma ihtiyacım var. Ebay'in ve Aliexpress'in altını üstüne getirdim fakat hangi aparat tam olarak benim işimi görür çözemedim.

Daha somut ve açık bir şekilde anlatmam gerekirse; harici diskin uydu alıcısına bağlı bir disk olarak mı yoksa PC'ye bağlı bir disk olarak mı çalışacağını manuel olarak belirleyebileceğim bir çözüm arıyorum. Tıpkı HDMI switchler gibi; hani manuel olarak seçeriz HDMI girişinin hangi cihazdan source edeceğini. Ben de bunu receiver ile PC arasında harici disk için yapmak istiyorum. Yani harici diskin receiver'a mı yoksa PC'ye mi bağlı olarak çalışacağını manuel olarak değiştirebilmek istiyorum. Bunu sağlayan bir aparat mutlaka olmalı, ancak hangisidir bilemiyorum..

Elbette bu durumda disk ile cihazlar arasına bir kontrolcü girecek fakat bu kontrolcü sadece bağlantının yönünü değiştirecek bir selector olacak. Dolayısıyla bu kontrolcüyü kısa bir USB uzatma kablosu gibi düşünmek mümkün, bu durum verimi bu kadar ciddi anlamda azaltır mı gerçekten?

Ebay'da ve Aliexpress'te üzerinde butonlar olan, yani hangi portun aktif olacağını belirlemeye izin veren bu linkteki ve bu linkteki gibi USB switch'ler gördüm. Muhtemelen bu switch diğerlerinden farklı olarak USB cihazın, yani benim projeme göre düşünecek olursak harici HDD'nin hangi cihaza bağlı olarak çalışacağını belirlemeye yarıyor. Her ne kadar print share başlığıyla satılsa da açıklamasında USB cihazları paylaştırdığı belirtiliyor. Bir de bu linkteki ya da bu linkteki aparat olabilir mi aceba diyorum. Çünkü yazılım gerektirmiyor ve cihazları yönetmek için üzerindeki tuş kullanılıyor.

Dediğim gibi, sanırım asıl belirlemem gereken şey ve yardıma ihtiyaç duyduğum konu doğru aparatı belirlemek. Bu konuda yardımınıza çok ihtiyacım var. Neden ethernet girişli bir HDD ile bu işi çözmeye yanaşmadığıma gelince, öncelikle uydu alıcım ethernet girişli bir diski görmüyor. Bu arada uydu alıcımın markası Dreambox değil. Ayrıca elimde 3.5" USB 2.0 bir harici HDD var ve onu bu şekilde değrlendirmek istiyorum.

Umarım ihtiyacım olan aparatı sizlerin de yardımıyla bulabilirim. Tekrar teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ozgur77 -- 5 Nisan 2013; 2:07:45 >

• Hocam sen al dene. Yani bizim onerilerimiz cokta onemli degil. Manuel yapacaksan diski tasi bu kadar ugrasmayada gerek kalmaz bence.
  • Teknik olarak bir engel yoksa, yani mantıken çalışması gerekirse deneyeceğim exeter. Ancak sizlerin görüşü kesinlikle önemli. Diski taşımak istemediğim için böyle bir çözüm arıyorum zaten ;) Umarım diğer arakadaşlardan da bir yanıt ve öneri alabilirim. Umarım birisi çıkıp senin aradığın aparat ahan da bu der ;)
  • Son mesajımdaki açıklamalarla ilgili olarak kimsenin fikri yok mu arkadaşlar? Çünkü ilk mesajımda yanlış anlaşıldı sanırım ne yapmak istediğim, ikinci uzun mesajımla ilgili olarak bilen arkadaşlardan bir yanıt alabilirsem çok memnun olacağım. Teşekkürler.
  • Yanıt gelmemesinden böyle bir şeyin mümkün olmadığı sonucunu mu çıkartmalıyım?
  • Buna bir çözüm bulabildiniz mi?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.