Şimdi Ara

hazırda beklette sonra xp açılışında ilerleyen çubuk? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.229
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: mutluerol

quote:

Orijinalden alıntı: DebrisRat

konuyu baştan sona kadar okudum. Toshiba A200 makinemde zamanında Vista yavaş geldiğinden XP ile kullandığım donemde de Uykudan uyanmada sorunu vardı. ardından hazırda beklet ile kullanırken bu seferde sorun bu durumda da devam etti. Üzerine biraz araştırma yaptım ve ekran kartımın Driver ı ileilgili olarak bir öneri gordum forumlarda bende bunun uzerine Driver ımın başka versiyonlarını denemeye başladım. Özellikle XP driverları indirip kurdum. driverlardan bir tanesinde sorun giderildi. bu anlattıgım işlemleri guvenli modda başlayıp denedim. Sözün özü acaba güvenli modda denedin mi makineni ? belki de senin makinende aynı sorundan vardır.
    Kolay gelsin

DebrisRat

ekran kartımı :) saol.

ekran kartı değil, driverı..Ben üstteki mesajlarımdan birisinde driver kaynaklı olabilir yazmıştım..Şunu da yazmıştım, bu problemin kesin bir tanısı maalesef yok.
    Ekran kartı driverı da ihtimaller arasında..Ama çok da uğraşılacak birşey değil..Takmayın fazla

• yav baştan beri yokki bu çubuk ekran kartı driverinden olsun. fan sıcaklık aayarlama programları, biosla uğraşma ve hazırda bekleti aktif etmeden sonra oluştu diyorum. driverde bir şey yoktu ki. zaten xp den bahsediyoruz vistadan değil xp nin ekran kartı driverini de kolayca bulup yükleyebiliyorsun zaten ve güncel driverlerde yüklü zaten.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mutluerol

yav baştan beri yokki bu çubuk ekran kartı driverinden olsun. fan sıcaklık aayarlama programları, biosla uğraşma ve hazırda bekleti aktif etmeden sonra oluştu diyorum. driverde bir şey yoktu ki. zaten xp den bahsediyoruz vistadan değil xp nin ekran kartı driverini de kolayca bulup yükleyebiliyorsun zaten ve güncel driverlerde yüklü zaten.

Ya şundan bahsediyorum.Kurduğunuz fan programı, ekran kartı driverı ile ortak bir DLL dosyası kullanıyordur..Fan programını kaldırırsınız mesela, bu dll de kaldırılır.Bu dll olmadığı için ekran kartı driverında sorun olur ve buna sebep verebilir.

Bu üsttekini örnek olarak yazdım,budur demiyorum.Yani anatomisini ve kesin tanıyı bilmeden böyle emin konuşmayın.
    Kablosuz modemin zırt pırt kablosuz özelliğini yitirmesine yan evdeki mikrodalga fırın sebep oluyorsa beyaz çubuğa ekran kartı driverı da sebep olabilir anlamında konuşıuyoruz burada.
    Size en başta kesin bir tanısı yok demiştim zaten.

• anladım. başka bir konuda bir şey sorsam hazır yakalmışken belki bilirsiniz. :)

benim bilgisayar çok ses yapıyor. fanların hızlarını düşürerek sesi azaltmak istiyorum. yani diğer yöntemlerin hepsini denedim ses azaltmada bir bu kaldı.
    şimdi anlatılmış resimli 5,7, ve 12 volt nasıl olacağı kabloların nasıl bağlanacağı. ama o gösterilenlerde fanda iki kablo var ve bir psu dan gelen 4 lü kablolu güç fişini keserek istediğin volta göre gösterildiği şekilde bağlıyorsun iki fan kablosunu.

benim fanlar ise 3 kablolu ve sanırım üçüncü (sarı ? ) rpm yani hızı göstermek içinmiş. ve gücü de anakart üzerindeki erkek fişlerden alıyorlar. buna göre nasıl bu 3 lü fan kabloları ile bu 5.7 ve 12 volta göre bağlayabilirim?
  • siz bence kasa içinin bir resmini çekip ekleyin buraya..ne fanlar var bir görelim
  • quote:

Orijinalden alıntı: mesuthaksoy

siz bence kasa içinin bir resmini çekip ekleyin buraya..ne fanlar var bir görelim

ya işte arka kapağa vidalı olan fan, işlemci üstündeki fan ki en çok ses ondan çıkıyor, psu fanı, hd fanı varmı? yani bunlar.

verilerde everestten bunlar:

BilgiAlanı Değer
    Algılayıcı Özellikleri
    Algılayıcı Türü ITE IT8712F v7+ (ISA 228h)
    Kasanın açıldığı tespit edildi Evet

Sıcaklıklar
    Anakart 56 °C (133 °F)
    CPU 43 °C (109 °F)
    Aux 29 °C (84 °F)
    WDC WD800BB-00JHC0 30 °C (86 °F)

Soğutucu Fanlar
    CPU 2961 RPM
    Kasa 2557 RPM

Voltaj Değerleri
    CPU Çekirdek 1.38 V
    +2.5 V 1.90 V
    +3.3 V 3.30 V
    +12 V 12.03 V
    +5 V Beklemede 5.03 V
    VBAT Akü 3.31 V

• Arka fan exhaust dedigimiz cikis fani yani eksoz fan. bu fanin baglandigi kontrolcuyu kontrol edebilecek bir yazilim var mi?
    birde 2550 devir deniyor bu cokta sessiz olmayacaktir. bunun yaninda islemcinizde hic yavas donmuyor 2900 devir...
    Foxconn larin fan hizi ayarlamasi biosta olmasi lazim. bende vardi 945 chipset 2006 yili anakartimda. sizde de olmasi lazim biraz arastirin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: exeter

Arka fan exhaust dedigimiz cikis fani yani eksoz fan. bu fanin baglandigi kontrolcuyu kontrol edebilecek bir yazilim var mi?
    birde 2550 devir deniyor bu cokta sessiz olmayacaktir. bunun yaninda islemcinizde hic yavas donmuyor 2900 devir...
    Foxconn larin fan hizi ayarlamasi biosta olmasi lazim. bende vardi 945 chipset 2006 yili anakartimda. sizde de olmasi lazim biraz arastirin.

demin açtım kasayı hangisinden daha çok ses geliyor diye anakarta bağlanan soketlerini çıkardım fanların. daha doğrusu anakarta soketle bağlı olan işlemci ve egzos fanınınkini çıkardım. ben en çok işlemciden ses geliyor sanıyordum ama egzsoz fanı ona yakın olduğundan ayıramıyormuşum. egsozla işlemciden eşit ve fazla ses geliyormuş. hdd ve psu fanları ise yine eşit ama sandığımdan fazla ses geliyormuş onlardan da.

everest açıktı ve 8 sekme açık olan firefoxuda açtım resimini istedi demin bir arkadaş kasanın çekmek için pc kamerasınıda açtım. amacım denemekti yani sıcaklık ne kadar artıyor iki fanın soketi çekikken? 3 dk kadar çalıştı pc ve everestten takibimde sıcaklıklarda hiç değişme olmadı nerdeyse ama saonra birden durdu. elimle kontrol ettiğimde anakart belirgin işlemci ise baya ısınmıştı. vede monitör ekranının sol yanı 3 cm kadarı solmuştu. yeniden başlattım pc yi ve soketleride taktım herşey düzeldi. :)

bios ta hızı ve sıcaklıkları gösteriyor sıcaklık uyarı limit ayarıda var ama hız veya volt ayarı bulamadım çok aradım :)

birde smart fan control mü ne onu enabled yaptım . böyle yapınca ses baya azalıyor.

resmi çektim ama net çıkmıyor belirgin değil hiç. 4 fan var işte; egzos, hdd, psu ve işlemci. ve fanlar küçük plastik kalitesiz yani. benim ekran kartı nerde onu bulamadım yav :) anakartla tümleşik bir ati var ama onda xpress series 200 değil 450 falan yazıyor. nerdeki ekran kartı?

evet fanlarım üç kablolu ise 12.,7, 5 volta yapabilmek için nasıl bağlamam lazım?

• kasa arkasında çalışan exhaust fan için ayarlama elinizdeki imkanlarla yapamazsınız.
    işlemci fanı için ise smart özelliğini açmalısınız yoksa devamlı full devirde döner bu da çok ses demek.
    işlemci fan sesini kısmak
    işlemci sıcaklığını minimumda tutmakla olur.Bu da
    termal macunun iş görüyor olması,
    fanın işlemci üzerine iyi oturmuş olması,
    işlemci fanının temiz ve sağlıklı olması ile olur.

Resim istememin sebebi şu idi.
    Fanlara "yağlamak" gibi bakımlar yapabilirsiniz..Bu tarz bakımlar sesi azaltabilir.
    Şu konuya bir göz gezdirin.

http://forum.donanimhaber.com/m_55016223/tm.htm
  • Anakarta baglananlari nasil cevireceksiniz?
    smart fan sicaklikla fanin donus hizini ayarlamak icin... dogru..
    Peki sicakliklari bu durumda tutmak icin fanin bu hizda dondugunu farketmiyorsunuz... yani sicakliklarinizi sabit tutabilmek icin o devirde donmeye calisiyor ozellikle islemci fani..

bunlari duzeltmek icin ne yapabilirsiniz...
    fanlarinizi degistirebilirsiniz ama bunu bilincli yapmaniz lazim. yani islemciniz daha serin calissin istiyorsaniz buna uygun bir fan almaniz gerekmekte.
    eksoz fanini daha sessiz olsun istiyorsaniz capini buyutebilirsiniz... hdd fani dediginiz kasa on fanidir bunu da buyutebilirsiniz eger kasaniz bunlara izin veriyorsa.
    sizden kasa resmi istenmis bir kac fotograf cekin ve bunlar lutfen webcam fotosu olmasin...
  • siz tam söylemediniz ama ben topladığım bilgiler ile kafamda oluştu garanti bağlantı şekli. anakarta bağlantıyı kesip direkt gösterildiği şekilde psu kablolarından vericem enerjiyi. yani sarı kabloyu iptal edicem fanlardaki. rpm iptal olduğundan veya sıcaklık algılanmadığından sistem durabilirde veya bios tan ayarlamak gerekebilir. sarı kablo rpm yani dönüş hızını veriyorsa iptal edersem onu sistem dururmu? ama sıcaklık algılanmasıda bu sarı kabloyamı bağlı? sıcaklık algılanmazsa o zaman sistemin durması daha muhtemel. neyse deneme yanılma ile öğrenirim. hyemen yanacak değil ya sistem.

zaten hepsi üç kablolu değilmiş sadece egzos ve işlemci fanları üç kablolu. yani pc ye bunların bilgisi geliyor sadece diğerleri direkt psu ya bağlı.

@exeter

aslında güzel söylemişsiniz. resim çekmek için makine yok. yukarda belirttim yazıyla.
  • sarı kabloyu kestim. tahmin ettiğim gibi rpm kablosuymuş. sarı kesik biçimde anakarta taktım pc çalışıyor. hızı göstermiyor ama sıcaklıklar biosta ve ilgili programlarda görünüyor. yalnız 5 veya 7 volta düşecek biçimde birde bağlarsam anakart ve işlemci baya sınır sıcaklıklara yükselecek gibi. henüz hala 12 voltta.
  • fan ayar sonucu

fandaki sarı kabloyu iptal ettim.
    işlemci fanını 7 volta göre bağladım egzos fanınıda iptal ettim.

ses 30 desibele edüştü :) fısıltı yani. süper silent teknolojisine baya yaklaştım :)

biosta kapanma sıcaklığı 75 dereceye ayarlı ve 7 volta ayarlamama rağmen tahmin ettiğim gibi sınırlara dayandı işlmeci sıcaklığı.

şu anda 10 sekmeli firefox açık, üçte fan ve sıcaklıkla ilgili programlar. işlemci sıcaklığı 68 derece şu an. yani kapanmaya 7 derece kalmış :)

ne dersiniz sesi kıscam derken bilgisayarın ömrü 3 ayda bitermi bu sıcaklıkla? :)

ek:ek: birden düşmeye başladı cpu sıcaklığı şu anda 56 derece. tabi başlarken tüm sistem çalıştığı için maximuma çıktı ve inmeye başladı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutluerol -- 12 Ocak 2012; 20:10:11 >
  • Makinenizin parcalari neler?
    3 ayda bitmezde az tozlansin kapanmalar baslar makinede.
  • quote:

Makinenizin parcalari neler?
    3 ayda bitmezde az tozlansin kapanmalar baslar makinede.

biostan 75 dereceye ayarladım kapanma sıcaklığını. makinem 2006 model ttnet in kampanyasından casper alfa modeli. o zamanlar orta segmentte bir makine idi. şimdi baya geri kaldı. ama çok şükür tık demedi daha. işimi gördükten sonra gittiği yere kadarda beni götürür. sesi de kesitk nasılsa :) hepsi burada da casper nirvana i5 işlemcili 8gb ram li çok güzel makine var. içim gitti ama vede %20 indirimli de 1157 galiba monitörsüz birde sesizlik teknolojiside var. param olsaydı hemen alırdım ama şimdilik müsait değilim. dediğim gibi bu işimi görüyor zaten.

parçalar, iki optik sürücü ikiside bozuk. okumuyor yazmıyor :), pc kamera, standart hopörler, tümleşik ati radeon xpress 200 series ekran kartı ki nerde kasada hala bulamaım :), intel pentium 4 3.06 mhz işlemci, wd hdd 74 gb, psu watına falan bakmadım. böyle yani. yazıcı var söktüm kullanmıyorum.

valla %60 en az azaldı ses. 5 değil 7 volta aldım. 5 volt a alsam tehlike sınırına girer. fanlar v.s iyi değil zaten.7 voltta tehlike sınırının tam altında kalıyor. denemek için epey yüklendim 72 yi bir kere gördü ordanda 53 derecelere geldi işlemci fanı yani.

şimdi de hdd in fanına geldi sıra. western dijital 74 gb lık. onu nasıl ayarlıcam?. hdd in fanı var değilmi? :) içindedir ? :) görünmediğine göre.. onun fanını yine kablolarla oynayarakmı devrini düşürcez; yoksa komple durdurcazmı, yoksa programı mı var? gerçi kablolarla daha iyi. program sonradan devreye girer.

• hdd nin icinde fan mi?
    hocam kim dedi onu sana... disk cok ses cikariyorsa daha sessiz bir disk alirsiniz disklerin icinde fan falan yok. Kablosu ile aman oynamayin yakarsiniz diski. varsa fan diskin degil kasanin önünde vardır. oraya bakın varsa var yoksa yoktur. diskle oynamayin! bir kez daha hatirlatiyorum.
    ayrica capser alfa da hangi anakart kullanildi kim bilir...
    Presscot bir islemciniz var 775 sokettir 2006 yilinda ise anakartiniz destekliyorsa daha serin calisacak islemci alabilirsiniz.
    Parcalarinizi cidden ogrenmek istiyorsaniz cpu-z programini indirin. oradan islemcinizde anakartinizda hersey cikar ortaya.
  • anakartı unutmuşum; foxconn rc4107 ma- s2 evet yokmuş fan ama ses yapıyor biraz. aslında sistem iyice oturduktan sonra ses nerdeyse hiç duyulmuyor . iyiymiş ya oh be kafam dinlendi :) hdd de metal e bağlı olmasına bağlamışlar sesini lastikle falan askıya almak işi çözüyormuş veya lastik, sünger üstüne otutturmak. :)
  • http://www.foxconnsupport.com/cpusupportlist.aspx?type=mb&model=RC4107MA-RS2H&cputype=
    buradaki sayfadan islemcilere bakin. cift cekirdek desteginiz var fakat cift cekirdeklerde elinizdeki islemci kadar isinir. daha iyi sogutmasi olan bir fana gecerseniz hem sessiz hemde kafaniz rahat olur.
    disk icin ise arasina sunger koymak ise yarar ama asmak sacma bir durum. diskin sonucta adi ustunde sabit disk. onu asan arkadas kasasina vurdugunda ne oldugunu anlatsin size. sabitlenmedigi surece diskler tehlikelidir.
  • quote:

http://www.foxconnsupport.com/cpusupportlist.aspx?type=mb&model=RC4107MA-RS2H&cputype=
    buradaki sayfadan islemcilere bakin. cift cekirdek desteginiz var fakat cift cekirdeklerde elinizdeki islemci kadar isinir. daha iyi sogutmasi olan bir fana gecerseniz hem sessiz hemde kafaniz rahat olur.
    disk icin ise arasina sunger koymak ise yarar ama asmak sacma bir durum. diskin sonucta adi ustunde sabit disk. onu asan arkadas kasasina vurdugunda ne oldugunu anlatsin size. sabitlenmedigi surece diskler tehlikelidir.

sabit disk he :)) niye gevşek disk dememişler ama dimi :)) evet benimde aklıma eski küçük tüp contaları geldi. çatıda bol miktarda vardı sanırım. onu da yarın hallederim :) nasıl ama bende türküm memnun oldum hahahaha :)

konu neydi ne oldu :) o çubuk hala var açılışta galiba formattan başka bir şey çözmücek.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mutluerol -- 13 Ocak 2012; 1:25:30 >

• hdd i denedim fazla ses yokmuş onda. psu dan geliyormuş ses. onuda kablo bağlantıları yöntemi ile 7 volta alabiliyorumuyuz?
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.