merhaba arkadaşlar elimde bir adet segate sata 320 gb lik hard disk var.pc hard diski okumuyor.sata girişlerini değiştiridim yine okumadı.büyük bi ihtimal hard disk yandı.hard diskin içinde tez ödevim var.onu kurtarmam lazım.aklıma ilk gelen 2. el bir segate hard disk alarak içindeki metal cd leri değiştirmek oldu bu olayı daha önceden yapan oldumu veya biliyorsanız bu harddiskim nasıl kurtarabilirim?
Ödevimi alamasam 1 yıl daha uzatacam okulu lütfen yardım edin
hard diski okumuyor derken . bilgisayarı ılk açarken sata disk e ait bilgiler ekrandan geçiyor mu. setup ta filan görunuyor mu anlamında sordum ? ikinci bir disk olarak takıp açmayı denedınız mı?
bilgisayar açılıyor.bazen insert to boot tarzında bi yazı yazıyor bazen ise hard diskin sata kablosunu takmamış gibi görüyor.
Arkadaşım ilk uyarı olan "insert a boot device" uyarısı ya sistemin çökmüş yada harddiskinde bootlanacak yazılım silinmiş (kısaca çökmüş) anlamına geliyor.
İkincisi için kabloların yerlerine tam oturduklarına dikkat etmeni tavsiye edebilirim.
Geçmiş olsun ve Kolay gelsin.
insert a boot device çok nadir geliyor genelde Sata 4th slave hard Disk Error diyor
daha demin çok büyük bir gelişme yaşadım ilk defa
sistemde 2 işletim sistemi kurulu işletim sistemi seçmeye kadar geldi vede hazı bir şekilde geçtim orayı tam ön yüklüyücüde hata aldım
G/C hatsı
arkadaşım sana tavsiyem her yolu denedin fakat yine ulaşamadıysan diskine erd commander bootable cdsini dene orda diski bu durumlarda gösteriyor.orda ulaşabilrsin başka bir dikide slave olarak bağlarsan kurtarma şansın olur.çinde disk ile ilgili bir çok araçta barındırıyor
Önemli olan HDD'nin SETUP'ta görünüp görünmemesi. SETUP diskinizi otomatik olarak algılıyorsa çok büyük problem yok gibi. KAblo temassızlığı olabilir.
Hiç bir değişiklik yapılmadığı halde bazen görüp bazen görmüyorsa HDD kontrol ünitesi hasar görmüş olabilir. Bu durumda aynı marka ve aynı model bir diskten bulmanız lazım. Bir arkadaşınızda ya da bilgisayarcıda falan varsa ödünç alıp ya da satın alıp HDD kontrol devrelerini değiştirin. Sağlam kontrol devresini takınca büyük ihtimal çalışır. Datalarınızı alırsınız. Sonra elektronik kontrol devresini tekrar eski yerine takıp diski sahibine geri iade edebilirsiniz. Masraf olmaz.
Yok eğer HDD içindeki data yüzeylerini (biz onlara PLATTER deriz) değiştirmeye kalkarsanız bu yapacağınız ilk ve son hareket olur. İçindeki dataları unutun derim. Bir kere o platter'i yerine aynı şekilde aynı açıda takmanız mümkün değil. Taksanız bile diğer HDD 'nin onları algılayıp algılamayacağı belli değil. Ayrıca o parlak diskler en ufak bir toz kapmasında uçar giderler. O küçücümk toz parçaları bile okuyucu kafa ile parlak yüzey arasına girerse data yüzeylerini çizer atar.
Okuyucu kafa ile disk yüzeyi arasındaki boşluk bir saç telinden bile kat kat daha incedir.
mmg, arkadaşım Hdd'nin yanıp yanmadığını anlamak için bios'tan bakarsınız gözükmüyorsa bilinki yanmış. Şimdi diyorsunuz ki işletim sistemnin açılma safasına kadar da geldi o zaman Hdd yanmamış değil mi? Dökümanlarınız işletim sistemini içerisinde yer almıyorsa bilgisayara bir format attın. Haa birde disk değiştirmeyle bilgileri kurtarabilirsiniz;ama sanıldığı kadar kolay değil ben yapabiliyorum sonuçta benim işim. Hiç bir şey yapamazsanız Veri Kurtama Merkezleri'ne gönderin onlar yardımcı olur.
Bugun açtığımda pcyi Biosuna baktım SATA 4 Harddisk olarak tanıyor.büyük bir gelişme dedim.aklıma hemen flash diskme linux kurarak veriileri kurtarma geldi.ama linux açıldığında takılı hard disk yok olark gösteriyor. dediğiniz gibi yanmamış.
mmg, arkadaşım ilk etapta şunu sorayım daha önce hangi işletim sistemini kulanıyordunuz? Eğer XP veya Vista kulanıyorsanız Linux yüklerseniz C dışındaki diğer disklerinize ulaşamazsınız çümkü işletim sistemlerinin dosya formatları farklıdır. Olmazsa başka bir Pc'ye Hdd nizi takın ordan bilgileri çekin.
quote:
Orjinalden alıntı: Kasap1988
mmg, arkadaşım ilk etapta şunu sorayım daha önce hangi işletim sistemini kulanıyordunuz? Eğer XP veya Vista kulanıyorsanız Linux yüklerseniz C dışındaki diğer disklerinize ulaşamazsınız çümkü işletim sistemlerinin dosya formatları farklıdır. Olmazsa başka bir Pc'ye Hdd nizi takın ordan bilgileri çekin.
Katılıyorumm....
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme