Şimdi Ara

HDMI -> Amfi DAC mi Ses kartı DAC -> analog mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
1
Favori
3.168
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • İyi forumlar herkese. Arkadaşlar bu konuyu başka bir konunun içinde sorarak dile getirmiştim fakat net bir cevap gelmedi o yüzden direk bu başlığa ait bir konu açma gereği hissettim, belki benim gibi düşünenlere bir çözüm olur.

Oyun oynamak için ses sistemi kurmayı düşünüyorum. Sorum şu, acaba aşağıdaki iki seçenekten hangisi daha kaliteli ses verir?

1- Hdmi ile direk sesi amfiye vereyim (sanırım böyle yaparsam amfinin DAC'si ses dönüştürme işlemini yapacak) ve amfiden 5.1 dağıtayım. Fakat bu maddede şöyle bir sorunum var, zaten ben bu bilgisayarı ev sinema sistemi olarak kullanıyorum ve ekran kartımdan tek çıkış hdmi var o da şu anki amfime, o da televizyona bağlı. İkinci hdmi çıkışım yok ne yapabilirim? 2 tane amfi nasıl kullanabilirim?
    2- Pahalı bir ses kartı alacağım (xonar d2 veya creative hd kartlarından biri), buradaki analog çıkışları kullanacağım (böyle yaparsam ses kartının DAC'sini kullanacağım mecbur). Fakat piyasadaki bilgisayar hoparlörlerinin gerçekten hepsi dandik, tiz sürücüsü olan bir tek edifier s550 var, creative z906'yı falan at çöpe, tek sürücülü hoparlör almam artık, tek kolonda 4 farklı sürücü olunca nasıl bir ses derinliği geldiğini gördüm bir kere. Bu yüzden amfi lazım bir şekilde, 5 tane de güzel hoparlör alırım vs. Fakat bu analog çıkışlar için amfide "fl-fr" "center-sub" "rl-rr" şeklinde üçlü stereo girişleri göremedim pek, genelde girişler hep rca gibi gözüküyor, ayrıca kanal kanal analog giriş de göremedim (örneğin benimki pioneer vsx-520k, benimkinde yok, sony dh520'de de yok bilmiyorum 6 analog girişli veya 3 tane stereo girişli var mıdır [pc ses sitemlerindeki subwoofer arkasındaki girişler gibi]).

Ne yapayım nasıl bu işin içinden çıkayım? Yardım :)

• Fikri olan kimse yok mudur
  • up :D
  • Sevgili Crimsonriver

Bu sorunun cevabı ilk seçenektir. Sesi ve görüntüyü hdmi ile AVR'ye oradan da TV'ye aktamak en doğru çözüm. Mesela salonumdaki htpc'nin normal ses çıkışı genelde müzik dinlediğim için stereo olarak ayarlı ve anfi de de stereo olarak duruyor.

Ama oyunu açtığımda anfideki pro-logic game seçeneğini seçerek sesi 5.1!e çeviriyorum ve gayet de güzel oluyor. Mesela Crysis 2, battlefield ve sleeping dogs gibi fps tps tarzı oyunlarda çevresel ses gayet iyi sonuç veriyor. Sonuçta ekran kartının hdmi çıkışı sesi dijital ve işlenmemiş şekilde AVR'ye aktarıyor ve anfi sesi kendi çözüp gerekli hoparlörlere yolluyor. Bunun için ekstra ses kartı almana gerek yok.

burada ses kartına vereceğin 400-500 TL gibi parayı hoparlöre yatırarak çok daha iyi bir sonuç alabilirsin.

ayrıca benim bildiğim güncel hiçbir AVR'nin 3 yada 6'lı analog girişi yok. Bu sebeple ses kartı alsan da analog olarak bağlama şansın yok. Ses kartından AVR'ye giriş yapabilmek için tek şansın var oda optik olarak bağlamak. Onda da sesi bypass yaptığın için ses kartının bir anlamı kalmıyor.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

• quote:

Orijinalden alıntı: turuncu55

Sevgili Crimsonriver

Bu sorunun cevabı ilk seçenektir. Sesi ve görüntüyü hdmi ile AVR'ye oradan da TV'ye aktamak en doğru çözüm. Mesela salonumdaki htpc'nin normal ses çıkışı genelde müzik dinlediğim için stereo olarak ayarlı ve anfi de de stereo olarak duruyor.

Ama oyunu açtığımda anfideki pro-logic game seçeneğini seçerek sesi 5.1!e çeviriyorum ve gayet de güzel oluyor. Mesela Crysis 2, battlefield ve sleeping dogs gibi fps tps tarzı oyunlarda çevresel ses gayet iyi sonuç veriyor. Sonuçta ekran kartının hdmi çıkışı sesi dijital ve işlenmemiş şekilde AVR'ye aktarıyor ve anfi sesi kendi çözüp gerekli hoparlörlere yolluyor. Bunun için ekstra ses kartı almana gerek yok.

burada ses kartına vereceğin 400-500 TL gibi parayı hoparlöre yatırarak çok daha iyi bir sonuç alabilirsin.

ayrıca benim bildiğim güncel hiçbir AVR'nin 3 yada 6'lı analog girişi yok. Bu sebeple ses kartı alsan da analog olarak bağlama şansın yok. Ses kartından AVR'ye giriş yapabilmek için tek şansın var oda optik olarak bağlamak. Onda da sesi bypass yaptığın için ses kartının bir anlamı kalmıyor.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

acaba şunu yapsam olur mu:

yeni anakart alacağım ve büyük ihtimal s/pdif çıkışı olacak, buradan bir şekilde sesi amfinin işlemesi için gönderebilir miyim? amfiye girişim ne olacak? Şöyle bir sorun var, ekran kartımdaki tek hdmi çıkışı film izlerken kullandığım amfiye bağlıyorum amfiyi de tv'ye. Yani hdmi çıkışım yok. Acaba alacağım anakartta hdmi olsa iki adet hdmi çıkışı tanımlanır mı denetim masasındaki "ses" seçeneğinden girilen inputlarda? yoksa s/pdif ile de bağlayamama sorunu yaşar mıyım? pc speaker işine girersem kötünün iyisi edifier s550 gibi duruyor ama o bile hem pahalı hem de çok iyi değil. adam gibi tweeter+mid+midbass içeren bir hoparlör istiyorum bu da amfi ile mümkün ancak :(

ne yapabilirim?

• Sevgili Crimsonriver

Hdmi kablolar hem görüntüyü hem de yeni nesil hd ses formatlarını aynı anda iletebilirler. Bu sebeple sen ekran kartından hdmi ile AVR'ye giriş yapacaksın. Ekran kartı sese dokunmadan iletecek. AVR sesi kendi halledecek, görüntüyü de TV'ye iletecek. Herhangi bir ekstra bağlantı yapmana gerek olmayacak. Bu sebeple anakart yada ses kartı için ekstra bir harcama yapmana gerek yok.

Bu arada ekran kartın ne bilemiyorum. Eğer ATI ise sesi doğrudan hdmi ile iletebiliyor. Bende AMD HD 6750 ve HD 6850 var. Her ikisi de sesi doğrudan hdmi ile iletebiliyor. Ekran kartın Nvdia ise doğrudan hdmi ile iletebiliyor mu emin değilim. Bunu Nvdia ekran kartı olan birilerine danışabilirsin.

Bu arada optik bağlantı yeni nesil HD sesleri HD olmayarak iletir. Yani şöyle anlatayım. Mesela DTS-HD sesli bir filmi bilgisayardan hdmi ile AVR'ye aktarırsan AVR'nin ekranında DTS-HD ibaresini görürken, optik kabloyla ilettiğinde sadece DTS olarak görünür. Teorik olarak ses kaybı yaşanılıyor. ama bu kaybı biz duyabiliyor muyuz orası net değil. Kendi kullanımıma istinaden MATRIX serisi DTS-HD sesli olarak elimde mevcut. Sesi her iki türlü de ilettim ve pek bir fark anlamadım. Belki benim sistemim de giriş seviyesi olduğu için bir fark anlamadım. Ama forumlardan okuduğuma göre birçok kişi pek bir fark anlamamış.

• Merhaba,

AVR lerde 5.1 analog girişe hiç denk gelmedim. Madem pioneer vsx-520k var bu sistemdeki dac gayet iyidir diye düşünüyorum. Genel olarak;

Amfideki DAC daha iyiyse digital
    Ses kartındaki DAC daha iyiyse analog kullanılmalı.

Şuanki şekilde kullanmanız bence en iyisi. Bildiğim kadarıyla Radeonlar DTS HD ve DD+ i direk amfiye gönderebiliyor. Bu durumda ses kartı almanızada gerek kalmayacak.

Fakat şöyle bir durum var. Siz ekran kartından sadece PCM Stereo olarak sesi gönderebilirsiniz. Oyunlarda Prologic 2 yi açıyorsunuz ama bu sanal sesten farklı birşey değil. Oyunlarda gerçek 5.1 alabilmeniz için mutlaka Dolby Digital Live veya DTS Connect özellikli bir kart almanız gerekiyor. Bildiğim kadarıyla sizin amfinizde coaxiel giriş var. En ucuz ve performanslı olarak aşağıdaki şekilde durumu çözebilirsiniz.

Creative Audigy 2 ZS + DDL paketi > Coaxiel ile Amfiye (Yaklaşık 50-60 TL tutar)

veya

Asusun DTS connect veya DDL destekli 150 TL ya kadar kartlarından seçebilirsiniz.

Elinizdeki amfi ile oyunlardan gerçek 5.1 ses alabilmenin tek yolu budur. Filmlerle karşılaştırmayın çünkü onlarda zaten DTS veya DD hazır gelir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Avr + Harici Dac vs Stereo Amfi?
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Sevgili Crimsonriver

Hdmi kablolar hem görüntüyü hem de yeni nesil hd ses formatlarını aynı anda iletebilirler. Bu sebeple sen ekran kartından hdmi ile AVR'ye giriş yapacaksın. Ekran kartı sese dokunmadan iletecek. AVR sesi kendi halledecek, görüntüyü de TV'ye iletecek. Herhangi bir ekstra bağlantı yapmana gerek olmayacak. Bu sebeple anakart yada ses kartı için ekstra bir harcama yapmana gerek yok.

Bu arada ekran kartın ne bilemiyorum. Eğer ATI ise sesi doğrudan hdmi ile iletebiliyor. Bende AMD HD 6750 ve HD 6850 var. Her ikisi de sesi doğrudan hdmi ile iletebiliyor. Ekran kartın Nvdia ise doğrudan hdmi ile iletebiliyor mu emin değilim. Bunu Nvdia ekran kartı olan birilerine danışabilirsin.

Bu arada optik bağlantı yeni nesil HD sesleri HD olmayarak iletir. Yani şöyle anlatayım. Mesela DTS-HD sesli bir filmi bilgisayardan hdmi ile AVR'ye aktarırsan AVR'nin ekranında DTS-HD ibaresini görürken, optik kabloyla ilettiğinde sadece DTS olarak görünür. Teorik olarak ses kaybı yaşanılıyor. ama bu kaybı biz duyabiliyor muyuz orası net değil. Kendi kullanımıma istinaden MATRIX serisi DTS-HD sesli olarak elimde mevcut. Sesi her iki türlü de ilettim ve pek bir fark anlamadım. Belki benim sistemim de giriş seviyesi olduğu için bir fark anlamadım. Ama forumlardan okuduğuma göre birçok kişi pek bir fark anlamamış.

Ekran kartım 6850, iletmemde sorun yok. Optik bağlantı hiç düşünmüyorum çünkü oyunlardaki sesi vs duymak istiyorum ve bu ses kodlanmamış, yani PCM olacaktır. peki; ses kartı+analog hoparlör mü daha iyi ses verir hdmi -> avr mi? Zira ses kartı analog dersek işin içine eax 2.0 bilmem ne zımbırtıları giriyor sanırım (efekt olayları) bunlara pek hakim değilim. Ama piyasada 3 sürücülü pc speaker hiç yok (hatta iki sürücülü de sadece edifier s550 var, z906 bile her hoparlörde bir sürücülü o da mid, yani tweeter yok), bu yüzden amfi -> kolon düşünüyorum çünkü ses benim için oyunlarda gerçekten önemlidir. hdmi + amfi kullanırsam 0 ve 1 olarak gelen dijital sesleri amfinin DAC'si işleyecek, diğer türlü ses kartı. Hangisi bana daha iyi ses verir? Gerekirse ses kartı alıp ses kartından spdif ile amfiye verip amfiden de hoparlöre veririm %10 luk bir kalite artışı bile sağlayabileceksem.

İkinci soru, zaten film izlemek için amfim var ve ekran kartı hdmi çıkışım dolu, elimdeki amfiyi oraya taktım. Oyun, windows vs için (yani monitör başındaki kullanımlarda) alacağım ikinci amfiyi anakartın hdmi çıkışına bağlasam bir sorun olur mu ? (bunun sesi pcm olacak zaten orası kesin) Sounds kısmında bir çıkış olarak anakart hdmi çıkışı gözükür mü?

• Kusura Bakma ama Crimson anlamak istemiyorsun herhalde. Sinirlenmeye başladım

aynı bilgisayara iki anfi bağlamanın mantığı nedir? Hdmi üzerinden sesi avr'ye aktardığında zaten sesi AVR işliyor ve sesi gayet güzel şekilde dağıtıyor.

Elindeki VSX-520 anfi sesi alabileceğin birçok ses kartından çok daha iyi işleyecektir. Zaten sesi dijital olarak AVR'ye aktaracaksan ses kartının herhangi bir önemi kalmıyor. Sesi analog olarak Edifier tarzı multimedia hoparlörlere göndereceksen ses kartı burada kalitesini ve gücünü gösterir. Bu sebeple elinde AVR'si olan bir adamın aynı AVR fiyatına ses kartı alması çok saçma olur. Bunun yerine çok daha kaliteli hoparlör ve kablolar alarak ses kalitesini rahatlıkla arttırabilirsin.

Mesela salondaki bilgisayarımda müzik dinlerken stereo moda alıyorum. Oyun oynarken ise Pro-Logic Game modları var oradan uygun olanı seçiyorum. Mesela Crysis 2, Sleeping Dogs, Saints Row 3 oynarken bütün çevresel sesleri gayet güzel şekilde duyabiliyorsun. Mesela yolda yürürken önünde konuşan birileri varken ses önden geliyor, yanlarından geçip giderken ses giderek arka hoparlörlere kayıyor. Anfi bu ses dağılımını çok güzel şekilde ayarlıyor. aşağıdaki fotoda benim sistemin fotosunu görebilirsin. Hoparlörler Heco Victa 601, saturn mağazalarında bulabilirsin.

• quote:

Kusura Bakma ama Crimson anlamak istemiyorsun herhalde. Sinirlenmeye başladım

aynı bilgisayara iki anfi bağlamanın mantığı nedir? Hdmi üzerinden sesi avr'ye aktardığında zaten sesi AVR işliyor ve sesi gayet güzel şekilde dağıtıyor.

Elindeki VSX-520 anfi sesi alabileceğin birçok ses kartından çok daha iyi işleyecektir. Zaten sesi dijital olarak AVR'ye aktaracaksan ses kartının herhangi bir önemi kalmıyor. Sesi analog olarak Edifier tarzı multimedia hoparlörlere göndereceksen ses kartı burada kalitesini ve gücünü gösterir. Bu sebeple elinde AVR'si olan bir adamın aynı AVR fiyatına ses kartı alması çok saçma olur. Bunun yerine çok daha kaliteli hoparlör ve kablolar alarak ses kalitesini rahatlıkla arttırabilirsin.

Mesela salondaki bilgisayarımda müzik dinlerken stereo moda alıyorum. Oyun oynarken ise Pro-Logic Game modları var oradan uygun olanı seçiyorum. Mesela Crysis 2, Sleeping Dogs, Saints Row 3 oynarken bütün çevresel sesleri gayet güzel şekilde duyabiliyorsun. Mesela yolda yürürken önünde konuşan birileri varken ses önden geliyor, yanlarından geçip giderken ses giderek arka hoparlörlere kayıyor. Anfi bu ses dağılımını çok güzel şekilde ayarlıyor. aşağıdaki fotoda benim sistemin fotosunu görebilirsin. Hoparlörler Heco Victa 601, saturn mağazalarında bulabilirsin.

Niye kusura bakayım güzel kardeşim, sen anlamak istemiyorsun maalesef :)

Aynı bilgisayara iki amfi bağlamanın mantığı, o bilgisayarı hem HTPC olarak hem de oyun oynanan bilgisayar olarak kullanılmasıdır. Oyun oynarken resimdeki gibi sağ tarafımda kalan 5.1 sistemden mi çevresel ses alacağım :)

Sen sanırım yerini değiştirmeden hem oyun oynuyorsun hem film izliyorsun, benim durumum öyle değil maalesef, düşük ms gerekliliği yüzünden monitör kullanıyorum.

• Tekrar soruma gelirsek, tek öğrenmek istediğim, az sonra yazacağım iki seçeneğin birbirinden zerre farkı var mıdır?

1- ses kartı dahili s/pdif çıkış -> ekran kartı dahili s/pdif giriş -> ekran kartı harici HDMI -> amfi
    2- ekran kartı harici HDMI -> amfi

Bunu niye soruyorum? Benim bildiğim ses kartı olunca ve ses kartından çıkışla amfiye verince ses kartının DAC'si kullanılmıyor evet (dijital sesi analoga çevirme işlemi) ama ses kartının ses chipseti (işlemcisi) efekt vs yaratmak vs için önce 1 ve 0 lardan oluşan sesi modifiye ediyor ama yine dijital olarak avr ye veriyor ki avr'nin DAC si işlesin ce analog sese dönüştürsün. Yanlış biliyor olabilirim ses kartının katkısını bu durumda :)

İkinci ve daha önemlisi:

HDMI çıkışlı bir anakart alırsam iki adet HDMI çıkışım olacaki duruma göre output device seçerek çıkış amfimi değiştirebilir miyim?

• quote:

Orijinalden alıntı: crimsonrivers

Tekrar soruma gelirsek, tek öğrenmek istediğim, az sonra yazacağım iki seçeneğin birbirinden zerre farkı var mıdır?

1- ses kartı dahili s/pdif çıkış -> ekran kartı dahili s/pdif giriş -> ekran kartı harici HDMI -> amfi

Bunu niye soruyorum? Benim bildiğim ses kartı olunca ve ses kartından çıkışla amfiye verince ses kartının DAC'si kullanılmıyor evet (dijital sesi analoga çevirme işlemi) ama ses kartının ses chipseti (işlemcisi) efekt vs yaratmak vs için önce 1 ve 0 lardan oluşan sesi modifiye ediyor ama yine dijital olarak avr ye veriyor ki avr'nin DAC si işlesin ce analog sese dönüştürsün. Yanlış biliyor olabilirim ses kartının katkısını bu durumda :)

İkinci ve daha önemlisi:

HDMI çıkışlı bir anakart alırsam iki adet HDMI çıkışım olacaki duruma göre output device seçerek çıkış amfimi değiştirebilir miyim?

arkadaşım ilk önce bir kaç şeyden bahsetmek isterim sana DTS denilen şey Digital Theatre System demek gayet açık olmalı bunun anlamı DTS HD dedikleri şey Digital Theatre System High Definition bu da sanırım gayet açık günümüzde bu kelimeleri çok kullanmaktayız ve orta okul ingilizcesine sahip olanlar dahi anlar .neyse bu olayın altında surround diye tabir edilen çevresel sese dayanır burdaki amaç çevresel ses almaktır . yukarda yazdığım ise çevresel ses codecleridir. diğer bir örnekleme ise stereo system bunlarında kodekleri mp3 flac ape gibi adlandırılabilir bir diğer deyişte sıkıştırma biçimidir .

şimdi senin olayına gelelim arkadaşım anladığım kadarı ile elinde bir amfi var ve bunun bir tane hdmi out olayı var ki benimkide öyle .

tek tek anlatayım film için ve müzik için örnekleyim olayı ekran kartlarının ses geçiş özelliği mevcuttur hdmi üzerinden tabiki bu aldığı hdmi lisansı oranında zira bunun 1.3 ve 1.4 versiyonu vardır.ki aradaki farklar bu lisans olayından çıkar yoksa kablo aynı port aynı sadece yazılım engeli o yüzden ben display port tavisye ederim (aman konu saptı pardon)

nerde kaldık senin ekran kartın anakarta entegre edilmiş ses yongası üzeinden sesi alır verildiği kalite oranında ve sesi işlemeden çıkışa yönlendirir (çünkü sesi işleyecek chip yoktur) elimizde iki adet sinyal oluştu şimdi birisi görüntü sinyali diğeri ses sinyali amfi ye kadar ikisi bir kablodan gider . Ve amfide şu oluşur bana ikitane sinyal geliyor bunlar nedir işlemcime sorayım der ve işlemci birinin ses birinin görüntü olduğunu söyler ve anakart hdmi out şunu söyler birader sana görüntü sinyali yolluyorum bunu tv ye aktar sesi ben alıp hoplara aktaracam ama hoplar yok ise sen tv ye seside yolla . basit algoritma .

sanırım durum anlaşıldı bir harcama yapmana gerek yok ama elinde hoplar var ise ama elinde hop yoksa eee o zaman da alman lazım yani.

buraya kadar olayın digital aktarımı idi .ki bende de bu şekilde bağlantı ve sıfır sorun ki işim sesle alakalı.

şimdi gelelim öteki olaya daha gecen hafta arkadaşıma iki farklı sistemden surround oluşturdum analog olarak.

bir tana creative 4.1 ve bir tane creative 2.1 var creative 4.1 biri yeşil biri siyah iki bağlantı kablosu var siyah olanı arka çıkış olarak ayırdım yeşil olanı önlere ayırdım buraya kadar geriye sub ile center kaldı bunun kablosuda pempe girişe taktım normalde mik girişi olanı ses kartı jack algılandı deyince hemen center ve sub seçtim ne oldu elinde 5.1 bir sistem oldu sublardan birinin sesini sıfıra indirdim iki artı birin hoplarından birini kaldırdım zira centerda mono ses gider diğer hop işe yaramaz . ve sistemi kendisi denedi bütün oyunlarda surround ses alındı ve filmlerde ses alındı.

yanlız filmlerde arkadan sesin az geldiğini söyledi bende normal kendisi tr dublaj takılır o yüzden pek arkalara düzgün ses panlamazlar .

birde bir filmi izlerken görüntü kalitesi kadar ses de önemlidir atıyorum 4,7 gblik 720p mkv olsun birinin ses boyutu 900 mb olsun diğerinin ki 1.5 gb olsun eee haliyle ikinci olanda anı yaşama olayı daha fazla olacaktır tabi birde filmin seslerini hangi kanalda daha ağırlıklı olduğu önemlidir. bazı filmlerin ses panlaması önlerde fazla olur arkası pek tatmin etmez diye gider bu konu. ama sonuçta çevresel ses alını dts ile dts hd arasındaki farkda dosya boyutlarından anlaşılır. .

neyse çok uzun oldu ama sen para harcamadan alırsın istediğin sesi tekrar yazıyorum elinde hop yoksa o ap ayrı birşey.

not genelde arka uydulara 3 way ses panlanmaz genelde 2 way panlanır iki oda nadir o yüzden mid bas yeter diye düşünülür . tamamen studyodaki amcanın insiyatifine kalmiş birşey bu konu.

şu ana kadar yazdıklarımda soruna rahatca cevap bulursun .

not : ses kartı önemlidir fakat bir yere kadar o da kulak durumu ve maddi durumla alakalı zaten çok aman aman farklarda olmaya bilir en kalitelisinden film bulacan falan ki oda satın aldığın bluray filmlerdir . genelde insanlar sıkıştırma yaparken bazı şeylerden ödün verirler buda aradaki farklar işte. arkadaşa kurduğum durumda oyunlar da baya sahneleri yaşadık arkadan mermi gelirken kafayı eğdiğimizde oldu :D

• @crimsonrivers

arkadaş hop üstüne koyduklarını kaldır titreşim yapar o da kötü ses çıkartır dinlemeyi bozar ve o danın kısa kenarını asla kullanma efekteleri düzgün alamazsın akustik acıdan da kötü sonuç verir ve duyum iyice rezil olur . her zaman odanın uzun kenarını kullan ve tv ile hopların arasını en az tv boyu kadar mesafe koy . ozaman daha çok hissedersin olayı. uzun kenarı kullan derken ölçü vererek anlatayım ben sana odan 6*3 olsun sen tv yi 3 metre olan duvarın önüne koy hopları da iki yana at böylece uzun kenarı kullanmış olursun hatta dene derim aradaki farklı rahatça algılarsın sub hopu iki uydu arasına değil sağ uydunun sağına koy uyduya çapraz olarak . dene ortam senin denemekten birşey çıkmaz belki hak verirsin bana belki sen bir halttan anlamıyorsun diye yazarsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: xcoder01

quote:

Tekrar soruma gelirsek, tek öğrenmek istediğim, az sonra yazacağım iki seçeneğin birbirinden zerre farkı var mıdır?

İkinci ve daha önemlisi:

arkadaşım ilk önce bir kaç şeyden bahsetmek isterim sana DTS denilen şey Digital Theatre System demek gayet açık olmalı bunun anlamı DTS HD dedikleri şey Digital Theatre System High Definition bu da sanırım gayet açık günümüzde bu kelimeleri çok kullanmaktayız ve orta okul ingilizcesine sahip olanlar dahi anlar .neyse bu olayın altında surround diye tabir edilen çevresel sese dayanır burdaki amaç çevresel ses almaktır . yukarda yazdığım ise çevresel ses codecleridir. diğer bir örnekleme ise stereo system bunlarında kodekleri mp3 flac ape gibi adlandırılabilir bir diğer deyişte sıkıştırma biçimidir .

şimdi senin olayına gelelim arkadaşım anladığım kadarı ile elinde bir amfi var ve bunun bir tane hdmi out olayı var ki benimkide öyle .

tek tek anlatayım film için ve müzik için örnekleyim olayı ekran kartlarının ses geçiş özelliği mevcuttur hdmi üzerinden tabiki bu aldığı hdmi lisansı oranında zira bunun 1.3 ve 1.4 versiyonu vardır.ki aradaki farklar bu lisans olayından çıkar yoksa kablo aynı port aynı sadece yazılım engeli o yüzden ben display port tavisye ederim (aman konu saptı pardon)

nerde kaldık senin ekran kartın anakarta entegre edilmiş ses yongası üzeinden sesi alır verildiği kalite oranında ve sesi işlemeden çıkışa yönlendirir (çünkü sesi işleyecek chip yoktur) elimizde iki adet sinyal oluştu şimdi birisi görüntü sinyali diğeri ses sinyali amfi ye kadar ikisi bir kablodan gider . Ve amfide şu oluşur bana ikitane sinyal geliyor bunlar nedir işlemcime sorayım der ve işlemci birinin ses birinin görüntü olduğunu söyler ve anakart hdmi out şunu söyler birader sana görüntü sinyali yolluyorum bunu tv ye aktar sesi ben alıp hoplara aktaracam ama hoplar yok ise sen tv ye seside yolla . basit algoritma .

sanırım durum anlaşıldı bir harcama yapmana gerek yok ama elinde hoplar var ise ama elinde hop yoksa eee o zaman da alman lazım yani.

buraya kadar olayın digital aktarımı idi .ki bende de bu şekilde bağlantı ve sıfır sorun ki işim sesle alakalı.

şimdi gelelim öteki olaya daha gecen hafta arkadaşıma iki farklı sistemden surround oluşturdum analog olarak.

bir tana creative 4.1 ve bir tane creative 2.1 var creative 4.1 biri yeşil biri siyah iki bağlantı kablosu var siyah olanı arka çıkış olarak ayırdım yeşil olanı önlere ayırdım buraya kadar geriye sub ile center kaldı bunun kablosuda pempe girişe taktım normalde mik girişi olanı ses kartı jack algılandı deyince hemen center ve sub seçtim ne oldu elinde 5.1 bir sistem oldu sublardan birinin sesini sıfıra indirdim iki artı birin hoplarından birini kaldırdım zira centerda mono ses gider diğer hop işe yaramaz . ve sistemi kendisi denedi bütün oyunlarda surround ses alındı ve filmlerde ses alındı.

yanlız filmlerde arkadan sesin az geldiğini söyledi bende normal kendisi tr dublaj takılır o yüzden pek arkalara düzgün ses panlamazlar .

birde bir filmi izlerken görüntü kalitesi kadar ses de önemlidir atıyorum 4,7 gblik 720p mkv olsun birinin ses boyutu 900 mb olsun diğerinin ki 1.5 gb olsun eee haliyle ikinci olanda anı yaşama olayı daha fazla olacaktır tabi birde filmin seslerini hangi kanalda daha ağırlıklı olduğu önemlidir. bazı filmlerin ses panlaması önlerde fazla olur arkası pek tatmin etmez diye gider bu konu. ama sonuçta çevresel ses alını dts ile dts hd arasındaki farkda dosya boyutlarından anlaşılır. .

neyse çok uzun oldu ama sen para harcamadan alırsın istediğin sesi tekrar yazıyorum elinde hop yoksa o ap ayrı birşey.

not genelde arka uydulara 3 way ses panlanmaz genelde 2 way panlanır iki oda nadir o yüzden mid bas yeter diye düşünülür . tamamen studyodaki amcanın insiyatifine kalmiş birşey bu konu.

şu ana kadar yazdıklarımda soruna rahatca cevap bulursun .

not : ses kartı önemlidir fakat bir yere kadar o da kulak durumu ve maddi durumla alakalı zaten çok aman aman farklarda olmaya bilir en kalitelisinden film bulacan falan ki oda satın aldığın bluray filmlerdir . genelde insanlar sıkıştırma yaparken bazı şeylerden ödün verirler buda aradaki farklar işte. arkadaşa kurduğum durumda oyunlar da baya sahneleri yaşadık arkadan mermi gelirken kafayı eğdiğimizde oldu :D

Vallahli kusura bakma da anlattıklarının %99'u zaten bildiğim şeyler ama uzun uzun yazmışsın teşekkür ederim. Fakat asıl sorumu tekrar soruyorum, hatta kopyala yapıştır yapıyorum eski yazımdan:

************* HDMI çıkışlı bir anakart alırsam iki adet HDMI çıkışım olacak, duruma göre output device seçerek çıkış amfimi değiştirebilir miyim?

Yani merak ettiğim nedir burada? Farkettiysen bahsettiğim şey amfi çıkışı değil, çıkış amfim. Yani bir tane daha almayı düşünüyorum, iki adet amfim olacak. Ben pc karşısındayım. Oyun oynuyorum. O zaman pc karşısındaki koltuğum etrafına döşenmiş 5.1 sistemimi besleyen amfimi seçeceğim. Haaa, film izleyeceğim? O zaman 55hx850'nin karşısına geçeceğim ve divanımın etrafına konumlandırılmış 5.1 sistemimi besleyen 2. amfimi seçeceğim. Resimde açıkladım, ortaokul çocugu bile anlar :)

Ayrıca;

benim hdmi ile ilgili sorduğum şey de senin anlattıkların ile ilgisi olmayan şeyler (DTS'in ne olduğundan, analog bağlantılardan vs bahsetmişsin, okuyanların işine yarayabilir ama benim sorduğum şeylerle ilgisi 0). Benim tek merak ettiğim, ekran kartının hdmi'ından ses çıkışı alırken buraya bağlanmada ses kartından s/pdif (6 pinli kablo ile ses kartı ekran kartına kasanın içinden bağlanacak, veya 4 pin emin değilim) ile bağlarsam ses hala dijital özelliğini kaybetmemesine karşın ses kartı sese efekt vs veriyor mu? Asus ve creative sitelerinde buna benzer bir durum okudum ama teknik olarak açıklamamışlar.

"arkadaşım ilk önce bir kaç şeyden bahsetmek isterim sana DTS denilen şey Digital Theatre System demek gayet açık olmalı bunun anlamı DTS HD dedikleri şey Digital Theatre System High Definition bu da sanırım gayet açık günümüzde bu kelimeleri çok kullanmaktayız ve orta okul ingilizcesine sahip olanlar dahi anlar" demişsin, teşekkürler gerçekten beni hangi seviyeye koymaya çalıştığın için :)

Neyes benim cevabım sende yok gibi. Bu direk denenmesi gereken bir şey sanırım, deneyenlerin sayısı az olabilir. Bu arada bir üstteki yazımda sistemimin resmi de var oradan da kontrol edebilirsin durumu.

• quote:

Vallahli kusura bakma da anlattıklarının %99'u zaten bildiğim şeyler ama uzun uzun yazmışsın teşekkür ederim. Fakat asıl sorumu tekrar soruyorum, hatta kopyala yapıştır yapıyorum eski yazımdan:

************* HDMI çıkışlı bir anakart alırsam iki adet HDMI çıkışım olacak, duruma göre output device seçerek çıkış amfimi değiştirebilir miyim?

hocam benim anlattıklarımın %99'unu biliyorsan zaten hallederdin sen ya yazmadın. iki amfi kullanmak istemediğini yada ben okumadım neyse sorun değil hallderiz basit çözümü ama zaten ikinci amfi alman acayip gereksiz ve oda okunumunda film izlemek ve müzik dinlemek akustik açıdan kötü tamamen hiç bir efekti düzgün algılayamazsın bunun sonuna kadar arkasındayım . ki orta okul inglizcesi demiştim ortaokul çocugu değil arada fark var bu tartışma yaratmasın şimdi ilk önerim pcnin hoplarını sat birine kardeşim kurtul gitsin elinde amfi ve hoplar onu kullan ve oda tv yı kısa kenara taşı ve rahatça koltukta oyna masrafa girme yok ben girmek istiyorum dersen o ayrı birşey.

şimdi anakartta hdmi çıkışı olunca sistem bunu görüntü sinyali olarak algılar çünkü ses kartı olarak görmeyecek onu . hem fikirmiyiz

oyüzden bir sistemde onboard ekran kartı ve pcı express slota takılan aynı anda çalışmaz .

ama iki ayrı ses kartın olsa idi mümkündü dediğin şey nedir benim sistemimde görmüşsündür bir tane prof ses kartı bir tanede normal normal olan yamaha amfiye bağlı prof olan ayrı dünyada .

video oynatıcı programlara anakarttakini tanıttım cubase ve reason da prof olan ses karını tanıttım . sorunsuz çalışmakta ama dediğim gibi o hdmi portunu ne olarak algılar işletim sistemi bilmem bios ne olarak algılar bilmem . yoksa iki farklı ses kartı farklı programlar için ayrı ayrı çıkış alınır bu da basittir.

not zahmete girme tek sistem de hallet olayı .arkadaşım para kolay kazanılmıyor .

• şu şekilde komunlandırsan çok daha hoş olur oda pc yide artık tve ye bağlarsın yada arka divanın arkasına komunlandırıla bilir artık orası zevk işi ama se bu şekilde daha iyi duyum olur emin olabilirsin .

• quote:

şu şekilde komunlandırsan çok daha hoş olur oda pc yide artık tve ye bağlarsın yada arka divanın arkasına komunlandırıla bilir artık orası zevk işi ama se bu şekilde daha iyi duyum olur emin olabilirsin .

bu şekilde kullanmama izin veremeyecek bir durumu var odamın, bir de monitörün ms değerleri yüksek mouse hareketimle senkron değil. Bu çözüm bana gelmiyor maalesef. Benim ssözün özü iki farklı oturma konumu için iki farklı 5.1 yerleşime ihtiyacım var yataylamasına genişlediğim için odada. Neyse bir yolunu bulacağız. Olmadı ucuz bir laptop alır onu htpc yaparım, bilgisayarımda sadece oyun oynarım vs.

Yapacak bir şey yok, ses kartı alsam ona bağlayacağım speakerların en iyisi edifier s550, o bile faso fiso 3 yollu bir kule speakerdan alacağım sesin yanında.

Kolay gelsin, cevaplar için teşekkürler tekrardan.

• seçim senin yoksa iki ses kartı ve iki amfi kullanımı mümkündür yani
  • quote:

seçim senin yoksa iki ses kartı ve iki amfi kullanımı mümkündür yani

evet ama an az birini mecbur optik veya coax ile bağlayacağım. optik/coax ile amfiye bağlarsam dts-true hd'yi en fazla dts olarak alacağım veya tvden dijital sesli olmayan bir şey izlemek istediğimde 5.1 kanallı PCM ses alamayacağım en fazla 2.0 stereo alırım. Aynı durum oyun hoparlörüm için de geçerli olacak. Neyse şimdilik askıya aldım bu konuyu.

Kolay gelsin herkese, yorum ve fikirler için teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.