En basit yöntem, pot player yükle izle. Madvr falan karışık işler kafa yorma bence. |
HDR desteği olmayan PC'de 4K HDR için çözüm: madVR (2. sayfa)
-
-
"Karışık iş" "boş iş" "çöp cihaz" dışında bir kelime dağarcığı olmayanlar, bu işlere kafa yormasın.
Potplayer'ın ton eşlemesi hiç başarılı değil.
Pot-KODI-MadVR kıyaslanınca en iyisinin madVR olduğu görülür.
-
Dostum yazdığım cümleden nasıl ki kelime dağarcığımdaki sayıyı tespit ettin şaşırdım açıkçası. Önce bi sakin olmakta fayda var.
Madvr ile ilgili arkadaşın kafası karışmış, doğrudur oldukça karmaşık ve komplex bir algoritmaya sahip. Herkesteki ayarlar farklı olmakla birlikte evet en iyi görüntü kalitesini uygun parametreler ile madvr sağlıyor buna itiraz eden olmadı. Yalnız buna ek olarak da güçlü bir sistem istiyor ve tükettiği güç de cabası.
Potplayere gelirsek ton haritalaması madvr deki ince ayarlar kadar değil ama bir çok sistemde tatminkar görüntü kalitesi sağlayacak kadar başarılı. Yeterki şu aşağıdaki ayarları videoya göre ayarlı olsun. TV veya monitörden de parlaklığı biraz arttrınca tamamdır. Madvr kullanmak isteyen yine kullansın itirizamız yok ki buna :)
-
benim ayar böyle.
senin ayar nasıl hocam?
-
Hocam ben sabit bir ayar kullanmıyorum. İzlediğim videoya göre bazen "ICCColor Gamut Correction"ı da seçiyorum. Bazı videolarda da "ST 2086 HDR Correction"u çok karartıyor diye kapatıyorum. Pre ve Post resize daki BT601 BT709u çoğunlukla seçimiyorum bile.
-
"Güçlü bir sistem istiyor" diye bir şey yok... Konuların en başında "2015'ten önceki işlemcilerle olmayacağını" özellikle not düştüm. 2015 sonrası için de "çok güçlü sistem", "8-16 çekirdek CPU" gerekmiyor bu iş için.
4K çözünürlükte ve 10 bit renk derinliğinde HEVC kodlaması için dahili video çözücü içeren bir grafik işlemcisi gerekiyor. Ve 2015 sonrasında bu destek var.
Bu başlığı TV'ye görüntü aktaranlar için açmamıştım. Mesele, PC ekranında düzgün renkler elde etmekten ibaretti.
4K-HDR içerikleri bilgisayardan bir TV/monitör ekranına aktararak izleyenler varsa, bu düzeni bırakıp bir 4K TV alsın.
Bilgisayardan TV'ye görüntü aktarımı, 4:2:2 renk örneklemesine sahip videolar için yapılacak bir şeydir, 4K-HDR videolar için değil. Çift cihaz çalıştırmak mantıksızdır.
4K çözünürlüğün ve HDR'nin bariz etkisi, 55 inç ve üstünde hissedilir. Daha küçük ekranlar, 32-43 inç monitörler için çok kafa yormaya gerek yoktur. Pot'un "tatmin edici ayar" görülmesi normaldir.
-
Konu içeriğine uygun bir şey soracam.
Sony 4K 55 inch HDR 2016 model And. TV var
Medya işleri için tv altına mini kasa win PC koydum 2 senedir.
tumleşik İntel UHD 630 ekran kartı var
Film için genelde Gom player plus kullanıyorum
Klavyede gom player kısayolları daha pratik olduğu için onu tercih ediyorum
Geçenlerde Hvec 0265 - MKV- 4K - HDR - 34 GB ve 50 mbtrt film izlerken Gom player plus hem takılarak oynattı hem de renkler soluk ve değişikti.
Ayarlarda hdr kapatma falan bulamadım.
Ben de VLC ile filmi normal renkleriyle ve hızı ile sorunsuz izledim
ekranda HDR falan yazmadı. takıntı yaptığım bir şey de değil.
PC de ffdshw kodek kurulu
Gom playeR lav filtres kullanıyor Mkv için
VLC nin kullandığı kodek MPEG-H Part2/HEVC (H.265) (hevc)
VLC nin kullandığı kodek gom player için ayarlanabilir mi?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 1 Ocak 2025; 14:31:58 >
-
HDR için en iyi player bana göre mpv player. Herşeyi denedim, mpc vlc dahil çoğu oynatıcıyı denedim. En iyi HDR mpv'de. Sonra potplayer.
Kişisel tercihim hala potplayer'dan yana ama HDR içerikleri mpv ile izliyorum. Biraz kullanması kolay olmasa da en iyisi o. Arayüzlü modelini öneririm daha kolay biraz daha.
https://github.com/mpvnet-player/mpv.net
Potplayer'ın bütün kısayolları ayarlanabiliyor. Hem fare hem klavye ayarlarının hepsini değiştirebilirsiniz. Potplayer piyasadaki en iyi medya player bana göre.
-
Ffdshow'lara, kodek paketlerine hiç gerek yok. UHD 630'un kendi çözücüleri yeter. Ekstra olarak sadece AV1 çözücüye ihtiyaç duyarsınız, o da Potplayer'ın içinde geliyor zaten.
GOM veya VLC kullanmıyorum, PotPlayer'da hiç böyle sorunlar yaşamıyorum.
LAV Filters "video configuration" sayfasındaki "hardware accelaration" kısmını "DXVA2 (native)" olarak ayarlayın. "Codecs for HW decoding" kısmında AV1 hariç hepsini işaretleyin.
-
@SpinalTap önerdiği Pot player denedim.
Video filtre ayarlarında lav filtresi göremedim
Aynı sekme ayarındaki Diğerleri için ekran görüntüsü atabilirsen memnun olurum. Bilmediğim ayarı kurcalamak mantıklı değil.
Çünki orda hem dosya uzantıları ve kodek isimleri var.
üst mesajlardaki faydası olabileceği belirtilen BT601BT709 ayarı da yaptım kurulum sonrasında.
50 GB mkv Sorunsuz oynattı ve HDR yazısı alt barda çıktı.
Youtube dan indirdiğim demo HDR videolarında oynatmasına rağmen HDR simgesi çıkmadı
Pot player + VLC ile devam edeceğim.
MPV yazılımını da bir ara deneyeceğim.
teşekkürler
-
Potplayer'da LAV ayarı yok zaten. Dediğim ayar LAV Filters'ın kendi menüsünde.
Pot'un ayarlarından da bahsedildi:
MPV falan gereksiz.
Eğer bilgisayarda HDR10 veya SDR'ye uydurularak izlenecekse PotPlayer.
Eğer bilgisayardan 4K TV'ye aktarılacaksa, en iyisi Filmler-TV uygulaması üzerinden aktarım. Microsoft Store'dan HEVC video eklentisi ve Dolby Access eklentisi yüklemek yeterli. Sonra başka hiçbir ayar gerektirmez. O Sony TV'de Dolby Vision lisansı da vardır herhalde.
-
Evet PC den SOny TV ye HDMI ile bağlı.
TV de dolby ve HDR desteği mevcut.
Sony Konu linki
https://forum.donanimhaber.com/2016-sony-55xd8505-4k-nasildir--115009413
Burda Verilen linklerdeki kodek ve Pot ayarları yaptım
İzledikçe farkını anlamaya çalışacağım
PC ve TV , Eski tip hazır 5 + 1 sisteme optik ile bağlı.
Gündüz olunca 5 + 1 ile açıyorum
Akşamları Anker BT kulaklık ile izliyorum. Ses sorunum yok.
FİLMLER ve TV uygulaması basit klipler için olabilir
Ancak filmler için efektif gelmiyor bana
Durdurmak, geri almak, alt yazı yüklemek falan klavyeden kullanımı kolay oluyor, ( pot , Vlc, gom )
Gom ve Pot zorlanan videoları VLC sorunsuz açıyor.
Boyut yüksek olup da pot ve gom açamazsa veya takılırsa VLC ile izliyorum
Bakalım bu yeni ayarlardan sonra farkı anlamaya çalışcam.
Denemek amaçlı youtubedan indirdiğim HDR demo kliplerde Gom, Pot ve VLC playerda HDR simgesi çıkmıyor
misal HDR MKV film var PC de. Pot playerde HDR simgesi aktif oluyor
ama pot, gom ve VLC de herhangi bir göstergesi yok.
Görüntü tabi yine kaliteli.
Neyse Pot player default yaptım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 2 Ocak 2025; 18:44:9 >
-
ayarları uyguladım,
Denemek için aynı filmi açtım
Pot player takılarak oynatıyor,
Halbuki iki önceki mesajda yazdığım gibi dün akşamki stand kurulum sonrası normal oynatmıştı
-
Intel Uhd graphics 630 hardware acceleration sorunlu. Yeni nesil AV1 HVEC dahil çoğu kodeki desteklemiyor. O yüzden hardware acceleration açtığınız zaman takılarak oynatır. *H/W simgesi hawdware acceleration açık anlamına geliyor. H/W olduğunda software accelerate yapar.
Kapalı kalmasında bir sorun olmaz.
Potplayer ile lav filtreleri beraber kullanmak istiyorsanız, lav filtrelerini kurduktan sonra Ayarlar > Filtre ayarlarına girip, video dekoderlerinden filtreleri etkinleştirebilirsiniz. Ama Potplayer'ın dahili filtreleri de lav ile hemen hemen aynı sayılır.
-
Bahsi geçen GPU, AV1 ve VVC dışında hepsini çözer. Takılarak oynatma sebebi o olamaz.
*H/W simgesi "Copyback" modunda hızlandırma anlamına gelir. H/W simgesi de "Native" mod.
S/W simgesi de hızlandırmanın olmaması, yani video çözme yükünün GPU'da değil CPU'da olmasıdır.
"Kapalı kalmasında bir sorun olmaz" derken? Niye GPU'da çözücüsü olan bir kodlamayı ek yazılımla CPU'ya çözdürelim, niye CPU'ya gereksiz yük atalım?
Böyle sorunlarla hiç karşılaşmadım, Intel HD620, 4K-HEVC'leri sorunsuz oynatırdı, UHD 630'dan daha zayıf bir GPU'dur.
Enhanced Video Renderer yerine Direct3D11 Renderer kullanın. Potplayer'da görüntünün üstüne sağ tıklayıp Görüntü>Video İşleyici kısmından seçin.
Resimde kodek kısmında hem ffmpeg hem de DXVA VLD yazıyor, birisinin yazması gerekir normalde.
Ayrıca bakın orda "HDR 2084 to SDR" yazıyor, yani SDR'ye ton eşleme yapılmış, siz bunu TV'ye gönderirseniz tabii ki HDR bildirimi vermez. SDR'ye düşürmeden "passthrough" yapmalısınız. Veya Filmler-TV uygulamasından açmalısınız. HDR içerikleri HDR monitör/TV'de izleme konusunda bahsedildi:
https://forum.donanimhaber.com/hdr-monitorde-hdr-icerikler--159850019
-
Teşekkürler bilgi edinmiş olduk.
pot playerda çok fazla ayar var. hepsi teknik terimlerden olunca fazla kurcalamaya gelmiyor.
İlk ayarları yaptıktan sonra takılma olunca
deneyerek her ayarı eski haline getirirken , her ayardan sonra video açtım
En son FF.D.MPEG öncelik ver ayarından sonra normal oynatmaya başladı
Takılmasına sebep olan DXVA öncelik ayarı imiş
HDR2084 SDR ayarı yapmadım
Yukardaki resimde tavsiye edilen video > piksek gölge.. sekmesindeki ayarlar işaretli
M.Store film tv uygulaması kullanılabilir değil. hızlandırma yok, sniyelik ileri - geri alma yok. görüntü belki iyidir ama efektif değil.
Notebookta var ordan tecrübeliyim.
Direct3D11 renderer ayarı yaptım şimdi.
Genel olarak ses veya görüntü sorunum yok. iyi filmleri takılmadan oynatsın geri kalanını ben hallederim.
-
Şu sayfalardaki resimlere bakarsanız, sorun yaşamazsınız:
https://forum.donanimhaber.com/hdr-monitorde-hdr-icerikler--159850019
Filmler-TV uygulamasını hiç ek ayar istemediği için, kolaylık sağladığından önermiştim.
Alıntı
metni:HDR2084 SDR ayarı yapmadım Yukardaki resimde tavsiye edilen video > piksek gölge.. sekmesindeki ayarlar işaretli O sekmedekileri işaretlediyseniz HDR-SDR ton eşleme ayarını yapmışsınızdır. Ama HDR Passthrough ayarınız devredışı olduğundan, SDR'ye uydurulmuş halini izlemişsinizdir. Sonuçta TV'den HDR bildirimi gelmemiştir.
SMPTE ST 2084, HDR (diğer formatların temeli)
SMPTE ST 2086, HDR10
SMPTE ST 2094-10, Dolby Vision
SMPTE ST 2094-20, Philips (Bu formatta bir içerik olmadı)
SMPTE ST 2094-30, Technicolor Advanced HDR (Bu formatta bir içerik olmadı)
SMPTE ST 2094-40, Samsung HDR10 Plus
-
Yardımcı olmaya çalıştığının farkındayız teşekkür ederiz
ST 2084 ve 2086 HDR ayarı işaretli
SDR monitör ayarı default
iptal veya sıfırlama ayarı yok
Verdiğin linkleri ve o linklerdeki diğer bilgileri ilk mesajdan sonra detaylı inceledim uyguladım, denedim.
---------------------------------------------
Bir şey dikkatimi çekti
filmler ve televizyon uygulaması ile deneme test videoları açtım
8K ve 4K 120 FPS vb demo yüksek bit ve HDR videolar,
hepsini takılmadan oynattı ve çok güzel görüntüler canlı renkler çıktı televizyonda
buna rağmen televizyon ekranında HDR logosu gözükmedi
Windows kendi media programlarına bir el atsa başka program kullanmaz kimse.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TiSKE -- 5 Ocak 2025; 20:30:39 > -
UHD 630 GPU, akranları olan diğer Intel GPU'ları gibi, HEVC ve VP9 kodlamalarını 8K çözünürlüğe kadar destekler (AV1'leri desteklemez).
O videolar HDR olmayabilir. 4K-HDR demo diye araya düz SDR-4K koyduklarını da görmüştüm. Veya TV'de HDR10 için bildirim ayarı yoktur (bizde yok mesela, sadece Dolby Vision ve Dolby Atmos için bildirim gelir. HDR10+ için gelmez). O konuda kesin cevap vermem için öyle bir dosyayı MediaInfo ile açıp, çıkan bilgiyi buraya kopyala-yapıştır yapmanız lazım.
Kendi medya programlarını Microsoft Store'a koydukları uzantılarla ilerletiyorlar. HEVC, VP9, AV1 video uzantılarıyla, DTS Sound Unbound, Dolby Access, Dolby Atmos for Headphones ses uzantılarını kurarsanız, Dolby Vision Access eklentisini de kurarsanız, Filmler-TV uygulamasının açamadığı bir şey kalmaz. DTS ve Dolby'nin ömürlük lisansları 40-50 liracık.
Filmler-TV'de Native modda donanımsal hızlandırma aktiftir. O yüzden daha önce Pot'ta yanlış ayar yüzünden takılan dosyalar, Filmler-TV'de takılmaz.
Kolay gelsin.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X